16:28 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
κυρώσεις κατά της Ρωσίας από ΗΠΑ - Ε.Ε.

ΗΠΑ και Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσουν: Οι κυρώσεις ωφελούν τη... Ρωσία!

© Sputnik / Maxim Blinov
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Αυτή κι αν είναι φωνή απόγνωσης! Αμερικανίδα αναλύτρια μελέτησε τα στοιχεία των κυρώσεων που επέβαλλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. από το 2014 στη Ρωσία για να την τιμωρήσουν για την τάχα για την «επιθετική δράση» της στην Ουκρανία και διαπίστωσε το...αντίθετο αποτέλεσμα!

Με τον τρόπο συμπεριφοράς και την αμερικανική λογική προσέγγισης των πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς… σπαρταριστές συγκρίσεις και στιχάκια των ανέμελων χρόνων της παιδικής ηλικίας! Όπως τώρα, που μελετώ τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η αναλύτρια του πανεπιστημίου της Πολιτείας της Βιρτζίνια, Τζούντι Τουίγκ, σε άρθρο της στο «The National Interest».

Τότε, στα παιδικά χρόνια, όταν η μια ομάδα έχανε κάτι δικό της, απαντούσε στην άλλη ομάδα: αυτό είναι χάρισμα σας, στα μούτρα τα δικά σας! Να, μου ήρθε στη μνήμη το στιχάκι αφού διάβασα τη… σπαραξικάρδια (!) μελέτη της… Τζούντι!

Πώς να μη γελάσεις χαιρέκακα, όταν βλέπεις ότι έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια για να βγάλει η καθηγήτρια το συμπέρασμα: Οι κυρώσεις και περιορισμοί που επιβλήθηκαν αποτέλεσαν κίνητρο ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας αλλά και ενδυνάμωσης των πατριωτικών διαθέσεων των πολιτών! Ένα θέμα που μας απασχόλησε κατ' επανάληψη το πεντάχρονο αυτό διάστημα και το δημοσιοποιούσαμε συχνά, μόνο που βρισκόμαστε στην αντίθετη όχθη των βαρύγδουπων διακηρύξεων, ωσάν αυτή του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος «διέλυσε και απομόνωσε» τη ρωσική οικονομία, όπως δήλωνε το 2015!

Τώρα, έρχεται η Τζούντι Τουίγκ, η οποία μελέτησε π.χ. τα στοιχεία στη ρωσική αγροτική οικονομία και αποφαίνεται: Χάρη στις κυρώσεις, ο ρωσικός αγροτικός τομέας βγήκε από τη στασιμότητα και παρουσιάζει… αξιοθαύμαστη αύξηση!

Η αναλύτρια μάς εξηγεί ότι οι δυτικές κυρώσεις επέβαλλαν αυστηρούς περιορισμούς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τα απέκλεισαν από δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια, ενώ απαγόρευσαν τις εισαγωγές στη Ρωσία εμπορευμάτων διπλής χρήσης και υψηλής τεχνολογίας… (Ήταν τότε που ο Ομπάμα νόμισε ότι τα έκανε… γυαλιά-καρφιά!). Ωστόσο, συνεχίζει την περισπούδαστη ανάλυση της η Αμερικανίδα, οι αντικυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αποτέλεσαν «δώρο» για την εσωτερική παραγωγή.

Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που και οι εκπρόσωποι άλλων τομέων της ρωσικής οικονομίας πέρα από τον αγροτικό, άρχισαν να παρακαλάνε το Κρεμλίνο να επιβάλλει αντικυρώσεις και στο δικό τους τομέα!

Παρακάτω, η καθηγήτρια βρήκε, προφανώς, (λίγο αργά βέβαια, αλλά «κάλιο αργά παρά ποτέ» που λέει και η παροιμία) τα στοιχεία που δείχνουν ότι «η παραγωγή σιτηρών στη Ρωσία ξεπερνάει πλέον κατά δυο φορές τις καταναλωτικές ανάγκες στο εσωτερικό, άρα η Μόσχα έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο! Και γράφει, προφανώς με…οδύνη η αναλύτρια, ότι τα ρωσικά αγροτοβιομηχανικά συγκροτήματα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σε πουλερικά και χοιρινά!

Και συνεχίζει να… σφυροκοπά τις θέσεις Ομπάμα και των ομοίων του: Η Ρωσία, θυμίζει, διαθέτει τεράστιες εκτάσεις. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μένουν ανεκμετάλλευτα πάνω από 200 εκατομμύρια εκτάρια γης!

(Αν δεν κάνω λάθος ένα εκτάριο είναι εκατό στρέμματα, σωστά; Άρα υπολογίστε για τι μεγέθη γίνεται λόγος!).

Δε χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μυαλό, για να κατανοήσει αυτό που ακόμα και η Αμερικανίδα διαπίστωσε και το παρουσιάζει ως πρόγνωση: Η ρωσική αγροτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δραστήρια και θα συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας. Γι' αυτό, η Τζούντι Τουίγκ καλεί επιτέλους τις ηγεσίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. «να συνειδητοποιήσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα φέρουν μόνο όφελος στη Ρωσία και στον πόλεμο των κυρώσεων η Μόσχα βρίσκεται συνεχώς μερικά βήματα μπροστά»! Ωιμέ, δυστυχία μου! Εμείς τιμωρούμε και εκείνοι… κερδίζουν! Αυτό μας λέει η Αμερικανίδα και σωστά! Για τον λόγο αυτό «κόπτεται» να σταματήσουν οι κυρώσεις!

Να της θυμίσω ότι δεν είναι μόνο η αγροτική οικονομία που έκανε άλματα μπροστά, περιορίζοντας σημαντικά τις εξαγωγές αμερικανικών και καναδέζικων σιτηρών, αλλά και ο υψηλής τεχνολογίας ενεργειακός τομέας.

Πράγματι, ο αποκλεισμός από χαμηλότοκα δάνεια δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία παραγωγής υγροποιημένου αερίου, της ΝΟΒΑΤΕΚ, που έκτιζε τεράστιο εργοστάσιο στη Γιακουτία. Η λύση βρέθηκε με χρηματοδότηση 10 δισ. δολ. από την Κίνα! Τον Δεκέμβριο 2017 το έργο ολοκληρώθηκε, έγιναν τα εγκαίνια παρουσία του προέδρου Πούτιν και του υπουργού Ενέργειας της… Σαουδικής Αραβίας! Το πρώτο φορτίο με LNG σε… παγοθραυστικό (που μόνο η Ρωσία διαθέτει) τάνκερ ξεκίνησε για τις διεθνείς αγορές. Ξέρετε που κατέληξε; Μα το γράψαμε τότε, στη… Βοστώνη των ΗΠΑ!

Για το «μπαμ» στις στρατιωτικές τεχνολογίες, επίσης έχουμε αναφερθεί επανειλλημένως.

Εκείνο που προκαλεί πικρία, είναι το γεγονός ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δέχονται το μεγαλύτερο βάρος στην απαγόρευση των εξαγωγών των αγροτικών τους προϊόντων προς μια μεγάλη αγορά, όπως είναι η Ρωσία, με συνέπεια τεράστιες απώλειες. Απώλειες έχουμε, φωνή αντίδρασης, ωστόσο, δεν έχουμε…

Και μια τελευταία είδηση για το ποιός, πώς δουλεύει με τη Ρωσία σε συνθήκες κυρώσεων. Πρόσφατα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραβρέθηκε στα εγκαίνια νέου εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων της… Μερσεντές στη Μόσχα, στον ανακαινισμένο χώρο του παλιού τεράστιου σοβιετικού εργοστασίου ΖΙΛ! Και θύμισε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έχουν όλοι, όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε παραγωγές, κυρίως τεχνολογικές, στη Ρωσία…

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
κυρώσεις, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK