10:50 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πόλεμος στο Βιετνάμ

Γιατί οι ΗΠΑ εισβάλουν σε ξένες χώρες... τον Μάρτιο;

© Sputnik / Genrich Borovick
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 70
Βρείτε μας

Καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι απειλές της Ουάσινγκτον για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Βενεζουέλας, ορισμένοι αναλυτές έκαναν μια περίεργη παρατήρηση.

Σχεδόν όλες οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον ξένων κρατών, είπαν, σημειώνονται το μήνα Μάρτιο. Εκ πρώτης όψεως, η παρατήρησή τους έδειχνε αδιαμφισβήτητη:

Ο πόλεμος του Βιετνάμ ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου του 1965 με την απόφαση του προέδρου Λίντον Τζόνσον να διατάξει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 ενώ και ο δεύτερος πόλεμος του Περσικού Κόλπου για την εισβολή και κατάληψη του Ιράκ ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου του 2003. Στις 19 Μαρτίου του 2011 ξεκίνησαν και οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ενώ αρκετοί προσθέτουν σε αυτή την μακρά λίστα και την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη στις 25 Μαρτίου του 2015, η οποία χρηματοδοτήθηκε συντονίστηκε και εξοπλίστηκε από τις Ηνωμένων Πολιτείες. Παρά το γεγονός ότι όλες οι προαναφερθείσες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν υπό τον μανδύα μιας «διεθνούς συμμαχίας κρατών» ελάχιστοι αμφισβητούν ότι πρόκειται για αμερικανικούς πολέμους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένοι έσπευσαν να προσθέσουν σε αυτές τις παρατηρήσεις και ένα ακόμη επίπεδο συνωμοσιολογίας θυμίζοντας ότι ο Μάρτιος ήταν και ο μήνας στον οποίο ξεκινούσε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Άλλωστε ο μήνας Μάρτιος πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού του πολέμου Άρη (Mars). Για τους Ρωμαίους μάλιστα η 15η του Μάρτη — γνωστή με το όνομα Idus Martiae — αποτελούσε την ημέρα στην οποία έπρεπε να εξοφλούνται τα χρέη όλης της χρονιάς αλλά και η ημέρα της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, δηλαδή της προσωπικότητας που συνδέθηκε με το πέρασμα από τη δημοκρατία (republic) στην αυτοκρατορία (imperium).

Κάπου εδώ βέβαια οι συγκεκριμένες θεωρίες αρχίζουν… να βάζουν νερά. Καταρχήν, η επιλογή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας να ξεκινά τις πολεμικές της επιχειρήσεις τον Μάρτιο δεν έχει καμία μυστικιστική σημασία. Στην αρχαιότητα, ο πόλεμος όπως και η γεωργική παραγωγή ήταν εκείνη την εποχή άρρηκτα συνδεδεμένα με τις κλιματικές συνθήκες και κανένας στρατηγός δεν θα διακινδύνευε να μάχεται κάτω από αντίξοες συνθήκες — ιδιαίτερα οι στρατηγοί μιας αυτοκρατορίας που επιχειρούσαν σε μεγάλες αποστάσεις από τα κέντρα ανεφοδιασμού. Ο σχετικός κανόνας ίσχυε μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπως κατάλαβαν και οι ναζιστές στρατηγοί που τόλμησαν να τα βάλουν με τον «στρατηγό χειμώνα» της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

H δεύτερη παρατήρηση, σχετικά με την θεωρία ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν τους πολέμους τους τον Μάρτιο είναι ότι… δεν ισχύει. Ο πρώτος πόλεμος του Περσικού Κόλπου ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου του 1991 (ή στις 2 Αυγούστου του 1990 αν θεωρήσουμε σαν ημερομηνία έναρξης την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε γειτονικές χώρες του Ιράκ). Η εισβολή του Παναμά έγινε την 1 Ιανουαρίου του 2000 ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Σομαλία ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1993. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στη Λατινική Αμερική οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει από το 1890 περισσότερες από 56 παρεμβάσεις (άλλοτε με την μορφή πραξικοπημάτων και άλλοτε με την άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης) μπορεί εύκολα να εντοπίσει δεκάδες ακόμη παραδείγματα στα οποία ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Παρόλα αυτά, έστω και σε συμβολικό ή σημειολογικό επίπεδο, οι θεωρίες που βλέπουν όλους τους αμερικανικούς πολέμους να διεξάγονται τον Μάρτιο και μάλιστα τους συνδέουν με τους πολέμους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έχουν κάτι να μας διδάξουν.

Η Ουάσιγκτον, όπως παλαιότερα και η αρχαία Ρώμη, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν κινητοποιούσαν τις ένοπλες δυνάμεις τους αιφνιδιαστικά για να αντιμετωπίσουν μια εξωτερική απειλή. Κάθε πόλεμος είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατακτητικός και σχεδιάζεται για μήνες ή για χρόνια. Οι Ρωμαίοι στρατηγοί έπρεπε να περιμένουν τον Μάρτιο για να ανοίξει ο καιρός όπως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου πρέπει κάθε φορά να περιμένουν για το δικό τους παράθυρο ευκαιρίας. Αρχικά οφείλουν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη αποδεικνύοντας ότι ο εκάστοτε αντίπαλός τους είναι ένας φρενοβλαβής, αιμοδιψής, δικτάτορας ο οποίος πρέπει να ανατραπεί για να επικρατήσει η ελευθερία και η δημοκρατία. Στη συνέχεια πρέπει να δημιουργήσουν μια "συμμαχία προθύμων" η οποία θα προσφέρει μια ψευδαίσθηση διεθνούς νομιμότητας. Και τέλος πρέπει να προετοιμάσουν και τη δική τους οικονομία για τυχόν απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες από την επίθεση — ιδιαίτερα αν το θύμα είναι μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα όπως το Ιράκ, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.

Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός κάθε μήνας μπορεί να είναι Μάρτιος.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Μάρτιος, πόλεμος, Βιετνάμ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK