02:42 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Οι μέρες της Ανοιξης στη Ρωσία, αποτελούν στοιχείο στοχασμού, ιστορικής αναζήτησης και βέβαια πατριωτικής κορύφωσης στις 9 του ΜΑΗ όπου τιμάται η επέτειος της νίκης κατά του ναζιστή κατακτητή. Έτσι έρχεται ξανά και ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του ρόλου του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν...

Είναι ίσως δύσκολο να δώσει κανείς σε μια κοινωνία(εκτός της πρώην σοβιετικής), την ακριβή απεικόνιση των διαθέσεων, των στοχασμών και της προσέγγισης των ανθρώπων σχετικά με τους ηγέτες της χώρας(Σοβιετικής Ένωσης, Ρωσίας), τα τελευταία εκατό χρόνια…Δύσκολο διότι δεν έζησαν στις συνθήκες της χώρας, δύσκολο ακόμα επειδή στις δυτικές κοινωνίες οι βαθιές κοινωνιολογικές έρευνες έχουν…απλουστευθεί στα επίπεδα του ΝΑΙ-ΟΧΙ, ΥΠΕΡ-ΚΑΤΑ, κατάλληλος ή όχι κλπ…

Στη Ρωσία λειτουργούν- ακόμα- οι προσεγγίσεις που διδάσκονταν στα πανεπιστήμια στη σοβιετική εποχή, της έρευνας σε βάθος προς αναζήτηση των διαθέσεων των πολιτών έξω από την πρώτη, επιφανειακή εκτίμηση της «στιγμής».

Πρόσφατα το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνωμης(ВЦИОМ), επιχείρησε μια έρευνα γύρω από τις διαθέσεις των πολιτών σχετικά με την προσωπικότητα του Ιωσήφ Στάλιν, και όχι μόνο.
Προσπάθησε να διαγνώσει το σύνθετο θέμα αν «ο Στάλιν σήμερα ζει», αν το θέμα του σταλινισμού είναι επίκαιρο.

Πήρε τα ακόλουθα στοιχεία: Μόνο ένα 5% των πολιτών θα ήθελε να ζει σε συνθήκες που κυριαρχούσαν στην εποχή του Στάλιν (1924-1953).

Με βάση αυτό το στοιχείο γίνεται η εκτίμηση ότι ο Στάλιν ως πολιτική οντότητα, ως κρατικό μοντέλο, ως σύνθημα αποτελεί παρελθόν, αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιστορίας όπως ο Ιβάν ο τρομερός, ο Μπορίς Γκοντουνόφ, ο τσάρος Νικόλαος Β…

Έτσι, ως μέρος της ιστορίας το εξετάζει η έρευνα του ВЦИОМ, εκτιμά ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής αναλυτικής εκπομπής, ΒΕΣΤΙ ΝΕΝΤΕΛΙ, Ντμίτρι Κισελιόφ.
Είπαμε, οι έρευνες δίνουν στοιχεία προς ανάλυση και εκτιμήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι όποιες εκτιμήσεις αποτελούν θέσφατο…
Λογικά, η κοινωνία έχει αλλάξει τόσο πολύ, οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής 65 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν διαμορφώνονται σε άλλο ιστορικό περιβάλλον που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να απαντήσει αλλοιώς.

Οι αντίπαλοι αυτής της προσέγγισης αναδείχνουν την πλειάδα των άλλων στοιχείων που δίνει η έρευνα: το 58% των πολιτών σήμερα εκφράζει σεβασμό, συμπάθεια και εκτίμηση στο πρόσωπο του Στάλιν για τη συμβολή του στη νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο(1941-1945). Πέρα από τον πόλεμο, η δράση του στην ηγεσία του σοβιετικού κράτους κρίνεται, ως θετική και καθοριστική από το 87%. Το ποσοστό αυτό του…πιστώνει την εισφορά στην εδραίωση της κρατικής οντότητας, την εκβιομηχάνιση της χώρας, τη συσπείρωση των ανθρώπων, τη σταθερότητα και τη βεβαιότητα που ένοιωθαν για το μέλλον!

Αποτροπιασμό, φόβο, αντιπάθεια και μίσος προς το πρόσωπο του Στάλιν εξέφρασε συνολικά το 16%…

Ο Ντμίτρι Κισελιόφ, έφερε ως παράδειγμα την προσέγγιση που είχαν οι Κινέζοι προς το Μάο Τσε Τουγκ, μετά το θάνατο του. Αρχικά ξέσπασαν, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για την πολιτική που εφάρμοσε στη χώρα του. Γρήγορα τις έκοψε ο Τεγκ Χσιάο Πιγκ, ο οποίος πρότεινε να θεωρηθεί η δράση του Μάο ως 70% θετική, 30% αρνητική! Αυτό έγινε αργότερα ομόφωνη απόφαση του Π.Γ.του Κ.Κ.Κίνας. Οι όποιες συζητήσεις σταμάτησαν, το πορτραίτο του Μάο τοποθετήθηκε μόνιμα στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου και η χώρα κάνει άλματα προς την παγκόσμια κυριαρχία…

Κάτι ανάλογο με τους κινέζους επιχείρησε να κάνει με έρευνα μέσα στη ρωσική κοινωνία το μεγάλο πρακτορείο, ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ, στο στερεότυπο του «καλός-κακός», αναφορικά με το Στάλιν.
Να το αποτέλεσμα: Το 20,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η δράση του Στάλιν ήταν 80% θετική, 20% αρνητική. Ένα 19,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το…90% ήταν θετική και μόλις το 10% αρνητική…Και το 15,3% δίνει τη…Μαοϊκή αναλογία 70% θετική, 30% αρνητική!

Με βάση αυτά τα στοιχεία αναρωτιέται κανείς που μπορεί να γίνει ένας κοινωνικός συμβιβασμός έναντι της ισχυρής προσωπικότητας του Στάλιν; Αυτά δείχνουν ότι ναι μεν οι Κινέζοι με ένα…βολονταριστικό τρόπο «έλυσαν» το θέμα εκτίμησης της δράσης του Μάο και τράβηξαν μπροστά, η ίδια αναλογία του 70-30 για το Στάλιν φαίνεται να μην συνάδει με την κοινωνική εκτίμηση που δείχνει ποσοστά πιο ανεβασμένα υπέρ της δράσης του σοβιετικού ηγέτη.

Όλα αυτά προσφέρονται προς γνώση και κατανόηση της αντιμετώπισης από τη ρωσική κοινωνία. Μια αντιμετώπιση έναντι ενός ηγέτη που, παρά τις προσπάθειες των δυτικών προπαγανδιστικών μηχανισμών επι δεκαετίες, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που «έφτιαξαν» οι μηχανισμοί μέσα και έξω από τη χώρα, κυρίως την εποχή της περεστρόικα και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ…
Η εκτίμηση αυτή συνάδει πλήρως και με τα στοιχεία μιας ακόμα έρευνας με το ερώτημα: Με ποιον ηγέτη θεωρείτε ότι τράβηξε η χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση και με ποιον σε λάθος, τα τελευταία 100 χρόνια;

Προς τη σωστή: Προς λάθος:
Πούτιν            72% 17%
Στάλιν 65% 21%
Μπρέζνιεφ 59% 25%
Λένιν          51% 33%
Χρουστσόφ 39% 40%
Γέλτσιν 16% 72%
Γκορμπατσόφ 14% 74%

Αυτά είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι από τους ηγέτες του παρελθόντος, ο Στάλιν κρατά μακρά την πρώτη θέση στις εκτιμήσεις των πολιτών στην εδραίωση της κραταιότητας της χώρας.
Το επίσης σημαντικό στοιχείο(που είναι κοινός τόπος όσων γνωρίζουν τη Ρωσία εκ των έσω), έγκειται στην προσέγγιση που έχουν οι πολίτες για τους δυο ηγέτες στους οποίους χρεώνουν καθοριστικό ρόλο στη διάλυση της κραταιάς Σοβιετικής κρατικής υπόστασης, τον Γκορμπατσόφ και τον Γέλτσιν… Η δράση τους είναι καταδικαστέα από τους τρεις στους τέσσερις πολίτες της χώρας.

Και αυτό δείχνει ότι έστω με…αποχρώσεις, με ανοικτά ακόμα ερωτηματικά, η γενική εικόνα εκτίμησης των ηγετών, είναι σαφής. Μέσα σε αυτό το πνεύμα σύσσωμος ο ρωσικός λαός και οι λαοί των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών(σε μεγάλο βαθμό μαζί και της Ουκρανίας), που απο κοινού πολέμησαν «για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά» και νίκησαν τους χιτλερικούς κατακτητές, παραμένουν πιστοί στις επιλογές των πατεράδων και των παππούδων τους. Σε αυτό το πνεύμα θα πρέπει να δει κανείς σήμερα και τις εκδηλώσεις του «αθάνατου Συντάγματος», των απογόνων εκείνων των μαχητών που έφεραν τη λευτεριά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK