04:03 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019

Πρόεδρος Γεωργίας προς Ρώσους τουρίστες: Ελάτε γιατί... χανόμαστε!

© Sputnik / Sergey Pivovarov
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ε, βρε γυρίσματα που έχουν οι καιροί! Οι αρχές της Γεωργίας τρέχουν και δε φτάνουν ώστε να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τα συντρίμμια της τουριστικής κατάρρευσης που έρχεται μετά την αλόγιστη συμπεριφορά πληρωμένων προβακατόρων έναντι της Ρωσίας.

Η αυτόνομη Ατζάρια, αυτή τη φορά, στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων...

Μέσα στο καλοκαίρι, ασχοληθήκαμε με τη νέα κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας, στα τέλη Ιουνίου. Ήταν τότε που εντεταλμένοι προβοκάτορες παρέσυραν εκατοντάδες πολίτες να επιτεθούν κατά του κοινοβουλίου της χώρας όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Σύνοδος Ορθοδόξων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν και εκπρόσωποι της Ρωσίας. Τα συνθήματα ήταν αποκλειστικά κατά της Ρωσίας και είχαν ιδιαίτερα προσβλητικό και επιθετικό χαρακτήρα...

Επί δεκαήμερο, οι διαδηλωτές οργίαζαν μέσα στην πόλη, ο αντιρωσικός πυρετός ξεπέρασε κάθε όριο, οι Ρώσοι τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο αγαπημένα και γνωστά τους από τη σοβιετική εποχή θέρετρα της Γεωργίας, βρέθηκαν μπροστά σε κινδύνους. Το Κρεμλίνο προέβη σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων από τη Ρωσία προς τη Γεωργία...

Η... αγέρωχη αντίσταση κατά «των Ρώσων κατακτητών» κορυφώθηκε με την ανίερη φραστική επίθεση τοπικού τηλεοπτικού αστέρα προσωπικά κατά του ρώσου προέδρου Πούτιν και των γονέων του...

Ίσως αυτό έπαιξε ρόλο στην αφύπνιση συνειδήσεων ανάμεσα σε... κανονικούς πολίτες της Γεωργίας που σίγουρα αποτελούν την πλειοψηφία της εκεί κοινωνίας!

Για να αποφευχθούν κινητοποιήσεις αντίδρασης σε μια τέτοια αποκρουστική τακτική, ο δημοσιογράφος εκδιώχθηκε από το τηλεκανάλι, οι εκκλήσεις προς τους Ρώσους τουριστες είναι συνεχείς και... φιλικά διακείμενες...

Ωστόσο, η... ζημιά στον τουρισμό έγινε. Και τείνει να πάρει διαστάσεις καταστροφής!

Σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Γεωργίας, το δίμηνο που ισχύει η διακοπή των πτήσεων από Ρωσία, οι απώλειες ξεπερνούν τα 160 εκατ. δολάρια!

Όπως όμως υποστηρίζει η γνωστή πολιτικός και πρώην πρόεδρος της Βουλής της Γεωργίας, Νινό Μπουρτζανάτζε, ανεπίσημα, οι απώλειες είναι 3-5 φορές μεγαλύτερες από τις επίσημες διακηρύξεις. Και αυτό, το χρεώνεται απόλυτα η ηγεσία και προσωπικά η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, με τις άστοχες, εξωπραγματικές δηλώσεις της που έριξαν «λάδι στη φωτιά».

Η προερχόμενη από τη Γαλλία, πρώην ΥΠΕΞ της χώρας αυτής στην εποχή του Νικολά Σαρκοζί, Ζουραμπισβίλι, εξελέγη πρόεδρος της χώρας μετά την απομάκρυνση από τη Γεωργία του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αλλά ακολούθησε την πολιτική της συλλογικής Δύσης που είναι μέχρι τώρα η απλή προσέγγιση: για ότι κακό γίνεται στη χώρα φταίει η... Ρωσία! Η οποία είναι...κατακτητής! Επενέβη και έκανε την απόσχιση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας! Καμμία κουβέντα όμως ότι οι δυο αυτές αυτόνομες δημοκρατίες με δημοψηφίσματα από το... 1993 ακόμα ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Τιφλιδα! Καμία κουβέντα ότι τον Αύγουστο 2008, ήταν ο στρατός της Γεωργίας υπό τον Σαακασβίλι που βομβάρδισε τη μικρή Νότια Οσετία και εισέβαλε σε αυτή σκοτώνοντας στο διάβα του και Ρώσους κυανόκρανους που βρισκόταν στην «πράσινη γραμμή» διαχωρισμού με τη Γεωργία. Και βρισκόταν εκεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Απο τότε μέχρι σήμερα, μας θυμίζει η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι, δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τιφλίδας. Η έμπειρη Γαλλίδα διπλωμάτης «ξεχνάει» επιμελώς να αναφέρει πως οι διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν μονομερώς από την πλευρά της Τιφλίδας. Αυτό στη διπλωματική γλώσσα σημαίνει πως για να επανέλθουν, την πρωτοβουλία πρέπει να έχει εκείνη η πλευρά που τις... διέκοψε!

Ας αφήσει, λοιπόν, η ίδια τις αερολογίες περί Ρώσων τουριστών «οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να έρχονται γιατί αγαπούν τη Γεωργία...», και ας μας ενημερώσει τι έκανε η ίδια ούσα στην ηγεσία της χώρας επί πενταετία, ώστε να επανέλθουν οι διπλωματικές σχέσεις; Τώρα τρέχουν να πάρουν μερίδιο των απωλειών των οικογενειακών επιχειρήσεων στον τουρισμό με συμμετοχή στην αποπληρωμή των δανείων που έγιναν δυσβάσταχτα λόγω της μη έλευσης των Ρωσιών...

Τρέχουν να προλάβουν, αφού με πολύ κόπο συγκρατούν τις αποσχιστικές τάσεις σε άλλη μια αυτόνομη δημοκρατία, της Ατζάριας, όπου έγιναν οι μαζικές διαδηλώσεις στα μέσα Αυγούστου. Η ως τώρα συγκράτηση της Ατζάριας γινόταν κυρίως με τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν εκεί στον τομέα του τουρισμού. Η απόλυτη πλειοψηφία των τουριστών ήταν από τη Ρωσία. Η αλόγιστη πολιτική αντιρωσικής εμπάθειας στην Τιφλίδα έφερε την καταστροφή στον τουρισμό της Ατζάριας. Με ότι συνέπειες μπορεί να επακολουθήσουν!

Έτσι, πέρα από τη συγχρηματοδότηση της αποπληρωμής των δανείων, οι αρχές της Τιφλίδας ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα προσέλκυσης τουριστών από την Ευρώπη! Υπέγραψαν συμφωνία έναρξης πτήσεων με τη γνωστή low coaster αεροπορική εταιρία Ryanair που θα κάνει μια-δυο πτήσεις τη βδομάδα από το Μιλάνο προς Τιφλίδα! Κάτι είναι και αυτό...

Ταυτόχρονα, προωθούν διαφημίσεις της χώρας στα μεγάλα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης για προσέλκυση τουριστών από το δυτικό κόσμο! Ευχόμαστε κάθε επιτυχία... Αν και όταν αυτό επιτευχθεί, το ξανασυζητάμε!

Όμως, το... αφελές ερώτημα παραμένει: Επί 11 χρόνια και παρά τη μονομερή διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα, η Τιφλίδα το μόνο που κατάφερε στο τουριστικό τομεα ήταν η... κυριαρχία εκεί των Ρώσων που άφηναν και τη μερίδα του λέοντος των εσόδων.

Επί 11 χρόνια δεν βρήκαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν πρόγραμμα προσέλκυσης δυτικών τουριστών; Τους Ατζάριους επιχειρηματίες που προσπαθούν να τους καθησυχάσουν για τις απώλειες θα τους πείσουν να... ξεχάσουν τα ρωσικά και να μάθουν... αγγλικά προς συνεννόηση με όσους δυτικούς τουρίστες μπορεί να φθάνουν εκεί με μια-δυο πτήσεις τη βδομάδα;

Και όλα αυτά, προς χάρη της συνέχισης μιας καταστροφικής για τη μικρή Γεωργία, πολιτικής κόντρα στη Ρωσία. Ωσάν το «ποντίκι που βρυχάται»!

Κατά τα άλλα, ο πολυπράγμων γεωργιανός πολιτικός αγύρτης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, τρίβει τα χέρια του με ικανοποίηση για τα παθήματα των πολιτικών του αντιπάλων στην Τιφλίδα και με ύφος... μπαρουτοκαπνισμένο εμφανίζεται σε τηλεοπτικά κλιπ από την Πολωνία και πιστοποιεί ότι αυτός έσωσε τη χώρα μια φορά, τώρα είναι έτοιμος να την... ξανασώσει, αν χρειαστεί!

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί στο γεωπολιτικό στερέωμα, ενώ κάποιοι μικροσκοπικοί... γίγαντες επιμένουν να παίζουν στις μικρές τους μεμονωμένες «παιδικές χαρές».

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ρωσία, Γεωργία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK