08:15 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Οι προθέσεις των ΗΠΑ με τη διεύρυνση των βάσεών τους στην Ελλάδα, γίνονται φανερές και από την εισήγηση του αμερικανικού κυβερνητικού Κέντρου Ανάλυσης RAND Corporation που προτείνει τη στρατηγική «αναχαίτισης» της Ρωσίας στη... Μαύρη θάλασσα!

Παράλληλα με την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, περιέργως πώς (!), δόθηκε στη δημοσιότητα η εισήγηση του Κέντρου Αναλύσεων RAND Corporation, ενός σοβαρού Οργανισμού που... ροκανάει τμήμα του κρατικού προϋπολογισμού για να δίνει συνταγές, προς «καθοδήγηση για δράση»!

Κατ' αρχήν, οι συγγραφείς της εισήγησης δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους, γιατί η Μόσχα το τελευταίο διάστημα -άκουσον, άκουσον - τολμά να εκμοντερνίσει τον στόλο της στη Μαύρη θάλασσα και να συσσωρεύσει στρατιωτικές μονάδες διαφόρων ειδών και όπλων στην ευρύτερη περιοχή του Νότου! (Η αμερικανική αναλγησία ξεπερνά κάθε όριο, μιλάνε και γράφουν ωσάν να επιχειρεί η Μόσχα να στήσει στόλο της στον κόλπο του... Μεξικού)!

Και τι προτείνουν; Μέτρα αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής όχι μόνο με την ακόμα πιο μεγάλη ενίσχυση του μιλιταρισμού της Ουκρανίας και της Γεωργίας, όχι μόνο με τη διεύρυνση των ΝΑΤΟϊκών γυμνασίων στην περιοχή αλλά και την εγκατάσταση νέων αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία!

Το τι απέφεραν οι αμερικανικές ακροβασίες στη Γεωργία αρχικά και στην Ουκρανία στη συνέχεια είναι γνωστό! Η Τιφλίδα, μετά το στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του Σαακασβίλι τον Αύγουστο 2008 με την επίθεση στη Νότια Οσετία, έχασε το 20% του εδάφους της αφού η αυτόνομη αυτή Δημοκρατία και η Αμπχαζία με παλαϊκά δημοψηφίσματα αποσχίστηκαν από αυτή. Οι Αμερικανοί συνέχισαν να δρουν στη βάση ανάλογων, με την τωρινή, εισηγήσεων των Ιδρυμάτων και πέρασαν στην Ουκρανία! Μια με την πορτοκαλί «επανάσταση» το 2004, μια με την πιο αιματηρή επανάληψη της με το... Ευρωμαιντάν το 2014.

Και όμως τα Ιδρύματα επιμένουν!

Όπως μας πληροφορεί η Καθημερινή, «η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης εξυπηρετεί τις ΗΠΑ καθώς αποκτούν γρήγορη παράκαμψη των Στενών για τη μετακίνηση δυνάμεών τους από τη Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική...»!

Πόσο... διαλεκτικά δένουν τα γραφόμενα στον ελληνικό τύπο, οι τοποθετήσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και η... εισήγηση του αμερικανικού κυβερνητικού Κέντρου RAND Corporation!

Μα, θα πει κάποιος, όπως μας αναλύεις οι αμερικανοί συνεχώς αποτυγχάνουν! Ναι, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Ακόμα περισσότερο. Ενώ γίνεται φανερό ότι δεν έχουν καταφέρει να στριμώξουν τη Μόσχα ακόμα και μέσα στο σπίτι της, στα βόρεια ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κατανοούν ότι, «καταστροφικό» ρόλο για τις επιδιώξεις τους παίζει και η Τουρκία. Που δεν συναινεί στο κλείσιμο των στενών και τη δημιουργία συνεχών εμποδίων που να αποδυναμώνουν τη ρωσική ισχύ και να σπέρνουν απογοήτευση στην ηγεσία! Έτσι, μέσω των βάσεων στην Ελλάδα επιδιώκουν τη διεύρυνση της ζώνης «αναχαίτισης του ρωσικού επεκτατισμού» και, σύμφωνα με μια εκτίμηση στοχεύουν να το κάνουν στη Μεσόγειο, αφού δεν τους βγαίνει η Μαύρη θάλασσα! (Δε χρειάζεται να είναι κανείς...μελετητής για να κατανοήσει ότι η εξέλιξη έτσι και αλλοιώς δείχνει τη φθίνουσα επιρροή της).

Μπορεί η αμερικανική προπαγανδιστική μηχανή να σπέρνει στην ελληνική κοινή γνώμη ανυπόστατες θεωρίες και «φρούδες» ελπίδες περί πέπλου προστασίας της χώρας από τουρκικές επιθετικές ενέργειες, ωστόσο, οι στόχοι της Ουάσιγκτον ουδεμία σχέση έχουν με το ελληνικό πρόβλημα και τη γείτονα εξ Ανατολής!

Απτή απόδειξη η απάντηση του ΥΠΕΞ, Πομπέο, για το θέμα αυτό: απάντηση του τύπου, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!  

Εν τέλει, η θέση της Ελλάδας, άσχετα με τις επιθυμίες ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, ήταν στο δυτικό σύστημα αξιών, δεμένη κυρίως στον αμερικανικό παράγοντα. (Υπήρξε μια περίοδος... γερμανοποίησης της πολιτικής της με αποκορύφωμα τη διακυβέρνηση Σημίτη και συνέπειες που τις... ζούμε ακόμα)! Η τελευταία πενταετία επιβεβαιώνει περίτρανα την... επάνοδο στο υπερατλαντικό σύστημα αξιών!

Μένει να αιωρείται ένα ερώτημα:

Αν, όπως δείχνουν οι εισηγήσεις της RAND, και όπως πιστοποιούν οι ως τώρα κινήσεις της Ουάσιγκτον, ο «πονοκέφαλος» είναι η Ρωσία και όλα υποτάσσονται στην αναχαίτιση του «επεκτατισμού» της, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να εμπλακεί(να συρθεί ουσιαστικά) σε τέτοιου είδους περιπέτεια; Υπάρχει νοήμων άνθρωπος στην Ελλάδα που να θεωρεί ότι η χώρα, έστω και εν δυνάμει, μπορεί να απειληθεί από τη Ρωσία; Άρα ποιός ο λόγος μελλοντικής εγκατάστασης πυραυλικών συστημάτων που θα στρέφονται ενάντια της, όπως κάνουν ήδη οι αμερικανοί στη Ρουμανία-Πολωνία;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
ΗΠΑ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK