05:17 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Για πρώτη φορά στη μετασοβιετική ιστορία της Ουκρανίας ένας νέος άσχετος με την πολιτική, σόουμαν, εκλέγεται πρόεδρος και καταφέρνει να θέσει υπό τον έλεγχο του και το Κοινοβούλιο σε μια χώρα όπου η εξουσία μοιράζεται μεταξύ Βουλής και προεδρίας.

Μπορεί να σκεφθει κανείς πόσο σιχάθηκε ο μέσος Ουκρανός πολίτης την έως πρόσφατα εξουσία που τον...ταλάνιζε, που του φόρτωσε έναν πόλεμο στα Ανατολικά της χώρας με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, που τον κατάκλεψε με τη στρατιά των μαφιόζων που λυμαίνονται τον κρατικό ιστό, για να φθάσει μέσα σε ένα τετράμηνο να ψηφίσει δυο φορές και να αναδείξει ως κυρίαρχο του πολιτικού παιγνιδιού το 42χρονο τηλεοπτικό αστέρα, Βλαντίμιρ Ζελένσκι!

Όταν τον Απρίλη ο Ζε, όπως τον αποκαλούν...χαϊδευτικά, εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος με 73%, βρέθηκε κρεμάμενος επι ξύλου αφού οι...κροταλίες του κοινοβουλίου σαμποτάριζαν ακόμα και την ημερομηνία...ορκομωσίας του! Τους τιμώρησε. Κήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, και μόνο τότε αποφάσισε να ιδρύσει κόμμα! Η ονομασία του κόμματος ήταν το μόνο...εύκολο που μπορούσε να σκαρφιστεί! Ήταν ο τίτλος της κωμικοδραματικής τηλεοπτικής σειράς που ο ίδιος πρωταγωνιστούσε και αφορούσε τη διαφθορά και τον πόλεμο που κατέτρωγε τα σωθικά της χώρας και ο τηλεοπτικός πρόεδρος κατατρόπωνε όλους τους κακούς...Ήταν τόση η ανάγκη να πιαστούν οι απλοί άνθρωποι από κάποια ελπίδα σωτηρίας που...πίστεψαν στον ήρωα της σειράς! Και τον εξέλεξαν πρόεδρο! Τώρα του έδωσαν και την ευρεία αυτοδυναμία στη Βουλή!

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι τι θα...ακολουθήσει;

Ήδη στη Δύση κάποιοι μιλάνε για «βελούδινη αρπαγή» εξουσίας στο Κίεβο με τη σύμφωνη γνώμη των ψηφοφόρων! Φθάνουν-καλοκαιριάτικα- να μιλάνε για το οξύμορο σχήμα του «κωμικού-δικτάτορα», αφού αυτός κυριαρχεί στο σύνολο των θυλάκων εξουσίας.

Πέρα από οποιεσδήποτε φρασεολογικές περικοκλάδες του προγράμματος δράσης του Ζε, οι απλοί Ουκρανοί του έδωσαν την ψήφο τους για δυο πράγματα:

  • Να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στο Ντονμπάς...
  • Να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ασυδοσία της εξουσίας!

Τώρα, με τα ποσοστά που πήρε το κόμμα, ο Ζελένσκι δεν έχει καμμία δικαιολογία να μην πετύχει τους στόχους που ο ίδιος έβαλε. Δεν χρειάζεται να πάει σε συνέργια με κανένα άλλο κόμμα, έχει δυνατότητα να ψηφίσει κάθε νόμο που θα οδηγούσε στην υλοποίηση των δυο βασικών προδιαγραφών.

Αναφορικά με το μεγάλο αγκάθι, τον πόλεμο στο Ντονμπάς, η προώθηση λύσης του περνάει μέσα από την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ που έχουν υπογραφεί πριν από τριάμισι χρόνια μεταξύ των δυο εμπλεκομένων πλευρών, Κιέβου και Ντονμπάς με την υψηλή επικούρηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας!

Η αρχική αποδοχή της Συμφωνίας εκείνης στο Μινσκ της Λευκορωσίας, έδωσε ελπίδες γρήγορης αποκλιμάκωσης, ωστόσο κυριάρχησε η θέση της Ουάσιγκτον η οποία επέβαλλε στους ευρωπαίους εταίρους της να...αναστρέψουν το πνεύμα των συμφωνηθέντων και να κηρύξουν υπεύθυνη για τον πόλεμο τη...Ρωσία! Έτσι, αντί για πιέσεις στο καθεστώς Ποροσένκο, επέβαλλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας!

Ο γεωπολιτικός παραλογισμός των μεγάλων αποτέλεσε τη βάση της αδιαλλαξίας του καθεστώτος του Κιέβου! Έτσι για μια σχεδόν πενταετία επέτρεψαν στο καθεστώς να αλωνίζει, να στέλνει δυνάμεις στο μέτωπο, να πλουτίζει πάνω στο δράμα των απλών ανθρώπων και στις καθημερινές απώλειες.

Στο λαό εμφύσησαν ότι πήρε το δικαίωμα να λέγεται...ευρωπαίος (!), αφού πριν δυο χρόνια το μόνο που...κέρδισε ο Ποροσένκο από τις ευρωπαϊκές πιρουέτες του ήταν το δικαίωμα μετακίνησης των πολιτών προς τα εκεί, χωρίς την έκδοση βίζας! Και γέμισαν οι αγροί της Πολωνίας, της Τσεχίας, Γερμανίας κλπ με Ουκρανούς που μαζεύουν τις τοπικές σοδειές!

Το 2019 η ουκρανική κοινωνία έκανε τη στροφή της, μέσα στο δράμα που συνεχίζεται χωρίς σταματημό! Ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει. Έστειλε στον αγύριστο το διεφθαρμένο καθεστώς με δυο απανωτές εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές.

Κάποιοι ίσως, προσωρινά, επαναπαυτούν! Στον Ζε εναποθέτουν τώρα όλες τις ελπίδες για βελτίωση.

Ενισχυτικά για το που θέλει ο κόσμος να τραβήξει η νέα εξουσία είναι και το γεγονός ότι έδωσε σημαντικό ποσοστό ψήφων στο δεύτερο κόμμα «Αντιπολιτευτική πλατφόρμα», (13%), που σε περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας το ποσοστό αυτό φθάνει και ξεπερνά το 20%. Το κόμμα αυτό ψηφίστηκε μαζικά γιατί εκφράζει τις ελπίδες κυρίως των πληθυσμών αυτών των περιοχών που θεωρούνται «φιλορωσικές», στην ουσία πρόκειται για πληθυσμούς με ρωσική κουλτούρα και εθνική συνείδηση.

Είναι σίγουρο ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια του Ζελένσκι να φέρει την ειρήνη θα έχει τη στήριξη του δεύτερου μεγάλου κόμματος στη χώρα.

Και φυσικά, το σκυλολόι του Ποροσένκο, εκ των οποίων τουλάχιστον η ηγετική ομάδα θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου,( Παρουμπίι, Τουρτσίνοφ, κ.α), άρχισε να βυσσοδομεί και να απειλεί με κινητοποιήσεις αν ο Ζελένσκι «υποδουλωθεί» στους Ρώσους κατακτητές!

- Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που οι φιλορωσικές-αντιουκρανικές δυνάμεις πήραν τόσο υψηλό ποσοστό! Δυστυχώς αυτό δείχνει ότι σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας είναι έτοιμο να ανταλλάξει την ελευθερία με μια χορτάτη και ευνομούμενη...δουλεία! Αυτή είναι η πρώτη δήλωση που έκανε ο «αιμοσταγής πάστωρ», Αλεξάντρ Τουρτίνοφ, προσωρινός πρόεδρος την Άνοιξη του 2014 που έδωσε το πρόσταγμα για τον πόλεμο στο Ντονμπάς, και ο μέχρι τώρα επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της χώρας! Για το ποιοι ελέγχουν την υπηρεσία αυτή στην Ουκρανία(και όχι μόνο), αποτελεί...κοινό μυστικό!

Η φυσική τάση εκατομμυρίων Ουκρανών προς τη μεγάλη αδερφή Ρωσία(και μάλιστα χορτάτη), αποτελεί κατά τον «αιμοσταγή πάστορα», δουλεία! Ζήτω η ελευθερία της πείνας!

Καμμία μα καμμία εξουσία στο Κίεβο δεν μπορεί να σταθεί με προοπτικές βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων χωρίς να παίρνει υπ´οψιν τη σχέση της με τη Ρωσία. Πόσο δε κόντρα σε αυτή! Έτσι είναι δομημένο το γεωπολιτικό γίγνεσθαι σε διαχρονικό επίπεδο.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Σχετικά:

Ζελένσκι: Η Ουκρανία επιθυμεί να συνεχιστεί η συνεργασία με το ΔΝΤ
Κάλεσμα Ζελένσκι στον Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία
Ουκρανία: Ο γλωσσικός φασισμός κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα...τσακίζει!
Tags:
Ντονμπάς, Ουκρανία, Βλαντίμιρ Ζελένσκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK