20:11 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Πόλεμος του Βιετνάμ

Στο Βιετνάμ...πυρπόλησαν το ρύζι!

© Sputnik / A. Guber
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Μέρες και μνήμες με μεγάλη ιστορική σημασία. Αρχές Μαρτίου 1965 δεκάδες χιλιάδες Βιετναμέζοι σκοτώθηκαν αλλά δεν υπέκυψαν αναγκάζοντας τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα στον 20ο αιώνα!

Ήταν στις 2 Μαρτίου του 1965 που ξεκίνησαν οι μαζικότεροι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πάνω στη γη. Ήταν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί των αμερικανών ενάντια στον αδούλωτο λαό του Βιετνάμ… Σε εκείνο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο οι βόμβες και τα εκρηκτικά που έριξαν οι αμερικανοί, ήταν περισσότερα από όσα έπεσαν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1945), απο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές!

Σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες πηγές, οι βομβαρδισμοί της 2ας Μαρτίου 1965 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο από 58-182 χιλ. κατοίκων του Βιετνάμ! Την επέμβαση αυτή η σοβιετική ηγεσία την χαρακτήρισε ως «χυδαία καταπάτηση της κυριαρχίας» της Λαϊκής Δημοκρατίας Βιετνάμ.

Η χώρα των Σοβιέτ έκανε ότι μπορούσε να αποτρέψει την υποδούλωση του Βιετνάμ, οι ιστορικοί γνωρίζουν καλύτερα τις βρώμικες σελίδες εκείνου του απάνθρωπου πολέμου που είχε ως συνέπεια το ξέσπασμα του μεγαλύτερου αντιπολεμικού κινήματος στον κόσμο. Μαζί και μέσα στις ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό και πώς κατέληξε ο αμερικανικός τυχοδιωκτισμός με τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς. Αυτό που οι αμερικανοί στρατηγοί πριν την έναρξη των βομβαρδισμών αποκαλούσαν ότι πάνε για «διακοπές στο Βιετνάμ»!

Πράγματι, μετά τους βομβαρδισμούς, μόλις τόλμησαν να κάνουν την επίγεια επέμβαση, έπεσαν πάνω στις πολύμηνες βροχές, στις λάσπες και στους αντάρτες οι οποίοι ξεφύτρωναν άγνωστο από που, με ένα όπλο στο χέρι. Οι ίδιες οι αμερικανικές πηγές κάνουν λόγο για 60 χιλ. άνδρες τους που σκοτώθηκαν ή καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι.

Αλλά και οι πιλότοι της αμερικανικής αεροπορίας δεν έκαναν περίπατο. Τους αντάρτες του Βορείου Βιετνάμ στήριζε η Σοβιετική Ένωση. Τους δίδαξε πως να χειρίζονται τα σοβιετικά Μιγκ-21 τα οποία τους είχε προμηθεύσει. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ωστόσο διάφορες πηγές εκτιμούν ότι αερομαχίες με τους Αμερικανούς έκαναν μερικές φορές και σοβιετικοι πιλότοι. Όμως εκείνο που «τσάκισε» τελείως τους Αμερικανούς ήταν οι Σοβιετικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι, C-75 και μετέπειτα ολοκλήρωσαν τη δουλειά οι C-125!

Οι δυο αυτοί τύποι πυραύλων είναι οι…πρόγονοι του συστήματος C-300, το οποίο η Ελλαδα (μέσω Κύπρου) η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ, προμηθεύτηκε το 1999. Θυμάμαι μια κουβέντα με το Γενικό σχεδιαστή των πυραύλων αυτών, το μακρινό 1996 στη Μόσχα!

— Οπως σε όλο τον κόσμο έτσι και μείς θαυμάζαμε τον ηρωικό αγώνα των Βιετναμέζων μαχητών αλλά αν δεν στήναμε το σύστημα C-75 και C-125, ο πόλεμος εκείνος δεν θα κερδίζονταν! Όταν φτάσαμε προς το τέλος να «κατεβάζουμε» από τον ουρανό 15-20 αεροπλάνα τη βδομάδα, στην Ουάσιγκτον «λύσαξαν», δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι σύστημα ήταν αυτό…Μετά από μερικές βδομάδες ο νέος αμερικανός πρόεδρος, Λίντον Τζόνσον, κήρυξε το τέλος της επιχείρησης, όπως αποκαλούσαν την εισβολή στο Βιετνάμ οι αμερικανοί, με την επωνυμία: Rolling Thunder…

Και όμως, κάτω από την υπεροπλία που νομίζουν ότι τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ότι θεωρούν σωστό, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, οι αμερικανοί ήταν τόσο σίγουροι για την επικείμενη «επιτυχία» τους. Που θα ερχόταν με κάθε μέσο. Είναι γνωστή η φράση του Αμερικανού πτεράρχου, Κέρτις Λαμέα, που υποσχέθηκε να βομβαρδίσει τόσο που να γυρίσει το Βιετνάμ πίσω στη λίθινη εποχή!

Πράγματι, με τα βαριά βομβαρδιστικά Β-52, διέλυσαν τις υποδομές της χώρας. Σιδηροδρομικούς σταθμούς, δρόμους, δημόσια κτήρια και βέβαια τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάστηκε στο Βιετνάμ με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης. Βομβάρδισαν όλες τις μεγάλες πόλεις μαζί και το Ανόι…Εξαφάνισαν από προσώπου γης ολόκληρα χωριά. Βομβάρδιζαν φυτείες με ρύζι για να μην έχουν οι άνθρωποι τί να φάνε! Είναι γνωστός ο στίχος του τραγουδιού: Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι, στη Σαϊγκόν δε μπόραγες να ζήσεις…

Τι απέμεινε λοιπόν στους ανθρώπους; Μόνο το αντάρτικο. Και το έφεραν σε πέρας με επιτυχία. Έξω από τη Σαϊγκόν π.χ. κατασκεύασαν τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές, μια ολόκληρη υπόγεια πόλη που την ονόμασαν «Σιδηρό τρίγωνο». Από εκεί έβγαιναν μέσα και πίσω από τις τάξεις των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής και τους έκαναν τεράστιες ζημιές. Είχαν γεμίσει τα τούνελ αυτά με έντομα και δηλητηριώδη φίδια και οι «ανίκητοι» αμερικανοί κομάντος, παρά τις επανειλλημένες προσπάθειες δεν μπορούσαν να τους αναγκάσουν να βγουν στην επιφάνεια.

Οι συνηθισμένες βόμβες δεν έκαναν μεγάλη ζημιά. Έτσι οι ιμπεριαλιστές διέλυσαν με χημικές ουσίες και αλλού είδους δηλητήρια τη βλάστηση στις ζούγκλες όπου κρύβονταν οι αντάρτες. Στη συνέχεια έριχναν με τα Β-52, βόμβες μεγατόνων. Μόνο έτσι κατάφεραν να διαλύσουν ένα μέρος των υπόγειων διαβάσεων των παρτιζάνων. Έχει μείνει γνωστή στην ιστορία η υπόγεια διαδρομή που ακολουθούσε ο ηγέτης των ανταρτών Χο Τσι Μιν, και επι εβδομάδες οι εισβολείς δεν κατάφερναν να διαλύσουν. Μέσα από αυτή τη διαδρομή γινόταν η τροφοδοσία με όπλα και εφόδια για τους αγωνιστές.

Τμήματα εκείνων των υπόγειων διαδρομών έχουν απομείνει μέχρι σήμερα και μετατραπεί σε μουσειακούς χώρους!

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες είναι γνωστές οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που γινόταν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χο Τσι Μιν και οι αντάρτες του έγιναν σύμβολο του αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Το Χόλιγουντ γύρισε πλειάδα κινηματογραφικών ταινιών όπου παρουσίαζε τον «ηρωικό» αγώνα των αμερικανών κατακτητών και την «απανθρωπιά» των ντόπιων που δεν συμβιβάζονταν με τίποτα, παρά την πείνα, τους βιασμούς, τα βασανιστήρια, τις βόμβες λαπαλμ κ.α.

Βεβαια, όλες οι μαρτυρίες πιστοποιούν ότι από τους λιγοστούς Αμερικανούς στρατιώτες που γύρισαν πίσω, σχεδόν κανείς δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις συνθήκες ειρηνικής διαβίωσης.
Τέλος, όπως και νωρίτερα στον πόλεμο της Κορέας έτσι και στο Βιετνάμ έγινε μια έμμεση πλην σαφής σύγκρουση αμερικανικών και σοβιετικών στρατιωτικών τεχνολογιών…Στο αμερικανικό Πεντάγωνο συνειδητοποίησαν πως οι «γενικές πρόβες» επέμβασης σε χώρες της Ασίας, τριγύρω από την αδύναμη τότε ακόμα Κίνα, δεν επιτρέπουν μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση και επικράτηση κατά του κεντρικού στόχου που ήταν η Σοβιετική Ένωση.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Βιετνάμ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK