16:34 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ επιχειρούν τη δημιουργία ενός «τόξου» βάσεων με πυραύλους έναντι της Ρωσίας και της Ευρωασίας και η νέα αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα εντάσσεται σε αυτό τον προγραμματισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας...

Το σύνολο της ειδησεογραφίας το τελευταίο διάστημα γύρω από την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας, επιχειρεί να δώσει στοιχεία και...παρασκήνιο από το πολύμηνο πάρε-δώσε ανάμεσα στις δυο πλευρές, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την ουσία αυτής. Πίσω, λοιπόν, από τους πηχαίους τίτλους οι αναλυτές, έστω «ντροπαλά», αφήνουν να φανεί το...σπασμένο κέρατο της κατσίκας (!). Η ουσία της νέας συμφωνίας-σε σχέση με την «παρωχημένη» όπως οι ίδιοι κύκλοι αποκαλούν την παλιά-έγκειται στο γεγονός ότι με το νέο πακέτο που απαιτεί και απ´οτι φαίνεται παίρνει η Ουάσιγκτον από την Αθήνα, με Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο κ.α. οι ΗΠΑ «αποκτούν γρήγορη παράκαμψη των στενών προς Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική μέσα από χώρες του ΝΑΤΟ...».

Πράγματι, οι ΗΠΑ αποκτούν μια τέτοια πρόσβαση... Για τα δικά τους στενά, εθνικά συμφέροντα. Πως το πετυχαίνουν αυτό; Μα με τη χρήση του εδάφους χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όλων εκείνων που «απελευθέρωσαν» από το...σοβιετικό ζυγό και τις μετέφεραν στη λεωφόρο...άνθισης της δημοκρατίας!

Την Ελλάδα, λοιπόν, την «κλειδώνουν», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», σε μια σειρά συμμαχικών κρατών (frontier states), από τη Βαλτική ως το Αιγαίο έναντι του τεράστιου χώρου της Ευρωσίας! Πριν απ´ολα της Ρωσίας, αν ρίξει κάποιος μια μάτια στο γεωγραφικό χάρτη.

Στη Μόσχα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Η εμμονή της Ουάσιγκτον να επιχειρεί συνεχή σχέδια αποκλεισμού της Ρωσίας δημιουργώντας τριγύρω της...στεφανιαίες γραμμές με σαφή επιθετικό χαρακτήρα, είναι γνωστή και λαμβάνεται σοβαρά υπ´οψιν στη χάραξη των αμυντικών της σχεδιασμών.

Να, π.χ. η πιο πρόσφατη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς: 

- Μας λένε συνεχώς ότι τα συστήματα Aegis, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυραύλων μέσου βεληνεκούς από επίγειες βάσεις. Και το σύστημα αυτό το εγκατέστησαν αρχικά στη Ρουμανία, αύριο στην Πολωνία...Αρχικά μας καθησυχάζουν και στη συνέχεια ανακοινώνουν ότι τα συστήματα Aegis θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις βάσεις...

Ο ρώσος ηγέτης ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να εγκαταστήσει πουθενά συστήματα εκτοξευσης πυραύλων μέσου βεληνεκούς, σε Ευρώπη και Ασία μέχρι τη στιγμή που οι όμορες με τη Ρωσία χώρες δεν θα επιτρέψουν εγκατάσταση αντίστοιχων αμερικανικών...Είναι μια πρόταση-πρόσκληση του Κρεμλίνου προς ηγέτες χωρών που βρίσκονται μέσα σε αυτό το τόξο κίνησης των αμερικανικών επιδιώξεων.

Η προειδοποίηση έγινε, ποιός άκουσε, ποιος έχει τη δύναμη και το πολιτικό σθένος να αντιδράσει ανάλογα και προς το εθνικό συμφέρον του, έχει καλώς...

Στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας: Τα αμερικανικά σχέδια χρήσης του ελληνικού εδάφους προς εξυπηρέτηση των επικίνδυνων για την ευρύτερη ασφάλεια επιδιώξεων, παρά τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, δεν είναι...σημερινά!

Παρά τις διακηρύξεις  της προηγούμενης κυβέρνησης περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η διαδικασία που ολοκληρώνεται με την τωρινή, επικαιροποιημένη, συμφωνία είχε τεθεί σε...επεξεργασία πριν αρκετό χρόνο, άρα ήταν αναμενόμενη για τη Μόσχα.

- Η Ελλάδα αναδείχνεται ανάμεσα στους...αρίστους του ΝΑΤΟ, ήταν ο τίτλος άρθρου σε έγκυρο ρωσικό εκδοτικό με ημερομηνία, 13 Ιουλίου 2018!

Και υπότιτλο: οι ΗΠΑ διατηρούν τη δυνατότητα διαχείρησης των εσωτερικών υποθέσεων στις ευρωπαϊκές χώρες!

Στις ευρωπαϊκές χώρες, στο παράδειγμα της Ελλάδας!!!

Δε γνωρίζω τι ειπώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη συνάντηση του, εν δυνάμει τότε, πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο γεύμα με το Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ωστόσο οι Ρώσοι θεωρούσαν πάντα υποχρέωση τους να ενημερώνουν τους συνομιλητές τους από την Ελλάδα για τη δική τους προσέγγιση στα θέματα εθνικής τους ασφαλείας αλλά και της σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο.

Η Μόσχα δεν έθεσε ποτέ θέμα αμφισβήτησης της γαιωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Αλλά, τώρα με τη δήλωση Πούτιν, όπως και πριν 35 χρόνια στη σοβιετική εποχή, ξεκαθάριζε προς πάσα κατεύθυνση πως, υπερασπιζόμενη την εθνική της ασφάλεια, θα έχει στο στόχαστρο στρατιωτικά το έδαφος εκείνης της χώρας από όπου θα μπορούσε δυνητικά να δεχτεί επίθεση!

Ηδη το κάνει αυτό στο Καλίνινγκραντ όπου μετά τις αμερικανικές χονδροκοπιές στη Βαλτική και την Πολωνία εγκατέστησε πυραύλους που βρίσκονται σε ετοιμότητα να απαντήσουν προς κάθε γωνία της Ευρώπης. Στη Γερμανία, με τις δεκάδες αμερικανικές βάσεις και τα πυρηνικά, στη Γαλλία κ.α. ξεσήκωσαν θόρυβο κατά των πυραύλων Ισκαντέρ, S-400...

Επειδή κάθε είδους αμυντική συμφωνία υποτίθεται ότι λαμβάνει υπ´όψιν όλες τις παραμέτρους της χώρας στο ευρύτερο γαιωπολιτικό παιγνίδι, είναι εύλογο το ερώτημα αν η Αθήνα με την τωρινή συμφωνία έχει πάνω στο τραπέζι δυνατά χαρτιά που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Διότι από ρεπορτάζ περί αμυντικής μας θωράκισης στις...στιβαρές πλάτες των συμμάχων μας, έχουμε κορεστεί. Πλην όμως υπάρχει και η...πραγματικότητα και αυτή αποδειχνεται...αμείλικτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πορείες σε Αθήνα και Θεσαλονίκη για την επίσκεψη Πομπέο - Βίντεο

Στην Αθήνα ο Πομπέο: «Έρχεται μια αντισυνταγματική συμφωνία για την Ελλάδα»

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Σχετικά:

Ο Δένδιας θα ενημερώσει τα κόμματα για τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
Συμφωνία με απεριόριστη διάρκεια μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις
Tags:
ΝΑΤΟ, Ρωσία, ΗΠΑ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK