18:42 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Ταυρίς, ή άλλως χώρα των ταύρων όπου, σύμφωνα με τον «πατέρα» της τραγωδίας, Ευρυπίδη, εστάλη η Ιφιγένεια μετά τη θυσία της, εν Αυλίδι... Η Ταυρίς, Ταυρίδα στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, είναι από την αρχαία εποχή η ονομασία της χερσονήσου της Κριμαίας.

Εδώ και αρκετά χρόνια, γινόταν συχνά-πυκνά συζήτηση, μεταξύ σοβαρού και αστείου, για το πού ανήκει η Κριμαία. Στη Ρωσία ή στην Ουκρανία;

Αν μελετήσει κανείς την ιστορία της, οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διεκδικήσουν την... αρχαία Ταυρίδα από ότι οι σύγχρονοι Ουκρανοί, ανέφερε πανεπιστημιακός, δείχνοντας προφανώς τη φιλική του προδιάθεση προς τον Ελληνισμό!

Ύστερα, κύλισε ο καιρός και η ιστορία πέρασε εύκολα από τη μνήμη στην καρδιά, κατά τον γνωστό στίχο...

Η Ελλάδα, φυσικά, δεν έχει διανοηθεί να διεκδικήσει την Κριμαία, δεν εμφανίστηκαν... τρελοί να σκαρφιστούν κάτι τέτοιο...

Ωστόσο, έχει ξεκινήσει ένα «ζύμωμα» όσον αφορά την προσθήκη της ιστορικής ονομασίας, Ταυρίδα, δίπλα στην επίσημη επωνυμία της χερσονήσου της, Κριμαίας!

Μια τέτοια πρωτοβουλία δημοσιοποίησε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της ελληνικής παροικίας της Κριμαίας, Ιβάν Σόνους!

Η πρόταση είναι σαφής: δίπλα στη σημερινή ονομασία και για να είναι ιστορικά πιο ολοκληρωμένη η απεικόνιση ανά τους αιώνες, να προστεθεί η αρχαία της ονομασία, Ταυρίδα!

Η πρόταση δεν έγινε στον... αέρα. Συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του συμποσίου που έγινε πρόσφατα στην Κριμαία με τη γενική ονομασία, «Η Κριμαϊκή Ελλάδα: η ελληνική κληρονομιά της Ταυρίδας»!

«Θεωρώ ότι η πρόταση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία των Ελλήνων της Ταυρίδας στη συμπλήρωση της χρήσης της ιστορικής ονομασίας Κριμαία-Ταυρίδα. Άλλωστε σε μια σειρά περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ξανασυμβεί το ίδιο», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, Γκεόργκι Μουράντοφ.

Από αυτή τη στήλη έχω ξαναγράψει για τον Ελληνισμό των παραλίων του Ευξείνου Πόντου... Για τις πόλεις που χτίστηκαν στα βόρεια παράλια από τον 6ο-5ο π.χ. αιώνα. Από τους Αθηναίους, τους Κορίνθιους και άλλες αρχαίες πόλεις-κράτη που ανέπτυξαν το εμπόριο με αυτή την ευρεία περιοχή. Τη οποία, αρχικά, και πριν ακόμα καταφέρουν να εγκατασταθούν την αποκάλεσαν, Άξενο (αφιλόξενο) Πόντο, αργότερα και όταν πλέον εγκαταστάθηκαν και για εξευμενίσουν τους θεούς του Ολύμπου, την μετονόμασαν Εύξεινο (φιλόξενο) Πόντο! Όπως, βέβαια, και την ονομασία που έδωσαν στη θάλασσα, μια θάλασσα χωρίς ούτε ένα νησί σε αντίθεση με το Αιγαίο... μια Μαύρη Θάλασσα! 

Και όλος αυτός ο απέραντος, για τον αρχαίο κόσμο, γεωγραφικός χώρος, αποτελούσαν για τους Έλληνες, «τα πέρατα της οικουμένης»!

Ταυρίδα, αρχικά ήταν η ονομασία των νοτίων παραλίων της Κριμαίας, αργότερα ονομάστηκε έτσι ολόκληρη η χερσόνησος! Η ελληνική παρουσία εκεί ήταν μεγάλη και στην αρχαία εποχή αλλά και στους μεσαιωνικούς, βυζαντινούς χρόνους και αυτό το μαρτυρούν οι ονομασίες και τα τοπωνύμια για τα οποία αναφέρθηκα και τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη στην παγκοσμίως γνωστή παιδική κατασκήνωση, ΑΡΤΕΚ. Που προέρχεται από το... Ορτύκι...

Συμφερούπολη, Σεβαστούπολη, Θεοδόσια, Χερσόνησο με τον αρχαιολογικό της χώρο, Αλούστα, Αλούπκα (αλεπού), Μεσοχώρα, Αϊλιά, Αϊντανιήλ, Γιάλτα (γιαλός), Λεβάντια, Λάσπες κλπ.

Την Άνοιξη του 2020, στο Διεθνές Οικονομικό φόρουμ της Γιάλτας πρόκειται να συζητηθεί η δημιουργία Διεθνούς Συνδέσμου αρχαίων πόλεων της Κριμαίας! Είναι μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να συμπεριλάβει μέχρι 15 χώρες που είχαν και έχουν παρουσία τη χερσόνησο. Και θα ήταν ιστορικά ωφέλιμο και τιμητικό για την Ελλάδα όχι μόνο να συμμετάσχει αλλά να έχει και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός τέτοιου συνδέσμου. Που πριν από όλα θα αναδειξει την πολιτιστική κληρονομιά, τις επιδράσεις από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Δεν είναι καιροί για γεωγραφική επέκταση της Ελλάδας προς καμμία κατεύθυνση. Η δύναμη της είναι στην αναδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και μέσω αυτής στην αναζωογόνηση της ελληνικής γλώσσας και των πολιτιστικών «θησαυρών» από την αρχαιότητα.

Σήμερα, σε 25-30 σχολεία της Κριμαίας διδάσκονται τα ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα και σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Συμφερούπολης, Σωκράτη Λαζαρίδη, το ενδιαφέρον στην εκμάθηση αγκαλιάζει όχι μόνο όσους έχουν ρίζες ελληνικές αλλά και δεκάδες νέα παιδιά άλλων εθνοτήτων που ζουν στη Κριμαία-Ταυρίδα!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ελλάδα, Μαύρη θάλασσα, Ρωσία, Κριμαία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK