08:10 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (37)
0 30
Βρείτε μας

Εκατοντάδες Μοσχοβίτες επισκέπτονται τη γαλλική πρεσβεία, το γαλλικό κέντρο πολιτισμού και εναποθέτουν λουλούδια, είτε απλά δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους για την καταστροφή. Κάποιοι προσπαθούσαν να κρύψουν τα δάκρυά τους...

Ανάλογη ατμόσφαιρα συμπαράστασης υπήρχε και στο στούντιο ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού σε πολιτικό-ιστορικό σόου με θέμα: Η Ευρώπη που… χάνεται! Το θέμα ήταν «άσχετο» με την καταστροφική πυρκαγιά στο Παρίσι, ήρθε όμως και τυχαία «έδεσε» με αυτή τη δραματική στιγμή! Βρέθηκα ανάμεσα στους ιστορικούς, καθηγητές, συγγραφείς, μουσουργούς, σκηνοθέτες που διαλογίζονταν για το μέλλον ή όχι αυτού που ορίζεται ως «δυτικές αρχές και αξίες».

 • Flowers left at the French embassy in Moscow after the Notre Dame fire
  Flowers left at the French embassy in Moscow after the Notre Dame fire
  © Sputnik / Ramil Sitdikov
 • Flowers left at the French embassy in Moscow after the Notre Dame fire
  Flowers left at the French embassy in Moscow after the Notre Dame fire
  © Sputnik / Ramil Sitdikov
 • Flowers left at the French embassy in Moscow after the Notre Dame fire
  Flowers left at the French embassy in Moscow after the Notre Dame fire
  © Sputnik / Rsmil Sitdikov
1 / 3
© Sputnik / Ramil Sitdikov
Flowers left at the French embassy in Moscow after the Notre Dame fire

Οι πιο αισιόδοξοι, κυρίως φιλελεύθεροι αναλυτές, εξέφραζαν τη θέση ότι ναι μεν είναι κακό αυτό που έγινε, αλλά πολλά εκθέματα του χώρου σώθηκαν, σύντομα θα γίνει επισκευή και όλα θα είναι καλά… Ήδη Γάλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες ανακοίνωσαν ότι καταθέτουν 100 και 200 εκατ. ευρώ για την επισκευή.

Άλλοι εξέφρασαν δυσπιστία για την χωρίς λόγο έκφραση αισιοδοξίας… Και δεν είναι αυτό κάθε αυτό το γεγονός ότι κάηκε ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα μνημεία λατρείας, πολιτισμού και αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο η σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία μπορεί να συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι αποτελεί συνέχεια των μεγάλων ιδανικών της γαλλικής επανάστασης, της Ισότητας, Ελευθερίας, Αδερφότητας, των μεγάλων εκείνων στιγμών που ενέπνευσαν τον Βικτώρια Ουγκό και την πλειάδα άλλων πνευματικών ανθρώπων…

Πώς μπορεί η κοινωνία του άκρατου καταναλωτισμού, της ισοπέδωσης των όποιων αξιών στο βωμό της «ελευθερίας της αγοράς», να ιδιοποιηθεί τις μεγάλες αξίες της «φωτισμένης» παλιότερα Ευρώπης; Το συγκρότημα της Παναγίας των Παρισίων που χτιζόταν επί 130 χρόνια το 12-13ο αιώνα, έχριζε υποστηρικτικών επισκευών εδώ και πολλά χρόνια. Το γαλλικό κράτος δεν μπορούσε να εξοικονομήσει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ να τα διαθέσει για τις επισκευές. Ένα ευνομούμενο, αναπτυγμένο, σύγχρονο κράτος, μια πυρηνική δύναμη μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ!

Και όμως, μήπως έχω λάθος όταν αναρωτιέμαι το εξής: Στην κοινωνία που ζούμε ένας ποδοσφαιριστής, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ας πούμε, μεταγράφηκε από τη ΡΕΑΛ στη ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ έναντι 150, περίπου εκατ. ευρώ! Οι μεταγραφές που έκανε η Παρί Σεν Ζερμέν ξεπέρασαν τα 200 εκατ. Ένα ζευγάρι παπούτσια που έχει κόστος κατασκευής 20 ευρώ, πωλείται στις μπουτίκ του Παρισιού και του Μιλάνου 300 ευρώ. Ένα γαλλικό ή γερμανικό αυτοκίνητο πολυτελείας κοστίζει από 50-150 χιλ. ευρώ!

Χρήματα όμως για να γίνει επισκευή στο «σύμβολο» της ευρωπαϊκής κουλτούρας δεν υπάρχουν.

«Είναι επένδυση χωρίς απόδοση», θα σας εξηγήσουν τα μανατζεράκια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης. Άσε, καλά δουλεύει δεχόμενο χιλιάδες επισκέπτες με εισιτήριο. Αν κλείσει για δυο χρόνια θα έχουμε απώλειες, εκτός του ότι θα «σκοτώσουμε» στις επισκευές ένα διακοσάρι! Απλά, σταράτα λόγια και σκέψεις «τσακαλιών» της αγοράς που δε γνωρίζουν και δε θέλουν να γνωρίζουν τίποτα έξω από την αντίληψη περί κερδών!

Ο πρόεδρος Μακρόν εκτός του ότι μας πληροφόρησε ότι δεν έγινε και πολύ μεγάλη ζημιά, διαβεβαίωσε ότι «χρήματα βρέθηκαν» και σε μια πενταετία το ιστορικό συγκρότημα της Παναγίας θα είναι… ολοκαίνουριο!!! Ω, του εξευτελισμού! Καταστράφηκαν αρχιτεκτονικά τμήματα του συγκροτήματος, πίνακες, απεικονίσεις κατέρρευσε στο εσωτερικό ολόκληρη η οροφή και πολλά άλλα που ακόμα δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα, δημιουργήματα που είχαν κατασκευαστεί από μυαλά και χέρια ανθρώπων πριν από 800 χρόνια και τολμά ο κάθε…Μακρόν να αισιοδοξεί περί αποκατάστασής τους; Δεν είναι άραγε κατανοητό πως ότι κατασκευάστηκε τους προηγούμενους αιώνες ήταν το αυθεντικό, όλα τα προϊόντα ανακατασκευής δεν θα είναι παρά… «φωτοτυπίες» του πρωτοτύπου; Στο εσωτερικό των Παναγίας υπήρχε πλειάδα εκθεμάτων από εκείνα που δημιούργησαν φωτισμένες προσωπικότητες της επιστήμης και των τεχνών την εποχή κυριαρχίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τα εκθέματα αυτά είχαν «απομακρυνθεί», όπως έλεγαν στην καθωσπρέπει διάλεκτο, ουσιαστικά είχαν αρπαχτεί, κατά τη διάρκεια των πολλαπλών σταυροφοριών, από την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις του Βυζαντίου τους προηγούμενους αιώνες πριν από την άλωση (1453)!

Προφανώς για να «προστατευτούν» από τους απολίτιστους επιδρομείς! Ήταν περίπου η ίδια λογική με την οποία οι Εγγλέζοι το 19ο αιώνα «άδειασαν» την Ακρόπολη από τα μάρμαρα της και στις εκκλήσεις για επιστροφή,ως τώρα… κωφεύουν!

Αυτά και πολλά άλλα «πιστώθηκαν» μετέπειτα στο πολιτισμικό θυσαυρό της Ευρώπης του Διαφωτισμού και των ανθρωπίνων ιδανικών! Και τα σερβίρουν ως θέσφατα…ευρωπαϊκά!
Να γιατί η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων «άγγιξε» τις ψυχές και τις πνευματικές χορδές όλων σε Δύση και Ανατολή. Εκτός από εκείνους που στο βωμό της…αγοράς, αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά έσπευσαν να διακηρύξουν πως ούτε λίγο ούτε πολύ, θα τα… «ξαναφτιάξουμε»! Κούνια που σας κούναγε!

Η ευδαιμονική ενασχόληση της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, η άγρια και εμμονική προσπάθεια επιβολής ενός τρόπου ζωής πέρα και έξω από τις αξίες, τα ιδανικά και τις ιστορικές παραδόσεις των κοινωνιών, οδήγησαν στην απαξίωση αυτών των αξιών.

Για ποιά ιστορία αγάπης, για ποιά αυτοθυσία του Κουασιμόδο στην «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκό μπορεί να γίνει λόγος στις μέρες μας; Οι πυκνοί καπνοί που σκέπασαν την πόλη του φωτός εξανεμίστηκαν, όμως το ευρωπαϊκό πνευματικό φως φαίνεται αδύναμο να νικήσει το σκοτάδι που φθάνει απειλητικό!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (37)
Tags:
Παναγία των Παρισίων, Παρίσι, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK