19:23 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Η Μακεδονία δεν μπορούσε παρά να τιμωρήσει τον Τσίπρα... Μια φράση αριστερού ανθρώπου της ποντιακής προσφυγιάς, ανθρώπου γέννημα-θρέμμα του κάμπου της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ίδιος τον «τιμώρησε», αν και σε άλλους που στρέφονταν προς τα άκρα, μοίραζε ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ...

Τελικά όλος αυτός ο… αχός γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη των ευρωεκλογών. Ίσως αυτό είχαν «συλλάβει» οι… φωστήρες του κυβερνητικού επιτελείου και… επαναπαύτηκαν! Είναι, όμως, έτσι; Συνομίλησα με πολλούς ανθρώπους του ποντιακού ελληνισμού, και στη Μόσχα και στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τα ακραία στοιχεία, που ναι, είναι από εκείνα που έκαναν το μεγαλύτερο θόρυβο σηκώνοντας ψηλά τα λάβαρα του… εθνικισμού, υπάρχουν πολλοί, μα παρά πολλοί άνθρωποι που ενστερνίζονται προοδευτικές ιδέες και στο θέμα της συγκεκριμένης Συμφωνίας. 

Όμως όλοι, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, αντιδρούσαν στο τρόπο χειρισμού του λεπτού και ευαίσθητου αυτού εθνικού ζητήματος από τα κυβερνητικά επιτελεία.

Τους πλήγωνε η προσέγγιση εκείνων που κινούνταν σε κυβερνητικές ατραπούς, της διχαστικής «λογικής» ότι η αποδοχή της Συμφωνίας γίνεται από προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες και αντίθεση σε αυτή εκφράζουν τα εθνικιστικά και… φασιστικά στοιχεία!

Προφανώς, αυτού του είδους στοιχεία έδιναν τον τόνο στις κινητοποιήσεις… Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα, ούτε εθνικιστές είναι, ούτε αντιδημοκράτες… Η κυβέρνηση, εξηγούν άνθρωποι της περιοχής που συχνά-πυκνά βρίσκονται στη Ρωσία για επιχειρηματικούς λόγους, δεν έτρεξε να εξηγήσει επί τόπου την ουσία της Συμφωνίας, να απαντήσει σε ερωτήματα, να καθησυχάσει… Να καλέσει και τα άλλα κόμματα να πάρουν ευθύνες, να επιδιώξει εν τέλει μια ευρεία αποδοχή της Συμφωνίας. Και, θεωρούν, ότι οι χειρισμοί ήταν οι χειρότεροι που μπορούσαν να γίνουν.

Εδώ, φέρνω στη μνήμη μου τις δηλώσεις του ρώσου ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, ο οποίος με την εμπειρία που έχει ξεκαθάρισε εξ αρχής: Η Μόσχα δεν διαφωνεί με τη λύση του θέματος της ονομασίας, αρκεί η όποια διαδικασία ακολουθηθεί να συνάδει με τους νόμους των δυο χωρών και το Διεθνές Δίκαιο, και βεβαίως να έχει την αποδοχή της ευρείας πλειοψηφίας των κατοίκων των δυο χωρών. Μόνο τότε μπορεί να είναι βιώσιμη!

Τι έγινε όμως στην πράξη; Η εμμονή των ΗΠΑ στην «εδώ και τώρα λύση», για να τη χώσουν στο ΝΑΤΟ, όπως έκαναν με το Μαυροβούνιο, η επιβολή αυστηρών χρονικών περιθωρίων έφερε το… αποτέλεσμα με τον τρόπο και τη μεθοδολογία που είναι γνωστή. Ας μη… στρουθοκαμηλίζουμε, η ιστορία με το δημοψήφισμα στα Σκόπια, η αγνόησή του και η επίκληση των… θεσμών(!), το όργιο εκβιασμών σε βουλευτές της γείτονος με τον εκεί Αμερικανό πρέσβη να λύνει και να δένει μέσα στη Βουλή, δεν πάνε και για βραβείο… Νόμπελ δημοκρατικότητας!

Το πρόβλημα «λύθηκε», πολύ γρήγορα «ξεχάστηκε» ωστόσο το κατακάθι της απογοήτευσης διευρύνθηκε πολύ πέρα από τους «στενά» υπερπατριωτικούς κύκλους.

Οι ευρωεκλογές έδωσαν την ευκαιρία ακόμα και σε μετριοπαθείς ψηφοφόρους και πολλούς εκ των οποίων το 2015 ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον «τιμωρήσουν»!

Η Ρωσία στην Ελλάδα χαίρει μιας διαχρονικής συμπάθειας, λόγω της κοινής ιστορίας αγώνων, της κοινής πίστης, της πολιτιστικής εγγύτητας. Για να περάσει η αμερικανόπνευστη Συμφωνία χρειάστηκε να προηγηθεί ένα γερό αντιρωσικό υπόστρωμα με ανύπαρκτες κατηγορίες διανθισμένες με πολλαπλά fake news και τρομολαγνικές εκφράσεις του τύπου να «αποκρούσουμε τη ρωσική… επεκτατικότητα» στα Βαλκάνια! Το έστησαν οι αμερικανοί διπλωμάτες και οι υπηρεσίες τους, έτσι οι Ρώσοι «κακοί» ανακαλύφθηκαν και… απελάθηκαν!

Διαβάζοντας ξανά σήμερα τις θλιβερές, απαξιωτικές και όχι ιδιαίτερα… λογικές ανακοινώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, πέρσι το καλοκαίρι, (λέγεται ότι τις έγραφε προσωπικά από το νησί όπου έκανε τις διακοπές του), είναι να απορεί κανείς τι επεξεργασία μυαλών υπέστησαν πολιτικοί ηγέτες της, για πρώτη φορά, κυβερνητικής Αριστεράς ώστε να οδηγηθούν σε ένα τέτοια ατόπημα!

Η Μόσχα έκανε τα αναγκαία ώστε να μη τραυματιστούν παραπέρα οι διμερείς σχέσεις, αμέσως μετά την επικύρωση της Συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών, έσπευσε να ανακοινώσει επίσημα ότι στο εξής τη γείτονα θα την αποκαλεί με τη νέα ονομασία της, Βόρεια Μακεδονία! Όσον αφορά το «βιώσιμη», είναι θέμα που δεν αφορά πλέον τη Ρωσία!

Οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας πολύ πιο σοβαρές ενστάσεις από την οικονομική, κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, κάπου θέλοντας να βγάλουν και το «άχτι τους», πήγαν στις κάλπες και την τιμώρησαν μαζικά… Οι επερχόμενες πρόωρες εθνικές εκλογές ελπίζω να μην έχουν… τιμωρητικό στίγμα, δεν θα βοηθούσε αυτό την ίδια την ελληνική κοινωνία.

Γενικά, οι ευρωεκλογές στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. έδειξαν ότι μειώθηκε σημαντικά ο κεντρικός κορμός των δυνάμεων που ασκούσαν την ευρωπαϊκή πολιτική και που στις σχέσεις με τη Μόσχα ακολουθούσαν βασικά την… αμερικανική γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης και της χυδαίας αντιρωσικής επίθεσης που έφτανε στα όρια της υστερίας!

Έκαναν σοβαρά βήματα μπροστά δυνάμεις που κινούνται και στον δεξιό εθνοπατριωτικό χώρο, (Λεπέν, Σαλβίνι, Φάρατζ κ.α.) και αριστερά του κεντρικού κορμού. Και οι δυο αυτές πλευρές, με τον τρόπο τους, δεν επικροτούν την προηγούμενη πρακτική της αντιρωσικής υστερίας, εκτιμά ο ιστορικός και διεθνολόγος, Βιατσεσλάβ Νίκονοφ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι είναι μέσα στις δυνάμεις εκείνες της αριστερής πτέρυγας του ευρωκοινοβουλίου που δεν διακρίθηκε ποτέ σε αντιρωσική υστερία! Είναι και γι' αυτό το λόγο που η περσινή διπλωματική εμπλοκή προκάλεσε τόση φασαρία και έμεινε ακατανόητη σε ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
ευρωεκλογές 2019, συμφωνία των Πρεσπών, ευρωεκλογές, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK