08:10 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Το κατεστραμένο κτίριο που φιλοξενούσε το αρχηγείο του Στρατού στο Βελιγράδι το οποιό καταστράφηκε στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία το 1999

Βομβαρδισμοί Γιουγκοσλαβίας. Μνήμες και παραλληλισμοί τότε και τώρα...

© AFP 2019 / ANDREJ ISAKOVIC
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (17)
0 0 0
Βρείτε μας

Πριν από 20 χρόνια ξεκίνησαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Οι αμερικανοί έκαναν τα πάντα για να διαπιστώσουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από την...ασθμαίνουσα τότε Ρωσία! Επεδίωκαν αποδείξεις υποταγής της Μόσχας στην παγκοσμιοποιημένη λαίλαπα που προωθούσαν.

Τι καλύτερη απόδειξη θα χρειαζόταν, όταν λίγα χρόνια νωρίτερα ο τότε αμερικανός αντιπρόεδρος ρώτησε τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Αντρέι Κόζιρεφ, «ποιά είναι σήμερα τα εθνικά συμφέροντα της χώρας σας»; Σκεφθείτε την…έκπληξη του Αμερικανού όταν άκουσε την απάντηση: το δόγμα περί εθνικών συμφερόντων είναι…ξεπερασμένο, εμείς προωθούμε τη φιλία με όλους τους λαούς της γης!
Αφέλεια; Αγνωστικισμός; Ηλιθιότητα; Προδοσία; Όλα αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της πορείας του Κόζιρεφ στο ρωσικό ΥΠΕΞ, την πρώιμη εποχή του προέδρου Γέλτσιν…

Έχοντας βάλει τη Ρωσία στην πορεία εξάρτησης από τη δίκη τους δανειοδότηση, προχώρησαν πάραυτα στο…θεάρεστο έργο τους, αυτό της…σωτηρίας των ενόπλων ληστοσυμμοριών του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κόσοβο από τους Σέρβους.

Υπάρχουν ορισμένες λιγότερο γνώστες πτυχές των εξελίξεων εκείνων των ημερών.

Κατ´αρχήν, η επέμβαση ετοιμαζόταν να γίνει το Φθινόπωρο του 1998, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όμως, Μάντλιν Ολμπράιτ, αποδείχτηκε πολύ «μικρή» ώστε να πείσει το διάδοχο του Κόζιρεφ, τον Εβγένι Πριμακόφ, να συναινέσει ή τουλάχιστον να εκφράσει την ανοχή της χώρας του στην επέμβαση. Ο Πριμακόφ που από τον Αύγουστο 1998, με τη συμβολή του πανίσχυρου κοινοβουλευτικά τότε ΚΚΡωσίας, ανέλαβε πρωθυπουργός, συγκράτησε τη «δημοκρατική» ορμή της Ουάσιγκτον για ένα εξάμηνο.

Την Άνοιξη 1999, ο πρόεδρος Κλίντον σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις… «κηλίδες» της Μόνικας και το φάσμα της αποπομπής του, έπαψε να ζητά «αποδείξεις» για την ενοχή των Σέρβων και έδωσε το «πράσινο φως» της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία!

Παρά την ετσιθελική απόφαση, ωστόσο, οι αμερικανοί μέχρι την τελευταία στιγμή λοξοκοιτούσαν προς τη Μόσχα. Επιχείρησαν να «αιχμαλωτίσουν» τον πρωθυπουργό Πριμακόφ, ο οποίος ταξίδευε στην Ουάσιγκτον…Εκείνος επέμενε να ενημερωθεί από τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, αν θα γίνει επέμβαση, η ενημέρωση καθυστερούσε…Ήρθε μόνο όταν το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν στα μέσα του…Ατλαντικού! Εκεί ο Πριμακόφ, χωρίς δεύτερη σκέψη, διέταξε την αναστροφή του αεροσκάφους.

Το σχέδιο αιχμαλωσίας των σύγχρονων καουμπόηδων, δεν τους βγήκε. Προχώρησαν στην έναρξη των βομβαρδισμών. Άλλωστε η Ρωσία ήταν τόσο αδύναμη που κάποια σοβαρή αντίδραση δεν μπορούσε να υπάρξει. Τυπικά, σωστά υπολόγιζαν.

Με τον αέρα όχι τόσο της παντοδυναμίας τους όσο της αδυναμίας των άλλων (Ρωσίας), να αντιδράσουν άρχισαν να καταστρέφουν δημόσια κτήρια, γέφυρες, σταθμούς, ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο κλπ.

Τότε ήταν που προσωπικά για πρώτη ίσως φορά σιχάθηκα την «καθωσπρέπει» δημοσιογραφία. Στη Μόσχα γινόταν εκείνες τις μέρες των βομβαρδισμών μια διάσκεψη με θέμα: τα ΜΜΕ υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των περιφερειακών συγκρούσεων, ή κάτι τέτοιο.

Μπήκα καθυστερημένος στην αίθουσα…Γινόταν συζήτηση για το αν ήταν «δημοκρατικό» να βομβαρδιστεί η γέφυρα όταν πάνω της περνούσε το τρένο; Μια Γαλλίδα «συνάδελφος» το θεώρησε λάθος της Συμμαχίας, ωστόσο συμφώνησε (!) με τον αμερικανό «συνάδελφο» ότι δεν έφταιγε ο πιλότος που έριξε τη βόμβα αλλά το…τρένο που βρέθηκε στη γέφυρα με…καθυστέρηση!!!
Ζήτησα το λόγο:

— Έχουμε αποστολή να ενημερώνουμε τους πολίτες των χωρών μας και σεις ξεδιάντροπα συζητάτε αν ήταν «δημοκρατικό» να βομβαρδιστεί η γέφυρα, ή αν «έφταιγε» το τρένο που καθυστέρησε…

— Ποιος είσαι εσύ, πετάχτηκε ένας αμερικανός ανταποκριτής.
— Έλληνας ανταποκριτής, απαντώ.
— Απ´οτι ξέρω η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, τι πρόβλημα έχεις; Είσαστε μαζί μας ή ενάντια μας; Άλλωστε δεν βομβαρδίζουμε την Ελλάδα
— Εκατό χιλιόμετρα από εκεί που ρίχνετε τις βρωμοβόμβες σας ζουν οι γονείς μου. Δες στο χάρτη που είναι η χώρα σου και πες μου τι δουλειά έχετε στα Βαλκάνια; Η αίθουσα πήρε «φωτιά».Ο αμερικανός κοίταξε το ρολόι του, «πρέπει να φεύγω έχω άλλη δουλειά», είπε και την κοπάνησε…
Έγινε διάλειμμα, οι περισσότεροι (ο Γερμανός, ο Φινλανδός, η Γαλλίδα, οι Ρώσοι φοβισμένοι κ.α.),ήρθαν να…ψιθυρίσουν, πως «επιτέλους κάποιος έπρεπε να τους βάλει στη θέση τους». Εγώ απλά τους…έβριζα όλους αυτούς που πάνε…όπου φυσάει!!!

Την Άνοιξη 1999, εκτός της Ρωσίας του…Γέλτσιν υπήρξε και η άλλη Ρωσία, αυτή της ρωσικής ψυχής, του ανδρισμού και της αξιοπρέπειας.

Ήταν οι 38 Ρώσοι πεζοναύτες που βρισκόταν στην ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία. Εκείνοι που έχοντας αρχικά τη στήριξη μιας μερίδας ανώτερων αξιωματικών τους επιχείρησαν τη θρυλική, όπως εξελίχτηκε, πορεία και κατέλαβαν το αεροδρόμιο «Σλάτινα», έξω από την Πρίστινα…

Όπως θυμάται σήμερα ο αρχηγός της ομάδας των πεζοναυτών, ήρωας της Ρωσίας, Γιουνούς Μπεκ Γιεφκούροφ, οι Εγγλέζοι που ήθελαν διακαώς το αεροδρόμιο για μεταφορά μεγάλων φορτίων, κινούνταν προς τα εκεί με αργούς ρυθμούς. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι οι Ρώσοι θα το καταλάμβαναν, αφού Βουλγαρία και Ρουμανία είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο από τη Ρωσία. Αυτοί λοιπόν οι Ρώσοι πεζοναύτες από απόσταση 600 χιλιομέτρων έκαναν την έφοδο στον ουρανό! Μια κίνηση που για άλλους θα κρίνονταν ως κίνηση…αυτοκτονίας! Όχι όμως για τα παιδιά εκείνων που ανέτρεψαν τα δεδομένα στον αντιφασιστικό αγώνα (1941-1945),απελευθερώνοντας στη συνέχεια ολόκληρη την Ευρώπη!

Οι πεζοναύτες ένοιωσαν πως η πολιτική της Ρωσίας τότε ήταν άλλη, υποτακτική στις ορέξεις των…δανειστών. Όμως κράτησαν ψηλά το λάβαρο της τιμής των πατεράδων.
Έφτασαν πρώτοι απ´όλους στην Πρίστινα και εκεί αντιμετώπισαν το πρώτο…εμπόδιο προς το αεροδρόμιο! Ήταν οι χιλιάδες Σέρβοι που ξεχύθηκαν στους δρόμους με δάκρυα στα μάτια και φώναζαν: Ρούσια, Ρούσια!!! Στο τάγμα προστέθηκαν και ένοπλοι Σέρβοι πατριώτες. Επικεφαλής όλων τέθηκε ο συνταγματάρχης Σεργκέι Πάβλοφ…


Έτσι ολόκληρη η ένοπλη ομάδα που καταγράφηκε ως «ομάδα Πάβλοφ»!

Η ομάδα Παβλόφ μπήκε στο αεροδρόμιο, κάτω από τη…μύτη των Εγγλέζων. Αργότερα η πολιτική ηγεσία ήρθε σε «συνεννόηση» και το αεροδρόμιο δόθηκε τελικά στον έλεγχο των…συμμάχων!
Οι δυτικοί δεν πολυκατάλαβαν τι είχε συμβεί. Ούτε τους πέρασε από το νου ότι σήμερα, 20 χρόνια μετά, εκείνη η ηρωική πράξη της ολιγομελούς ομάδας των Ρώσων πεζοναυτών γυρίστηκε ταινία που σπάει όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων στους ρωσικούς κινηματογράφους.

Δεν κατάλαβαν ότι η πράξη εκείνη ανέτρεψε μονομιάς μέσα στη Ρωσία, την αντίληψη που υπήρχε για το στρατό, και την κατάπτωση στην οποία τον είχαν οδηγήσει οι ηγέτες του…
Ο σημερινός πρόεδρος της καυκασιανής ρωσικής Δημοκρατίας Ινγκουσετίας, Γιουνούς Μπεκ Γιεφκούροφ, θυμίζει πως την απελευθέρωση του αεροδρομίου Σλάτινα, έκανε η ομάδα Πάβλοφ, σημαδιακό όνομα διότι στη μάχη του Στάλινγκραντ υπήρχε, ως γνωστό ένα θρυλικό σπίτι-φρούριο που κράτησε βδομάδες ολόκληρες τους χιτλερικούς, το σπίτι του Πάβλοφ!
Δύσκολο να γίνει κατανοητό από…κατακτητές, είναι απλά σημάδια ηρωικού αγώνα εκείνων που αντιστέκονται και απελευθερώνουν…

Η αναστροφή του αεροσκάφους Πριμακόφ πάνω από τον Ατλαντικό, η πορεία κατάληψης (ουσιαστικά απελευθέρωσης του αεροδρομίου από τους ένοπλους ληστές που αργότερα έγιναν από τη Δύση νόμιμη κυβέρνηση στο Κόσοβο), αποτέλεσαν την απαρχή της αλλαγής πορείας της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας. Αναφορικά με το στρατό, μέσα σε σχετικά μικρό διάστημα η Ρωσία βγήκε σήμερα στα επίπεδα οπλικών συστημάτων που κάνουν τα υπεροπτικά γεράκια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Η αποτυχία διάλυσης της Συρίας, η ανικανότητα ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, το «χαστούκι» που πήραν από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αλλά και η επερχόμενη κατάρρευση της δοτής ηγεσίας στην Ουκρανία αυτά και πολλά άλλα αποτελούν δείγματα ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να ισχυροποιείται και να αντιδρά. Οι διαφόρου είδους κυρώσεις δεν αποτελούν παρά δείγμα της βαθιάς υπνηλίας την οποία εξακολουθούν να διάγουν οι γηρασμένοι-βιολογικά πνευματικά και πολιτικά-εγκέφαλοι στην Ουάσιγκτον.

Αυτά για όσους θέλουν να βλέπουν και παραπέρα από την εικόνα…Αλλά και για τους «καθωσπρέπει» συναδέλφους…

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας (17)
Tags:
Γιουγκοσλαβία, Ουάσιγκτον, Σερβία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK