22:30 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 40
Βρείτε μας

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά του συριακού εδάφους με το πρόσχημα δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας για την ίδια και τη...Συρία, λογικά προκαλεί έντονες αντιδράσεις αλλά και επιφανειακούς συνειρμούς για τις ευθύνες ΟΛΩΝ που «πούλησαν» τους Κούρδους αγωνιστές! Γιατί όλοι; Διότι έτσι βολεύει κάποιους;

Μέσα στους πυκνούς μαύρους καπνούς που προκαλούν οι Κούρδοι μαχητές με την καύση πλειάδας δεξαμενών πετρελαίου που ελέγχουν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα τουρκικά μαχητικά να βρίσκουν τους στόχους τους, πίσω από τις εικόνες φρίκης και πανικού των ανθρώπων που τρέχουν να ξεφύγουν από τις βόμβες, κρύβεται επιμελώς η γενεσιουργός αιτία των αιματηρών εξελίξεων.

Με περισσή επιμέλεια, αμέσως με την έναρξη των τουρκικών βομβαρδισμών, ρίχτηκε η θέση για τις ευθύνες όλων των μεγάλων, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσίας... Τραμπ και Πούτιν πούλησαν τους Κούρδους προς χάριν των δικών τους ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, είναι σε γενικές γραμμές το μοτίβο αντίδρασης! Το οποίο σηκώνουν ως «αντιμπεριαλιστική» σημαία και συναισθηματικά φορτισμένοι διάφοροι αναλυτές και ακολουθούν, ηθελημένα ή αθελα δεν έχει πλέον καμμία σημασία, τη γνωστή από άλλες δεκαετίες πεπατημένη του τύπου: ούτε ΝΑΤΟ ούτε Βαρσοβία!!!

Έτσι, απλά και εύκολα ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να ξετυλίξει το πολυσύνθετο αυτό κουβάρι βάζοντας στη μια πλευρά (και μάλιστα την αντιμπεριαλιστική) τους Κούρδους αγωνιστές για ανεξαρτησία, και στην άλλη όλους που «δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τι έχει ο Ερντογάν και τους κρατά στο χέρι»!!!

Πέρα από τον Τραμπ που «άδειασε» τους Κούρδους με το γνωστό αμερικανικό τρόπο και δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπερατλαντικοί «σύμμαχοι» τους αφήνουν με αυτό τον ξεδιάντροπο τρόπο, τώρα τους «πουλάει» και ο...Πούτιν!

Τι σημαίνει πούλημα στην πολιτική; Μου υποσχέθηκες κάτι και δεν το κάνεις, σωστά; Η Μόσχα πότε είχε υποσχεθεί σε Κούρδους στήριξη στον αγώνα για ανεξαρτησία τους και τώρα το αθετεί; Η Ρωσία έχει διακηρύξει ανοικτά και προς πάσα κατεύθυνση ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας-του Ιράκ προηγουμένως-και θεωρεί επικίνδυνη την αλλαγή των συνόρων σε μια περιοχή που φλέγεται...

Οι Κούρδοι που πραγματικά έδωσαν σκληρές μάχες κατά του στρατού του αποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους», κατάφεραν να απομονώσουν και να ελέγχουν ένα τεράστιο και προσοδοφόρο τμήμα του συριακού εδάφους, τα βόρεια και ανατολικά τριγύρω από τον Εφράτη ποταμό, να δημιουργήσουν τοπικά όργανα αυτοδιοίκησης και να αγνοούν, τελικά, τις εκκλήσεις της Δαμασκού για διάλογο μεταξύ τους. Σήμερα που η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας με την ουσιαστική βοήθεια της Ρωσίας απελευθέρωσε τα εδάφη από τους τζιχαντιστές, εξακολουθεί να μην ελέγχει την περιοχή εκείνη που δρούσαν παράνομα οι αμερικανοί και είχαν τη στήριξη των Κούρδων!

Ο Τραμπ ανακοινώνει ότι θα αποσύρει το στρατό από εκεί, άρα η περιοχή μένει στα χέρια των Κούρδων και όχι του συριακού στρατού. Εκεί όμως ζουν μαζικά και άλλοι πληθυσμοί που στα χρόνια του πολέμου έχουν τσακιστεί, και βέβαια μεγάλο τμήμα των Κούρδων της Συρίας! Εκτός αυτού, στην ευρύτερη αυτή περιοχή βρίσκονται στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές όπου έχουν συρρεύσει και κρατούνται, προσέξτε, δεκάδες χιλιάδες (!), τζιχαντιστές που ηττήθηκαν στον πόλεμο.

Η Τουρκία που για δικούς της λόγους θεωρεί τις κουρδικές οργανώσεις «τρομοκρατικές», κάνει την τρίτη προσπάθεια εισβολής και δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα νότια σύνορα της. Οι δυο προηγούμενες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θέλει να εκτοπίσει τους Κούρδους από την περιοχή και να φέρει 1-2 εκ. από τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει την Τουρκία...

Αλλά, η περιοχή που επιδιώκει να κάνει τη ζώνη ασφαλείας κατοικείται και από Κούρδους και είναι λογικό να ξεσηκωθούν ενάντια σε αυτή την επιλογή. Τα ρεπορτάζ από εκεί λένε ότι χιλιάδες νέοι Κούρδοι μπαίνουν στις γραμμές αντίστασης κατά του εισβολέα. Η στροφή της προσοχής του συνόλου των Κούρδων μαχητών στην αντίσταση στην τουρκική εισβολή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσοχής προς τις σκόρπιες ομάδες των τζιχαντιστών οι οποίες βρήκαν ευκαιρία και επαναλαμβάνουν επιθέσεις σε τοπικά φρουραρχεία και αστυνομικά τμήματα. Μήπως οι αμερικανοί ινστρούκτορες είχαν στο σχεδιασμό τους και αυτή την εξέλιξη; Άλλωστε μέχρι τώρα είχαν υπό την προστασία τους τους ηγέτες των τζιχαντιστών.

Οι ηγέτες των Κούρδων νοιώθουν ότι δέχτηκαν πισώπλατη μαχαριά από τον Τραμπ. Τώρα έφτασαν να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να πάνε σε διάλογο με τη Δαμασκό και χαιρετίζουν τη δήλωση Λαβρόφ για προθυμία της Μόσχας να μεσολαβήσει.

- Το πρόβλημα που ανέκυψε πρέπει να λυθεί με διάλογο ανάμεσα στη Δαμασκό και τους εκπροσώπους των κουρδικών ομάδων. Οι δυο πλευρές τώρα είναι έτοιμες και η Μόσχα μπορεί να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της, δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Μετά το πούλημα από τους Αμερικανούς και εφόσον δεν βλέπουν αλλά διέξοδο, οι Κούρδοι ζητούν από τη Μόσχα παρέμβαση για διάλογο με τη Δαμασκό. Δε μιλάνε για «πούλημα» από τη Ρωσία. Πολλοί, όμως, αναλυτές και «αναλυτές» έσπευσαν να γίνουν πιο...Κούρδοι από τους ίδιους!

Και ακόμα, στη Μόσχα εκτιμούν πως ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας και σε βάθος χρόνου διότι θα έβαζε σε κίνδυνο τόσο την οικονομία της χώρας του που δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές της. Ούτε θα ήθελε τη ρήξη και απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα και την επιβολή σε βάρος της Τουρκίας σκληρών κυρώσεων. Θα επιδιώξει ίσως να βρει μια φόρμουλα συννενόησης με τον Τραμπ κατά τη συνάντηση τους. Ο αμερικανός ένα πράγμα καταλαβαίνει. Το μπίζνες. Αν καταφέρει και πουλήσει στον Ερντογάν, οτιδήποτε, τότε κουβεντιάζει τα...πάντα.

Ένας σημαντικός στόχος των αμερικανών με την πρόκληση προς Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία είναι και η πολυεπίπεδη προσπάθεια να τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Πούτιν και να σπάσουν την τριμερή συμμαχία Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας που αποτελεί τη βάση της ήττας του «ισλαμικού κράτους», τη δημιουργία συνθηκών συνταγματικής μεταρρύθμισης της Συρίας και την ουσιαστική μετάβαση σε επαναφορά της ειρηνικής διαβίωσης. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν στα σχέδια των ινστρούκτορων της Ουάσιγκτον. Στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν, πριν την έναρξη των βομβαρδισμών ο ρώσος ηγέτης θύμισε στον Τούρκο δυο πράγματα: το αδιαπραγμάτευτο της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τη διαφύλαξη της τριμερούς συνεργασίας, όπως αυτή λειτούργησε επιτυχώς τα δυο τελευταία χρόνια.

Τι θα πράξει ο Ερντογάν, είναι δικό του θέμα. Με την εμπειρία που διαθέτει και το...χουνέρι που του έκαναν οι αμερικανοί το καλοκαίρι του 2016 με το αποτυχημένο πραξικόπημα, δύσκολα να δελεαστεί από νέες...προσφορές τους.

Στο ξετύλιγμα του επικίνδυνου και αιματηρού αυτού κουβαριού είναι δύσκολο να γίνει κάποια τελική πρόβλεψη, ωστόσο μελετώντας κανείς όλες τις πτυχές ξεφεύγει από το πρώτο, επιφανειακό επίπεδο αντίδρασης: όλοι πούλησαν τους Κούρδους!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
ΗΠΑ, Συρία, Τουρκία, Κούρδοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK