16:12 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ

Ρωσική πρωτοβουλία στην Ασία ως αντίβαρο στο Δυτικό σχέδιο παγκοσμιοποίησης;

© Sputnik / Сергей Гунеев
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Η ανθρωπότητα σήμερα βρέθηκε σε μια κατάσταση όπου έχουν ξεσπάσει εμπορικοί πόλεμοι χωρίς αρχές, όπου οι ανταγωνιστές αντιμετωπίζονται όχι με μεθόδους αγοράς αλλά με εκφοβισμούς και απομόνωση. Η Ρωσία προωθεί σχέδιο δημιουργίας ενός νέου, εναλλακτικού, πόλου δύναμης στον κόσμο.

Στο «δικό» μας, δυτικοθρεμμένο κόσμο, δεν δόθηκε ιδιαίτερη προβολή στις εξελίξεις και τη συρροή ηγετών από όλη την Ασία, στο Μπισκέκ της Κιργκιζίας αρχικά, στη Σύνοδο κορυφής των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, στη συνέχεια, στη Ντουσαμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, όπου συνήλθε η Διάσκεψη Αλληλεπίδρασης και Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία.

Απλά, να αναφέρω ότι εκεί, στις μικρές και «ασήμαντες» για τα διεθνή πράγματα αυτές πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, συνέρρευσαν οι ηγέτες που εκπροσωπούν το 90% των χωρών της Ασίας.
Εκεί, συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, εκεί βρέθηκε ο επανεκλεγμένος πρωθυπουργός της Ινδίας, του Πακιστάν, του Ιράν, σειράς άλλων μεγάλων και μικρότερων χωρών της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα τους και ο τούρκος ηγέτης, Ερντογάν…

— Η αύξηση του ανταγωνισμού ωθεί ηγέτιδες χώρες να συνομιλούν με τους ανταγωνιστές τους με τη γλώσσα των κυρώσεων και των αποκλεισμών, είχε τονίσει στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης ο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από μια μόλις εβδομάδα. Εκεί όπου η Κίνα ήταν η τιμώμενη χώρα και ο ηγέτης της, Σι Τζινπίνγκ, ο μεγάλος προσκεκλημένος.

Και να, τώρα, στην Κεντρική Ασία, οι δυο τους συναντώνται ξανά ενώ το δικό του βάρος δίνει και ο Ινδός πρωθυπουργός, Μόντι, ο οποίος τιμάται από τη Μόσχα για τη συμβολή του στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων αλλά και τη συμμετοχή στην πανασιατική υπόθεση συνεργασίας, με το Διεθνες Βραβείο του Αποστόλου Ανδρέα Πρωτοκλήτου!

— Στην ανθρωπότητα ξέσπασαν πραγματικοί εμπορικοί πόλεμοι, ουσιαστικά γίνονται μάχες χωρίς αρχές σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και εξοστρακισμού των ανταγωνιστών χωρίς τη χρήση των μεθόδων της αγοράς, αναφέρει ο ρώσος ηγέτης βρίσκοντας την κατανόηση των συνομιλητών του.

Οι προσπάθειες της Δύσης να καθυποτάξει όλες τις σφαίρες επιρροής στον κόσμο, απέτυχαν, εξηγεί ο καθηγητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ της Μόσχας, Βαλέρι Μάσλενικοφ. Μέσα από τους εμπορικούς πολέμους η ανθρωπότητα αναζητεί δρόμους μετάβασης σε νέες αρχές οικοδόμησης του παγκόσμιου στάτους κβο.

Η νέα αυτή εικόνα που προϋποθέτει ένα πολυπολικό κόσμο, είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση για την οποία μιλάει συνεχώς τα τελευταία χρόνια ο Πούτιν.

Ωστόσο, εξηγεί ο Μάσλενικοφ, η ανθρωπότητα αποδείχτηκε ανέτοιμη σε τέτοιου είδους ριζοσπαστικές αλλαγές και για το λόγο αυτό βρίσκεται σήμερα μπροστά στις αντιθέσεις αυτές και τον κίνδυνο χάους στις διεθνείς σχέσεις.

Και όμως, μια σειρά από άλλες χώρες έφθασε στη λογική προσέγγιση ότι οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και οι ηγέτες τους δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στην επεξεργασία ενός νέου συστήματος.

Η Μόσχα έχει την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και βλέπουμε πως κεντρικές χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, δείχνουν ετοιμότητα να ακολουθήσουν και να στηρίξουν τη ρωσική πρωτοβουλία.

Πολλοί στον κόσμο είδαν αρχικά στην Κίνα τον ηγέτη που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής μιας τέτοιας γιγάντιας προσπάθειας… Ωστόσο το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια κρατούσε μια θέση «ναι μεν αλλά», επεδίωκε να αποφύγει ή να αμυνθεί από τις όλο και πιο συχνές και επίμονες επιθέσεις των ΗΠΑ… Οι τελευταίες επαίσχυντες επιθέσεις στο τεράστιο τεχνολογικό δυναμικό της Κίνας, οι εξοντωτικοί δασμοί και οι απειλές φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να πάρουν θέση κατά της αμερικανικής μονομέρειας και επικυριαρχίας.

Οι απανωτές συναντήσεις Πούτιν- Σι, και το μπουμ στη διμερή οικονομική συνεργασία που δεν αφορά κυρίως το εμπόριο αλλά την ενέργεια, τις τεχνολογίες και τον τραπεζικό-νομισματικό τομέα, είναι στοιχεία που συνάδουν στο ότι η Κίνα βλέπει στο πρόσωπο της Ρωσίας τη χώρα-ηγέτη στην πορεία προς ένα πολυπολικό κόσμο.

Να ένα παράδειγμα: η Κίνα έχει στη Βενεζουέλα απείρως μεγαλύτερα επενδυτικά έργα από ότι η Ρωσία. Ωστόσο, δεν σήκωσε ανάστημα στην αμερικανική «εξαγωγή επανάστασης» μέσα στη Μπολιβαριανική Δημοκρατία. Απλά, ακολούθησε τη σθεναρή αντίδραση της Μόσχας που υπερασπίστηκε τη νόμιμη ηγεσία του Καράκας στη διεθνή σκηνή. Το Πεκίνο δεν μπήκε μπροστά αλλά ακολούθησε και τώρα ενισχύει τη συνεργασία του με τη Μόσχα σε τέτοιο επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ τις διμερείς οικονομικές σχέσεις τους.

Ο Πούτιν προχωρεί στη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων με υπομονή και μέθοδο, βήμα-βήμα. Ζήτησε σε πρώτη φάση, να εξαιρεθεί από τις κάθε είδους εμπορικές κυρώσεις ο κοινωνικός-ανθρωπιστικός τομέας… Τα φάρμακα, το ιατρικό υλικό, τα ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα. Ποιος λογικός ηγέτης στη Δύση θα τολμούσε να αντιδράσει σε μια τέτοια πρόταση;

Εδώ και μια εικοσαετία η Ρωσία, χωρίς τυμπανοκρουσίες και κάτω από τη σχεδόν πλήρη ειδησεογραφική απομόνωση των καθεστωτικών ΜΜΕ της Δύσης, πήρε πρωτοβουλία και προώθησε τη δημιουργία των BRIKS, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, πρωτοστάτησε στην υπογραφή της Συμφωνίας για το πυρηνικό προγραμμα του Ιράν, πράγμα που μείωσε τη διεθνή ένταση σε μεγάλο βαθμό.

Και βέβαια, «απελευθέρωσε» τη Συρία από το δυτικό σχέδιο διαμελισμού της χώρας, ματαιώνοντας μια εκ νέου «πυρκαγιά» που ξεσπούσε στη Μέση Ανατολή…

Ακόμα και οι σκληροί ανταγωνιστές στην Ασία, Ινδία και Πακιστάν, έχουν επιλέξει ως διαμεσολαβητή στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, τη Ρωσία!

Από την Κεντρική Ασία ο ρώσος ηγέτης έθεσε ξανά την πραγματική εικόνα μπροστά στους συνομιλητές του: η Δύση ευελπιστεί να «τσακίσει» τον υπόλοιπο κόσμο με τη μέθοδο των κυρώσεων, των απειλών ακόμα και των ανοικτών επιθέσεων, όπως απειλεί να κάνει τώρα στο Ιράν…

Η αντίσταση σε μια τέτοια μεθοδολογία μπορεί να είναι επιτυχής μόνο σε συλλογικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό απαιτείται νέα σκέψη, νέα προσέγγιση των πραγμάτων. Όπου το σχέδιο παγκοσμιοποίησης που ουσιαστικά υλοποιείται θα ξεφύγει από τη μονοπώληση του ενός και θα συναινεί με τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας, μικρής η μεγαλύτερης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Πριν μερικά χρόνια η γνωστή και μη εξαιρετέα, Χίλαρι Κλίντον, έσπευσε να…εκφοβίσει την παγκόσμια «δημοκρατική» κοινή γνώμη λέγοντας ότι η Μόσχα προωθεί την αναβίωση της…Σοβιετικής Ένωσης! Δηλ. του διπολικού συστήματος που όσο υπήρχε «εξασφάλισε» επι μισό αιώνα την ειρήνη και σταθερότητα πάνω στη γη.

Αυτό το σχέδιο που προωθείται δεν επιδιώκει την επιστροφή στο διπολισμό, δε στηρίζεται στην αντιπαράθεση των δυο ανταγωνιστικών συστημάτων, καπιταλισμού-σοσιαλισμού, εξηγούν οι ιδεολογικοί του εμπνευστές στη Μόσχα, αλλά στη βάση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας στον ευρύτερο ευρωασιατικό χώρο. Αντιτίθεται στο δυτικό μονοπώλιο που αρνείται την κυριαρχία των άλλων, κυρίως, μικρών χωρών, και μπορεί να αποτελέσει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί το υπό διαμόρφωση νέο σύστημα αξιών στον κόσμο.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, Ασία, Κίνα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK