03:56 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Πριν δυο βδομάδες ο αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία δήλωσε πως η χώρα του δεν θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης αντιδρώντας έτσι στη σύλληψη και κράτηση Αμερικανού επιχειρηματία με την κατηγορία της μη πληρωμής φόρων...Και όμως...

Παίρνω τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Αντόν Κομπιακόφ, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του Φόρουμ και τι να…δω! Φέτος πήραν μέρος περί τις 20 χιλ. αντιπρόσωποι από 140 τόσες χώρες! Ο Αντόν είναι «προβληματισμένος» διότι αν συνεχιστεί έτσι η…προσέλευση τότε πρέπει για τον επόμενο χρόνο να βρει, αν έπιασα καλά το νουμερο που αναφέρθηκε, άλλα τέσσερις χιλιάδες στρέμματα για να χωρέσουν όλοι οι επιθυμούντες να συμμετάσχουν! 

Η πιο πολυπληθής αντιπροσωπεία ήταν αυτή της Κίνας (τιμώμενη χώρα φέτος και υψηλός προσκεκλημένος ο πρόεδρος Σι Τζι Πιν…), αλλά μέσα σε εκείνες με πολλές δεκάδες συμμετοχές κορυφαίων επιχειρηματικών παραγόντων, το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, της Αγγλίας, και βεβαίως των ΗΠΑ! Μπορεί η πολιτική ελίτ να έχει πέσει σε…μαλάκυνση(είτε σκλήρυνση) εγκεφάλου, ωστόσο οι αμερικανοί επιχειρηματίες μόνο για έλλειψη επενδυτικής όσφρησης δεν μπορούν να…κατηγορηθούν!

Αυτά, γενικώς ως ένα μόλις τμήμα απαντητικών στοιχείων προς διπλωματικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ στη Ρωσία…Ποιός ποιόν απομόνωσε ή για άλλη μια φορά αυτοαπομονώθηκε, ο καθένας μπορεί να συγκρίνει και να…κρίνει!
Δεν ήταν μόνο ο αριθμός εκείνων που συμμετείχαν αλλά κυρίως τα θέματα που συζητήθηκαν και έχουν να κάνουν με το «αύριο» της παγκόσμιας οικονομίας.

Η περίοδος που το διεθνές εμπόριο αναδείχτηκε σε οδηγό της παγκόσμιας οικονομίας, πέρασε, τόνισε ο πρόεδρος Πούτιν. Η κυριαρχία των νέων σούπερ τεχνολογιών έρχεται-ήρθε αλλά ακόμα δεν πήρε τη σκυτάλη της πρωτιάς από το εμπόριο.

Οι εγωισμοί μονοπώλησης του εμπορίου και κυριαρχίας στο κόσμο με ένα μοντέλο για όλους και επικυριαρχία του ενός, όπως επέβαλλαν οι ΗΠΑ στο διάστημα των προηγούμενων 30 χρόνων ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Οι εκπρόσωποι των τεχνολογικών μεγαθηρίων από την Κίνα, την Ινδία, τη Ιαπωνία, την Κορέα, τη Ρωσία, την Ευρώπη, μαζί με εκείνους του (υψηλού τεχνολογικού) ενεργειακού τομέα έδωσαν τον τόνο στις εργασίες του Φόρουμ της Πετρούπολης.

Χρειάζεται να βρεθεί κανείς στις εργασίες του Φόρουμ ή να μελετήσει με προσοχή τα υλικά του για να κατανοήσει πόσο πίσω και πόσο…απομονωμένη είναι η αμερικανική πολιτική ελίτ, πόσο…απόμακρα ηχούν στα αυτιά των υπολοίπων ισχυρών του κόσμου τα…φιρμάνια περί νέων κυρώσεων, δασμών ή απαγορεύσεων προς πάσα κατεύθυνση!

Ναι, μια συγκράτηση ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σίγουρα φέρνουν. Μόνο που η παγκόσμια οικονομία έπαψε πλέον να θεωρεί την αμερικανική ως…οδηγό της! Μήπως για να αποκρυφτεί αυτό το γεγονός οι…φωστήρες της σχολής του Σικάγου μέσα από το «βαθύ κράτος», ακολουθούν την τελείως απροσάρμοστη τακτική των τελευταίων χρόνων; 

Η ελληνική παρουσία στο Φόρουμ, διαχρονικά!

Παρά τις αμέτρητες δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η ελληνική παρουσία είναι σταθερή. Περισσότερο βέβαια σε πολιτικό και λιγότερο σε επιχειρηματικό επίπεδο. Αν και για τον κάθε λογικά σκεπτόμενο τα δυο σκέλη (πολιτικό και επιχειρηματικό),θα έπρεπε να υλοποιούνται στο ίδιο βαθμό.

Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, ο οποίος την Πέμπτη συνομίλησε με ομολόγους του από μια ντουζίνα χώρες, υποδέχτηκε στο επιβλητικό κτήριο-παλάτι «Κωνσταντίνοφ» τον έλληνα ΥΠΕΞ, Κατρούγκαλο, για μια μεστή και φιλική συνομιλία, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας μπήκε ήδη στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών!

Στο χώρο του παλατιού είχα και προσωπική…ανάμνηση από το μακρυνό 2003, όταν στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια των γενεθλίων της πόλης, ήταν η πρώτη φορά που λειτούργησε ο πολυσυνθετικός αυτός χώρος, και αποτέλεσε το επίκεντρο των Συνόδων, Ρωσίας-Ε.Ε. Ρωσίας-ΝΑΤΟ και Ρωσίας-ΗΠΑ!

Η Ελλάδα τότε είχε την προεδρία στη Ευρωπαϊκή Ενωση και προφανώς για το λόγο αυτό μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω την πρώτη και μοναδική ερώτηση στην τρόικα των ηγετών, Πούτιν, Σημίτη, Πρόντι! Ήταν θυμάμαι ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί η βίζα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε… Πέρασαν δεκαέξι χρόνια και…άστα! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύμβουλος Τσίπρα: Η Ελλάδα θα αγωνιστεί για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία

Προφανώς και γί αυτό το λόγο στο τωρινό Φόρουμ ο Ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ρωσίας, ο Δημήτρης Βελάνης, χειροκροτήθηκε όταν επισήμανε πως οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών κατήλθαν σε τέτοιο επίπεδο που απαιτείται, άμεσα, η διαξεγωγή Συνάντησης κορυφής που ο ίδιος πρότεινε να διεξαχθεί στην Αθήνα! Πρωτεύουσα της χώρας που αγαπά και τη Ρωσία και την Ευρώπη, τόνισε.

Και βέβαια η ελληνική παρουσία στην Πετρούπολη είναι…αισθητή! Όχι μόνο ιστορικά με το στήσιμο του αγάλματος του Ιωάννη Καποδίστρια, το ελληνικό γυμνάσιο που λειτουργούσε πριν από δύο σχεδόν αιώνες, την ελληνική γλώσσα και φιλολογία που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο, αλλά και μέσα στην «καρδιά» της ρωσικής πρωτεύουσας του Βορρά! Οι κάτοικοι της πόλης έχουν μια συνήθεια δεκαετιών, χειμώνα-καλοκαίρι, βγαίνουν και κάνουν βόλτα στην κεντρική λεωφόρο που τη διασχίζει, τη Νέφσκι! Εκει λοιπόν, περπατώντας με ευχαρίστηση απολαμβάνοντας τώρα τη μαγεία από τις «λευκές νύχτες», ακούς συνεχώς…ελληνική μουσική! Στο νούμερο 70 είναι ένα ελληνικό εστιατόριο, συνεχίζεις τη βόλτα και στο νούμερο 102 είναι το δεύτερο! Αν υπάρχει όρεξη για συνέχιση μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί προς τη στάση το Μέτρο «Νοβοτσερκάσκ» και θα βρεθεί στο άλλο εστιατόριο με την επωνυμία… «Ακρόπολη»! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επείγουσα σύνοδο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ζητά σύμβουλος του Τσίπρα

Άντε, και το χρόνου! Άλλωστε η Ελλάδα χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού της Ρωσίας στο διάβα των αιώνων, μια σχέση που δεν είναι συγκυριακή ούτε πρέπει να ακολουθεί τις σκοπιμότητες της στιγμής, όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία κορυφαίοι παράγοντες του ρωσικού κράτους. 

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Σχετικά:

Τι θα συζητήσουν Κατρούγκαλος και Λαβρόφ στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
LIVE: Πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη
Tags:
4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, Ελλάδα, Ρωσία, Αγία Πετρούπολη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK