ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Πέντε συναντήσεις κορυφής μέσα σε δύο χρόνια για το θέμα της ειρήνευσης στη Συρία δίνουν την επικύρωση των διεργασιών που έφεραν «το τέλος του πολέμου», κατά μια έκφραση του Λαβρόφ. Η διαφορετικότητα των συμφερόντων δεν αποτελεί, κατ' ανάγκη, εμπόδιο σε δημιουργική συνεργασία...

Και βέβαια εντυπωσιάζει το γεγονός να βλέπεις τον ηγέτη μιας μεγάλης χώρας με ορθόδοξο, κατά βάση, πληθυσμό, να έχει δίπλα του ηγέτες μουσουλμανικών χωρών των δυο «ανειρήνευτων» μεταξύ τους δογμάτων, Σουνιτών και Σηιτών, και να χρησιμοποιεί ρήσεις από το Κοράνι για να αποδείξει ότι δεν αξίζει να σκοτώνονται άνθρωποι εν ονόματι κάποιων διαστρεβλωμένων θρησκευτικών αξιών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Άγκυρα, μετά τη συνάντηση της αποκαλούμενης τρόικα της Αστανά για το Συριακό, εντυπωσίασε όχι μόνο τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Ιράν αλλά και τις δεκάδες δημοσιογράφων των δυο μουσουλμανικών χωρών με τις αναφορές στον... Αλλάχ!

Η πέμπτη συνάντηση κορυφής της τρόικας των χωρών που ανέλαβαν πριν από δύο χρόνια να συμβάλουν στη διευθέτηση της κρίσης, αφού έγινε κατανοητό προς «πάσα κατεύθυνση» ότι οι συριακες δυνάμεις, με τη εκκωφαντική επιχείρηση εκκαθάρισης της στρατιωτικής μηχανής των ισλαμιστών από τη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση, ξαναπήραν τον έλεγχο της χώρας, έδειξε ανάγλυφα:

Η επικράτηση της ειρήνευσης και της ασφαλείας στη Συρία, η ενίσχυση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας δεν αποτελούν απλά εκφράσεις κάποιας αόριστης διακήρυξης, αλλά την πραγματικότητα! Πολλά παραμένουν ακόμα να γίνουν προς ολοκληρωτική ρύθμιση της κρίσης.

Αλλά, όταν ακούει κανείς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, να μιλά για ελπίδα «εξασφάλισης της ακεραιότητας, της ηρεμίας και της σταθερότητας» στη Συρία, αναρωτιέται τι γιγάντια δουλειά έγινε από το 2015, ώστε ο ηγέτης της γείτονος από κεντρική φιγούρα της πολιτικής γραμμής ανατροπής της ηγεσίας της Δαμασκού και διαμελισμού της συριακής κρατικής οντότητας, όπου μέλη της οικογένειάς του αποκόμιζαν τεράστια κέρδη από το... πλιάτσικο που λάβαινε χώρα στην επικράτεια της Συρίας, να φθάσει σε αυτή τη... μετάλλαξη! Και, αναμφισβήτητα, αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα θετικά στοιχεία της ρωσικής επιχείρησης στη Συρία.

Παραμένει, ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι της έντασης στην περιοχή του Ιντλίμπ. Και αυτό, ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία που συζητήθηκαν στη συνάντηση των ηγετών της τρόικα, στην Άγκυρα.

Η Μόσχα έχει προτείνει σχέδιο ρύθμισης, η Άγκυρα όμως διαφωνεί με ένα από τα βασικά του σημεία:

Η Άγκυρα επιμένει να θεωρεί τους Κούρδους «τρομοκράτες», όταν η Μόσχα κατανοεί πως οι Κούρδοι της περιοχής προσέφεραν πολλά στη μάχη κατά των ισλαμιστών, άρα πρέπει να έχουν λόγο σε κάθε εξέλιξη εκεί.

Στη Ρωσία, οι αναλυτές παρατηρούν πως η λογική εξέλιξη των πραγμάτων είναι η απόκτηση αυτονομίας των Κούρδων μέσα στη σύνθεση της Συρίας. Κάτι που ήδη έχει γίνει με τους Κούρδους του Ιράκ. Η Άγκυρα αυτό ακριβώς επιδιώκει να αποφύγει, διότι κατανοεί πως, λογικά, κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά των Κούρδων της Τουρκίας να ζητήσουν αυτονομία!

Πέρα όμως από αυτό, η εικόνα που επικρατεί στο Ιντλίμπ, είναι απαράδεκτη. Σε μια απελευθερωμένη χώρα υπάρχει ένας μεγάλος θύλακας που ελέγχεται πλήρως από τρομοκρατικές ομάδες που έχουν συρρεύσει εκεί από την υπόλοιπη Συρία και στηρίζονται από τις... ΗΠΑ!

Καθήκον της Τουρκίας που είχε την ευθύνη για τον έλεγχο και το ξεκαθάρισμα της περιοχής, όπως ορίστηκε από την τρόικα, ήταν ο διαχωρισμός των ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων από τους αποκαλούμενους μετριοπαθείς της συριακής αντιπολίτευσης. Μέχρι τώρα, δεν κατάφερε και πολλά πράγματα. Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την περιοχή, απελευθερώνοντας πόλεις και χωριά γύρω από το Ιντλίμπ, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας και έφερε τον Ερντογάν εσπευσμένα στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο! Όλα αυτά συζητήθηκαν τώρα στη συνάντηση των ηγετών στην Άγκυρα, στο επόμενο διάστημα θα φανούν στην πράξη οι αποφάσεις.

Στη Ρωσία, πάντως, αναλυτές εξηγούσαν πως η δράση του συριακού στρατού στην πόλη Χαν-Σειχούν, όπου βρισκόταν τα τουρκικά φυλάκια, ήταν μια φυσιολογική ενέργεια ενός στρατού που δρα μέσα στα όρια της χώρας του και επιδιώκει την εξομάλυνση μιας κατάστασης που δε μπορεί να φέρει σε πέρας η Τουρκία...

Παρά τις αντιθέσεις μεταξύ των τριών και τις δυσκολίες που πηγάζουν από αυτές, τα θετικά που έφερε αυτή η πρωτόγνωρη για την ιστορία των συμμαχιών μεταξύ χωρών με διαφορετικά συμφέροντα στην περιοχή, είναι πολλαπλάσια και ενθαρρυντικά όσον αφορά το μέλλον της Συρίας.

Ο Πούτιν είπε και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αποκρύβεται επιμελώς από τα δυτικά ΜΜΕ. Τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στη Συρία περί τις 850 χιλ. πρόσφυγες από το εξωτερικό! Άλλο 1,3 εκατ. εσωτερικοί πρόσφυγες, επίσης γύρισαν στις περιοχές τους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους!!! Να πώς λύνεται γρήγορα και το θέμα της επιστροφής των προσφύγων που γονάτισε την Ευρώπη, πριν απ' ολα την Ελλάδα, από το 2015!

Η συνάντηση της τρόικα στην Άγκυρα έγινε, ενώ στη Σαουδική Αραβία είχαμε τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την επίθεση στις αποθήκες πετρελαίου της.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρήκε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επ' αυτού. Πρότεινε συγκράτηση και όχι δηλώσεις και κινήσεις που θα πυροδοτούσαν μια μεγαλύτερη ένταση, ενώ η Μόσχα αναμένει από τη σαουδαραβική ηγεσία ενημέρωση και ότι χρειαστεί να γίνει από κοινού!

Επικαλέστηκε για δεύτερη φορά τον... Αλλάχ, λέγοντας πως αν η ηγεσία της χώρας αυτής θελήσει να καλύψει πλήρως τον εναέριο χώρο της από επιθέσεις και κρίνει αναγκαίο να προμηθευτεί ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα, όπως έκαναν ήδη το Ιράν με τους S-300 και η Τουρκία με τους S-400, «ευχαρίστως να το συζητήσουμε»!

Όσο και αν η φράση αυτή θύμιζε περισσότερο... πλασιέ όπλων, ωστόσο αποτελούσε ένα ηχηρό πλήγμα κατά των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας που διαθέτει εν αφθονία η Σαουδική Αραβία! Μια χώρα που έχει αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη και όλων των ειδών ιπτάμενα και αντιαεροπορικά συστήματα ύψους 65 δισ. δολ., μια χώρα που μόλις πριν έναν χρόνο ακούσαμε τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλά για νέες συμφωνίες για εξοπλισμούς...200 δισ. (!), και αποτελεί «ξέφραγο αμπέλι» σε επιθέσεις κάποιων drones, ε, αυτό δείχνει το επίπεδο ποιότητας των συστημάτων που σου πουλούν οι... αγοραστές σου!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ιράν, Τουρκία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK