02:30 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Τεχεράνη

Θα καταφέρει η γαλλορωσοϊρανική τρόικα να ξεπεράσει τις εμμονές της Ουάσιγκτον;

© Sputnik / Anton Bystrov
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Οι τελευταίες έντονες διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Τεχεράνη - Παρίσι - Μόσχα, ανανεώνουν τις προσδοκίες για συνέχιση της τήρησης των όρων της Συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αν τελικά αυτό επιτευχθεί, θα πρόκειται για μια ακόμα διπλωματική ήττα της Ουάσιγκτον...

Η Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφτηκε το 2015 και αποτέλεσε κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ, «σημαντικό επίτευγμα της διεθνούς διπλωματίας των τελευταίων δεκαετιών», καταστρατηγήθηκε μονομερώς από τις ΗΠΑ. Αλλά, η Ουάσιγκτον δεν σταμάτησε εκεί. Απαγόρευσε σε όλες τις χώρες του κόσμου να... εκπληρώσουν τους όρους της Συμφωνίας αν και, όπως θυμίζει ο Λαβρόφ, αυτή είχε επικυρωθεί με ειδική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ήταν υποχρεωτική προς υλοποίηση από όλα τα μέλη του ΟΗΕ!

Η Μόσχα, λοιπόν, εδώ και αρκετό καιρό, και όπως φαίνεται από τα πράγματα και το Παρίσι, ακολούθησαν ένα «μαραθώνιο» διαβουλεύσεων ώστε να σώσουν τη Συμφωνία, έστω και χωρίς την Ουάσιγκτον...

Το περιβάλλον Μακρόν είχε συνεχή επαφή με την ομάδα του Ιρανού προέδρου Ρουχάνι και στα τέλη Αυγούστου, πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου G7, ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, επισκέφθηκε τη Γαλλία δυο φορές μέσα στο τριήμερο, πράγμα που έκανε τον πρόεδρο Τραμπ που, έστω και απρόθυμα, συμμετείχε στη Σύνοδο, να... εκνευριστεί!

Ο Ζαρίφ, ακολούθως, βρέθηκε στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Λαβρόφ και μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης τον ενημέρωσε για τη Ιρανογαλλική διαβούλευση.

Ως γνωστόν, στις 24-25 Αυγούστου, τη Γαλλία επισκέφθηκε ο πρόεδρος Πούτιν και είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο. Φαίνεται πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που αφήνουν ελπίδες για μια... σωτηρία της Συμφωνίας!

Η Τεχεράνη, δια του επίσημου εκπροσώπου της κυβέρνησης, Αλί Ράμπι, ανακοίνωσε ότι «ευτυχώς οι προσεγγίσεις Ιράν-Γαλλίας σε πολλά θέματα βρίσκονται πολύ κοντά...».

Το κυριότερο, ο Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαιώνει πως το τρίτο στάδιο μείωσης των υποχρεώσεων της χώρας του που ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, έναντι της Συμφωνίας, αλλά και τα δυο προηγούμενα, είναι αναστρέψιμα αν τελικά υπάρξει μια θετική κατάληξη στο διάλογο με το Παρίσι. Η Μόσχα, έτσι και αλλιώς, διαβεβαιώνει δια στόματος Λαβρόφ ότι «παραμένει πίστη στην υλοποίηση της Συμφωνίας του 2015, όπως και οι άλλες χώρες που την υπέγραψαν...». Με εξαίρεση, φυσικά, τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία κάνει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκλήθηκε στον Περσικό, μετά τις κυρώσεις και την προσπάθεια της Ουάσιγκτον για απομόνωση του Ιράν. Το ΥΠΕΞ δημοσίευσε τη νέα ρωσική ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφάλεια στον Περσικό κόλπο. Το ντοκουμέντο παρουσιάστηκε στη Μόσχα στους εκπροσώπους του Ιράν, της Τουρκίας, των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Λίγκα Αραβικών Κρατών, της Ε.Ε. και των χωρών BRIKS...Θα παρουσιαστεί επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ερχόμενο διάστημα.

Να, ορισμένα βήματα που προτείνει η Μόσχα για τον Περσικό:

  • απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων χωρών εκτός περιοχής που βρίσκονται σε μόνιμη βάση εκεί,
  • δημιουργία αποστρατικοποιημένων ζωνών,
  • δημιουργία «καυτών γραμμών» μονιτόριγκ της κατάστασης,
  • ανταλλαγή πληροφοριών για τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού και την ύπαρξη ενόπλων δυνάμεων

Η Ρωσία προτείνει επίσης, τη δημιουργία Οργανισμού Ασφαλείας όπου θα μπορούσαν να συμμετέχουν η ίδια, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ε.Ε. και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

Η Τεχεράνη δείχνοντας την εκτίμηση που τρέφει για τη σταθερή πολιτική της Ρωσίας στην πορεία αναζήτησης συνθετικών λύσεων τονίζει ότι η ρωσική πρόταση είναι πολύ κοντά με τις δικές της απόψεις περί ασφαλείας.

- Οι απόψεις μας είναι πολύ κοντινές, η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί με συνέργεια και συνεργασία και όχι με αντιπαράθεση, εξηγεί ο ΥΠΕΞ, Ζαρίφ.

Η Τεχεράνη φαίνεται διατεθειμένη να υπογράψει ακόμα και συμφωνία μη επίθεσης με τις γειτονικές της χώρες στον Περσικό! Έτσι, η ρωσική πρωτοβουλία βαδίζει, παράλληλα, με τη δίκη της πορεία.

Φαίνεται, λοιπόν, πως κόντρα στις επιδιώξεις τής Ουάσιγκτον και χωρίς μια σύγκρουση μαζί της, η ηγετική ομάδα των χωρών της Ευρώπης μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και, φυσικά, το Ιράν δημιουργούν συνθήκες διατήρησης της Πυρηνικής Συμφωνίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν φαίνεται πως έπεισε τους Ιρανούς συνομιλητές του να αποδεχτούν μια κατάσταση ελάφρυνσης των αμερικανικών κυρώσεων ή αν αυτό δεν γίνει δυνατό, να εξασφαλιστεί «ένας μηχανισμός επιδοτήσεων ώστε να επιτρέπει στο λαό του Ιράν να ζει καλύτερα...», όπως δημοσίευσε το Reuters, επικαλούμενο γαλλικές πηγές. Με αντάλλαγμα βέβαια την πλήρη υλοποίηση των όρων της Συμφωνίας από την πλευρά της Τεχεράνης...

Αν αυτό γίνει πράξη, θα πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της διπλωματίας των τριών χωρών σε ένα τόσο σύνθετο θέμα που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ. Και αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας πάνω στην αρχή του Φθινοπώρου.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Τεχεράνη, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, ΗΠΑ, Ουάσιγκτον
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK