15:04 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
ΕΕ εναντίον ΗΠΑ

Η Ευρώπη...γυμνή πάνω στα αμερικανικά...αγκάθια!

© CC0 / geralt / europe
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Δυο συμφωνίες από τις οποίες βγαίνει ετσιθελικά η Ουάσιγκτον, αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, δείχνουν τώρα τη...γύμνια της Ευρώπης η οποία άφησε την ασφάλεια της στην ανεύθυνη ευθύνη των ΗΠΑ...

Στερνή μου γνώση να σ´είχα πρώτα. Κάπως έτσι φαίνεται να σκέφτονται «υπεύθυνοι»παράγοντες στην Ε.Ε. τώρα που ήδη «πετεινός λάλησε τρεις...», αναφορικά με τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη «Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς» που είχε υπογραφεί πριν από 32 χρόνια μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ!

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας από τις εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί στις 2 Αυγούστου», τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Ε.Ε. Αν μη τι άλλο, χρονικά η ανακοίνωση είναι...μέσα στα όρια! Αν και ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εδώ και ένα χρόνο έκανε γνωστή την πρόθεση του να αποχωρήσει η χώρα του από την εν λόγω Συμφωνία! Και με μαθηματική ακρίβεια την Άνοιξη άρχισε τη διαδικασία αποχώρησης γράφοντας στα παλιά του παπούτσια κάθε ρωσική προειδοποίηση. Έτσι στη Μόσχα δεν έμεινε τίποτα άλλο παρά να ανακοινώσει, απαντητικά, τη δική της έξοδο από την τήρηση των όρων της διμερούς Συμφωνίας.

Προσέξτε όμως κάτι: Ενώ στην ανησυχητική ανακοίνωση της η Ε.Ε. καλεί ΗΠΑ και Ρωσία να συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της διμερούς Συμφωνίας, ωστόσο, απαίτηση εκφράζει μόνο προς τη μια πλευρά, τη ρωσική! Από την οποία ζητά να δείξει προσοχή στις ανησυχίες της αναφορικά με το ρωσικό πύραυλο, 9Μ729!

Ουσιαστικά, η Ε.Ε. με μια μικρή, λεκτική διαφοροποίηση συνταυτίζεται με τα λεγόμενα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στρέφει το αμερικανοκινούμενο δάκτυλο του στη Μόσχα, λες και αυτή ήταν που πήρε την πρωτοβουλία εξόδου από τη Συμφωνία!

Στην Ευρώπη φοβήθηκαν την εγκατάσταση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ του πυραυλικού συστήματος «Ισκαντέρ», που μπορεί να εκτοξεύσει τον πύραυλο 9Μ729, κρατώντας στο στόχαστρο του πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεγαπόλεις! Όμως, όπως βεβαιώνουν οι κατασκευαστές του, ο πύραυλος αυτός δεν ξεπερνά το απαγορευτικό από τη Συμφωνία, όριο των 500 χιλιομέτρων...

Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει να πάψει η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιεί στο έδαφος της Ευρώπης το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ρώσων στρατιωτικών μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους Τομαχόουκ, που εμπίπτουν στις απαγορεύσεις της σχετικής Συμφωνίας!

Η ουσία αυτής της ρωσοαμερικανικής πυραυλικής διαμάχης είναι ότι οι αμερικανοί...τσακώνονται σε...ξένο αχυρώνα! Μακριά, όπως κάνουν πάντα, από το δικό τους έδαφος που νομίζουν ότι θα μείνει αλώβητο! Όσο για το ευρωπαϊκό έδαφος, ε, στάχτη να γίνει!

Τις μέρες αυτές είδε το φως της δημοσιότητας άλλη μια ευρωπαϊκή κοινή διακήρυξη, του Βερολίνου, Παρισιού και Λονδίνου, αναφορικά με την άλλη αμερικανική μονομερή ενέργεια, αυτή της εξόδου από τη Συμφωνία για το πυρηνικό προγραμμα του Ιράν!

Στις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνειδητοποίησαν ότι ο επικυριαρχος σύμμαχος τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού συνεχίζει απτόητος το «γράψιμο» στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη γνώμη και τα συμφέροντα των τριών και ανεβάζει την κυρωτική του μανία κατά του Ιράν. Μόλις εκείνο προειδοποίησε ότι θα επανέλθει στη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου που απαιτείται για την κατασκευή της ατομικής βόμβας, όρμησαν όλοι πάνω του με τόνους κριτικής!

Στην κοινή διακήρυξη των τριών εκφράζεται η ανησυχία από την κίνηση αυτή του Ιράν και τη μείωση του επιπέδου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής! Μια, κατά τα άλλα, σωστή εκτίμηση μόνο που αποσιωπούν την αιτία της «μείωσης του επιπέδου ασφαλείας» η οποία δεν είναι βέβαια η πρόθεση της Τεχεράνης αλλά η πρωτογενής αμερικανική απόφαση μονομερούς εξόδου από τη Συμφωνία!

Το αλλοπρόσαλλο...Λονδίνο π.χ. σωστά συνυπογράφει τη διακήρυξη με Παρίσι και Βερολίνο, ωστόσο, έσπευσε πρόσφατα να συνεχίσει τον υποτακτικό συντονισμό του με την Ουάσιγκτον και να μπλοκάρει, στο Γιβραλτάρ, το σούπερ τάνκερ που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν...

Οι τρεις ζητούν και από τη Μόσχα να πιέσει την Τεχεράνη σε υποχωρήσεις ώστε να μη προβεί σε άμεσο εμπλουτισμού του ουρανίου.

Από τη ρωσική πρωτεύουσα εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: οι αμερικανοί κάνουν τα πάντα ώστε να ανατρέψουν το καθεστώς της Τεχεράνης. Και αυτό αντιτίθεται σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, όσο και αν κάποιοι σήμερα το έχουν κάνει...κουρέλι.

- Η όξυνση γύρω από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με τις αφόρητες πιέσεις της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης, τονίζει η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Η Ουάσιγκτον συμμετέχει στη δημιουργία αντιιρανικών συνειρμών που ωθεί πολλούς να επιδιώκουν την ανατροπή της ηγεσίας στο Ιράν, εξηγεί.

Και στις δυο των περιπτώσεων, η συλλογική Ευρώπη φαίνεται να συνειδητοποιεί πως η ίδια μένει στρατιωτικά και ενεργειακά ακάλυπτη από τις μονομερείς αμερικανικές επιλογές. Ωστόσο, η προσέγγιση των θεμάτων παραμένει δέσμια του αγγλοσαξωνικού τρόπου αντιμετώπισης τους όπου «οι άλλοι» πρέπει να υποχωρήσουν. Ετσι. Επειδή ο κόσμος έγινε από μας και για εμάς!

Τι να γίνει...

Υπάρχει και το ανιστόρητο της...ιστορίας!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK