ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Ο Ερντογάν συναντιέται με τον Πούτιν τρίτη φορά μέσα στο 2019. Στα πλαίσια του κοινού πολιτιστικού έτους η τουρκική πλευρά παρουσίασε στους Μοσχοβίτες παράσταση μπαλέτου με την ονομασία «Τροία» πάνω σε ιστορικά μοτίβα του Ομήρου!

Η νέα ρωσοτουρκική συνάντηση κορυφής στη Μόσχα, τα είχε όλα. Και πολιτισμό-τουρισμό, και υπογραφές νέων συμφωνιών σε πολλούς τομείς ακόμα και στον στρατιωτικό, και διάλογο για τη Συρία. Ήταν λογικό αφού γινόταν η σύνοδος κορυφής της διακυβερνητικής επιτροπής των δυο χωρών. Αλλά και διότι τώρα εγκαινιάστηκε το Αφιερωματικό Έτος πολιτισμού-τουρισμού μεταξύ των δυο χωρών.

Το βράδυ της Δευτέρας το διάσημο θέατρο της Μόσχας, Μπολσόι, η τουρκική πλευρά το είχε «αγκαζάρει» για να παρουσιάσει στους καλεσμένους της την παράσταση που έφερε μαζί της. Το κρατικό θέατρο όπερας και μπαλέτου της Τουρκίας χόρεψε σε ρυθμούς αρχαίους ελληνικούς το έργο που γράφηκε πάνω σε μοτίβα του μεγαλύτερου ιστορικού της ανθρωπότητας, Ομήρου, με την εύγλωττη ονομασία, «Τροία»…

Κηρύσσοντας την έναρξη του Αφιερωματικού έτους ο Tούρκος υπουργός πολιτισμού και τουρισμού, εξήγησε στους Ρώσους ότι η χώρα του δεν είναι μόνο η θάλασσα και ο ήλιος στην Αττάλεια όπου πηγαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, αλλά στο έδαφος της σύγχρονης Τουρκίας αναπτύχθηκαν μεγάλοι πολιτισμοί της αρχαιότητας που αξίζει κανείς να επισκεφθεί τους εκεί αρχαιολογικούς χώρους. Ποιοί πολιτισμοί, απέφυγε να ονομάσει…

Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι
© Sputnik / Ilia Pitalev
Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι

Ας είναι…Απλά από την πολύχρονη εμπειρία μου στη Ρωσία διαπιστώνω ότι το τουρκικό τουριστικό μάνατζμεντ το οποίο κατανοεί ότι η μορφή τουρισμού του "all inclusive" φτάνει στα όρια της, (ο κόσμος πλήττει και δεν γεμίζει και πνευματικές…μπαταρίες!), επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να προτείνει στους επισκέπτες, κυρίως στους Ρώσους που είναι περισσότερο φιλομαθείς, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ενδιαφέρουσες ανά τους αιώνες περιοχές προς μελέτη και γνώση.

Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι
© Sputnik / Ilia Pitalev
Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι

Όπως όλη η Ευρώπη τους παλιότερους αιώνες, έτσι και η Τουρκία σήμερα, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία… «κλέβει»! «Κλέβει» όχι μόνο Όμηρο και αρχαίες τραγωδίες που έτσι και αλλιώς αποτελούν κεκτημένο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς… «Κλέβει» τρόπο ζωής, ξεκούρασης, συνηθειών προς…έλξη τουριστών! Μελετά τις διαθέσεις των Ρώσων που ταξιδεύουν, τις προτιμήσεις, το που νοιώθουν μεγαλύτερη οικειότητα και…επιχειρούν να την προσφέρουν και εκείνοι!

Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι
© Sputnik / Ilia Pitalev
Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι

Να, αρκετά χρόνια πριν μια γιγαντοαφίσα που έπιανε ολόκληρη την πρόσοψη του, κλειστού τότε λόγω επισκευών, θεάτρου Μπολσόι, απεικόνιζε μια μικρή παράλια, στημένο ένα στρογγυλό σιδερένιο τραπεζάκι, δυο τύπους να πίνουν ανέμελα…το ουζάκι τους,(μπορεί να ήταν και ρακί, ωστόσο οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να πίνουν αλκοόλ), και η λεζάντα να αναφέρει: Ο ρυθμός της ζωής κτυπά στην….Τουρκία! Κατανοητή η…έμπνευση. Πήραν ένα αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, που παντού στη Ρωσία και όλο τον κόσμο ταυτίζεται με την Ελλάδα και το μετέτρεψαν σε…Τουρκία! Μα, θα πει κάποιος, και η Τουρκία διαθέτει ανάλογα τοπία στην από κει πλευρά του Αιγαίου! Φυσικά, στη Σμύρνη, την Έφεσο, την Αλικαρνασσό, την Αττάλεια παρακάτω κλπ… Μόνο που ο τρόπος ζωής των σύγχρονων κατοίκων των περιοχών αυτών, διαφέρει από αυτόν που έχουν στο νου τους οι ξένοι επισκέπτες που κάνουν κέφι με ότι βρήκαν στα νησιά της Ελλάδας. Γί αυτό σας λέω ότι το τουρκικό μάνατζμεντ αποδείχνεται…ευρηματικό «κλέβοντας» εικόνες, παραστάσεις και τρόπο ζωής των άλλων!

Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι
© Sputnik / Ilia Pitalev
Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι

Όλα αυτά γράφονται όχι προς άσκηση κριτικής προς την τουρκική τουριστική ευρηματικότητα…Γράφονται ως παρατηρήσεις ενός Έλληνα που ζει και εργάζεται στη Ρωσία και γίνεται καθημερινά μάρτυρας της ευρείας αποδεκτικότητας που έχει ο ελληνικός κόσμος, (αρχαίος, βυζαντινός και σύγχρονος), πέρα και έξω από τις εκάστοτε πολιτικές επιλογές…
Οι ξένοι επιδιώκουν να «αγγίξουν» και να «ιδιοποιηθούν» τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, έναν ισχυρό πόλο έλξης ακόμα και σήμερα. Κάπου διαφαίνεται ότι πολλοί επιχειρούν να το κάνουν μέσα από ένα λεπτό, αχνό,…αφελληνισμό του! Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς, οι νεοέλληνες!

Κατά τα άλλα, οι Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα επιβεβαίωσαν ότι ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φ.α. που βγήκε ήδη στα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας, θα λειτουργήσει μέχρι τέλος του χρόνου. Θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και για μας τους ευρωπαίους αφού το 50% των ποσοτήτων θα πρέπει να βρει διέξοδο προς Βαλκάνια και από κει στην Ευρώπη.
Ο τούρκος πρόεδρος παρουσίασε την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, όχι μόνο ως τελειωμένη υπόθεση, αλλά διακύρηξε πως η Τουρκία είναι κυριάρχο κράτος και δεν έχει κανείς δικαίωμα να της επιβάλλει τι θα πράξει. Σχετικά με το θέμα αυτό, είναι πολλοί οι παρατηρητές σε Μόσχα και Άγκυρα που εκτιμούν ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον να αντιδρά με τον τρόπο «ή είστε μαζί μας ή είστε ενάντια μας», θίγει την αξιοπρέπεια των άλλων, κάποιες ηγεσίες τις μετατρέπει σε…ουρές της, να όμως που υπάρχουν και εκείνες, όπως η τουρκική ηγεσία, που αντιδρούν επιμένοντας μέχρι τέλους σε ότι έχουν αποφασίσει. Ασχετα αν αυτό δεν αρέσει στην Ουάσιγκτον!

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έκανε ένα βήμα πιο πέρα από την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία λέγοντας ότι ο τομέας της στρατιωτικό τεχνικής συνεργασίας διευρύνεται συνεχώς με νέες εν δυνάμει συμφωνίες..

Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι
© Sputnik / Ilia Pitalev
Η τουρκική όπερα «Τροία» στο θέατρο Μπολσόι

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, μέχρι τώρα η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία αφού διαθέτει μερικά από τα πιο σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα. Και αυτό οι αναλυτές στη Μόσχα το θυμίζουν…

Εν τέλει, θα ήθελα να δοθεί και μια απάντηση που «βασανιστικά» και γενικώς επιθετικά (έναντι της Ρωσίας), θέτουν κάποιοι κύκλοι στην Αθήνα όσον αφορά το «στρατηγικό σφιχταγκάλιασμα» Μόσχας- Άγκυρας. Θα φέρω μόνο τα λόγια του κορυφαίου στρατιωτικού αναλυτή, Βίκτωρ Μουραχόφσκι. Στο ερώτημα: πρόκειται για στρατηγική συνεργασία, απαντά.

Οι σχέσεις μας με την Άγκυρα περνάνε περίοδο σοβαρής ανάκαμψης και αυτό είναι ωφέλιμο και για τις δυο χώρες. Μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό «στρατηγική» συνεργασία; Εκτιμώ πως πρόκειται για μια συγκυριακή συνεργασία που μπορεί να έχει βάθος χρόνου, ωστόσο η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η προμήθεια κάποιων ρωσικών οπλικών συστημάτων δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Απλά οι αμερικανοί φωνασκούν γιατί χάνουν κάποιες επιμέρους αγορές οπλικών συστημάτων όπου η Ρωσία έχει υπεροχή. 

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι…άσπρο-μαύρο, όπως εντέχνως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι. Ρωσία-Τουρκία, άρα η Ελλάδα αναγκάζεται να πάει με τις ΗΠΑ. Μια προσέγγιση πολλή απλοϊκή και ιδιαίτερα…αμερικανική!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Μπολσόι, Μόσχα, Τουρκία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK