03:57 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Κουρίλες Νήσοι

1989 επανένωση Γερμανίας, 2019 Ιαπωνία ζητά διακαώς τις Κουρίλες. Η ιστορία διδάσκει;

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Γκορμπατσόφ, συμφώνησε στην επανένωση των δύο γερμανικών κρατών! Ο Χέλμουτ Κολ του υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς! Τώρα, ο Σίντζο ´Αμπε, ζητά επιμόνως τις Κουρίλες νήσους και στο ερώτημα αν θα βάλει βάσεις των ΗΠΑ, σφυράει...κλέφτικα!

Στα πλαίσια του 5ου Οικονομικού Φόρουμ της Άπω Ανατολής που γίνεται στο Βλαδιβοστόκ, οι ηγέτες Ρωσίας και Ιαπωνίας βρέθηκαν για άλλη μια φορά φέτος και, πέρα από τις διμερείς οικονομικές σχέσεις που δείχνουν συνεχή ανοδική πορεία, συζήτησαν το θέμα-«αγκάθι» μεταξύ τους: Τη μονομερή επιμονή του Τόκιο να πάρει από τη Ρωσία την αρμάδα τεσσάρων νησιών που φέρουν την ονομασία Κουρίλες...

Ως γνωστό εξ´αιτίας αυτού του προβλήματος δεν έχει υπογραφεί Συμφωνία ειρήνης μεταξύ τους από τη λήξη του...Β´παγκοσμίου πολέμου.

Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα, τα νησιά κατοχυρώθηκαν στην ΕΣΣΔ ως αποτέλεσμα του πολέμου. Στον οποίο η Μόσχα νίκησε και το Τόκιο ηττήθηκε. Πόσο δε που η μιλιταριστική Ιαπωνία τότε ήταν σύμμαχος της ναζιστικης Γερμανίας, άρα στην πλευρά των επιτιθέμενων...

Τον Αύγουστο 1945 οι αμερικανοί έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τις ατομικές βόμβες δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Ιαπωνία στο εξής μετατράπηκε στο δικό τους προτεκτοράτο. Η χώρα γέμισε από αμερικανικές βάσεις που συνεχώς εκσυγχρονίζονται.

Το 1956 Μόσχα και Τόκιο υπέγραψαν Διακήρυξη, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια Συμφωνία Ειρήνης αργότερα. Στις συνεχείς επιδιώξεις της γιαπωνέζικης κυβέρνησης να πάρει τον έλεγχο των τεσσάρων νησιών η σοβιετική ηγεσία ήταν αρνητική. Σε κάποια φάση και σε επίδειξη καλής θέλησης, πρότεινε να δώσει στην Ιαπωνία δυο από τα τέσσερα νησιά με αντάλλαγμα την υπογραφή της Συμφωνίας. Οι διαπραγματευτές της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου αρχικά είχαν θετική προσέγγιση, στο Τόκιο τελικά απέρριψαν την πρόταση.

Καλοί γνώστες του θέματος πιστοποιούν πως οι αμερικανοί ήταν εκείνοι που τους «έπεισαν» να αρνηθούν...ευελπιστώντας ότι στην επόμενη φάση θα τα πάρουν όλα. Διαψεύστηκαν...Για τη Μόσχα το θέμα έκλεισε οριστικά.

Τα τελευταία χρόνια η προπαγάνδα μέσα στην Ιαπωνία για τα «βόρεια εδάφη», όπως τα αποκαλούν, είναι εκκωφαντική. Κανένας ηγέτης δεν μπορεί να σταθεί στην εξουσία αν δεν υποσχεθεί ότι θα κάνει το παν για να φέρει κοντά το χρόνο «επιστροφής» των νήσων!

Ο πρωθυπουργός Σίντζο ´Αμπε, πριν ένα χρόνο πίστεψε ότι «ήγγικεν η ώρα»! Τα ταξίδια του στη Μόσχα, το Σότσι, το Βλαδιβοστόκ για να...πείσει τον Πούτιν, πολλαπλασιάστηκαν. Φέτος, στο φόρουμ ξανά από την αρχή.

Ο ρώσος ηγέτης, ως οικοδεσπότης του φόρουμ μέσα στα πλαίσια ευγένειας δίνει ωστόσο την πραγματική διάσταση στο θέμα: Υπάρχει πλειάδα ζητημάτων που συνδέεται με την υπογραφή Συμφωνίας. Δυστυχώς δεν βρίσκονται μόνο σε διμερή βάση. Είναι θέματα στρατιωτικού, αμυντικού χαρακτήρα και ασφαλείας και πρέπει να πάρουμε υπ´όψιν τις θέσεις τρίτων χωρών και τις υποχρεώσεις της Ιαπωνίας έναντι αυτών, όπως είναι οι ΗΠΑ!

Σφάζει με το...μπαμπάκι! Αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα.

Να τι απαντά ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναφορικά με το νέο πακέτο αμερικανικών πυραύλων που αγοράζει:

Θέλω να πω πως στη Πολωνία και τη Κορέα που τοποθετούν τα ίδια συστήματα στο έδαφος τους, αυτά θα τα χειρίζονται οι ΗΠΑ. Η Ιαπωνία έχει δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που δεν το χειρίζονται οι ΗΠΑ. Όπως και το νέο σύστημα Aegis Ashore θα το χειρίζεται η Ιαπωνία!!!

Τι μας λέει ο ´Αμπε; Ότι το κουμπί εκτοξευσης του νέου αμερικανικού συστήματος δεν θα το πατάει ο...Τζων από το Αρκάνσας αλλά ο...Ιτίρο από το Χοκάιντο!!!

Ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τη...σοβαρότητα του επιχειρήματος σε μια χώρα μάλιστα η οποία μέχρι σήμερα σε θέματα γεωπολιτικής και άμυνας δεν έχει λόγο και εξακολουθεί να είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ...

Θυμίζει, εν πολλοίς, τη (φραστική), υπόσχεση του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ πριν από 30 χρόνια, στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ότι μετά την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών δεν θα γίνει καμία διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Για να κρατηθούν τα προσχήματα, όσο ήταν ο Κολ, δεν έγινε. Το τι ακολούθησε μετά, είναι θλιβερά γνωστό!

Το σύστημα Aegis Ashore, πρόκειται να στηθεί -προσέξτε- στις περιφέρειες Ακίτα και Γιαμαγκούτι, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της χώρας! Μια μάτια στο χάρτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η Βόρεια Κορέα (ως εν δυνάμει απειλή), απέχει από τις βάσεις αυτές τόσο όσο και το ρωσικό...Βλαδιβοστόκ...

Άντε τώρα λογικός ηγέτης στη Μόσχα να τους δώσει και τα τέσσερα νησιά που ζητάνε για να κάνουν οι αμερικανοί τη...δουλειά τους! Να στήσουν βάσεις ακόμα πιο βαθιά στα πλευρά της Ρωσίας!

Πριν δυο δεκαετίες, στα χρόνια της γελτσινικής...δημοκρατικής πανδαισίας(!), οι ηγέτες του Τόκιο έβαζαν ένα ακόμα κριτήριο απόκτησης των νησιών. Ήταν σχεδόν έρημα και εκείνοι πρότειναν την οικονομική τους αναζωογόνηση.

Σήμερα αυτή η παράμετρος...εξέλειπε! Με την ευκαιρία του φόρουμ ο Πούτιν επισκέφθηκε το νησί Σικοτάν και εγκαινίασε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στη Ρωσία εργοστασιακό σύμπλεγμα αλιείας, επεξεργασίας και μεταφοράς εκατομμυρίων τόνων ψαριών! Η θάλασσα του Οχοτσκ που περικλείεται από μια σειρά πολλαπλών μικρών νησιών(ανάμεσα τους και τα τέσσερα που ζητάνε οι Γιαπωνέζοι), τη χερσόνησο της Καμτσάτκα από το βορρά, τη Σαχαλίνη και το Χοκάιντο από το νότο, αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό ιχθυοτροφείο στον κόσμο! Το νέο εργοστάσιο  έχει δυνατότητες επεξεργασίας ψαριών μέχρι 1000 τόνους το 24ωρο!

Ε, λοιπόν, στην επίσκεψη Πούτιν στο εργοστάσιο αντέδρασε ο εκπρόσωπος της γιαπωνέζικης κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκι, δηλώνοντας ότι το Τόκιο ετοιμάζει διπλωματική παράσταση στο ρωσικό ΥΠΕΞ!

Είναι σα να πάει η Αθήνα να στήσει εργοστάσιο αλιείας στους Φούρνους Ικαρίας και να δεχτεί νότα διαμαρτυρίας από την...Άγκυρα!!! Αυτά....

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Σχετικά:

Αντιδρά η Ιαπωνία στα ρωσικά σχέδια για στρατιωτικά γυμνάσια στις Νήσους Κουρίλες
Πάνω από 95% των κατοίκων στις Κουρίλες νήσους αντιτίθενται στην απόδοση τους στην Ιαπωνία
Tags:
Ρωσία, Κουρίλες νήσοι, Ιαπωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK