05:15 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Η Κριμαία γιορτάζει τα πέντε χρόνια από την επανένωση με τη Ρωσία

Η «Άνοιξη της Κριμαίας», πρώτο πεντάχρονο!

© Sputnik / Alexey Malgavko
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Τα γεγονότα τον πολυτάραχο Μάρτη 2014 που έφεραν το δημοψήφισμα στην Κριμαία έδωσαν μια τεράστια ώθηση στην αυτοσυνείδηση των Ρώσων πολιτών, έφεραν ξανά την αίσθηση της μεγαλοσύνης ενός λαού που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας.

Πάνε μόλις πέντε χρόνια και στη θύμισή μου περνάνε εικόνες σα να ήταν χτες. Όταν ένα ολόκληρο τρένο με εκατοντάδες ένοπλα φασιστοειδή, κάτω από την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση, των δυτικών πρακτόρων, όδευε από το Κιέβο προς τη χερσόνησο της Κριμαίας για να «επιβάλλει» τάξη και… ασφάλεια!

Στο σταθμό της Συμφερούπολης βγήκαν μερικές χιλιάδες άοπλοι κάτοικοι με καδρόνια, λοστούς και ότι άλλο βρήκαν δείχνοντας την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τη γη τους. Τα φασιστοειδή ενημερώθηκαν ότι στο σταθμό τούς περιμένουν, κατάλαβαν ότι χωρίς μάχη δεν θα μπουν στην πόλη… Το τρένο έφθασε καθυστερημένα στη Συμφερούπολη, οι πόρτες άνοιξαν, πλην όμως οι επίδοξοι επικυρίαρχοι (αφού ενημερώθηκαν ότι τους ετοιμάζουν «υποδοχή»), το είχαν εγκαταλείψει… μια ώρα νωρίτερα!

Η ματαίωση της αιματηρής συμπλοκής γέμισε ενθουσιασμό τους κατοίκους της Κριμαίας… Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου βάδιζε ολοταχώς προς υλοποίηση…

Το αποτέλεσμα γνωστό: Πήρε μέρος κοντά στο 90% του πληθυσμού και από αυτούς το 96% τάχτηκε ομόθυμα υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στη σύνθεση της Ρωσίας! (Η λυσσαλέα αντίδραση και αντιρωσική προπαγάνδα δυτικών πρακτορείων που καθοδηγούσαν τα πάντα στην Ουκρανία όπου είχε γίνει το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στις 23 Φεβρουαρίου, βρήκε απήχηση σε ένα μικρό μόνο τμήμα των τατάρων της Κριμαίας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών όχι μόνο δεν απείχε από το δημοψήφισμα αλλά πείστηκε ότι πρέπει να είναι με το σύνολο του λαού της χερσονήσου).

Στις 18 Μαρτίου, στη ρωσική εθνοσυνέλευση ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την απόφαση για αποδοχή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού και εθνικής συσπείρωσης σε όλη την επικράτεια. Η χώρα ζούσε στιγμές ανάτασης που θύμιζαν τις πρώτες μέρες μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη στον πόλεμο κατά του άξονα το ΜΑΗ 1945!

«Για πρώτη φορά εδώ και 23 χρόνια, μετά την καταστροφή του 1991 (σ.σ τη διάλυση της ΕΣΣΔ), η Ρωσία έπαψε να έχει απώλειες εδαφών της, αντίθετα άρχισε να επαναφέρει χαμένες περιοχές της», τονίζει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Προφίλ» Σεργκέι Φρολόφ, που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη σοβιετική Κριμαία. Και όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν έγινε καμμία συνένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία αλλά επιστροφή μιας ιστορικής περιοχής!

Το 2014-2015 το καθεστώς του Κιέβου έκανε τα πάντα για να σαμποτάρει τις όποιες εξελίξεις στην Κριμαία. Με δεδομένο ότι η χερσόνησος από τη σοβιετική εποχή ήταν δεμένη και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις γειτονικές περιοχές της Ουκρανίας σε θέματα εφοδιασμού με νερό και ηλεκτρικό, οι ένοπλες ναζιστικές ομάδες προχώρησαν σε σαμποτάζ.

Έκοψαν δυο φορές τη ροή νερού προς τη χερσόνησο, ενώ το Νοέμβριο 2016 κατέστρεψαν τις υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος που μεταφέρονταν εκεί, βυθίζοντας στο σκοτάδι την Κριμαία. Μέχρι να στηθούν οι σωστές συνοριακές υποδομές, ήταν αμέτρητες οι προσπάθειες εισβολής στην Κριμαία εκπαιδευμένων πρακτόρων-σαμποτέρ για εκρήξεις και σαμποτάζ με στόχο την κάμψη του ηθικού των πολιτών. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι σαμποτέρ πέτυχαν εν μέρει τους στόχους τους, οι περισσότεροι συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ένας από αυτούς είναι ο αποκαλούμενος σκηνοθέτης Όλεγκ Σεντσόφ, που πιάστηκε να κουβαλά σάκο με εκρηκτικά. Δικάστηκε και τώρα αποτελεί το «φάρο ελευθερίας» της Δύσης η οποία σύσσωμη απαιτεί την απελευθέρωσή του!

Με την ευκαιρία των πέντε χρόνων της «προσάρτησης» της Κριμαίας στη Ρωσία, η επίτροπος εξωτερικών της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για «το συστηματικό περιορισμό των βασικών ελευθεριών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των τατάρων, ενώ ο Όλεγκ Σεντσόφ βρίσκεται στη φυλακή…» Η ευρωπαία, προς το παρόν ακόμα, επίτροπος καλεί «σε διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δοθεί δυνατότητα στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις για πλήρη, ανεμπόδιστη και ελεύθερη πρόσβαση στην Κριμαία…».

Εδώ ο φαρισαϊσμός ωχριά! Ενώ στην πλειάδα των περιπτώσεων δολοφονιών (όχι απλά συλλήψεων) δημοσιογράφων, πολιτικών, βουλευτών αντιπάλων του καθεστώτος του Κιέβου, δε βγήκε ούτε μια ανακοίνωση καταδίκης, στην περίπτωση της Κριμαίας, η Ευρώπη στρουθοκαμηλίζει πίσω από το ανύπαρκτο θέμα των τατάρων και την υπεράσπιση ενός επίδοξου τρομοκράτη!

Προς τι ο πολιτικός στραβισμός; Μήπως άραγε για να κρυφτεί η πραγματική εικόνα των πεπραγμένων των πέντε χρόνων; Που δείχνει τη δημιουργία μέσα σε δυόμιση μόλις χρόνια της τεράστιας γέφυρας 19 χιλιομέτρων που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας; Στο δεκάμηνο της λειτουργίας της πέρασαν από αυτή 4,5 εκατομμύρια οχήματα!

Μήπως για να «εξαφανιστεί» από τη δημοσιότητα το γεγονός ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο στήθηκε υποσταθμός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το γειτονικό Κρασνοντάρ που έλυσε προσωρινά τα προβλήματα παροχής στη χερσόνησο; Ή για να κάνουμε πως δε βλέπουμε το «κόσμημα» της Συμφερούπολης, το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο που δημιουργήθηκε από το μηδέν επίσης σε χρόνο ρεκόρ και εξυπηρετεί μέχρι τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο; Ή, επίσης, για το εργοτάξιο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη δημιουργία του εθνικού οδικού δικτύου, Κερτς, Σεβαστούπολη, Συμφερούπολη, Γιάλτα με την κωδική και… ελληνικότατη επωνυμία: Ταυρίδα!

Οι απασχολούμενοι στην κατασκευή των υποδομών της Κριμαίας σήμερα είναι τόσο περιζήτητοι όσο και οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού!

Το 2018 η έλευση των τουριστών από Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία χτύπησε ρεκόρ και ανέρχεται στα 6,8 εκατομμύρια!

Συνολικά, οι επενδύσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κριμαίας αυξήθηκαν μέσα στην πενταετία κατά 7,7 φορές, στη Σεβαστούπολη κατά 10 φορές!

Τον Απρίλη, γίνεται, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Οικονομικό φόρουμ της Γιάλτας. Παρά τους αποκλεισμούς από τη Δύση φέτος θα πάρουν μέρος 1.000 επιχειρηματίες, πολιτικοί και επιστήμονες από 50 χώρες, ανάμεσά τους από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία και η συμμετοχή της ανέρχεται σε 50 εκπροσώπους…

Ανήμερα των εκδηλώσεων για τα πεντάχρονα επανάκαμψης, στην Κριμαία βρέθηκε ο πρόεδρος Πούτιν. Εγκαινίασε την έναρξη λειτουργίας δυο νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη Μπαλακλάβα και το σταθμό της Ταυρίδας! Πέρα από τις υπάρχουσες δυνατότητες, οι δυο αυτοί σταθμοί θα παράγουν επιπλέον 2.070 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, ενώ μέχρι τώρα η κατανάλωση περιοριζόταν στα 1000-1100 μεγαβάτ…

Με την αυτοπεποίθηση που τον διακρίνει, ο ηγέτης του Κρεμλίνου χωρίς υπερβολή τόνισε ότι η Κριμαία στο εξής μπορεί να… εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές της περιοχές!

Έχει ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς ότι μέχρι το 2014 οι δυνατότητες κατανάλωσης περιορίζονταν στα… 160 μεγαβάτ! Επί 20 χρόνια, η Κριμαία στη σύνθεση της Ουκρανίας συνήθισε να ζει σε καθεστώς συνεχών διακοπών ρεύματος με αρνητική επίδραση στα ιδρύματα, τις βιομηχανίες, την αγροτική παραγωγή και φυσικά τον τουρισμό!

Επισκέφθηκα τρεις φορές τη Κριμαία μετά τον Μάρτιο του 2014! Την περιοχή που έγινε η αιτία να βρεθώ έξω από την ΕΡΤ και τη βασική δουλειά μου ως ανταποκριτή στη Ρωσία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ… Πριν από την «Άνοιξη της Κριμαίας» είχε φροντίσει να επισκεφθεί το Κιέβο και τους «επαναστάτες» του Μαιντάν, (υπάρχει φωτογραφία του με τον «αντιπρόεδρο» της χώρας τότε, τον αποκαλούμενο και αιμοσταγή πάστορα, Αλεξάντρ Τουρτίνοφ), και βέβαια ώστε να βρεθεί δίπλα στη αμερικανίδα ΑΝΥΠΕΞ, Βικτώρια Νούλαντ, ο τότε αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Γιατί, τάχα, «το συμφέρον επιτάσσει να είμαστε με τους νικητές»…

Τον συνόδευε από την ΕΡΤ, συνάδελφος που εργάστηκε παλιότερα ανταποκριτής στις ΗΠΑ! Και «υπέφερε» ο συνάδελφος γιατί δεν μπορούσε —έλεγε- να καταλάβει τι έκανε στην Κριμαία ο Πούτιν «και όλοι εδώ πέρα μιλάνε ρωσικά…»!

Εν κατακλείδι, στην Κριμαία σήμερα δραστηριοποιούνται κάτω από διάφορα σχήματα επιχειρήσεις από Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία πέρα από τις κινεζικές, τουρκικές, ισραηλινές και άλλες σωρείας χωρών της Ασίας και του αραβικού κόσμου…

Δεν πρόκειται να ρωτήσω για το τι κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς «ακούν» τις προτροπές της σινιόρας Μογκερίνι οι συμπατριώτες της οποίας κρατάνε ψηλά την επενδυτική σημαία στην… Κριμαία!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, Συμφερούπολη, Κριμαία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK