02:57 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Η έμμονη τάση των ΗΠΑ να επιχειρούν πάσει θυσία να επιβάλλουν παντού και στους πάντες τις θελήσεις τους, πέρα από το γεγονός ότι εκλαμβάνεται ως έκφραση...αδυναμίας, μετατρέπεται βαθμηδόν και σε στοιχείο δοκιμασίας με τους «δικούς της» στην Ευρώπη!

Οι συνήθως «συγκρατημένοι» στις εκφράσεις τους Γερμανοί αναλυτές, για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια ξεσπαθώνουν έτσι ανοικτά: Μετά από δυο και πλέον χρόνια της προεδρίας Τραμπ, εκείνο τα πράγμα που σερβίρονταν ως γερμανοαμερικανική φιλία έχει γίνει…θρύψαλα, γράφει ο Ντανιέλ Μπρέσλερ στην Suddeutsche Zeitung.

Οι ΗΠΑ, εκτιμά ο Γερμανός αρθρογράφος, όλο και πιο συχνά συμπεριφέρονται ως «μη φίλοι» και αυτό ωθεί κάποιους να σχηματίσουν συμμαχίες προς αντιμετώπιση των πιέσεων.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, πράγματι εθίγησαν από την πρόσφατη…χοντροκοπιά του Μαίκλ Πομπέο να ματαιώσει τη συνάντηση του με τον Άγκελα Μέρκελ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

— Η ενέργεια αυτή συμπίπτει απολύτως με το κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, εξηγεί ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Νόρμπεντ Ράντγκεν.
Οι διαφορές σε μια σειρά ζητήματα των γερμανοαμερικανικών σχέσεων διευρύνονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα και μια από τις βασικές αιτίες είναι οι αφόρητες πιέσεις της Ουάσιγκτον ενάντια στην κατασκευή του δεύτερου μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βαλτική.

Αυτό ακριβώς ήταν και το θέμα που επρόκειτο να συζητήσει ο Πομπέο με τη Μέρκελ. Κατανοώντας ότι η θέση της δεν θα ήταν ενδοτική στις πιέσεις εκ μέρους του, την… «έγραψε» και επιχείρησε να βρει συνομιλητές για άλλα θέματα στο…Σότσι όπου τον…περιέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν!

Άχαρος ο ρόλος των σημερινών αμερικανών κορυφαίων αξιωματούχων! Κάτι σαν τη φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Ακούστε λόγια που εκστόμισε πρόσφατα ο αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκράνελ. Ότι η κατασκευή του αγωγού από τη Βαλτική μετατρέπει σε «όμηρο» της Ρωσίας την Ευρώπη, ότι ο ρόλος του πρώην Γερμανού καγκελάριου, Σρέντερ είναι «απαράδεκτος» (ο Σρέντερ είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αγωγό), και όλες οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κατασκευή θα υποστούν…κυρώσεις! (Η Ευρώπη προμηθεύεται φ.α. από τη Ρωσία από την εποχή της ΕΣΣΔ, εδώ και 45 χρόνια και ακόμα δεν έχει γίνει…όμηρος). Αλλά οι αμερικανοί είναι…αδύνατοι στα μαθήματα…ιστορίας!

Ο αμερικανός έφτασε τους Γερμανούς στο…χτένι, στελέχη του κοινοβουλίου στο Βερολίνο απαιτούν πλέον τη κήρυξη του Γκράνελ σε persona non grata! Επιτέλους οι Γερμανοί πολιτικοί ξεσπάθωσαν και θυμίζουν στον αμερικανό πρέσβη να πάψει να συμπεριφέρεται «ως ύπατος αρμοστής δυνάμεων κατοχής»!!!

Ως εκεί τους…έφτασαν τους Γερμανούς! Ας είναι, αυτό έχει και τα «καλά του». Να κατανοούν ότι είναι και άλλοι λαοί που έζησαν και αντιπάλεψαν τη γερμανική κατοχή σε προηγούμενες εποχές αλλά και την οικονομική κατοχή, πρόσφατα. Ας ρίξουν οι Γερμανοί βουλευτές, όταν πολύ σωστά εκφράζονται έτσι για τους Αμερικανούς, και μια ματιά στο προεδρείο της Βουλής τους να μην ξεχνούν τα έργα και ημέρες του χερ Σόιμπλε στο προηγούμενο πόστο του!

Όσο για τους Ρώσους, αυτούς που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος της αμερικανικής κυρωτικής λαίλαπας τα τελευταία χρόνια, εντυπωσιάζει η αυτοπεποίθηση και λεκτική ευγένεια των ηγετών της, για το θέμα των επιθέσεων ενάντια στον αγωγό. Ένα έργο πνοής για την Ευρώπη, ένα έργο που πράγματι ενδυναμώνει τη ρωσοευρωπαϊκή συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια και που, εν πάσει περιπτώσει, εσένα αμερικανέ τι σε…κόφτει; Ο Πομπέο στο Σότσι είχε…γλωσσοδέτη για το θέμα του αγωγού, προτίμησε να βρει κατανόηση σε αλλά ζητήματα, όπως το θέμα της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Συρίας…Απέφυγε να συζητήσει όχι μόνο το θέμα του αγωγού αλλά και αυτό της…Ουκρανίας! Το «λάφυρο», όπως νόμισαν στην Ουάσιγκτον ότι κέρδισαν το 2014, προωθώντας την αντισυνταγματική ανατροπή. Μόνο που τώρα το «λάφυρο» έχει μετατραπεί σε…βαρίδι και αναζητούν τρόπους απαλλαγής από αυτό!

Ουκρανία και κατασκευή των υποθαλάσσιων αγωγών- από τη Βαλτική και από τη Μαύρη θάλασσα- συνδέονται άμεσα αφού η τροφοδοσία θα γίνεται χωρίς τις γνωστές διακοπές της ροής και τα καπρίτσια του Κιέβου των προηγούμενων χρόνων. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε το Κιέβο και την ενδοτικότητα των ευρωπαίων τα προηγούμενα χρόνια για να προωθεί τα στενά, δικά της συμφέροντα, κόντρα στα συμφέροντα των άλλων…Και το…παράκανε! Κανείς στην Ευρώπη δεν είναι άσχετος στην αριθμητική ώστε να μη βλέπει ότι η τιμή του ρωσικού αερίου στα επίπεδα των 230 δολ. τα 1000 κυβικά είναι πιο συμφέρουσα από την τιμή των 400 και βάλε δολ. που μπορεί να φθάνει- αν και όταν φθάσει- το αμερικανικό υγροποιημένο!

— Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να σπάσουν τις συμφωνίες και τα σχέδια κατασκευής των αγωγών που μετέχει και η Ρωσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά αθέμιτος ανταγωνισμός, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Σότσι με τον πρόεδρο της Αυστρίας.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μέλλεν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κορυφαία εταιρία της χώρας του που μετέχει στην κατασκευή του αγωγού από τη Βαλτική, η OMV, δεν έχει καμμία πρόθεση να αποσυρθεί παρά τις αμερικανικές απειλές.

Στο έργο μετέχουν ακόμα η Shell, Engie, Uniper, Wintershall, και συνοδοιπόρος της Γερμανίας και της Αυστρίας που επιμένουν να αγνοούν τις πιέσεις της Ουάσιγκτον είναι και η Νορβηγία αφού η μεγαλύτερη κατασκευαστική σε τέτοιους είδους υποθαλάσσια έργα είναι και η Kyaerner, στην οποία η νορβηγική κυβέρνηση έχει το 1/3 των μετοχών.

Ο αγωγός, σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν, παρά τα εμπόδια και τις κάθε φορά επινοήσεις των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, θα πάει μέχρι τέλους, η ρωσική ΓΚΑΖΠΡΟΜ και η ομάδα των ευρωπαίων εταίρων της εργάζονται για την ολοκλήρωση του που στα σχέδια είναι να ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 2020!

Και οι αμερικανοί βουλευτές συνεχίζοντας να ζουν στο…εικονικό κόσμο που οι ίδιοι…κατασκεύασαν, όπως πληροφορεί το Foreign Policy, ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων. Οι υπέργηροι, ως επι το πλείστον, αμερικανοί «υπηρέτες του λαού», εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι ίδιοι αποτελούν τον…αφαλό της γης! Δύσκολο να τους μεταπείσει κανείς να βγουν από τον…κόσμο τους!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
αγωγός, Άνγκελα Μέρκελ, Μάικ Πομπέο, Ρωσία, Γερμανία, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK