17:12 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Η σημαία της Ουκρανίας

Προεδρικές στην Ουκρανία: Το... βατερλό του Ποροσένκο ή διαιώνιση του... βάλτου;

© Sputnik / Стрингер
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Δύο μόλις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και η ψυχολογική κατάσταση του τωρινού προέδρου αναδείχνει σαφή σημάδια ότι οι πάτρωνες τον εγκαταλείπουν ως χρησιμοποιημένο υλικό προς... απόσυρση! Στις 31 Μαρτίου ο Ποροσένκο «παίζει τα ρέστα του».

Κατ' αρχήν, είναι μια σειρά δυτικά ΜΜΕ που άρχισαν τώρα να μας… αποκαλύπτουν αυτά για τα οποία με θρησκευτική ευλάβεια απέφευγαν να μιλούν τα προηγούμενα χρόνια. Και βέβαια, επιχειρούν να δώσουν μια εικόνα από την καταρρέουσα οικονομία της χώρας, που φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει στις ερχόμενες εκλογές και την τωρινή αμαρτωλή ηγεσία, μέσα από το πρίσμα του δικού τους στρευλωτικού καθρέφτη.

«Οι επερχόμενες προεδρικές στην Ουκρανία μπορεί να εκμηδενίσουν όλα όσα επιτεύχθηκαν από το 2014 και μετά στους τομείς της διαφθοράς και της οικονομίας», γράφει σε…περισπούδαστη ανάλυση του αρθρογράφος των Financial Times. 

(Ούτε λέξη βέβαια για την κατάρρευση της οικονομίας κατά 40% στο διάστημα αυτό, τη μετατροπή της Ουκρανίας στην πιο φτωχή χώρα της ευρωπαϊκής Ηπείρου, την αναγκαστική μετανάστευση 5-7 εκατομμυρίων πολιτών…).

Αφού «κακίζει» εμμέσως τη… Ρωσία ότι σύντομα μπορεί να σταματήσει το τράνζιτ φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας με αποτέλεσμα η χώρα αυτή να χάσει γύρω στα τρία δισ. δολ. τον χρόνο, συμπληρώνει ότι ο Ποροσένκο, παρά τα «επιτεύγματα» των πέντε τελευταίων χρόνων, δεν φαίνεται να έχει τη δραστήρια υποστήριξη της Δύσης. Έτσι, εκτιμά ο αρθρογράφος, μια πιθανή επικράτηση της Γιούλιας Τιμοσένκο μπορεί να γίνει αποδεκτή τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη…

Άλλωστε, η Τιμοσένκο έχει υποσχεθεί να μειώσει τη ληστρική τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Για να το κάνει αυτό όμως, θα πρέπει να συνομιλήσει όχι με τη Ουάσιγκτον, ούτε με τις Βρυξέλλες, αλλά με τους «εισβολείς», όπως κράζει σε κάθε ευκαιρία ο Ποροσένκο και οι εθνικιστές υποστηρικτές του… Δηλαδή με τη Μόσχα!

Ή μήπως, όπως διατείνονται κάποιοι αναλυτές, η Μόσχα διαπραγματεύεται απευθείας με Βρυξέλλες και κυρίως με Ουάσιγκτον; Αν ισχύει αυτό, τότε είναι ακόμα πιο καθαρό ότι στο Κίεβο χρειάζεται ένας τοπικός ηγέτης που θα υλοποιήσει ότι του πουν εκείνοι που τον… χρειάζονται! Και αυτός δεν μπορεί να είναι ο Ποροσένκο.

Υπάρχει βέβαια και ο έχων την πρώτη θέση σε όλες τις μετρήσεις το τελευταίο δίμηνο στην Ουκρανία, ο τηλεοπτικός αστέρας, Βλαντίμιρ Ζελένσκι. Ο ίδιος, σύμφωνα με τις μετρήσεις, χαίρει της εμπιστοσύνης του 43% των πολιτών ενώ τη δεύτερη, Γιούλια Τιμοσένκο, εμπιστεύεται το 28% και τον Πιότρ Ποροσένκο μόλις το 24%. Η τρόικα αυτή θα παλέψει για μια θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη από το μόνο «φιλορώσο» υποψήφιο, Γιούρι Μπόικο.

Όμως είναι δύσκολο για κάποιον έξω από την ουκρανική καθημερινότητα να κατανοήσει, πώς γίνεται και παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα, ρήξη και οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και εθνικιστικών-παρακρατικών ομάδων; Απλά η αστυνομία ελέγχεται από τον… άσπονδο φίλο του Ποροσένκο, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, που πρόσκειται στην Τιμοσένκο. Από την άλλη πλευρά, οι εθνικιστές τρόφιμοι της προεδρίας του Ποροσένκο, αδυνατούν πλέον να ενισχύσουν το προφίλ του πάτρωνά τους. Μάλιστα, κάποιες εθνικιστικές ομάδες τον εγκαταλείπουν, ήδη πρωτοβουλιακά αρχίζουν να του αντιπαρατίθενται σε προεκλογικές εμφανίσεις του!

Οι όποιες αμερικανικές παρεμβάσεις τις τελευταίες μέρες δεν γίνονται με στόχο την ενίσχυση του προφίλ του Ποροσένκο αλλά μένουν στην προσφιλή τακτική της αντιρωσικής επίθεσης…

Ο ΥΠΕΞ, Μαικλ Πομπέο, μιλώντας προφανώς σε «βαθιά ειδικευμένο» στα ρωσοουκρανικά θέματα ακροατήριο στο Χιούστον, «πληροφόρησε» ότι η Ρωσία «εισέβαλε στην Ουκρανία για να της αρπάξει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου»! Ναι, έτσι χοντροκομμένα, δηλαδή… αμερικανικά!

Πέρα από τις… αμερικανιές, ένα είναι σίγουρο. Και αυτό προσπαθούν να κρύψουν οι διάφοροι αναλυτές της κακιάς ώρας. Ότι το καθεστώς Ποροσένκο που τόσο πολύ στήριξαν επί μια πενταετία ΗΠΑ και Ε.Ε. καταρρέει και, πέρα από τις ιαχές περί ρωσικής παρέμβασης και άλλα τέτοιου είδους τεχνάσματα κατανοούν πως η κατάσταση εκεί εκφυλίζεται. Άρα, κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και στέλνουν μηνύματα στη Μόσχα να «βάλλει πλάτη». Είδωμεν…

Πάντως, η κατάσταση για τον Ποροσένκο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οργιάζουν τα ρεπορτάζ από την Ουκρανία αναφορικά με το γεγονός ότι η παραμονή του στη χώρα σε περίπτωση ήττας του γίνεται σχεδόν… ασυμβίβαστη! Εικάζουν πού θα μπορούσε να βρει «λιμάνι» να προστατευτεί!

Ο βουλευτής του κόμματος του Ποροσένκο, Σεργκέι Λέσενκο, που τα σπάσε μαζί του εξηγεί τώρα πως αν εκείνος χάσει τις εκλογές θα την… κοπανήσει από την Ουκρανία! Οι επιλογές του, εξηγεί ο Λέσενκο, δεν είναι πολλές. Ισπανία ή… Μολδαβία!

Στην πρώτη έχει πολυτελή ακίνητα, αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει φορολογικά προβλήματα στη βάση του «πόθεν έσχες»…

Όσον αφορά τη Μολδαβία, είναι απλό. Από εκεί είναι η καταγωγή της γυναίκας του, εκεί έμενε παλιά και ο ίδιος. Το κυριότερο, τη μικρή αυτή πρώην σοβιετική δημοκρατία ελέγχει πλήρως ο επιστήθιος φίλος του και επιχειρηματικός εταίρος, Βλαντίμιρ Πλαχοτνιούκ.

Γιατί να μη τρέξει στους πάτρωνες στην Αμερική; Γιατί θεωρείται πλέον «καμένο χαρτί και υλικό μιας χρήσης» που δεν το χρειάζονται πλέον, εξηγεί ο πρώην κομματικός του «σύντροφος», Λέσενκο.

Ούτε οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που το 2014 έπιασαν κορόιδο τον Γιανουκόβιτς και ουσιαστικά έφεραν στη θέση του τον Ποροσένκο, έχουν διακαή πόθο να τον δουν στα μέρη τους.

Ειναι νωρίς ακόμα να βγουν συμπεράσματα. Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, γίνεται φανερό πως το στραπατσαρισμένο προφίλ του Ποροσένκο δεν κατάφερε να το βελτιώσει ούτε και η «προσφορά» του πατριάρχη Βαρθολομαίου με την επίδοση αυτοκεφάλου στους διασπαστές της ουκρανικής εκκλησίας.

Θα επανέλθουμε επ' αυτού. Αλλά, γίνεται κατανοητό ήδη, ότι οι διάφοροι Ποροσένκο φεύγουν, η ρετσινιά του πατριάρχη-διασπαστή μένει…

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Πέτρο Ποροσένκο, Ουκρανία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK