01:22 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019

Η Ουκρανία κάθεται πλέον στο... στομάχι της Δύσης!

© Sputnik / Stringer
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί! Οι ηγέτες της Ευρώπης, ο ένας μετά τον άλλον, ξεσπαθώνουν κατά της αντιρωσικής πολιτικής για χάρη της... Ουκρανίας. Η Μέρκελ... βολοδέρνει, ο Τραμπ κονταροχτυπιέται με τον Μπάιντεν σε... ουκρανικά αλώνια!

«Μέχρι σήμερα, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», ανακράζει τώρα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις. Και δίνει συμβουλή στις Βρυξέλλες, «να συμβάλλουμε στη λύση της διένεξης της Ουκρανίας με τη Ρωσία και στη συνέχεια να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία»!

Βέβαια, ο Τσέχος πρωθυπουργός δεν το κάνει από ξαφνικό... έρωτα προς τη Μόσχα! Αναγνωρίζει, απλά, ένα οφθαλμοφανές γεγονός, αυτό που αφορά τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.

«Χώρες που έχουν επίδραση εκεί, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ιράν δεν έχουν πρόβλημα με τους πρόσφυγες σε αντίθεση με μας τους ευρωπαίους», τονίζει...

Τι λέει ο Τσέχος; Ότι αν θέλουμε να βρεθεί λύση με τους πρόσφυγες, πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με... Ουκρανίες και αφού τα βρούμε ξανά με τη Ρωσία, να επιδιώξουμε την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία κ.α. στη Μέση Ανατολή, ώστε οι άνθρωποι όχι μόνο να μη φεύγουν αλλά πολλοί που έφυγαν να επιστρέψουν...

Το... ωραίο είναι ότι και ο νέος ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Βαντίμ Πριστάικο, αναγνωρίζει ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις άρχισαν να καταρρέουν και βρίσκονται σε κατάσταση αποτελμάτωσης!

Εχει ενδιαφέρον να δούμε τη θέση της «μαμάς» της σύγχρονης γερμανικής πολιτικής, της καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ. Ως πρόσφατα καυχιόταν ότι η πολιτική της σε κεντρικά θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν σταθερή και αναλλοίωτη. Το ίδιο και στο θέμα της Ουκρανίας. Η θέση της ήταν περίπου η εξής: Την Ουκρανία δεν την κριτικάρουμε, είμαστε πάντα στο πλευρό της!

Έτσι ήταν η πολιτική πρακτική εδώ και μια εξαετία σχεδόν.

Τώρα οι εξελίξεις πήραν άλλη ρότα, στην ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ εμφανίστηκε μια κάμψη, μια κούραση από τα... τερτίπια των Ουκρανών πολιτικών.

«Η Ουκρανία έχει απογοητεύσει πολλούς που αρχικά πίστεψαν ότι τη βοήθησαν να σωθεί από τα χέρια της ρωσικής αρκούδας, και την επόμενη θα οικοδομήσει τη δημοκρατία», εξηγεί ο Γερμανός αναλυτής, Αλεξαντέρ Ραρ.

Η καγκελάριος λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε σοβαρή επιλογή: Ή να τεθεί η ίδια επικεφαλής νέων ριζικών αλλαγών στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία ή να έρθει σε κόντρα με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως με το Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ο οποίος και έτσι τραβάει το πάπλωμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας προς το μέρος του!

Η Ουκρανία δεν είναι πια ο χώρος που μπορεί να επενδύσει πολιτικά ένας ευρωπαίος ηγέτης σήμερα.

Και βέβαια, εκείνος που το κατάλαβε πρώτος αυτό είναι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Εξ αρχής τον εκνεύριζε ότι είχε να κάνει με τις... ακροβασίες των αντιπάλων του Δημοκρατικών, στην προώθηση της αμερικανικής... δημοκρατίας ανά τω κόσμω!

Ειδικά η Ουκρανία, που σήμερα, εν όψει της έναρξης της νέας προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, μπορεί να γίνει σημαντικό κλειδί στην έκβαση της και να πώς:

Κεντρικός... κουράτορ από πλευράς της Ουάσιγκτον από την αντισυνταγματική ανατροπή το 2014 και ύστερα στην Ουκρανία ήταν ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Τον οποίο οι εθελόδουλοι ηγέτες του Κιέβου υπό τον Ποροσένκο, τον έβαζαν στην κορυφή του οβάλ τραπεζιού όταν εκείνος «καταδέχονταν» να τους επισκεφθεί και να συνδιαλλαγεί μαζί τους!

Ο Μπάιντεν, που κάποια στιγμή χαριεντιζόμενος ακούστηκε να λέει προς τον Ποροσένκο ότι «εσάς σας βλέπω πιο πολλές φορές απ´οτι τη γυναίκα μου...», δεν πήγαινε συχνά στο Κιέβο μόνο για τα γυαλίζοντα από... αλκοόλ μάτια του Ποροσένκο αλλά γιατί εκεί, στην ουκρανική εταιρία εξόρυξης πετρελαιωδών, Burisma, είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν!

Οι οικονομικές ατασθαλίες στην εταιρία αυτή, καποια στιγμή τράβηξαν την προσοχή της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας η οποία επιχείρησε να προχωρήσει σε έρευνα και... διώξεις! Τι το 'θελε, που λένε! Πάραυτα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Βίκτωρ Σόκιν, απολύθηκε, ο πατέρας Μπάιντεν δεν το έκρυβε, αντίθετα καυχιόταν ότι εκείνος απαίτησε από τον Ποροσένκο να διώξει τον Σόκιν!

Πού είναι σήμερα το πρόβλημα;

Ο Τραμπ έστειλε πρόσφατα στο Κιέβο το Σύμβουλο Ασφαλείας, Μπόλτον, για να πείσει τη νέα ουκρανική ηγεσία να βρει αποδεικτικά στοιχεία ενοχής των Μπάιντεν, που θα γινόταν «βούτυρο» στο προεκλογικό ψωμί του, κατά του βασικού του αντιπάλου! Εκείνος δεν εκπλήρωσε την αποστολή, και μια από τις αιτίες απόλυσής του φέρεται να είναι και η αποτυχία αυτής.

Ο νέος Ουκρανός πρόεδρος, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, επιθυμεί διακαώς μια συνάντηση με τον Τραμπ στα πλαίσια της Γ.Σ. του ΟΗΕ, οι δυο μίλησαν νωρίτερα τηλεφωνικά, και ώ, των αποκαλύψεων των αμερικανικών ΜΜΕ!

Ο Τραμπ φέρεται να απείλησε τον Ζελένσκι, ή μου δίνεις ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Μπάιντεν, ή δεν θα πάρεις τη νέα στρατιωτική βοήθεια που έχει εγκριθεί από την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αντικατασκοπείας των Βουλής των αντιπροσώπων, Αντάμ Σιφ, δεν αποκλείει το θέμα αυτό να αποτελέσει αφορμή για μια νέα προσπάθεια αποπομπής του Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα!

Το ενδιαφέρον πλέον χοντραίνει, ο κωμικός σόουμαν στο επάγγελμα, Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, κινδυνεύει να βρεθεί μέσα στα γρανάζια της αμερικανικής προεκλογικής... κρεατομηχανής! Και, κατά το BBC, κάνει αυτό που στα ελληνικά λέμε, στρουθοκαμηλίζει!

Εν ολίγοις, η Ουκρανία έχει αποδειχτεί μια καυτή πατάτα που δεν θέλει πλέον κανείς να την πιάσει στα χέρια του, πόσω δε να την χρησιμοποιήσει για τη συνέχιση της αντιρωσικής υστερίας που προώθησαν την τελευταία πενταετία, φέρνοντας την παγκόσμια ασφάλεια στα όρια της κατάρρευσης.

Ας ελπίσουμε, ότι οι πιο λογικές προσεγγίσεις θα επανέλθουν στην αλληλοσχέση της Δύσης με τη συνεχώς ανερχόμενη σε ισχύ, Ρωσία!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Πέτρο Ποροσένκο, Ντόναλντ Τραμπ, Άνγκελα Μέρκελ, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK