22:56 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Συχνά η κοινωνική συνείδηση υπολείπεται των πολιτικών εξελίξεων. Η συσσώρευση κριτικής μάζας γεγονότων, εκτινάσσει τη συνείδηση μπροστά. Οι κοινωνίες στις μέρες μας γίνονται μάρτυρες πως οι δυτικές ηγεσίες «αδειάζουν» αδύναμους, αναξιοπαθούντες «συμμάχους» που πίστεψαν και στηρίχτηκαν σε αυτές!

Εγώ άνθρωπος του χώρου της Δεξιάς είμαι μια ζωή, πιστεύω και θεωρώ την Αμερική και τη Δύση ελεύθερες κοινωνίες, για τη βοήθεια προς τις μικρές χώρες, μαζί και τη χώρα μου...αλλά αυτό που συμβαίνει τελευταία με προβληματίζει σοβαρά. Δε το πιστεύω, ότι θα έφταναν να αδειάζουν έτσι ξεδιάντροπα συμμάχους τους. Μάλλον ο Τραμπ έχει...ξεφύγει πλέον!

Οι σκέψεις αυτές πολύ καλού γνωστού μου Έλληνα, ανθρώπου μετριοπαθούς, αποτελούν τη βάση του συγκεκριμένου άρθρου.
Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί άφωνη το «άδειασμα» των Κούρδων της Συρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ! Έχουν γραφεί επι αυτού ατέλειωτα κριτικά δοκίμια...

Πριν «πετεινός λαλήσει τρεις», στη Σύνοδο της Ε.Ε. κάποιοι οπλίζουν το χέρι του...Μακρόν και πυροβολεί τον σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζάεφ!

Η φέρουσα πλέον νέο όνομα, Βόρεια Μακεδονία, που αναγνωρίστηκε από Δύση και Ανατολή, δεν παίρνει εισιτήριο προένταξης στην Ε.Ε. Η κρίση που ξεσπασε στη μικρή γειτονική χώρα προκάλεσε την απόφαση για διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Αυτά όσον αφορά την...αξιοπιστία των πανίσχυρων δυτικών συμμάχων! Τα έργα και ημέρες των οποίων «ξυπνούν» και αναστατώνουν ακόμα και τη συνείδηση μετριοπαθών συντηρητικών πολιτών.

Και όμως η ιστορία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως η μεθοδολογία που προωθήθηκε, όπως την επέβαλαν οι...συμμαχικές δυνάμεις, αξίζει να επανέλθει στη μνήμη μας. Αν μη τι άλλο διότι έφεραν πρωτοφανή αναστάτωση στη διμερή σχέση με μια διαχρονικά, παραδοσιακά φίλη χώρα, τη Ρωσία!

Κάποιοι επηρεάστηκαν τόσο πολύ από τις υπερατλαντικές...σειρήνες ένοιωσαν τόσο...φουσκωτοί από την προστατευτική επιτήδευση του...συμμάχου που ανοίχτηκαν σε αντιρωσικές πιρουέτες επικίνδυνες για το «αύριο» των σχέσεων του ελληνικού με το ρωσικό κόσμο, συνολικά!

Φέρνω στη μνήμη μου τα λεγόμενα του ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, για το θέμα:

Η Μόσχα θεωρεί ότι το ονοματολογικό πρέπει να λυθεί στη βάση της απόφασης και του πνεύματος του Σ.Α. και να έχει την αποδοχή της ευρείας πλειοψηφίας των δυο κοινωνιών! Τότε μπορεί να είναι βιώσιμη η όποια λύση!

Η Ρωσία επέμενε στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου οταν οι άλλοι προώθησαν λύση στη βάση...διακανονισμών! Ποιών; Ποιοι τους εφηύραν;

Το κυριότερο όλων: η Μόσχα από την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή, το 2008, είχε ξεκαθαρίσει πως όποια κοινά αποδεκτή λύση προκύψει με τη νέα ονομασία με αποδοχή από τις δυο κοινωνίες, η Ρωσία θα την αποδεχτεί...

Όλες αυτές οι εν πολλοίς στημένες και θλιβερές εκδηλώσεις με τους...γραφικούς και συχνά...επικίνδυνους στις εκφάνσεις τους...μακεδονομάχους (που οργανωτές και χρηματοδότες προέρχονταν όχι από τα «πέρατα της οικουμένης», όπως οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τα παράλια της Μαύρης θάλασσας, αλλά από την...εκείθεν πλευρά του Ατλαντικού!), χρεώθηκαν εντέχνως στη...Ρωσία!
Η Μόσχα δεν μπορούσε να σιωπά όταν είδε τα ευτράπελα, που όλοι είδαμε, με το δημοψήφισμα, την αγνόηση της ετυμηγορίας του, τη σκληρή δήλωση της...σοσιαλίστριας, Μογκερίνι που εγκαλούσε  σε εφαρμογή των «θεσμών» (ποιών θεσμών;;;), και στη συνέχεια τους...θεσμούς να βιάζουν το νεαρό, άπειρο κοινοβούλιο των Σκοπίων που δεν πρόλαβε να σταθεί καλά-καλά στα πόδια του!
Η Ρωσία δεν σιώπησε όταν ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια «αλώνιζε» στο κοινοβούλιο ανήμερα της «ψηφοφορίας», όταν είχε γίνει...γέφυρα μετακίνησης βουλευτών από τη φυλακή μέχρι το κτήριο της Βουλής για να ψηφίσουν «σωστά» με αντάλλαγμα την...αποφυλάκιση τους! Εσύ απλέ έλληνα δημοκράτη, αριστερέ, δεξιέ κλπ, γιατί έπρεπε να...χαμηλώνεις τα μάτια; Τι είπες; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Αχ...

Ένα χρόνο πριν από αυτή τη θλιβερή ιστορία συζητιόταν ξανά το κυπριακό! Τότε παλι ο Λαβρόφ είχε δηλώσει περίπου το ίδιο όπως και με το σκοπιανό. Να συζητηθεί πλήρως, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, και η όποια λύση να έχει ευρεία αποδοχή της κοινωνίας, (ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές), ώστε να είναι βιώσιμη. Αυτό δεν επιτεύχθει, οι συνομιλίες διακόπηκαν και Αθήνα (Κοτζιάς) και Λευκωσία χαιρετούσαν τη ρωσική θέση αρχών!

Πως λοιπόν, η «θέση αρχών» της Μόσχας για το κυπριακό μετατράπηκε σε...αντιδημοκρατική επίθεση κατά των ελληνικών συμφερόντων στο θέμα του σκοπιανού;

Βέβαια, η ίδια η τότε κυβέρνηση αναγνώρισε πως ναι μεν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν σωστή, αλλά «δε δουλεύτηκαν επαρκώς μέσα στην κοινωνία και...χάσαμε τη μπάλα»! Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν ήταν οι...μακεδονομάχοι αλλα η εμμονή στην εξυπηρέτηση συμφερόντων των...συμμάχων! Κολλάμε και μεις από πίσω, το λύνουμε και...ξεμπερδέψαμε με αυτό το καρκίνωμα! Κάπως έτσι. Το ότι οι...σύμμαχοι θέλουν να βάλουν, πάσει θυσία,τη γείτονα στο ΝΑΤΟ και να την κάνουν «πεδίο βολής σκληρό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι» ενάντια στη Ρωσία, η προσέγγιση της Αθήνας ήταν απλή: εμείς κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα όχι της Ρωσίας.


Ο πλέον έξυπνος και κατατοπισμένος υπουργός της κυβέρνησης με αυτάρεσκο ύφος μας εξηγούσε ότι μετά τη συμφωνία, η Ελλάδα παίρνει προβάδισμα στη Βόρεια Μακεδονία, αφήνει έξω τους Τούρκους που με τον οικονομικό επεκτατισμό τους γίνονται επικίνδυνοι στο χώρο των Βαλκανίων! Γενικώς, σωστή θέση για διάλεξη σε τμήμα σχολής διεθνών σχέσεων! Ωιμέ, υπουργέ (πρώην πλέον), πας να...ρίξεις τους Τούρκους εκεί, όταν εκείνοι βρίσκονται ήδη εδώ! Στην Ελλάδα έρχονται μαζικά για τουρισμό, αγοράζουν πληθώρα ακινήτων, διαλυμένων επιχειρήσεων, ικανούς Έλληνες αθλητές, κάνουν αυτό που κάνει κάθε...σοβαρή χώρα με γερή οικονομία!
Και μεις με την...χολιγουντιανή σφεντόνα πολεμάμε το ρωσικό...επεκτατισμό! Και είναι τόσο βαθιά η πίστη μας στην αμερικανική φιλία και...προστασία που θα μας παράσχουν (!), που δια του Βαρθολομαίου παίχτηκε η παρτίδα αποκοπής της στέρεας ρίζας που μας συνδέει με το ρωσικό κόσμο, της ορθοδοξίας! Ο πατριάρχης που το 2008 είχε πει στο Κιέβο ότι δεν μπορεί να τους δώσει αυτοκέφαλο διότι θα μετατρέπονταν σε...αιρετικό, δέκα χρόνια μετά, περιέργως πώς, το ξεπέρασε!!!

Δεν είναι θέματα του ελληνικού κράτους αυτά, λένε. Η εκκλησία τα λύνει χωρίς την παρέμβαση του κράτους...Ναι, ναι έτσι... Μόνο που ο χρονικός αστερισμός της πορείας ψύχρανσης των σχέσεων, τυχαίνει να...συμπίπτει και με τους διασπαστικούς νεωτερισμούς του Βαρθολομαίου που φαίνεται να ακολουθεί πλέον και η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας!

Το φίλο μου, δεξιό και οπαδό της Δύσης, προβληματίζει πλέον και φοβίζει η στάση των «δικών μας» στις Βρυξέλλες που αρνούνται την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Της μικρής χώρας που ο πρωθυπουργός της μετατράπηκε σε διευθυντή...τσίρκου κάνοντας ότι του υπεδείκνυαν (οι θεσμοί, τρομάρα τους...), για να διασκεδάσει τις...ορέξεις των απαιτητικών ευρωατλαντικών επικυρίαρχων! Από κοντά και μεις, σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα με πολύχρονη εμπειρία!

Να, ο Μακρόν, που δεν είναι «απομονωτιστής», όπως ο Τραμπ, αλλά ...κεντροαριστερός με «σοσιαλιστική» απόχρωση, μπατς, την έφερε και στους δυό!

Αγαπητέ, δεξιέ και συ αριστερέ, να ανησυχείτε, δεν είναι τόσο...συμμαχικά τα πράγματα όσο μας τα δείχνουν!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
ΝΑΤΟ, Ζόραν Ζάεφ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK