22:46 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η αρχαία ελληνική ρήση «άρτος και θεάματα» που κυριάρχησε σε όλες τις εποχές και κοινωνίες, έφτασε στις μέρες μας στο απόγειο της. Με περιορισμό του «άρτου» και υπερβολή του «θεάματος»! Όσα εξελίχθηκαν τελευταία στο θέμα της Συρίας, το επιβεβαιώνουν περίτρανα!

«Ξαφνικά» ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίζει να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς από τα στρατόπεδα στη Συρία, ανοίγοντας το δρόμο στον Ερντογάν να επαναλάβει μια στρατιωτική επιχείρηση όμοια με αυτή προ διετίας.

Από την Ουάσιγκτον παρά τις μεγαλοστομίες και τα...Twit περί τιμωρίας όποιων...πειράξει τους Κούρδους (τους οποίους πούλησαν αφού πρώτα τους χρησιμοποίησαν ως σφαχτάρια στο βωμό των στρατιωτικών σχεδιασμών τους για διαμελισμό της Συρίας), απαίτησαν από την Άγκυρα...ανακωχή για 120 ώρες! Γιατί; Τάχα για να αποσυρθούν οι εξοπλισμοί των κουρδικών ομάδων. Ταυτόχρονα να βγουν ανενόχλητα τα «δικά τους» παιδιά, όχι μόνο τα αμερικανικά αλλά και τα...άλλα! Εκείνα που ήταν επικεφαλής των πιο σκληρών ομάδων του ISIS, είχαν εκπαιδευτεί στα αμερικανικά στρατόπεδα και γνώριζαν...πρόσωπα και πράγματα του τι είχε συμβεί τη βρώμικη περίοδο από το 2011 και μετά!

Πενς και Πομπέο ανακατεμένοι με τα...Twit του προέδρου πέταξαν στην Άγκυρα και έδωσαν σόου ότι...ελέγχουν την κατάσταση και τον...Ερντογάν! Του οποίου οι στρατιωτικές αρμάδες δεν του έδιναν και ιδιαίτερη χαρά από τα πεδία των μαχών! Παρά το...μπούγιο των εικόνων, στο δια ταύτα, όπως εξηγεί ένας εκ των καλύτερων στρατιωτικών αναλυτών και άριστος γνώστης της περιοχής, Σεμιόν Μπογκντασάροφ, «δεν επιτεύχθη κανένας από τους στόχους που είχε μπροστά του ο στρατός...». Η κατάληψη 25 χωριών χωρίς καμία πόλη με ιδιαίτερη σημασία, ώς εικόνα «μιλάει» από μόνη της.

Αφού πέρασε το 10μερο, και το χολιγουντιανό σόου συνέβαλε στη διατήρηση και άνοδο της εικόνας Τραμπ μέσα στη χώρα, εξυπηρετώντας τις προεκλογικές ανάγκες,  Κούρδοι και Τούρκοι στράφηκαν προς...Μόσχα!

Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης εμπνεόμενο από εθνικοαπελευθερωτικά αισθήματα, κράτησε φιλοκουρδική προσέγγιση, θέση γενικά κατανοητή! Και ακραιφνώς...αντιμπεριαλιστική! Ενάντια στις ΗΠΑ που είναι λογικό, αλλά αρκετοί κάκισαν και τη Ρωσία!

Εδώ εμφανίζονται ορισμένα ερωτήματα: Ενάντια στις ΗΠΑ γιατί; Διότι τους πούλησαν την τελευταία στιγμή ή γιατί τους χρησιμοποίησαν ως «κρέας» στον πόλεμο κατά του «δικτάτορα» Άσαντ, δηλ. στο σχεδιασμό διαμελισμού της Συρίας; Αλλη προσέγγιση που επιζητεί εξήγηση: ο Πούτιν τα έχει βρει με τον Ερντογάν και...πούλησε-επίσης-τους Κούρδους!

Ερώτηση: τους είχε για να τους πουλήσει; Εκείνοι τάχθηκαν ανοικτά στην υπηρεσία των αμερικανών ενάντια στον Άσαντ που οι Ρώσοι στηρίζουν μέχρι τέλους. Απλά διότι αντιπαλεύουν την ως τώρα μονοκρατορική στάση των ΗΠΑ, ή υποτάσσεστε στις επιλογές μας ή σας διαλύουμε! Τα θλιβερά παραδείγματα στο Ιράκ, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία είναι νωπά ως μνήμες...

Μπροστά στα μίζερα αποτελέσματα των στρατιωτικών του ο Ερντογάν δείχνει τεράστια αποθέματα ικανότητας ελιγμών, τηλεφωνεί στον Πούτιν και πάει ξανά στο Σότσι! Το δρόμο τον γνωρίζει πολύ καλά, πάει για...πολλοστή φορά!

Χρειάστηκαν έξι ώρες, οι τέσσερις εκ των οποίων ήταν συζήτηση κατ´ιδίαν, για να εξηγήσει προφανώς τι είχε ως σχεδιασμό, τι του βγήκε τι όχι και τι είναι έτοιμος να κάνει από κοινού με τον γνωρίζοντα καλύτερα από αυτόν την κατάσταση εκεί κάτω! Στον Πούτιν δεν μπορείς να πεις αυτά που είναι προς δημιουργία δημόσιας εικόνας!

Όπως είπε πρόσφατα σε μια αποστροφή του λόγου του ο ρώσος ηγέτης: δεν ήμουν πάντα πρόεδρος, στην προηγούμενη δουλειά που έκανα με έμαθαν να μη πετάω λόγια στον...αέρα!!!

Το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δυο ηγέτες στο Σότσι λέει ξεκάθαρα:

  • Η εδαφική ακεραιότητα  και κυριαρχία της Συρίας είναι αδιαπραγμάτευτο θέμα.
  • Η τρομοκρατία και οι εθνοτικές αντιθέσεις αναδείχτηκαν με τεχνητό τρόπο από έξωθεν παρεμβάσεις.
  • Οι Κούρδοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολυεθνικής κοινωνίας της Συρίας. Με τη συνδρομή της Ρωσίας συμμετέχουν ήδη στον ενδοσυριακό διάλογο.
  • Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να εργαστούν πάνω στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων.

Θέσεις γραπτές και όχι λόγια που τα παίρνει ο αέρας του εκάστοτε...twit! Αμέσως μετά την υπογραφή από τους δυο προέδρους, τη Διακήρυξη δημοσιοποίησαν, ο καθένας στη γλώσσα του, οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών!

Προς ενίσχυση της νομικής υπόστασης της Διακήρυξης, ως βάση ελήφθη η τουρκοσυριακή συμφωνία που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη 1998 στα Άδανα. Εκεί αναφέρεται το δικαίωμα της Τουρκίας να επιχειρεί στρατιωτικά προς διαφύλαξη της εθνικής της ασφαλείας, μέσα στο συριακό έδαφος σε βάθος πέντε χιλιομέτρων. Το πρόσχημα για τον Ερντογάν υπήρχε, μετά την αποχώρηση των αμερικανών το χρησιμοποίησε και...μπήκε. Ο σχεδιασμός ήταν για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα...35 χιλ. πλάτος και 500 μήκος! Πράγμα βέβαια που δεν έχει καμμία σχέση με τη συμφωνία του 1998. Το τι του βγήκε, είναι και θέμα ικανότητας των...στρατηγών του. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι του υποσχέθηκαν να ελέγξουν τις βασικές πόλεις της τεράστιας αυτής περιοχής σε...δυο 24ωρα!

Η Μόσχα κράτησε τη συμφωνία των Αδάνων ως βάση με τις τροποποιήσεις που έδωσε η ίδια: οι Κούρδοι απομακρύνουν τον εξοπλισμό τους στα 30 χιλ. η περιοχή αυτή περνά στον έλεγχο του συριακού στρατού, και σε ένα βάθος 10 χιλιομέτρων κινούνται περίπολοι ανδρών της ρωσικής στρατονομίας, της μοναδικής δύναμης που εμπιστεύονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές! Ήδη, ένα 24ωρο μετά τη Διακήρυξη, τμήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας πέρασαν τον Εφράτη ποταμό με κατεύθυνση τα συροτουρκικά σύνορα! Βοηθάνε στις περιπολίες και την ασφάλεια του πληθυσμού που τους υποδέχεται με ενθουσιασμό, επιβλέπουν την απομάκρυνση του οπλισμού των Κούρδων στα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Απομάκρυνση οπλισμού δεν σημαίνει και απομάκρυνση των Κούρδων από τις εστίες τους, όπως έντεχνα σπεύδουν να υποστηρίξουν ορισμένοι, γνώστες ή μη της πολυπλοκότητας του θέματος.

Για την Ελλάδα, την Ε.Ε. συνολικά έχει μεγάλη σημασία η εξέλιξη διότι το επόμενο στάδιο αφορά την επιστροφή των προσφύγων. Προς αυτή την κατεύθυνση η...απούσα από τις τελευταίες εξελίξεις Ε.Ε. έχει θέση;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK