10:23 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Ένα ατέλειωτο παζάρι έχει στηθεί γύρω από την στρατηγικής σημασίας ζώνη του συριακού εδάφους που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία από βορρά και το Ιράκ από ανατολικά. Δύσκολο, σύνθετο, επικίνδυνο ωστόσο εξέλιξη που πιστοποιεί τη ρωσική θέση ότι το αδιαπραγμάτευτο εκεί είναι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας!

Η στρατιωτική επιχείρηση μέσα στο συριακό έδαφος από τις αρχικές νικηφόρες ιαχές της τουρκικής πλευράς, που έφεραν «ρίγη πατριωτισμού» στη χώρα αυτή με φαινόμενα τα οποία εκδηλώθηκαν ακόμα και σε μεγάλες αθλητικές οργανώσεις από αθλητές της που χαιρετούσαν στρατιωτικά, έφθασε στη συμφωνία της Άγκυρας με τις ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, υπό όρους.

Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σπεύδει σε μια νέα συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο προφανώς να εξηγήσει δια ζώσης τα πεπραγμένα και να επικυρώσει ή όχι τις συμφωνίες που έχει μαζί του και με τον Ιρανό πρόεδρο Ρουχάνι, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Συρία.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές που γνωρίζουν τη στρατιωτική και εθνολογική γεωγραφία της περιοχής όσο λίγοι στον κόσμο, εξηγούν ότι η Τουρκία στρατιωτικά δεν πέτυχε αυτό που είχε σχεδιάσει.

Ο Ερντογάν πίστεψε στους στρατηγούς του που τον διαβεβαίωναν ότι σε 2-3 24ωρα θα φθάσουν ως τον Εφράτη, «καθαρίζοντας» στην πορεία όλη την περιοχή! Δεν τους βγήκε. Εκεί δεν βρίσκονται μόνο Κούρδοι αλλά και Άραβες βεδουίνοι, πολλά και κατακερματισμένα βιλαέτια που οι ηγεσίες τους έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν με τον εκάστοτε φαινόμενο ως...νικητή!

Οι Κούρδοι, μετά την ψυχρολουσία που υπέστησαν από το «άδειασμα» των αμερικανών, μια έκφραση που χρησιμοποίησε και ο ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, εισάκουσαν επιτέλους την προτροπή της Μόσχας και στράφηκαν για στήριξη στην ηγεσία της χώρας στην οποία ανήκει η περιοχή που ζουν, στη Συρία! Ο συριακός στρατός πολύ γρήγορα βρέθηκε στα προάστια της πόλης Κομπάνι μπήκε στη Ράκκα, την οποία οι Κούρδοι με τις πλάτες των αμερικανών είχαν ανακηρύξει σε...πρωτεύουσα τους! Μόλις δυο χρόνια νωρίτερα ένοπλα κουρδικά τμήματα έμπαιναν στην ισοπεδωμένη από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς πόλη της Ράκκα, πόλη που δεν έχει και πολύ σχέση με το λεγόμενο χώρο ιστορικής διαβίωσης τους! Και όμως, η κατάληψη της Ράκκα και σε μεγάλο βαθμό της Ντερ Ε Ζορ φυσικά κάτω από τα αμερικανικά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι είναι πολύ κοντά στη δημιουργία του πολυπόθητου ξεχωριστού κράτους. Δηλαδή, δούλευαν ως...πολεμικοί υπεργολάβοι των ΗΠΑ για το διαμελισμό της Συρίας!

Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να ανεχτεί μια τέτοια εξέλιξη, βρήκε ευκαιρία και ανέλαβε την εκκαθάριση της περιοχής από την τρομοκρατία!

Στην αρχική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάποιους προξένησε «απορία» η στάση της Μόσχας. Η πρώτη δήλωση Λαβρόφ, όταν εκείνος καλούσε τους Κούρδους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη Δαμασκό, φάνταζε...εκτός θέματος!

Και όμως, πριν πετεινός λαλήσει τρεις, οι ίδιοι οι Κούρδοι ηγέτες, αυτοί που παρέσυραν το λαό τους σε αποσχιστικές επιχειρήσεις εξυπηρετώντας αμερικανικά παιγνίδια, στράφηκαν για βοήθεια στη Δαμασκό!

Ο συριακός στρατός που βγήκε...μπαρουτοκαπνισμένος και με τεράστια επιχειρησιακή εμπειρία την τελευταία οκταετία, έδρασε γρήγορα και μπλόκαρε πόλεις και περιοχές που οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν υποσχεθεί στον πρόεδρο τους ότι τις έχουν στο...τσεπάκι τους! Σύρραξη μεταξύ τουρκικού και συριακού στρατού σε αρκετά σημεία...συνάντησης τους δεν έγινε, ανάμεσα τους βρέθηκαν ένοπλα τμήματα της ρωσικής στρατονομίας προς αποφυγή των χειρότερων!

Ένας πρώτος απολογισμός των όσων φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού δείχνει τα εξής:

  •  Η νόμιμη ηγεσία της Δαμασκού κερδίζει μεγάλα γεωγραφικά τμήματα της χώρας που είχε απωλέσει και από μόνη της ήταν δύσκολο να επαναφέρει. Και μάλιστα χωρίς μάχη!
  •  Η Άγκυρα πετυχαίνει εν μέρει το στόχο της να τσακίσει τη δημιουργία ενός εν δυνάμει κουρδικού κρατικού μορφώματος στις νότιες περιοχές της. Δεν καταφέρνει να αρπάξει όλο αυτό το χώρο μήκους 500 χιλ. και βάθους 30-32 χιλ. να τον ελέγξει πλήρως και να...ξεχάσει την αποχώρηση της από εκεί. Κρατά βέβαια θύλακες αυτού του χώρου που ανάμεσα τους όμως βρίσκεται ήδη ο συριακός στρατός!
  • Οι ηγεσίες των Κούρδων καλούνται τώρα να εξηγήσουν στους δικούς τους πως γίνεται και ενώ χιλιάδες μαχητές έχυσαν το αίμα τους για τα δίκαια των...αμερικανών, βρίσκονται τώρα στη θέση να εκλιπαρούν ξανά τον Άσαντ να τους σώσει από την τουρκική επιθετικότητα; Η συμφωνία Ερντογάν-Πενς φαντάζει ως θέατρο προς εσωτερική κατανάλωση στις χώρες τους, δεν αποτελεί ωστόσο βάση για συνολική λύση. Η Ρωσία δεν κάνει διεθνή πολιτική μέσω...Twitter!

Τέτοιες μέρες το 2015, η ρωσική αεροπορία που βρέθηκε στη Συρία με επίσημη πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης, επιχειρούσε κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού κράτους που κυριαρχούσε στα 3/4 του συριακού εδάφους και οι ένοπλες ομάδες του είχαν φτάσει σε συνοικίες της Δαμασκού είκοσι μόλις χιλ. από το κέντρο όπου και η κεντρική εξουσία. Κάποιοι στρατηγοί πρόδωσαν τον Άσαντ...Η πλειοψηφία του στρατού και του λαού συσπειρώθηκε γύρω από τον ηγέτη της που δεν λύγισε, δεν διέφυγε σε φιλίες χώρες.

Οι άνδρες της ρωσικής αεροπορίας μέσα σε λίγες μόνο βδομάδες ανέστρεψαν την κατάσταση, γεμίζοντας με ενθουσιασμό τις τάξεις του αποδεκατισμένου συριακού στρατού! Ηταν η στιγμή της απόλυτης ήττας των αμερικανικών σχεδίων διαμελισμού της Συρίας!

Σε αυτό το τετράχρονο εκείνος που αποδείχτηκε ικανός στις...προσαρμογές σε μεταβαλλόμενες συνθήκες που επιβάλλουν άλλοι και τον αναγκάζουν να χρησιμοποιήσει...γεωμετρικά σχήματα, όπως στροφή 180 μοιρών, (κοινώς κωλοτούμπα!), είναι ο τούρκος πρόεδρος. Από πρωτοστατών στη μάχη για το διαμελισμό της Συρίας με στόχο την κατάποση του μεγαλύτερου μέρους της (στα πλαίσια της θεωρίας της νέο οθωμανικής αναβίωσης), αναγκάστηκε να συρθεί στη ρωσική θέση της μάχης «κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», να συμμετάσχει στην τριμερή, Μόσχα-Άγκυρα-Τεχεράνη, που έχει την ευθύνη για τη λήξη του πολέμου με το τσάκισμα των τζιχαντιστών και τη διατήρηση της εδαφικής και πολιτικής κυριαρχίας της Συρίας!

Η νέα επίσκεψη στη Ρωσία αυτές τις δύσκολες μέρες δείχνει την προσήλωση του στις συμφωνίες με τον Πούτιν και τον Ρουχάνι. Πάνω απ´όλα μαρτυρά ότι ο έμπειρος τούρκος ηγέτης συνειδητοποιεί ποιός τιμά το λόγο του και ποιοί...Twittίζουν ασύστολα πουλώντας δεξιά και αριστερά...αέρα κοπανιστό!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Ερντογάν, Συρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK