02:06 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
The NATO flag is seen through barbed wire as it flies in front of the new NATO Headquarters in Brussels, Belgium May 24, 2017

70χρονα ΝΑΤΟ: Μήπως πλησιάζει η ώρα προς...απόσυρση;

© REUTERS / Christian Hartmann
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Το διήμερο της επετειακής Συνόδου αναλώθηκε προς επικύρωση «εχθρού», πλην όμως σειρά χωρών διαφωνεί να μετατρέψει τη Ρωσία σε...πρόφαση διαιώνισης του αντιδραστικού παρασιτισμού ενός Οργανισμού που έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη ζωή...

Κατ´ αρχήν ένα θέμα «επί προσωπικού»! Ως σκηνή «απείρου κάλους» φάνταζε εκείνη στο αμερικανικό Κοινοβούλιο που, με επικεφαλής τη Νάνσι Πέλοσι, οι επι δεκαετίες «έμπειροι» υπηρέτες του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού κατεστημένου, ως κουρδισμένα στρατιωτάκια καταχειροκροτούσαν τον ανερχόμενο στο βήμα, Γ.Γ. Του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ…Τόσα δις δολάρια ρίχνουμε εκεί να μη τα τιμήσουμε δεόντως στο πρόσωπο ενός πιστού υπαλλήλου των…πανανθρώπινων σχεδίων μας, σκέφτονταν με αυτοϊκανοποίηση οι κοινοβουλευτικοί ιέρακες!

Ο Νορβηγός Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για να αποδείξει τον…ευεργετικό ρόλο του Οργανισμού είχε την…έμπνευση να ταυτίσει το θύμα και τον θύτη του παγκόσμιου πολέμου (1940-1945), τον αμυνόμενο σοβιετικό ηγέτη και τελικό νικητή Ιωσήφ Στάλιν και τον εμπνευστή του ναζισμού και υπεύθυνο για το αιματοκύλισμα της Ευρώπης Αδόλφο Χίτλερ, με το τρομοκρατικό συνοθύλευμα το αυτοαποκαλούμενο…Ισλαμικό χαλιφάτο! Όλες αυτές τις…ακρότητες τις οποίες με ηρωισμό…καταπολεμά η Βορειοατλαντική Συμμαχία! Επεχείρησε μια θεωρητική ενατένιση, έτσι για να δείξει την ανάγκη διαιώνισης του ΝΑΤΟ και, προφανώς, να δικαιολογήσει και το…μισθό του!
Στο Οσλο, το οποίο απελευθέρωσαν οι μαχητές του κόκκινου στρατού από τη ναζιστική κατοχή, πολλοί θα πρέπει να «πέθαναν από ντροπή» ακούγοντας τα λόγια του συμπατριώτη τους, σχολίασε ο ρώσος ΑΝΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Στο σύνολο των αναλύσεων στα ρωσικά ΜΜΕ με θέμα τα 70χρονα ύπαρξης του ΝΑΤΟ και τις συχνές «κορώνες» που εξαπολύει ο Στόλτενμπεργκ, υπάρχει η εκτίμηση ότι το αχρείαστο ύπαρξης του Οργανισμού καταδεικνύεται, εκτός όλων των άλλων, και από το όχι ιδιαίτερα «υψηλό επίπεδο μόρφωσης και πνευματικής ικανότητας» του επικεφαλής του.

Εν τέλει, στο διήμερο της επετειακής Συνόδου, στην Ουάσιγκτον, η Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο των «ανησυχιών» του. Την πρώτη μέρα ο Στόλτενμπεργκ παρουσίαζε τους «εν δυνάμει» κινδύνους από τη ρωσική…επιθετικότητα!

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, οριοθέτησε το τρίγωνο των προκλήσεων που μπαίνουν μπροστά στο ΝΑΤΟ: Η Ρωσία, η προσφυγιά και οι κυβερνοεπιθέσεις!
Το πολωνικό ΥΠΕΞ, «ξεκαθάρισε» ότι η βασική απειλή για το ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία!

Έτσι, για να αντιμετωπισθεί η…επιθετικότητα της, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι διευρύνει το μέγεθος της κατασκοπευτικής του δράσης στη…Μαύρη θάλασσα και ξεκινάει εκεί γυμνάσια με την Ουκρανία και τη Γεωργία! Που; Σωστά διαβάσατε, η…ρωσική επιθετικότητα φτάνει ακόμα και μέχρι τη…Μαύρη θάλασσα! Είναι σα να λέμε ότι η Ελλάδα δείχνει…επιθετικότητα, όχι, όχι στο Αιγαίο αλλά στον…Κορινθιακό κόλπο!

Για την…ολοφάνερη επιθετικότητα της Ρωσίας, εκεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μίλησε και ο αμερικανός…αρχοντοχωριάτης, αντιπρόεδρος, Μάικλ Πενς… Ανησυχούμε, είπε, για τη Γερμανία, αν γίνει τελικά ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου North Stream-2, η γερμανική οικονομία κινδυνεύει να…υποδουλωθεί στη Ρωσία!

Και μεις, για να αποδείξουμε ότι η…Αριστοτέλειος λογική δεν πεθαίνει παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα των αμερικανοΝΑΤΟικών ιθυνόντων όχι και τόσο «υψηλού επιπέδου πνευματικής ικανότητας», είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίζουμε ότι η γερμανική, αυστριακή, ιταλική, γαλλική, ελληνική κ.α. οικονομίες της Ευρώπης εδώ και 45 χρόνια, από την εποχή του καγκελάριου Μπραντ, τροφοδοτούνται ανελλιπώς με σοβιετικό-ρωσικό φ.α. και ακόμα δεν έχουν…υποδουλωθεί!

Έχει σημασία να δει κανείς και μετρήσεις που έγιναν για το πως οι Γερμανοί βλέπουν τη δράση του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σήμερα. Τα 3/4 αυτών θεωρούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε Οργανισμό,…γλυφτών και υπηρετικού προσωπικού των ΗΠΑ!

Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες πολιτικές εκτιμήσεις. Ο Γερμανός βουλευτής της Αριστεράς, Αλεξάντερ Νόϊ, με άρθρο του στην, Die Freiheitsliebe, αφού θυμίζει ότι το ΝΑΤΟ έδειξε το αληθινό του πρόσωπο στη Γιουγκοσλαβία, μπήκε στο Αφγανιστάν, παίρνει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου εκθέτοντας συνεχώς το κύρος του ΟΗΕ, συμπληρώνει: τα 70χρονα όχι γιορτής αλλά περισυλλογής όσο δεν είναι πλέον πολύ αργά!

Ο Γερμανός βουλευτής λέει πράγματα αυτονόητα. Ότι, π.χ. τα μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν πάνω από ένα τρις δολ. το χρόνο για στρατιωτικές δαπάνες. Και όμως, συμπληρώνω εγώ, επιχειρούν να μας πείσουν ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τη Ρωσία-Κίνα, των οποίων οι στρατιωτικές δαπάνες είναι επτά φορές λιγότερες!

«Ο ιμπεριαλισμός και ο φόβος να απωλέσει την υπεροχή σε οικονομικό και ιδεολογικό επίπεδο ωθούν το ΝΑΤΟ σε υπερεξοπλισμούς και επινόηση συνεχών αντιπαραθέσεων. Αυτό το μοντέλο πρέπει να τσακιστεί…», τονίζει ο Αλεξάντερ Νόϊ.

Είναι πολλοί εκείνοι στην Ευρώπη που καλούν στη διάλυση του ΝΑΤΟ και την αντικατάσταση του από ένα νέο σύστημα συλλογικής ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία.
Η ελληνική διπλωματία επίσης μιλά για ένα σύστημα συλλογικής ασφαλείας στην Ευρώπη που δεν μπορεί να αφήνει εκτός τη Ρωσία, θέση που ηχεί θετικά στα αυτιά του Κρεμλίνου!

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ, που η Αθήνα θεωρεί ότι στα ελληνοτουρκικά είναι από εμμέσως έως ανοικτά ανεκτικός έναντι των τουρκικών προκλήσεων, έχει δημιουργήσει μια σταθερή επιφύλαξη έναντι του Οργανισμού. Ωστόσο δεν αμφισβητείται η συνέχιση της παραμονής της χώρας σε αυτό. Αντίθετα, το τελευταίο διάστημα, στο φόντο της κρίσης στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον, είναι πολλοί εκείνοι οι διπλωμάτες και πολιτικοί που θεωρούν ότι η Αθήνα μπορεί, επι τέλους, να…αντικαταστήσει την Άγκυρα και να γίνει εκείνη η… «επίσημη αγαπημένη» της Ουάσιγκτον και κατ´ επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι πιο ακραίες φωνές στρέφονται και κατά της…Ρωσίας επειδή εκείνη αναπτύσσει και εμβαθύνει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Τουρκία!

Ο Πενς και ο Πομπέο φωνασκούν για τον κίνδυνο της Συμμαχίας από την προμήθεια ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία! Οι δικοί μας «υπερπατριώτες» επαναλαμβάνουν την αντιρωσικη ρητορική…Και όμως στρουθοκαμηλίζουμε όταν εσκεμμένα «ξεχνάμε» ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που εδώ και 20 χρόνια διαθέτει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300! Και μάλιστα με πρόσθετη συμφωνία του 2018, γίνεται η αναβάθμιση του…(τι σημαίνει αναβάθμιση του S-300, φρόνιμο θα ήταν να μας πουν οι ειδικοί του ΥΕΘΑ…).

Ολοκληρώνοντας το αφήγημα για τα 70χρονα γενέθλια του ΝΑΤΟ, αξίζει να αναφερθεί μια σημαντική «λεπτομέρεια» που ίσως πέρασε απαρατήρητη. Ενώ ο Στολτεμπεργκ αφιέρωσε στην εισήγηση αρκετές σελίδες για τη ρωσική επιθετικότητα, στο τέλος της δεύτερης μέρας ο Πομπέο στο κλείσιμο πέρασε το θέμα με μια-δυο φράσεις, συνεχίζοντας τη συνήθη αμερικανική αερολογία περί…ανέμων και υδάτων! Γιατί; Καλοί γνώστες των πραγμάτων στη Μόσχα εκτιμούν ότι το θέμα «ρωσική επιθετικότητα», δεν βρήκε ομοφωνία στους κόλπους των χωρών-μελών και προσπεράστηκε δια της…υποβάθμισης! Ας ελπίσουμε πως ήταν και η Αθήνα μια από τις φωνές που ακολούθησαν την «Αριστοτέλειο λογική».

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK