11:59 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα εκμηδενίζει τη στρατιωτική και γεωπολιτική υπεροχή της Ουάσιγκτον. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το τελευταίο διάστημα και το Πεκίνο στον οικονομικό, κυρίως, τομέα. Σαφές δείγμα ότι ο πολυπολικός κόσμος βρίσκεται προ των πυλών!

Ο ρώσος αναλυτής, Ρουσλάν Χουμπίεφ, θυμίζει πως μόνο κορυφαίοι σκακιστές μπορούν να παίζουν ταυτόχρονα σε πολλά «ταμπλό»,και μόνο εκείνοι μπορούν να οδηγούν χαμένες παρτίδες σε… ισοπαλία (πατ)!

Να, λοιπόν, στη διεθνή πολιτική, που συχνά την παρομοιάζουν ως παρτίδα σκακιού, η Μόσχα έχει φέρει τη μονοκρατορική αντίληψη της Ουάσιγκτον αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα σε κατάσταση… πατ!

Ιδιαίτερα μετά την άκρως πετυχημένη επιχείρηση συντριβής του τρομοκρατικού «Ισλαμικού Χαλιφάτου» και της υπεράσπισης της ακεραιότητας της Συρίας, πέρα από τη γιγάντια εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Δύση, ηγέτες πλειάδας χωρών όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, άρχισαν να προσεγγίζουν τα πράγματα… αλλιώς. Αίφνης αποδυνάμωσε η… βεβαιότητά τους ότι μόνο στην Ουάσιγκτον μπορούν να έχουν ασφάλεια, έστω και με βαρύτατους όρους και παροχές.

Ειδικά δε, μετά την δημοσιοποίηση από τη Ρωσία των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα (στο sputniknews.gr έχει γίνει αναλυτική παρουσίαση υπερηχητικών όπλων, υποθαλάσσιων μη επανδρωμένων συστημάτων, πυραύλων με πυρηνικό κινητήρα κ.α.).

Στις ΗΠΑ, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του προέδρου Πούτιν, κατανόησαν ότι το δόγμα περικύκλωσης της Ρωσίας και η δυνατότητα να επιφέρουν πλήγμα χωρίς να ύπαρξη απάντηση, κατέρρευσε ως… χάρτινος πύργος! Έτσι σπεύδουν να βγουν από τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει, όπως αυτή της απαγόρευσης των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.

Η νέα αμερικανική προσέγγιση… απλή, απλοϊκή θα έλεγε κανείς, όσο και… απάνθρωπη για την Ευρώπη! Επιδιώκει να μετατρέψει το έδαφος της ευρωπαϊκής Ηπείρου σε «ζωντανή ασπίδα» για την Αμερική!

Έλα όμως που και αυτό το σχέδιο το… εκμηδενίζει η πρόσφατη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι σε περίπτωση έκφρασης επίθεσης από το έδαφος της Ευρώπης απάντηση θα πάρουν, όχι μόνο οι χώρες από όπου θα προέλθει ο κίνδυνος, αλλά και τα συγκεκριμένα «κέντρα λήψης των αποφάσεων», δηλαδή οι ΗΠΑ!

Μέχρι σήμερα, όλες οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας βρίσκονται τριγύρω των συνόρων της. Στις χώρες-μέλη του Συμφώνου Συλλογικής Ασφαλείας, (Καζακστάν, Κιργκιζία, Τατζικιστάν, Αρμενία, Λευκορωσία), αλλά και σε Νότια Οσετία, Αμπχαζία και Υπερδνειστερία.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ενισχυμένη ναυτική και αεροπορική βάση στη Συρία, που εκ των πραγμάτων κάλυψε πλήρως τις ανάγκες, όχι μόνο των πετυχημένων επιχειρήσεων κατά των ισλαμιστών μέσα στη χώρα αυτή, αλλά κάλυψαν και τα νώτα της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας και του Καυκάσου από πιθανή ΝΑΤΟϊκη επίθεση!

Τα δεδομένα πολύ γρήγορα άλλαξαν, η «αρκούδα βγήκε από το λήθαργο», κάνοντας πολλούς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού να χάσουν τον ύπνο τους!

Η αμείωτη αμερικανική επιθετικότητα, εκτιμούν οι αναλυτές, αναγκάζει τη Μόσχα να επανατοποθετηθεί στο θέμα επαναφοράς παλιών σοβιετικών στρατιωτικών βάσεων και ίσως και τη δημιουργία νέων σε Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία!

Πρώτη υποψήφια χώρα για εγκατάσταση ρωσικών βάσεων είναι η Βενεζουέλα! Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει πως οι «τυχαίες» εξεγέρσεις της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Το 2009, θυμίζει ο Ρουσλάν Χουμπίεφ, ο Ούγκο Τσάβες είχε προτείνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να στήσει ρωσική βάση για τα αεροσκάφη στρατηγικής αεροπορίας. Δέκα χρόνια πριν η Μόσχα δεν είχε αυτή την… πολυτελεία. Σήμερα η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη επενδύσει στη Βενεζουέλα πολλά δις, και έχουν κάθε λόγο να επιδιώξουν να αποτρέψουν την επιχειρούμενη αμερικανική επέμβαση και ανατροπή της νόμιμης ηγεσίας. Αν η ανατροπή αποφευχθεί τότε η δυνατότητα υλοποίησης της παλιάς πρότασης Τσάβες αυξάνει πολλαπλώς τις πιθανότητες να γίνει πράξη.

Υπάρχει ακόμα και η Νικαράγουα του Ντανιέλ Ορτέγκα. Όλοι εκεί γνωρίζουν ότι η Μόσχα τούς βοήθησε να κρατήσουν τον έλεγχο του κράτους, όταν η Ουάσιγκτον υποστήριζε ανοικτά τους «κόντρας» που επεδίωκαν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος. Σήμερα, και το Πεκίνο έχει ιδιαίτερο συμφέρον να ανοίξει στη Νικαράγουα η θαλάσσια διώρυγα (ανάλογο της διώρυγας του Παναμά), χωρίς έξωθεν επεμβάσεις. Ένας παραπάνω λόγος εμφάνισης εκεί ρωσικής στρατιωτικής βάσης.

Οι γρήγορα εναλλασσόμενες συνθήκες επαναφέρουν στο προσκήνιο μια πιθανή επιστροφή της Μόσχας στο νησί της ελευθερίας, την Κούβα. Την οποία η Μόσχα πρόδωσε στα χρόνια της περεστρόικα του Γκορμπατσόφ!

Στον αραβικό κόσμο, πέρα από τη Συρία, η πιθανότητα εγκατάστασης μιας ακόμα βάσης, στη Λιβύη, είναι ρεαλιστική, εκτιμά ο Χουμπίεφ. Ο άνθρωπος που ελέγχει το παιγνίδι στη χώρα που διέλυσαν οι δυτικοί με τη δολοφονία του Καντάφι, ο στρατηγός Χαφτάρ, έχει ζητήσει από τη Μόσχα να συμβάλει στο «μάζεμα» της χώρας με την προσφορά ασφαλείας από τη Δύση. Παρά τις προπαγανδιστικές επιθέσεις και τις κατηγορίες ότι ο Χαφτάρ είναι εγκάθετος του Κρεμλίνου, ωστόσο ο Λίβυος στρατηγός είναι εκείνος που διαθέτει την πραγματική εξουσία στη χώρα. Από αυτό θα εξαρτηθεί το μέλλον της.

Άλλη μια χώρα της περιοχής, το Σουδάν, δια του προέδρου της Ομάρ Μπασίρ, ζήτησε από το Κρεμλίνο σε διαβουλεύσεις και με τον πρόεδρο Πούτιν και τον ΥΠΕΞ Λαβρόφ, να στηθεί ρωσική ναυτική βάση στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι δυτικοί βυσσοδομούν κατά της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας εκεί. Το 2018 ο υπουργός άμυνας της χώρας αυτής υπέγραψε με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοιγκού, διακήρυξη για τεχνικό-στρατιωτική συνεργασία. Ο καιρός θα δείξει τι θα βγει…

Μια χώρα ακόμα που ενδιαφέρει πάραυτα την Ελλάδα, είναι η Αίγυπτος. Χώρα που μπορεί να μετατραπεί σε βασικό εταίρο στα ενεργειακά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή. Το Κάιρο επιδιώκει να κρατά ίσες αποστάσεις με τις μεγάλες δυνάμεις, μετά από μια 30ετία κίνησης μόνο στο αμερικανικό άρμα… Ωστόσο, μετά την ανάδειξη στην εξουσία του προέδρου Αλ Σίσι, το Κάιρο πραγματοποιεί συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια με τη Μόσχα, παλεύει από κοινού ενάντια στην τρομοκρατία, έχουν δημιουργηθεί στενές σχέσεις στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών. Η Ρωσία από το 2016 ξεκίνησε διαπραγμάτευση για ενοικίαση της παλιάς σοβιετικής βάσης έξω από την πόλη Σίντι Μπαρανί, και, όπως πιστοποιούν τοπικοί αναλυτές, από την πλευρά της η Ουάσιγκτον δεν απομακρύνεται από τη σκέψη να επιχειρήσει ένα ακόμα πραξικόπημα στην Αίγυπτο…

Το Βιετνάμ, στην Ασία, από τις 17 Μαΐου 2016, πρότεινε στη Ρωσία να επιστρέψει και να αναζωογονήσει την παλιά σοβιετική βάση στο Καμράνι. Απλά να θυμίσουμε ότι από εκείνη τη ναυτική βάση υπήρχε ο έλεγχος ολόκληρης της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού και τμήματος του Ειρηνικού!

Υπάρχει ακόμα μια σειρά χωρών, η Βολιβία, ο Ισημερινός, το Μεξικό, οι Σεϋχέλλες, η πρώην Βιρμανία σημερινή Μνιάμα, που με τον τρόπο τους αναζητούν αντίσταση στην ασφυκτική «προστασία» από τις ΗΠΑ.

Αυτή είναι εν πολλοίς η κατάσταση στον κόσμο σήμερα. Οι ηγεσίες μιας σειράς χωρών αρχίζουν να συνειδητοποιούν το ρόλο της Μόσχας στη διατήρηση μιας παγκόσμιας ισορροπίας. Το κυριότερο είναι ότι στη Ρωσία αναγνωρίζουν το ρόλο ενός παράγοντα σταθερότητας σε πολλά σημεία του πλανήτη. Που, εκτός των άλλων, κρατά τον λόγο που δίνει, όπως έδειξε το παράδειγμα της Συρίας.

Όλα αυτά τα καινούρια στοιχεία βρίσκονται σε μελέτη στα ρωσικά αναλυτικά και στρατιωτικά επιτελεία. Από τις κινήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί το τι αποφάσεις ελήφθησαν.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
στρατιωτική βάση, ασπίδα, προστασία, ΗΠΑ, Μόσχα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK