07:53 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Ο Ποροσένκο που εξελέγη πριν πέντε χρόνια ως «πρόεδρος της ειρήνης», και στήριξε την εξουσία του στον...πόλεμο και στους νεοναζιστές, σύρεται τώρα πίσω από τον σόουμαν αντίπαλο του. Αρκεί όμως η ήττα του για να ορθοποδήσει η χώρα;

Επι 15μερο φάνηκα «κακός» και δεν αναφέρθηκα στα πολλά και τραγελαφικά που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία στο διάστημα από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Κινδυνεύω να κατηγορηθώ ότι κράτησα γραμμή των main stream δυτικών ΜΜΕ τα οποία επίσης δεν «ανέβασαν» ψηλά το θέμα! Μόνο που εκείνα τα οποία πριν από πέντε χρόνια έκαναν τις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία κεντρικό αντιρωσικό τους μοτίβο και διαλαλούσαν τη νίκη της δυτικής δημοκρατίας και των δυτικών αξιών στη χώρα αυτή, σήμερα κάνουν την ανάγκη των αφεντικών τους φιλοτιμία και επιχειρούν να πετάξουν το σατανά μακρυά τους…

Ο εκλεκτός τους και συχνός συνδαιτημόνας των ισχυρών στο Βερολίνο, το Παρίσι, στις Βρυξέλλες κ.α. Ποροσένκο, «σέρνεται» κυριολεκτικά σε εκλογικό επίπεδο.

Η τάση που είχε διαμορφωθεί πριν από δυο και πλέον μήνες όχι μόνο παγιώθηκε αλλά έβαλε τη σφραγίδα της στην «επομένη» των εκλογών…Η τάση αυτή αποδείχτηκε καταπέλτης για το καθεστώς του Κιέβου και των δυτικών εμπνευστών αυτού.

Τις μέρες αυτές, πριν και μετά το αποτέλεσμα του Β´ γύρου ο Ποροσένκο δε μπορεί να μην κατανοεί την ελληνική λαϊκή παροιμία: την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη κανείς!

— Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη πως…παραδόθηκε τόσο εύκολα και γρήγορα έχοντας στη διάθεση του ένα τεράστιο κρατικό μηχανισμό, σχολιάζει ο αμερικανός αναλυτής, Ντιμίτρι Σάιμς.

Ακόμα και ο Τζων Χερπστ, πρώην αμερικανός πρέσβης στο Κιέβο (2003-2006), την εποχή της πρώτης ανοικτής αμερικανικής «δημοκρατικής» επέμβασης και της εκδήλωσης της πολυδιαφημισμένης τότε, «πορτοκαλί επανάστασης», (2004), δηλώνει τις τελευταίες μέρες ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αντίρρηση να συνεργαστεί με τον «πιθανό» νέο πρόεδρο Ζελένσκι! Αν και ο ίδιος πριν ένα μήνα εκθείαζε την εξωτερική πολιτική του Ποροσένκο έναντι της «επιθετικότητας» του Πούτιν»! (έτσι, προσωπικά, επιτρέπουν στον εαυτόν τους να εκφράζονται κατά του Ρώσου ηγέτη οι καθωσπρέπει αμερικανοί διπλωμάτες!).

Στο Παρίσι ο Μακρόν δέχτηκε τον Ποροσένκο στην κεντρική είσοδο του προεδρικού μεγάρου αμέσως μόλις είχε ξεπροβοδίσει από την…πλαϊνή το Ζελένσκι.

Η Μέρκελ επίσης δέχτηκε τον Ποροσένκο, για να του πει πως η ειρήνευση στην Ουκρανία περνάει μέσα από την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ…Συμφωνίες που ο ίδιος υπέγραψε παρουσία της και επι τετραετία αρνήθηκε να κάνει έστω και ένα βήμα προς υλοποίηση τους…

Και η Μόσχα; Πως προσεγγίζει τις επερχόμενες εξελίξεις μετά τις εκλογές; Τι θέση έχει για τον Ζελένσκι;

Κατ´ αρχήν αξίζει να σημειωθεί ότι στα ρωσικά ΜΜΕ οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε ολόκληρο το πεντάχρονο διάστημα που πέρασε και φυσικά και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα. Η Ρωσία έκανε «επίθεση» ανοίγματος, έδωσε βήμα σε δεκάδες πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, βουλευτές κ.α. από την Ουκρανία…Μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε τηλεοπτικά πάνελ οκτώ ανθρώπων οι τέσσερις συχνά και περισσότεροι να είναι από την Ουκρανία! Οι πολιτικές θέσεις του Κιέβου, οι επιδιώξεις ακόμα και οι ανίερες επιθέσεις κατά του Κρεμλίνου περνάνε καθημερινά στα ρωσικά ΜΜΕ. Και αυτό φέρνει αποτέλεσμα. Ο ρώσος πολίτης έχει δυνατότητα να ακούσει, να δει διασταυρωμένες απόψεις, να συγκρίνει, να πάρει θέση…Σε αντίθεση με τα ουκρανικά κανάλια που η ρωσική παρουσία εκεί είναι αυστηρά για εκείνους που δηλώνουν ανοικτά αντίπαλοι της ηγεσίας του Κρεμλίνου! Και το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕ είναι απαγορευμένα!

Στο θέμα του μετεκλογικού αύριο… Στη Μόσχα δεν τρέφουν φρούδες ελπίδες για τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας.

Τρεις μέρες μετά τις εκλογές η ουκρανική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει ένα μεγάλο τμήμα δανείου στο Δ.Ν.Τ. Χρήματα δεν υπάρχουν, άρα παραμένει η ανάγκη νέου δανεισμού προς αποπληρωμή τμήματος του παλιού. Ο Ζελένσκι παρουσίασε μέλη της ομάδας με την οποία θα κληθεί να κυβερνήσει. Στο οικονομικό επιτελείο π.χ. βρίσκεται ο πρώην Υπ. οικονομίας του…Ποροσένκο, Ντανιελιούκ, ο οποίος αποχώρησε πριν ένα χρόνο! Μαζί του 2-3 ακόμα στελέχη με εμπειρία στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα! (Αλήθεια δεν σας θυμίζει την κατάσταση στην Ελλάδα πριν και μετά την περίοδο Παπαδήμου;).

Στη Μόσχα αναμένουν τις θέσεις του Ζελένσκι για την ειρήνευση στο Ντονμπάς αδιαφορώντας για τις προεκλογικές του διακηρύξεις.

Από την Ουάσιγκτον, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον τρόπο σκέψης του προέδρου Τραμπ επιχειρούν να δημοσιοποιήσουν την άποψη ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να αποδειχτεί ο πρόεδρος που θα βόλευε και την ηγεσία του Λευκού Οίκου και τους ευρωπαίους που αναζητούν τρόπο να «σβηστεί» η μοιραία και εν πολλοίς βρώμικη παρουσία τους στα τεκταινόμενα την τελευταία πενταετία εκεί αλλά και τη Μόσχα αφού, τάχα, η άμβλυνση της κόντρας θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις επανάκαμψης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων…

Η Μόσχα παρακολουθεί και επίσημα σιωπά…Στελέχη που κινούνται στο χώρο της ανάλυσης των διμερών και διεθνών κυρίως σχέσεων και απηχούν προβληματισμούς που απασχολούν το Κρεμλίνο, εκτιμούν ότι «ο χρόνος δουλεύει» για τη Ρωσία. Κάποιοι αναλυτές εξέφραζαν τη θέση ότι «καλύτερα να επανεκλεγεί ο Ποροσένκο ώστε να καταρρεύσει η χώρα μια ώρα αρχύτερα». Άλλοι, όπως ο έμπειρος αναλυτής, Βιατσεσλαβ Νίκονοφ, τονίζουν ότι ο Ζελένσκι «θα πρέπει να ιδρώσει πολύ για να πείσει ότι επιθυμεί την ειλικρινή εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα»!

Η αλλαγή στον τόνο, το ύφος και την έξαλλη fake αντιρωσική φρασεολογία την οποία έκανε σημαία του ο Ποροσένκο όχι μόνο πρέπει να αλλάξει αλλά και να αντικατασταθεί με ουσιαστικό περιεχόμενο για συνεργασία.

Ο Νίκονοφ θυμίζει ότι οι ανεύθυνες διακηρύξεις των εγκάθετων αμερικανών επιτετραμενων στο Κιέβο, όπως ο προαναφερόμενος πρώην πρέσβης, καταρρίπτονται, εκτός των άλλων, ακόμα και από ντόπιους «μαθητές» τους, λόγω απροσεξίας ή ακόμα και λόγω…βλακείας! Πρόσφατα π.χ. ο υπουργός άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως «στο Ντονμπάς το θέμα θα μπορούσαμε να το λύσουμε γρήγορα αλλά φοβόμαστε επέμβαση της Ρωσίας…» Τι λέει δηλαδή; Αναγνωρίζει ότι επέμβαση της Ρωσίας δεν υπάρχει…Μα όλο αυτό το fake οικοδόμημα περί επέμβασης του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, αποτέλεσε τη βάση για τις αλλεπάλληλες κυρώσεις, περιορισμούς και ΝΑΤΟικες διακηρύξεις περί ρωσικής επεκτατικότητας!

Για να μη μείνει σε κανέναν η εντύπωση ότι η Ρωσία είχε κάποιο πρόβλημα προσωπικά με τον Ποροσένκο, άρα η απομάκρυνση του από την ηγεσία ανοίγει αυτόματα την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων, η ρωσική κυβέρνηση έχοντας πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει, αποφάσισε μόλις την Πέμπτη πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών, τη διακοπή τροφοδοσίας πετρελαιωδών της Ουκρανίας…Στο εξής δεν θα προμηθεύει χωρίς να πληρώνεται πόσο δε με τα έσοδα από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους το Κιέβο καταφεύγει σε δικαστήρια απαιτώντας απίθανα πράγματα. Μόνο και μόνο για να κρατά τη Ρωσία σε…εγρήγορση. Οι ποσότητες ρωσικών πετρελαιωδών που καταναλώνει η Ουκρανία ανέρχονται στα 2/3 των αναγκών της!

Εν κατακλείδι, οι ουκρανικές εκλογές για τη Ρωσία ούτε «ιστορικές» χαρακτηρίζονται ούτε ως κλειδί για ριζική αλλαγή πλεύσης.

Αντικειμενικά, όσο πιο γρήγορα η κατάσταση εκφυλίζεται τόσο γίνεται ξεκαθαρίζει ότι η Μόσχα δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα, αντίθετα… Η ίδια δεν επιδιώκει και δεν επιθυμεί μια τέτοια πορεία πλην όμως και δεν θα αντιδράσει ώστε να αναστραφεί. Εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα ας πάρουν θέση…Ιδού το…πήδημα!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
προεδρικές εκλογές, εκλογές, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, Πέτρο Ποροσένκο, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK