08:21 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η πασχαλιάτικη ατμόσφαιρα στην Ελλάδα ίσως να μη προσφέρεται για μια ευρύτερη ενημέρωση γύρω από την ασιατική τουρνέ του Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο «η γη είναι στρογγυλή» και η Ρωσία μια τεράστια χώρα που ενώνει...Δύση και Ανατολή, Ευρώπη και Ασία. Και όχι μόνο...

Το Βλαδιβοστόκ, την «πρωτεύουσα» της ρωσικής Άπω Ανατολής, έγινε ο χώρος της πρώτης Συνόδου κορυφής, Ρωσίας-Βόρειας Κορέας. Ο δραστήριος ηγέτης, Κιμ Τσεν Ουν, είχε από καιρό στο πρόγραμμα να συναντηθεί με το Ρώσο ηγέτη. Οι δυο πλευρές εργάστηκαν σοβαρά πανω στο θέμα, άσχετα αν μέχρι λίγες μέρες πριν γίνει η συνάντηση δεν είχε διαρρεύσει τίποτα στη δημοσιότητα. Ήταν επιθυμία της κορεατικής πλευράς και έγινε σεβαστή από τη ρωσική.

Ο Κιμ ταξίδευσε στο Βλαδιβοστόκ με…τρένο και μάλιστα μέσα στο τεθωρακισμένο βαγόνι το οποίο δώρισε στον παππού του, Κιμ Ιλ-σονγκ, ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν πριν από…70 χρόνια!

Ο αεικίνητος και αειθαλής Πούτιν, από τη γενέτειρα του, Αγία Πετρούπολη, μετά από Σύνοδο της εθνοσυνέλευσης όπου ανακοίνωσε και την απόφαση του να δοθούν ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους του πολιορκημένου Ντονμπάς,(θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας), πέταξε προς Βλαδιβοστόκ που απέχει γύρω στα…10.000 χιλιόμετρα! Στο δρόμο έκανε μια στάση στην πόλη Τσιτά πέραν της Βαϊκάλης όπου ασχολήθηκε με το θέμα των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην περιοχή, μετά συνέχισε προς Βλαδιβοστόκ, στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κιμ…

Δύο τα βασικά θέματα στο τραπέζι της συζήτησης. Το πρώτο, που έχει παγκόσμια σημασία, το θέμα της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου της Κορέας. Ο Κιμ, μετά τις δύο συναντήσεις που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιχειρεί να συντονίσει τη δουλειά του με τους πιο κοντινούς «συμμάχους» και βασικούς παίκτες της ευρύτερης περιοχής της Ασίας. Την Κίνα και τη Ρωσία. Και είναι λογικό: Με το Πεκίνο έχει το 94% του έτσι και αλλοιώς συμπιεσμένου εξωτερικού εμπορίου(λόγω των συνεχών και εξοντωτικών κυρώσεων). Με τη Μόσχα, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους και προς αναζήτηση εγγυήσεων προστασίας της χώρας του.

Άλλωστε, Ρωσία και Κίνα επεξεργάστηκαν πριν δυο σχεδόν χρόνια το λεγόμενο «Οδικό χάρτη» διευθέτησης της κρίσης στη χερσόνησο της Κορέας. Αυτός προβλέπει απλά, διαδοχικά βήματα απομάκρυνσης από την ένταση, οικοδόμησης κατάστασης εμπιστοσύνης και πρακτικών μέτρων εγγύησης της ασφαλείας και ακεραιότητας της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ και ο Τραμπ, στα λόγια συμφώνησαν για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, πλην όμως οι αμερικανοί, προφανώς από…κεκτημένη ταχύτητα, θεωρούν ότι μπορεί σήμερα σοβαρός πολιτικός οπουδήποτε στην υδρόγειο να πιστέψει στα λόγια τους. Μετά τα όσα έπραξαν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη…
Πέρα από διπλωματικές εκφράσεις και λεκτικές περικοκλάδες για το θεαθείναι, ο Κιμ έχοντας κάνει,το 2017, μια σειρά επιτυχημένων εκτοξεύσεων πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, ανάγκασε την Ουάσιγκτον να πάει σε διαπραγμάτευση μαζί του…Εκεί ο Τραμπ θεώρησε ότι μπορεί να τον «συντρίψει» με ένα σφιχταγκάλιασμα! Του ζήτησε να καταστρέψει ότι με αίμα και άπειρες θυσίες κατάφερε να πετύχει ο λαός του,(πυρηνική βόμβα και πυραυλικά συστήματα), έναντι ανοικοδόμησης…τουριστικών ξενοδοχείων από τις παραλίες « που εξαπολύει τους πυραύλους σου», του είχε αναφέρει εμφανώς απαξιωτικά! Πήρε την απάντηση που δεν ήξερε πως να τη διαχειριστεί στη χώρα του, όπου τα αμερικανικά ΜΜΕ τον…κεραυνοβόλησαν!

Η ρωσοκινεζική πρόταση προϋποθέτει βήματα και από τις δυο πλευρές, αρχικά στο σταμάτημα και των βόρειο κορεατικών εκτοξεύσεων αλλά και των προκλητικών γυμνασίων που κάνουν εκεί αμερικανοί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Άρση του πλέγματος των κυρώσεων ώστε να αρχίσει να ξεφεύγει η χώρα από την απομόνωση που οδηγεί στη δυστυχία του λαού και μετέπειτα συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου με την καταστροφή του οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας ταυτόχρονα με την απομάκρυνση των πυρηνικών που βρίσκονται στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία! Σχέδιο δύσκολο σχεδόν ανεφάρμοστο αλλά που προσφέρει τη μοναδική ίσως δυνατότητα ειρηνικής εξόδου. Που βέβαια απαιτεί σοβαρές εκατερωθεν υποχωρήσεις…

Η Μόσχα έπαιξε βασικό μεσολαβητικό ρόλο και στην προσέγγιση των θέσεων των δυο κορεατικών κρατών και στις επιδιώξεις της Ουάσιγκτον να βρεθεί λύση. Βάδισε χέρι-χέρι με το Πεκίνο σε αυτή την κατεύθυνση. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας χωρίς να αποδεχτεί τις αρχές του «Οδικού χάρτη», ωστόσο συμφώνησε να κάνει βήματα προς εκτόνωση της κατάστασης.

Σήμερα το θέμα…αιωρείται, ο Τραμπ φαίνεται διατεθειμένος να πάει σε νέα διαπραγμάτευση, αν και τίποτα δεν προδίδει πρόθεση για ουσιαστική διάθεση προς αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μόνο οι υπό διαμόρφωση νέες παγκόσμιες πραγματικότητες μπορούν να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να κατανοήσουν ότι «ο νόμος του εξάσφαιρου» δεν περνά σε κάθε περίπτωση.

Στο Βλαδιβοστόκ ο Κιμ είχε την ευκαιρία να ακούσει την εμπεριστατωμένη προσέγγιση του πιο έμπειρου ηγέτη σήμερα στον κόσμο, να εκτιμήσει ότι μπορεί να τον εμπιστευθεί. Όπως έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες με τους Σοβιετικούς ηγέτες και ο παππούς του μετέπειτα και ο πατέρας του που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο ίδιο μέρος όπου βρέθηκε τώρα εκείνος, με τον Πούτιν πριν από 15 χρόνια…

Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν τα έργα υποδομών στην Άπω Ανατολή που απεργάζεται η Ρωσία με άλλους σημαντικούς παίκτες εκεί, μαζί και τη Βόρεια Κορέα. Γίνεται λόγος για οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες που θα συνδέονται με τον Υπερσιβηρικό, αλλά και τη δυνατότητα κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Κορέα μέσω της…Βόρειας! Έργα που κάποιοι στην Ουάσιγκτον και μόνο στην προοπτική διαπραγμάτευσης τους τα ακούν και…πετάγονται έντρομοι στον ύπνο τους!
Η προοπτική μιας ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, πράγμα που επιθυμεί διακαώς και η τωρινή ηγεσία της Σεούλ, θα άνοιγε το δρόμο γιατί όχι και για μελλοντική επανένωση των δυο κορεατικών κρατών.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι ανατροπές σε παγκόσμια κλίμακα θα επέρχονταν από την επανένωση ενός λαού μετά πο δεκαετίες(κατά το παράδειγμα των δύο γερμανικών κρατών ως το 1989)….Μιας κορυφαίας τεχνολογικά δύναμης όπως η Νότια Κορέα με μια πυρηνική δύναμη, όπως η Βόρεια!

Το θωρακισμένο τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε σήμερα στον σταθμό του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.
© Sputnik / Press service of the Administration of Primorsky Krai/Alexander Safronov

Ο Πούτιν συνέχισε το ταξίδι στο Πεκίνο όπου πήρε μέρος στο διεθνές φόρουμ «Μια ζώνη ένας δρόμος», το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο μεταφοράς εμπορευμάτων κυρίως προς τη Δύση. Ένα σχέδιο που αφορά πάραυτα και την Ελλάδα αφού τα κινεζικά σχέδια περιέχουν και τη χώρα μας στο θαλάσσιο τμήμα της διαδρομής. Ας μείνουμε αυτές τις γιορτινές μέρες στον αστερισμό της δημιουργίας, πέρα από κάθε κίνδυνο και επιφύλαξη…Ας προτάξουμε την αισιοδοξία.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Κιμ Γιο Γιονγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Πεκίνο, Βόρεια Κορέα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK