01:18 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Βλαντιμίρ Πούτιν.

Γερμανός πολιτικός: Ο Πούτιν δεν είναι εχθρός της Ευρώπης. Αφύπνιση;

© Sputnik / Alexey Nikolsky
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Στην Ευρώπη αρέσκονται να κουνούν απειλητικά το δάκτυλο και να δυσανασχετούν κατά της Ρωσίας. Το ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Πούτιν ως...απαίσιο και σχεδόν κακούργο! Δεν είναι δυνατό να μη καταλαβαίνουμε το πόσο μονόπλευρη ειναι μια τέτοια προσέγγιση...

Έχει ιδιαίτερη σημασία να προβληματίζεται κανείς πάνω σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις που δεν γίνονται από κάποιο οπαδό του ρώσου ηγέτη αλλά ένα κορυφαίο στέλεχος του γερμανικου πολιτικού γίγνεσθαι τις τελευταίες δεκαετίες, τον Χορστ Τέλτσικ, σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας επι καγκελαρίας, Χέλμουτ Κολ.

Σε συνέντευξη του στο Der Spiegel, ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής εξηγεί ότι αρχικά ο πρόεδρος Πούτιν ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει πολιτική προσέγγισης με την Ευρώπη, εκείνη όμως του γύρισε τις πλάτες!

Ο Τέλτσικ εξηγεί, προφανώς με στόχο να εισακουστεί από ένα ευρύ φάσμα των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης, αυτό που έτσι και αλλοιώς είναι γνωστό. Ότι ο Πούτιν εξ´αρχής ανησυχούσε για τα θέματα ασφαλείας της ευρωπαϊκής Ηπείρου και όπως επιβεβαιώνει ο Γερμανός «ήταν έτοιμος να συζητήσει ακόμα και το θέμα εισόδου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ»!

Ο ίδιος δημοσιοποιεί τη θέση του ότι «ο Πούτιν δεν είναι εχθρός της Ευρώπης».

Τα δυο γερμανικά κράτη επανενώθηκαν, τα χρόνια πέρασαν και οι πολιτικοί της Δύσης το μόνο που απεργάζονταν ήταν τρόποι ενσωμάτωσης της Ουκρανίας. Για το πως θα αντιδρούσε η Ρωσία σε μια τέτοια επιλογή και πως γενικά θα αντιμετώπιζε η Δύση τη Ρωσία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, κανείς δεν ήθελε να επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη θέση.

Κατά τον Τέλτσικ «θα μπορούσε να προταθεί η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν έκαναν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση».
Αντίθετα, κουνούν απειλητικά το δάκτυλο, ενώ το ΝΑΤΟ προβοκάρει συστηματικά με γυμνάσια και συνεχείς πτήσεις αεροσκαφών του κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η τραγωδία στη σύγχρονη εποχή είναι πως η αποκαλούμενη «συλλογική Δύση», έχει μετατραπεί σε ένα «κοπάδι» άβουλων κρατών όπου ο υπερατλαντικός «τσοπάνης» το κουμαντάρει κατά πώς τον συμφέρει απειλώντας με τη γνωστή στο πανελλήνιο φράση: όποιος ξεμακραίνει από το μαντρί θα τον φάει ο λύκος! Στη συγκεκριμένη περίπτωση η…αρκούδα!

Αυτός είναι ο λόγος που δαπανούνται δισεκατομμύρια επι δισεκατομμυρίων για να «πειστεί» το κοπάδι πόσο «κακούργα» είναι η αρκούδα και ικανή να επιχειρήσει τα πάντα σε βάρος της πολιτισμένης και εν πολλοίς ανυπεράστιστης Ευρώπης…

Όμως η εχθρική στάση, ακόμα και το μίσος που τρέφει η «συλλογική Δύση» κατά της Ρωσίας έχει εξήγηση, αναφέρουν στο βιβλίο τους οι Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές, Τι Τζέι Κόουλζ και Μάτιου Αλφορντ, με τίτλο: Union Jackboot: What Your Media and Professors Don´t Tell You About British Foreign Policy, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύονται στο Counterpunch.

Εκεί τονίζεται ότι η Βρετανία θεωρεί τη Ρωσία εχθρό της από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τότε υπάρχει η αδυσώπητη μάχη για τον έλεγχο των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων. Το 1917 η εχθρότητα απέκτησε ένα ακόμα στοιχείο, στην εξουσία ήρθαν οι μπολσεβίκοι και η ιδεολογική απειλή για τη βρετανική επικυριαρχία έγινε αμέσως αισθητή. (Αρχή της κατάρρευσης της αποικιοκρατίας).

Οι συγγραφείς το βιβλίου θυμίζουν ότι μόλις το 1900 ιδρύθηκε το κόμμα των Εργατικών στη Βρετανία, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, το αποκάλεσε «προπύργιο» των μπολσεβίκων.

Και βέβαια έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα το γεγονός που ανασύρουν στη δημοσιότητα οι Βρετανοί συγγραφείς ότι η Βρετανία ήταν η χώρα που χρησιμοποίησε πρώτη φορά χημικά όπλα στο έδαφος της Ρωσίας, όταν βοηθούσε στρατιωτικά τα τμήματα του τσαρικού, λευκού στρατού. Ήταν τότε που ο Τσώρτσιλ αποκάλεσε τα χημικά «σωστό φάρμακο»κατά των κοκκινοφρουρών!

Σήμερα πάντως η βρετανική ελίτ με τη…στεντόρια φωνή της καταρρέουσας Τερέζας Μέι, φωνασκεί ότι η Μόσχα «απειλεί η Δύση με το μυθικό Νοβιτσόκ», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Η εκτίμηση των συγγραφέων είναι πως μετά την απομάκρυνση του Μπορίς Γέλτσιν από την εξουσία, η Ρωσία ξεκίνησε μια κίνηση που οι ίδιοι αποκαλούν «οικονομικό εθνικισμό»! Οι αγορές έπαψαν να είναι ελεύθερες, οι αμερικανικές πολυεθνικές χρειάστηκε να αρχίσουν να πληρώνουν δασμούς. Αυτό αποτέλεσε την αιτία μιας νέας μορφής μίσους κατά της Ρωσίας διότι, κατά τους συγγραφείς, « η Ρωσία δεν κάνει αυτό που της λένε…»!

Για όσους έχουν μια υγειή τάση σκέψης γίνεται ολοφάνερο πως ο στόχος ήταν και είναι η διατήρηση της οικονομικής ηγεμονίας των ΗΠΑ και «η κουλτούρα» της ελεύθερης αγοράς…Ωστόσο, αυτή η οικονομική ηγεμονία μπορεί και πρέπει να στηρίζεται πάνω στην ισχυρή βάση του…προστατευτισμού (!) στις ίδιες τις ΗΠΑ!

Οι Βρετανοί συγγραφείς δεν αφήνουν στο περιθώριο και το θέμα της στρατιωτικής δράσης της Δύσης κατά της Ρωσίας. Θυμίζουν πως πριν από πολλά χρόνια ακόμα, σοβαροί στρατιωτικοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως κάθε προσπάθεια του ΝΑΤΟ να προσελκύσει με το μέρος του την Ουκρανία θα έφερνε αναγκαστικά της «προσάρτηση»της Κριμαίας (οι ίδιοι βάζουν τα εισαγωγικά στη λέξη προσάρτηση).

Για φανταστείτε, γράφουν, να είχε φύγει από τη Βρετανία η Σκωτία, και οι Ρώσοι να έκαναν γυμνάσια ώστε να εμποδίσουν την επέμβαση του Λονδίνου στη Σκωτία. Το ίδιο κάνουμε εμείς στην Ουκρανία, θυμίζουν.

Εν τέλει, υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές και σοβαροί αναλυτές στη Δύση που κατανοούν πως ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα αποτελούν στρατιωτική απειλή. Απλά ο «τσοπάνος» της «συλλογικής Δύσης», δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των άλλων, κυρίως των δύο αυτών χωρών. Ως γνήσιος συνεχιστής της αλήστου μνήμης βρετανικής κυριαρχίας, και μπροστά στο φάσμα να την ακολουθήσει στη…Δύση της μονοκρατορίας της, επινοεί τις νέες δόσεις αντιρωσικού δηλητηρίου…

Το ερώτημα είναι αν οι θέσεις του Γερμανού συμβούλου του Κολ, αλλά και οι αναλύσεις των δυο Βρετανών θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «ενδείξεις, αποχρώσεις» αφύπνισης της, εν πολλοίς, λανθάνουσας υγειούς πολιτικής σκέψης τουλάχιστον στην Ευρώπη;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
ΝΑΤΟ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ρωσία, Ευρώπη, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK