15:36 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019

Γεωτρήσεις με πιθανές γεωπολιτικές αναταράξεις - Η Μόσχα προειδοποιεί

© Sputnik / Evgeny Biyatov
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (159)
0 10
Βρείτε μας

Οι όποιες μονομερείς κυρώσεις, όπως αυτές της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τις διεργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνήθως δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους, αντίθετα, θα οξύνουν την κατάσταση την Ανατολική Μεσόγειο.

Μια θέση της Μόσχας που ήδη συζητείται με συμπεράσματα κατά το δοκούν!

Η δήλωση του ρώσου ΑΝΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Γκρουσκό, σε ότι αφορά τις μονομερείς ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, είναι σαφής: οι μονομερείς κυρώσεις αντιτίθενται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στις διεργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκτός αυτού, συνήθως οι κυρώσεις δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Ο πολυέμπειρος Ρώσος διπλωμάτης, επί σειρά ετών μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας του στο ΝΑΤΟ, μίλησε με βάση τη δομική προσέγγιση που έχει και δρα η ρωσική διπλωματία. Οι κυρώσεις που επιβάλει μονομερώς ένα κράτος ή ομάδα κρατών προς την άλλη πλευρά, δεν αποτελούν μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων... Αντίθετα, εξηγεί ο Γκρουσκό, τέτοιες μέθοδοι οδηγούν κατά κανόνα, σε ριζοσπαστικοποίηση των αντιθέσεων.

Η Μόσχα ξεκινά από την αρχή ότι υπάρχουν διενέξεις που δεν έχουν διευθετηθεί, (στην προκειμένη περίπτωση το Κυπριακό), και που όλοι πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην οξυνθεί η υπάρχουσα κατάσταση η οποία μπορεί να δυσκολέψει την πολιτική διευθέτηση.

Για όσους σπεύσουν ίσως να κακίσουν τη Ρωσία ότι «κλείνει το μάτι στην Τουρκία», ότι τα βρίσκει με τους «νεοθωμανούς», όπως ελαφρά τη καρδία γράφουν ανεξέλεγκτα κάποιοι «υπερπατριώτες», ότι ξεπουλάει την Κύπρο και γενικά τον Ελληνισμό, θυμίζω ότι μόλις πριν από 15 μέρες ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δέχτηκε τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού στη Μόσχα και βρήκε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να επαναλάβει την αναλλοίωτη θέση της Μόσχας για το Κυπριακό: Η καταπάτηση της ακεραιότητας της Κύπρου δεν μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών για μια στέρεα, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η Ρωσία δεν στήριξε ποτέ τη δράση της Τουρκίας με την έξοδο των καραβιών της και τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό το ξεκαθάρισε ότι αποτελεί κίνηση «καταπάτησης της ακεραιότητας» της Κυπριακής Δημοκρατίας! Τέλεια και παύλα!

Η Μόσχα ταυτίζεται με Αθήνα-Λευκωσία στη θέση ότι στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, οι ως τώρα εγγυήτριες δυνάμεις (Βρετανία, Τουρκία, Ελλάδα), αποτελούν αναχρονισμό και εκείνοι που πρέπει να γίνουν εγγυητές της διευθέτησης είναι τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ! Και είναι γνωστό ότι στη διατήρηση της κατάστασης με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις επιμένει μόνο η Άγκυρα...

Η Μόσχα επιμένει και σε ένα άλλο, πολύ πιο λεπτό και σημαντικό θέμα, που από πρώτη άποψη φαντάζει «αθώο». Επιμένει ότι η όποια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Γιατί έχει σημασία αυτή η επιμονή; Διότι, όπως είναι ανεπισήμως... πασίγνωστο στην κυπριακή-και όχι μόνο-επικράτεια, γίνονται... ζυμώσεις και... σφυγμομετρήσεις που θα επέτρεπαν μια «άλλη» λύση, πέρα και έξω από τα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια λύση αποδοχής της διχοτόμησης της νήσου και δημιουργίας δυο κρατών!

Υπό το πρίσμα αυτής της ξεκάθαρης και από χρόνια γνωστής προσέγγισης αρχών της Ρωσίας για το Κυπριακό, πρέπει να δει κανείς και την άλλη θέση αρχών της Μόσχας. Τη θέση ότι οι μονομερείς κυρώσεις δεν αποδίδουν και μόνο «θα επιδεινώσουν τη μακρόχρονη ανεπίλυτη διένεξη στην περιοχή».

Η Μόσχα η οποία τα τελευταία χρόνια έγινε αντικείμενο μονομερών κυρώσεων, ΗΠΑ και Ε.Ε. σε βάρος της, κατανοεί πως και στην περίπτωση με την Τουρκία η ουσία των ευρωπαϊκών κυρώσεων δεν είναι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά η συντονισμένη επιχείρηση από την Ουάσιγκτον να «τιμωρηθεί» το καθεστώς της Αγκυρας, «διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις» και τελικά προμηθεύτηκε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400!

«Η πίεση που ασκείται προς την τουρκική πλευρά από ΗΠΑ και Ε.Ε. κορυφώθηκε μετά την έναρξη της παράδοσης των S-400», πιστοποιεί ο Σεργκέι Ζελεζνιάκ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, ο οποίος θεωρεί ότι η απόφαση των Βρυξελλών φαντάζει ως «πολιτική παραγγελιά» από την Ουάσιγκτον.

Αλλά και ο Ρώσος γερουσιαστής, Ολέγκ Μορόζοφ, αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με τις μονομερείς κυρώσεις, αλλά κάνει τη σημαντική διευκρίνηση ότι «πάντα εκφράζαμε και εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας...», όσον αφορά τις γεωτρήσεις...

Στη Μόσχα προσεγγίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στις σχέσεις της με τους δυτικούς εταίρους της, ως επιδίωξη της Ουάσιγκτον να την τιμωρήσει «για την ανεξάρτητη» πολιτική που επιδιώκει να ακολουθήσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εξοπλισμών. Αυτό ο καθένας μπορεί να το αξιολογεί όπως τον συμφέρει, ωστόσο, δεν μπορεί να αρνηθεί το οφθαλμοφανές, ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν την πολιτική του «πίπτει ράβδος» σε κάθε προσπάθεια να βγει κάποιος από το... μαντρί!

Αυτή η πολιτική είναι που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα πάνω σε πλειάδα περιοχών της υδρογείου...

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (159)

Σχετικά:

Η Κίνα κάλεσε Τουρκία και Κύπρο να ξεκινήσουν διάλογο για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία
Το Βερολίνο καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την παράνομη γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου
Tags:
κυρώσεις, Τουλόν, Κύπρος, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK