18:46 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ και αφορά στον επαναπροσδιορισμό των αμερικανικών συμφερόντων στην Αν. Μεσόγειο, δημιουργεί - εν δυνάμει- καταστάσεις ανατροπών στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου με παραδοσιακούς συμμάχους, πριν από όλα με τη Ρωσία!

Το νομοσχέδιο αυτό το «δούλεψαν» οι γερουσιαστές Ρούμπιο και Μενέντεζ οι οποίοι προηγουμένως είχαν επισκεφθεί τις χώρες πέριξ της Ανατολικής Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και Κύπρου), και απόκτησαν «ιδία εικόνα» της κατάστασης, δίνοντας, ταυτόχρονα, τις προθέσεις τους για το τι θα πρέπει να πετύχει ο νόμος. Άρα, ήταν εν πολλοίς γνωστό τι θα επακολουθούσε! 

Η «φιλοσοφία» του νόμου East Med Act είναι η ενίσχυση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μια κάποια συνεργασία με τις χώρες της περιοχής σε αμοιβαία επωφελή βάση. 

Όπως διαπιστώνει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, που βρέθηκε στη Μόσχα και είχε, εκτός των άλλων, συνάντηση με τον αρχηγό της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι ΗΠΑ επιχειρούν μια απομόνωση της Ρωσίας από την περιοχή.

Απαιτούν π.χ. αλλαγή των εξοπλισμών και αντικατάσταση τους με αντίστοιχα αμερικανικά! Η Κύπρος έχει ένα μεγάλο μέρος ρωσικών εξοπλισμών και πιέζεται τώρα να τα... καταργήσει! 

Αθήνα και Λευκωσία δίνουν εδώ και χρόνια εξυπηρετήσεις σε ρωσικά πολεμικά πλοία, αυτό όμως θα πρέπει, κατά το νόμο των Ρούμπιο-Μενέντεζ, να πάψει. Βέβαια, και στις δύο πρωτεύουσες δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι τα ρωσικά πλοία θα συνεχίσουν να πιάνουν ελληνικά και κυπριακά λιμάνια... Ελπίζουμε και στο εγγύς μέλλον να ισχύει αυτό! 

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Διαβεβαιώσεις από την Αθήνα: Ανοιχτά τα ελληνικά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία

Πάντως, όσον αφορά την Κύπρο, το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε ένας μεθοδευμένος δρόμος απομάκρυνσης τεραστίων ρωσικών καταθέσεων που ξεπερνούν τα έξι δισ. ευρώ με όποιες αρνητικές συνέπειες έχει αυτό για την αδύναμη κυπριακή οικονομία! Η πρόφαση βέβαια είναι άλλη, η μάχη κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως την αποκαλούν. Ωστόσο, τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και τον εξοπλιστικό και κυρίως τον ενεργειακό, ο παρονομαστής παραμένει ο ίδιος. Η Ρωσία θα πρέπει να βρεθεί έξω από τους χώρους αυτούς!

ΑΚΟΜΑ: Η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία, παρά το East Med Act 

Υπό αυτή την έννοια, η ομιλία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, προσφατα στις ΗΠΑ, ότι «η Τουρκία αποτελεί εργαλείο στα χέρια της Ρωσίας...» και ότι η προώθηση της Μόσχας στην περιοχή «είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε...», είναι εκφράσεις που συνάδουν με αυτή ακριβώς την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά πόσο συμπίπτουν τέτοιου είδους προσεγγίσεις με τα συμφέροντα του ελληνισμού, είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Οι Aμερικανοί προωθούν πρόγραμμα απομάκρυνσης από την Κύπρο οτιδήποτε ρωσικού, κινεζικού και ιρακινού υπάρχει και αντικατάστασή του με... αμερικανικό! Η Κύπρος (αν και δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ) θα πρέπει να συμμορφωθεί με την αμερικανική επιλογή στα πλαίσια του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»! Ένα σχετικά «ξεχασμένο» πρόγραμμα που αφορά κυρίως τις χώρες που περιτριγυρίζουν τη Ρωσία... 

Να, ας πούμε, η Ουάσινγκτον (σε αντίθεση με τη Μόσχα), δείχνει απρόθυμη να συμφωνήσει στη συνέχιση της παραμονής στην Κύπρο της ειρηνευτικής δύναμης,(Unficyp). Αν αυτό συμβεί, επανέρχεται ο κίνδυνος συγκρούσεων στο νησί, εκφράζει την ανησυχία του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Να, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη γίνει ενεργειακός κόμβος με τον αγωγό ΤΑΡ, τον IGB που ΘΑ ξεκινήσει, και την πρόοδο που επιτεύχθηκε με την πλωτή μονάδα υγροποιημένου αερίου (LNG), που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη! Μόνο που «ξεχνάει» να πληροφορήσει, με φυσικό αέριο ποιας χώρας θα γεμίζουν οι αγωγοί και αν και πότε θα εμφανιστεί αυτό, ενώ στην περιοχή το μόνο φυσικό αέριο που φθάνει στους αγωγούς είναι ρωσικό, ενώ «ντροπαλά» αποφεύγει να θυμίζει ότι το LNG που έφερε τάνκερ αμερικανικών συμφερόντων στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν και αυτό... ρωσικό! 

Ωραία αντιρωσική φιλία μας προσφέρει ο... πολυπράγμων πρέσβης και ο νόμος που πέρασε από τη Γερουσία της χώρας του! 

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Σχετικά:

Η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ στο νομοσχέδιο East Med Act
Εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ το «East Med Act» για την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο
Στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο «East Med Act» την ερχόμενη Τρίτη
Tags:
Κύπρος, Ελλάδα, Γερουσία ΗΠΑ, ΗΠΑ, EastMed, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK