19:59 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Συχνά-πυκνά, μέσα στη δίνη ενός μεγάλου θέματος που μας «απορροφά», όπως καλή ώρα οι ευρώ και τοπικές εκλογές στην Ελλάδα, «εκπίπτει» της προσοχής μας ένα μέρος των διεργασιών που γίνονται σε διεθνές επίπεδο. Και ότι γίνεται εκεί, άμεσα ή έμμεσα, σίγουρα μας αφορά...

Να, πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας σχεδιασμού και κατασκευής αεροσκαφών, Lockheed Martin, ο Τζόναθαν Χόιλ, εξέφραζε στους Financial Times την απογοήτευση του από την απόφαση της Γερμανίας να αρνηθεί να αγοράσει τα πολυδιαφημισμένα αμερικανικά μαχητικά, F-35… Χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «βήμα πίσω», που θα εμποδίσει τη χώρα να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο με τους εταίρους της μέσα στο ΝΑΤΟ. Και συμπλήρωνε με στόμφο ότι η Γερμανία που έχει το «μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό δεν θα μπορεί να βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο αεράμυνας που βρίσκονται οι χώρες που εργάζονται με μαχητικά της πέμπτης γενιάς…».

Κατάλαβε κανείς τίποτα; Παρουσιάστηκε άραγε έστω και ένα επιχείρημα που να δείχνει ανάγλυφα την υπεροχή των «άλλων που δουλεύουν με μαχητικά πέμπτης γενιάς» και την…κατάντια της…Γερμανικής αεράμυνας; Αν κάποιος «κατάλαβε», βοηθείστε να καταλάβουν και οι υπόλοιποι!

Και ο Τζ. Χόιλ ως καλοπληρωμένος, προφανώς, μάνατζερ συνεχίζει να αναλύει τη…βαθυστόχαστη σκέψη του πως «η Γερμανία αναγκάζει τους ευρωπαίους εταίρους της να προβληματιστούν για τη θέση της ακόμα και μέσα στο ΝΑΤΟ». Και συμπληρώνει πως σε πρόσφατη σύσκεψη του ΝΑΤΟ, «εκπρόσωποι ωρισμένων χωρών εξέφρασαν την απογοήτευση τους» από την απόφαση της Γερμανίας!

Αρχικά η Γερμανία είχε «πειστεί» να αγοράσει F-35, προς ανανέωση των παλιών μαχητικών-βομβαρδιστικών, Tornado. Ωστόσο, στη συνέχεια το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αλλάξει τη θέση του και να στραφεί προς την αγορά των ευρωπαϊκών, Eurofighters!

Η «απογοήτευση» του Χόιλ και «ωρισμένων» εκπροσώπων μέσα στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί παρά πάσει θυσία προώθηση των στενών οικονομικών-εμπορικών συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρίας και δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την αμυντική ικανότητα κάποιας χώρας.

Προσέξτε, επίσης, την ακόλουθη σκέψη. Η Γερμανία προσανατολίζεται, όπως δείχνουν οι κινήσεις της, να εργαστεί από κοινού με τη Γαλλία για την κατασκευή του νέου τύπου ευρωπαϊκού μαχητικού στη βάση του συστήματος, FCAS. Ξεσηκώθηκαν λοιπόν οι…καλοθελητές των αμερικανικών μεγαθηρίων και θέτουν το ερωτηματικό αν ο στόλος των νέων αεροσκαφών θα μπορεί να προσαρμόσει πάνω στα αεροσκάφη αυτού του τύπου τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην αμερικανική βάση στο Μπιούχελ της Δυτικής Γερμανίας.

Η ίδια και απαράλλαχτη τακτική χρησιμοποιείται προς ξεκαθάρισμα του δρόμου πώλησης μόνο αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε κάθε χώρα. Άσχετα αν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι. Κυρίως όμως για χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. 

Προσωπικά έχω δει να βγαίνουν στη δημοσιότητα τουλάχιστον 5-6 δεκάδες «βαθυστόχαστες» αναλύσεις για το «απαράδεκτο» της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400!

Να μια πρόσφατη: η χρησιμοποίηση από την Τουρκία των αεροσκαφών F-35 παράλληλα με το σύστημα S-400, ρωσικής παραγωγής(!), μπορεί να οδηγήσει στη διαρροή των μυστικών τεχνολογιών του μοναδικού αυτού «αόρατου» αεροσκάφους, γράφει το αμερικανικό εκδοτικό, Air Force Times. Τα συστήματα S-400 ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για συλλογή δεδομένων λειτουργίας του F-35 και άλλων αμερικανικών αεροσκαφών και μια τέτοια πληροφόρηση θα μπορούσε να φτάσει στα χέρια των Ρώσων, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος!

«Μπορεί, ενδέχεται, θα μπορούσε, πιθανό»…αυτές είναι οι «σταθερές» έννοιες με βάση τις οποίες κινούνται πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη του αμερικανικού γίγνεσθαι και το…πουλάνε σε…πληβείους έναντι παχυλούς αμοιβής και στο φόντο των…εθνικών τους, (των πληβείων), συμφερόντων!

Εγώ απλά να υπενθυμίσω ότι την Άνοιξη του 1999, όταν το ΝΑΤΟ έριχνε βόμβες στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, για να «εκδημοκρατίσει» τη Γιουγκοσλαβία και να τη γλυτώσει από το δικτάτορα Μιλόσεβιτς, κατά μια έκφραση της τότε Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μάντλιν Ολμπράιτ, εμείς παραλαμβάναμε στην Κρήτη, τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα, S-300! Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που εμπιστεύτηκαν οι Ρώσοι για να πουλήσουν το μοναδικό αυτό σύστημα. Το τι δεν είχε γράφει τότε για το αναντίστοιχο των συστημάτων με τα άλλα οπλικά δυτικά συστήματα που διέθετε η χώρα! Τι πιέσεις δεχτήκαμε από τους υπερατλαντικούς μας συμμάχους οι οποίοι έριξαν τους τόνους μόνο μετά την απόφαση για αγορά των αμερικανικών αναλόγων, Patriot; Τα όποια προβλήματα συμβατικότητας που υπήρχαν αρχικά, για τα συστήματα C-300, ξεπεράστηκαν γρήγορα, πόσο δε που τα S-400, όπως διαβεβαιώνουν οι Ρώσοι τεχνικοί διαμορφώθηκαν στη μετασοβιετική εποχή και ένα μοντέλο αυτών κατασκευάζεται ειδικά προς εξαγωγή, άρα περιλαμβάνει μέσα του τη λύση συμβατικότητας…

Τα γράφω όλα αυτά γιατί μόλις βγήκε η είδηση ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει στη Ρωσία στρατιωτικά της στελέχη για εκπαίδευση πάνω στη χρήση των S-400 τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται από τον ερχόμενο Ιούλιο. (Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο η Αθήνα υπέγραψε συμφωνία αναβάθμισης των συστημάτων S-300 που διαθέτει, άρα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επιχειρησιακής τους δυνατότητας πολύ κοντά στο σύστημα S-400)…

Η Ελλάδα έχει σωρεία προβλημάτων και αντιθέσεων με τη γείτονα Τουρκία. Πάνω σε αυτά τα υπαρκτά προβλήματα έγιναν άραγε κάποια πρακτικά βήματα «προστασίας» των ελληνικών συμφερόντων από τη σύμμαχο υπερατλαντική χώρα; Πέρα από ανέξοδες διακηρύξεις; Αντίθετα, με χυδαίο και προκλητικό τρόπο, χωρίς καμμία απόδειξη όλη η δουλειά των αμερικανικών διπλωματικών, και όχι μόνο, υπηρεσιών στην Ελλάδα επιχειρεί να στρέψει και την ελληνική πολιτική και την ελληνική κοινή γνώμη προς τη θέση ότι ο κακός δαίμονας και της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών, είναι η…Ρωσία! Ωσάν να μιλούν για χώρες που βρίσκονται στον κόλπο του…Μεξικού!

Και βέβαια πίσω από όλα αυτά τα γεωπολιτικά παιγνίδια, τη σωρεία των παραγόμενων από τους ίδιους, fake news, κ.α. επιχειρούν με επιμέλεια να αποκρύψουν την ανακολουθία των πολυδιαφημιζόμενων τεχνολογιών τους με την πραγματικότητα!

Στις στρατιωτικές-διαστημικές τεχνολογίες οι «κακοί» είναι οι Ρώσοι, στις υπερσύγχρονες μαζικές τεχνολογίες (5G)κλπ «μας πήραν από κάτω» οι Κινέζοι…

Να και οι…Γερμανοί που αρνούνται να αγοράσουν το F-35, να και οι Τούρκοι…

Ωχ, έχουμε και εκείνον τον Βορειοκορεάτη να μας κάνει…τρίπλες! «Χάλασε» ο κόσμος, πάμε χαμένοι…

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
S-300, F-35, S-400, ΝΑΤΟ, Γερμανία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK