01:04 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, 31 Μαρτίου, 2019

Προεδρικές Ουκρανίας: ο βρώμικος βασιλιάς της σοκολάτας

© Sputnik / Sergey Averin
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Βρώμα και δυσοσμία, λέξεις αποκρουστικές που ωστόσο χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς για να χαρακτηρίσουν τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Σε ένα καράβι που «βουλιάζει» ο επι πενταετία καπετάνιος θριαμβολογεί που πιάνει μόλις το...16%!!!

Οι πιο βρώμικες εκλογές στην ιστορία της χώρας, αναφέρει ο ένας εκ των 39(!) υποψηφίων στις προεδρικές της Ουκρανίας, Γιούρι Μπόικο.

Η χρήση του κρατικού μηχανισμού μας έκλεψε τουλάχιστον 4% και στέρησε την είσοδο στο δεύτερο γύρο, έσπευσε να ανακοινώσει τη νύχτα της Κυριακής η Γιούλια Τιμοσένκο.

Τι συνέβη τελικά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών; Ο άνθρωπος από το πουθενά, ο τηλεοπτικός Αστέρας της καθημερινής σάτιρας, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, 41 χρόνων, κέρδισε τις καρδιές των νέων κυρίως Ουκρανών ψηφοφόρων, αλλά και εκείνων που σιχάθηκαν τη ζωή τους από τη μιζέρια και την εξαθλίωση των τελευταίων «ευρωπαϊκών» πέντε χρόνων της διακυβέρνησης Ποροσένκο. Έδωσαν ποσοστό 30,5% σε ένα νέο άνθρωπο, μη πολιτικό, άνθρωπο που καυτηρίαζε την καθημερινότητα και, βρε αδερφέ, τους έκανε να γελάνε λίγο έστω και με τα ίδια τους τα χάλια! Ήταν κυρίως ένα ράπισμα κατά του Ποροσένκο που ψηφίστηκε πριν πέντε χρόνια ως πρόεδρο «της ειρήνης» και συνεχίζει στο Ντονμπάς ένα αδελφοκτόνο πόλεμο που κρατάει πιο πολύ από ότι ο Μεγάλος Πατριωτικός (1941-1945), όπως σχολιάζουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολίτες…

Σε όλες τις κοινωνιολογικές μετρήσεις από την αρχή του 2019 στην Ουκρανία, το 80% των πολιτών τάσσονταν σφόδρα κατά του Ποροσένκο, αν και το 75% εκτιμούσε ότι στις εκλογές η νοθεία είναι αναπόφευκτη… Η απογοήτευση αποτελεί το κύριο στοιχείο του συνόλου του πληθυσμού.

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος στο Ντονμπάς. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα η κοινωνία στο σύνολο της κατανοεί ότι αυτός συντηρείται από το καθεστώς ως πρόσχημα για τη συνέχιση του πλουτισμού της ολιγομελούς κλίκας στο Κίεβο, χωρίς να υπολογίζει κανείς την πλήρη εξαθλίωση του μεγαλύτερου τμήματος των νοικοκυριών.

Στην πενταετία της «ευρωπαϊκής πορείας» η χώρα απώλεσε το 40% του ΑΕΠ της, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά δυο φορές όταν τα έξοδα των οργανισμών κοινής ωφέλειας (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, νερό κλπ), εκτοξεύτηκαν κατά πέντε φορές!

Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη καταστροφής της οικονομίας της χώρας, αξίζει να αναφέρω ορισμένα στοιχεία αναφορικά με το φυσικό αέριο! Το 1991, χρονιά διάλυσης της ΕΣΣΔ, η Ουκρανία κατανάλωνε 80 δις περίπου κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο! Το οποίο τη σοβιετική εποχή ήταν επιδοτούμενο στα πλαίσια του σοσιαλιστικού καταμερισμού εργασίας στο εσωτερικό μιας ενιαίας χώρας και οικονομίας. Καταναλωνε περισσότερα από ότι η…Γερμανία! Μέχρι το 2004 οπότε και έγινε η πρώτη, πορτοκαλί επανάσταση, πλήρωνε σε χαμηλές τιμές (γύρω στα 50 δολ/1000 κυβικά). Στα χρόνια αυτά η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής έφερε και τη μείωση κατανάλωσης φ.α. σχεδόν στα μισά, γύρω στα 40 δις κυβικά το χρόνο.

Από το 2004 μέχρι το 2014 είχαμε το κωμικοτραγικό σήριαλ της αφαίμαξης φ.α. που περνούσε από το έδαφος της Ουκρανίας και πήγαινε στους καταναλωτές στην Ευρώπη. Επειδή η Ουκρανία ήταν το νέο σχέδιο της συλλογικής Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχέδιο αποκοπής αυτής από το φυσικό γεωπολιτικό χώρο δίπλα στη Ρωσία, η Δύση «έκλεινε τα μάτια» στο…χουλιγκανισμό του Κιέβου και έριχνε τις ευθύνες για τις συνεχείς διακοπές ροής του φ.α. προς την Ευρώπη, στη…Ρωσία!

Η νίκη του Γιανουκόβιτς στις προεδρικές του 2010 θορύβησε αρχικά τη Δύση, ωστόσο οι αμερικανοί ήλεγχαν, μέσω των τραπεζών τους, τους λογαριασμούς όλων των Ουκρανών ολιγαρχών και με τον ανάλογο εκβιασμό τους έστρεφαν προς την…πρέπουσα κατεύθυνση όταν…λοξοδρομούσαν!

Το Νοέμβριο 2013 ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. λόγω των ληστρικών, για την ασθμαίνουσα ουκρανική οικονομία, όρων που περιείχε. Ακολούθησε ένα τρίμηνο κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του Γιανουκόβιτς και τη δημοκρατική εκτροπή της χώρας. Η αντίσταση στην εκτροπή καταπνίγηκε στο αίμα, οι κάτοικοι της Κριμαίας, που πάντα αισθανόταν «ξένο σώμα» στη σύνθεση της Ουκρανίας, συσπειρώθηκαν οργάνωσαν δημοψήφισμα και πέτυχαν αυτό που ζητούσαν από τη δεκαετία του ´90 ακόμα. Την επανένωση τους με τη Ρωσία!

Ένα μήνα αργότερα το ίδιο επεχείρησαν και οι πιο «ρωσικές» περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονιετσκ και το Λουγκάνσκ…Το Κιέβο τους απάντησε με…βομβαρδισμούς! Στο φόντο αυτό οι υπερατλαντικοί σκηνοθέτες της ουκρανικής τραγωδίας, πόνταραν πάνω στον Ποροσένκο και στις εκλογές του Μαίου 2014 εκείνος έγινε, όπως έγινε, πρόεδρος «της ειρήνης», με ποσοστό 56% στον πρώτο γύρο!

Πέντε χρόνια αργότερα ο Ποροσένκο «πανηγυρίζει» που πέτυχε να περάσει στο δεύτερο γύρο με…16%!!!

Μερικά μόνο από την πλειάδα των δυτικών ΜΜΕ που τον στήριζαν στις επιθέσεις του κατά της Ρωσίας το πεντάχρονο αυτό, βρήκαν το θάρρος να αναγνωρίσουν ότι «οι Ουκρανοί κουράστηκαν από τις συνεχείς κοροϊδίες, τα ψέματα και τη συνέχιση των εχθροπραξιών και γύρισαν την πλάτη στον επίλεκτο της Δύσης…». Στη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ οι εκλογές, πόσο δε ο τρόπος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτές έγιναν, πέρασαν στα ψιλά…

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών έδειξε ξεκάθαρα ότι οι πολίτες της χώρας ζητούν αλλαγή, ότι το παλιό ολιγαρχικό σύστημα που χρησιμοποιεί τις εθνικιστικές ομάδες στελέχη των οποίων έχει υπεισέλθει στο κρατικό μηχανισμό, καταστρέφει τη χώρα, ότι τα ευρωπαϊκά όνειρα «θερινής νυχτός» δεν ήταν παρά προπέτασμα καπνού για τη λεηλάτηση και τον αφανισμό του πληθυσμού.
Ο Ποροσένκο κάποια στιγμή «κάκισε» τη νεολαία που δεν τον ψήφισε λέγοντας ότι «εγώ σας έφερα την απάλειψη της βίζας και την ελεύθερη μετακίνηση στην ελεύθερη Ευρώπη…». Την ίδια ώρα τα ρεπορτάζ από τους αγρούς της Πολωνίας όπου χιλιάδες νέοι Ουκρανοί μαζεύουν φράουλες, λαχανικά και όλο το βασίλειο της ευρωπαϊκής…χλωρίδας έναντι του ενός τρίτου της τιμής των ευρωπαϊκών μισθών, διαψεύδουν τις ευρωιαχές του βασιλιά της φτηνής σοκολάτας…

Πάλι μερικά συγκριτικά στοιχεία: Το 1991 ο πληθυσμός της σοβιετικής Ουκρανίας ήταν 56 εκ.! Πολλοί μιλούσαν με έπαρση ότι η Ουκρανία είναι η δεύτερη…Γαλλία στην Ευρώπη. Και περίπου έτσι ήταν ακόμα και σε οικονομικά μεγέθη! Σήμερα όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι γύρω στα 12 εκ. Ουκρανοί βρίσκονται μετανάστες στο εξωτερικό: κοντά στα τέσσερα εκ. στη Ρωσία, πάνω από δυο εκ. στην Πολωνία και πάνω από πέντε εκ. στην υπόλοιπη Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η χώρα έχασε το 2014 εξ αιτίας του πραξικοπήματος, δυο εκ. τον πληθυσμό της Κριμαίας, και άλλα πέντε εκ. τον πληθυσμού των δυο περιοχών του Ντονμπάς! Αυτά σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο θνησιμότητας και την υπογεννητικότητα επιτρέπουν στους Ουκρανούς κοινωνιολόγους να εκτιμούν ότι στη χώρα ζουν μόνιμα γύρω στα 20-25 εκ. άνθρωποι! Η Ουκρανία ερημώνει…Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν ο στόχος των αμερικανών νεοφιλελεύθερων σχεδίων επι Ομπάμα…Τους χρειαζόταν η πλούσια σε υπέδαφος και εύφορα ουκρανική γη, όχι όμως και ο πληθυσμός ο οποίος μάλιστα δημιουργεί «προβλήματα» και επιμένει πεισματικά να στρέφει το βλέμμα συνεχώς προς τη…Ρωσία!

Το σχέδιο αυτό υλοποίησαν με όσα επινόησαν στη μετασοβιετική Ουκρανία οι υπερατλαντικοί επιβήτορες της χώρας. Τα αιματηρά γεγονότα του 2014 ήταν κορυφαία εγκληματική πράξη αυτού του σχεδιασμού, πράξη που καθοδηγούσε η τότε ΑΝΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ έχοντας εκεί ως τοποτηρητή το «δικό μας» πλέον, Τζέφρι Πάιατ…Μπρρρρ…

Ως υστερόγραφο να θέσω ένα ερώτημα εντελώς…φιλοσοφικό και τελείως… αντιαριθμητικό! Πώς, με βάση ποια καινούργια επιστήμη μέτρησης το 16% του Ποροσένκο στον πρώτο γύρο μπορεί να μετατραπεί σε…50% στο δεύτερο γύρο; Πόση νοθεία θα χρειαστεί; Τι θα μας ανακοινώσουν ο ΟΑΣΕ, η χήρα του Μακέιν που κάνει βόλτες στο Κιέβο, η αμερικανίδα διάδοχος του Τζέφρι, η Μαίρη Γιοβάνοβιτς μαζι με τα διαφορα ευαγή δημοκρατικά ινστιτούτα της Δύσης;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
εκλογές, Γιούλια Τιμοσένκο, Πέτρο Ποροσένκο, Κίεβο, Ουκρανία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK