21:57 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Διάστημα

ΗΠΑ-Ρωσία, Κίνα: Διαστημικές κόντρες επι γης;

CC0
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Μέσα σε λίγες μέρες κυκλοφόρησαν δυο ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα σε κινεζικά μέσα δικτύωσης για τις δυνατότητες της Ρωσίας έναντι των ΗΠΑ σε διαστημικό επίπεδο! Πρόκειται άραγε για μια μορφή κοινής αντιμετώπισης του...χολιγουντιανού μονοπωλίου ενημέρωσης;

«Περίεργο» πράγμα η μελέτη κίνησης του παγκόσμιου τύπου σε καθημερινή βάση και επι...δεκαετίες! Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μέσα σε μια βδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας δυο απανωτά άρθρα-αναλύσεις κινεζικών μέσων δικτύωσης όχι για θέματα...καθημερινότητας αλλά για...διαστημικά! Και μάλιστα με τρόπο που κάθε άλλο παρά...τιμητικός είναι για την, έτσι και αλλοιώς προβληματική, αμερικανική διαστημική τεχνολογία!

Στις τάξεις του ρωσικού στρατού και στόλου υπάρχουν τέτοια συστήματα ηλεκτρονικής πάλης που μπορούν να εκμηδενίσουν τελείως τα συστήματα πλοήγησης GPS τα οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ο κινεζικός ιστότοπος, Sina.

Για το λόγο αυτό το αμερικανικό Πεντάγωνο προχωρεί σε πυρετώδεις κινήσεις επεξεργασίας νέων GPS μέσων πλοήγησης που να μη μπορούν να τα προσβάλλουν με παρεμβολές...Ωστόσο, επιμένει το κινεζικό μέσο, ήδη τα νέα αμερικανικά συστήματα μόλις εμφανίστηκαν χρειάζονται πάραυτα βαθύ εκμοντερνισμό διότι τα αντίστοιχα ρωσικά βρίσκονται ήδη...μπροστά τους!

Προφανώς αυτή είναι η αιτία που κάνει τους Αμερικανούς ειδικούς να σκέπτονται να...εγκαταλείψουν τελείως το GPS, διότι η συνέχιση της χρήσης του αποδυναμώνει κατά πολύ την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ομως κάτι άλλο στη θέση του δεν έχουν ακόμα επινοήσει...

Ο κινέζος αναλυτής εκτιμά πως « η χρήση τέτοιων ρωσικών «σιγαστήρων» του GPS στη Συρία, τη Βόρεια Ευρώπη και Σκανδιναβία» αποδείχνει τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχουν τα συστήματα πλοήγησης των ΗΠΑ!

Να ακόμα ένα θέμα που αναδείχνει, αυτή τη φορά το κινεζικό εκδοτικό, Sohu, αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να απαγορεύσει τη διαστημική συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, τη Συρία και το...Σουδάν!

Ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αφορά, κυρίως τη συνεργασία με τη...Ρωσία, αφού ο καθένας κατανοεί πως Ιράν, Συρία και Σουδάν δεν φαίνεται στο εγγύς και απώτερο μέλλον να μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ στο...διαστημικό τομέα, η δε Κίνα έτσι και αλλοιώς έχει βαφτιστεί «παρίας» για τους Αμερικανούς!

Οι ερευνητές του εκδοτικού δημοσιοποιούν το ατύχημα που έγινε πρόσφατα στην Πολιτεία Γιούτα, όπου κατά τη διάρκεια δοκιμών του πρώτου επιπέδου του υπό κατασκευή πυραύλου-φορέα, OmegA, έγινε έκρηξη και διάλυση του διαστημικού μηχανισμού!

- Όλα δείχνουν πως οι αμερικανοί έκαναν ζημιά στον...εαυτόν τους αφού αποφάσισαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία στο διαστημικό τομέα, εκτιμούν οι Κινέζοι αναλυτές.

Δεν είναι ίσως ευρύτερα γνωστό, ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρίες Spase X και Orbital ATK που κάνουν συχνές μεταφορές στο διάστημα, χρησιμοποιούν τον πύραυλο-φορέα, Antares 230, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με το ρωσικό κινητήρα, RD-180!

Οι αμερικανοί-δικαίωμα τους- ανακοίνωσαν ότι θα επεξεργαστούν δικούς τους, πιο εξελιγμένους, κινητήρες προς το παρόν πάντως δεν τους...βγαίνει! Και σύμφωνα με τους κινέζους αναλυτές, είναι ακόμα πολύ μακρυά από μια λογική κατάληξη!

- Οι αμερικανοί θα μετανοιώνουν για τα βιαστικά βήματα που κάνουν έναντι της συνεργασίας με τη Ρωσία στο διαστημικό τομέα, αφού μετά το 2023 δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν διαστημικά ταξίδια μέσα σε ένα στάνταρ καθιερωμένο καθεστώς, πιστοποιούν οι αναλυτές.

Θυμιζω ότι οι αμερικανοί γερουσιαστές πήραν την απόφαση διακοπής της συνεργασίας και προμήθειας του πιο αποτελεσματικού διαστημικού κινητήρα στον κόσμο σήμερα, διότι καθήμενοι στα αναπαυτικά τους έδρανα νομίζουν ότι έτσι υπερασπίζονται το...πρεστίζ της χώρας! Στην απόφαση τους κάνουν λόγο για υπεράσπιση της εθνικής ασφαλείας της χώρας...Ωστόσο, η απόφαση θα εφαρμοστεί από το...2023, μέχρι τότε δηλ. θέμα ασφαλείας από τους ρωσικούς κινητήρες δεν υπάρχει; Το έκαναν αυτό διότι οι...φωστήρες-ιδιώτες του διαστήματος τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θέλουν ακόμα 2-3 χρόνια για να κατασκευάσουν κινητήρα για πύραυλο-φορέα δικό τους και...καλύτερο από τον ρωσικό RD-180!

Πιθανό να τα καταφέρουν οι πολυμήχανοι αμερικανοί ιδιώτες, τύπου Ελον Μασκ, (ροκανίζοντας τα...παχυλά κονδύλια του Πενταγώνου)...

Μέχρι τότε καλό θα ήταν να δώσουν σημασία στα λόγια του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού Οργανισμού, «ΡΟΣΚΟΣΜΟΣ», Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος δημοσιοποίησε πως ξεκίνησε η συναρμολόγηση του νέου πιο ισχυρού κινητήρα που γνώρισε ποτέ η διαστημική επιστήμη, του RD-171МВ!

Σκοπός αυτής της ανάλυσης δεν είναι η εξέταση της τεχνολογικής αντιπαράθεσης δυο κορυφαίων διαστημικών υπερδυνάμεων, αλλά το γεγονός ότι για τα θέματα αυτά στο χορό της ενημερωτικής αντιπαράθεσης, επι γης, φαίνεται να μπαίνει δυναμικά η Κίνα, (αρχικά με αναλυτές της), με ότι αυτό συνεπάγεται!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK