22:01 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας είναι...προδιαγεγραμμένη, λένε οι αναλυτές! Το Βελιγράδι, πάντως, συνδέεται με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση γερά, στέλνοντας μήνυμα προς Βρυξέλλες πως θα στηρίξει την οικονομία του ταυτόχρονα σε Δύση και Ανατολή! Εγχείρημα-πρόκληση και για άλλους λαούς των Βαλκανίων...

Στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, η Σερβία γιόρτασε πρόσφατα τα 75χρονα της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τα ναζιστικά στρατεύματα, τρεις μέρες αργότερα στη Μόσχα η πρωθυπουργός της χώρας, Άννα Μπράμπιτς, υπέγραφε τη Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΟΕ). Μια Ένωση πέντε πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργκιστάν, Αρμενία), με συνολικό πληθυσμό 183 εκ. πολίτες και συνολικό ΑΕΠ δυο τρις δολάρια! Μια οικονομική ένωση ανάλογη της παλιάς ΕΟΚ που μετεξελίχθηκε σε Ε.Ε.

Στο θέμα των εορτασμών, πέρα από τις κοινές διακηρύξεις ότι οι δυο χώρες δεν θα επιτρέψουν τη διαστρέβλωση της ιστορίας του αντιφασιστικού αγώνα των λαών, (καρφί στο μάτι της επαίσχυντης απόφασης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου), άξιο αναφοράς είναι ότι στην εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση που έγινε στο χώρο του αεροδρομίου της σερβικής πρωτεύουσας, παρουσιάστηκαν σύγχρονα οπλικά συστήματα που παρέλαβε η Σερβία από τη Ρωσία!

Ωστόσο, η Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψε το Βελιγράδι με την ΕΑΟΕ (την ίδια ώρα που ολοκληρώνει τις διαδικασίες για να πάρει το εισιτήριο για την ένταξη στην Ε.Ε) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια οι Βρυξέλλες έδειξαν με κάθε τρόπο και αυστηρότητα προς το Βελιγράδι τη δυσαρέσκεια τους για τα ρωσικά ανοίγματα του προέδρου Βούτσιτς, όταν ακόμα εκείνος ήταν πρωθυπουργός. Η προώθηση στο πόστο του πρωθυπουργού, όταν εκείνος πέρασε στην προεδρία, της Αννας Μπράμπιτς, στελέχους που χρημάτισε σε ευρωπαικούς θεσμούς, εκτιμήθηκε ως κίνηση που θα έκανε την οριστική στροφή προς την Ευρώπη, αφήνοντας κατά μέρος τη Μόσχα! Μια πολιτική που κυριαρχεί από το 2014, με σαφή διαχωρισμό ευρωπαϊκών χωρών σε «δικές» μας και...φιλορωσικές!

Οι εξελίξεις πάντως βάζουν πολλά πράγματα στη θέση τους, η Ε.Ε δεν έχει την ορμή που είχε πριν πέντε χρόνια, τα πράγματα στην Ουκρανία επέφεραν σοβαρό πλήγμα στο κύρος των ηγετών που προώθησαν την αντιδημοκρατική, ανοικτά εθνικιστική ομάδα στην εξουσία του Κιέβου. Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν απαλλαγμένος από το ουκρανικό...βάρος το οποίο  ωστόσο χρεώνεται η καγκελάριος Μέρκελ, προωθεί, όπως έδειξε και η ιστορία με τη Βόρεια Μακεδονία, την πολιτική εμβάθυνσης κυρίως παρά διεύρυνσης της ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι αμερικανικοί προγραμματισμοί στην Ανατολική περιφέρεια της Ευρώπης με δημιουργίες ασπίδας κόντρα στη Ρωσία δεν βρίσκουν ιδιαίτερη κατανόηση στην...παλιά ομάδα ευρωπαίων που ακολουθεί τις αμερικανικές ακροβασίες κυρίως από τη συνήθεια της αδράνειας...

Ο Μακρόν δεν είχε κάτι προσωπικά κατά του Ζάεφ τον οποίο «κρέμασε» εντελώς με τη θέση να μη δοθεί...βίζα ένταξης, φαίνεται όμως πως προσεγγίζει την ευρωπαϊκή πορεία με άλλο τρόπο από ότι η απερχόμενη από τη μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική, Μέρκελ. Η κόντρα με τη Ρωσία ξεπέρασε την κορύφωση της και αρχίζει να παίρνει καθοδική πορεία αν και ακόμα κανείς δεν φαίνεται έτοιμος να αποδεχτεί ευθύνες μιας ανεύθυνης και εν πολλοίς επικίνδυνης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, πολιτικής που ακολουθήθηκε στο ουκρανικό!

Στο Βελιγράδι, φαίνεται ότι έπιασαν το νόημα των εξελίξεων που αναμφίβολα επέρχονται, δεν υποχώρησαν από τη θέση τους να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα συνεννόησης και επωφελούς συνεργασίας με τη Ρωσία, και, γιατί όχι, επιδιώκουν τώρα να προσφέρουν υπηρεσίες «καλής θέλησης» στις Βρυξέλλες ώστε να βγει σε νέες ατραπούς αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα!

Θυμάμαι ότι το καλοκαίρι του 2017, η Αθήνα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και ο τότε ΑΝΥΠΕΞ, Κατρούγκαλος, μόνο που δε φόρεσε...αλεξίσφαιρο για να γλυτωσει από τους...πυροβολισμούς οικείων πυρών για την υπογραφή!

Και όμως εκείνο το πρωτόκολλο ιστορικά είναι το πρώτο μεταξύ χώρας-μέλους της Ε.Ε με την ΕΑΟΕ, ανενεργό ακόμα αλλά σύντομα μπορεί να αποδειχτεί...ρηξικέλευθη πράξη!

Είχα την ευκαιρία να ακούσω τις θέσεις που εξέφρασε στο πρόσφατο  Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ της Βερόνας η Υπουργός εξωτερικού Εμπορίου της ΕΑΟΕ, Βερόνικα Νικήσινα, για την εμμονή των Βρυξελλών να μη ανταποκρίνοται προς το παρόν σε εκκλήσεις συνεργασίας, ωστόσο η έλλειψη πρωτοβουλίας δείχνει περισσότερο αμηχανία παρά κάποια φρέσκια πολιτική προσέγγιση. Στη Βερόνα, επίσης, Πορτογάλος αναλυτής εντυπωσίασε λέγοντας ότι δεν είναι πλέον κρυφό πως τα εμπορεύματα από την Ασία στην Ευρώπη είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι μέσω του...Ατλαντικού! Οι όποιες κυρώσεις και αποκλεισμοί θρυμματίζονται στην πράξη.

Πριν τη Σερβία, η ΕΑΟΕ υπέγραψε Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη, τη μικρή χώρα των ακτών της κινεζικής θάλασσας που διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα logistic στον κόσμο! Υποψήφιες για ανάλογη συνεργασία στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι το Ιράν, η Τουρκία, άλλες χώρες της Κεντρικής και Ν.Α. Ασίας!

Από τις χώρες που απαρτίζουν σήμερα την ΕΑΟΕ περνάει ο χερσαίος δρόμος του μεταξιού, το μεγαλόπνοο κινεζικό έργο μεταφοράς εμπορευμάτων προς την Ευρώπη, ενώ ο νότιος θαλάσσιος δρόμος που θα «κλείνει» το δακτύλιο, περνά από τη Ελλάδα με κινεζική εκμετάλλευση του εμπορικού τερματικού στο λιμάνι του Πειραιά! Η Σερβία ενδιαφέρεται πάραυτα για το έργο αυτό, η τάση της να γίνει μέλος της Ε.Ε. δεν την αποκλείει από συμμετοχές σε άλλες ολοκληρώσεις και συνέργιες που είναι συμπληρωματικές στην Ε.Ε και σε καμμία περίπτωση αντιθετικές!

Η Σερβία θα μπορούσε να λειτουργήσει στα Βαλκάνια ως μοντέλο σύνθεσης ευρωπαϊκών και ρωσικών συμφερόντων έξω από τη λογική των γραμμών αντιπαράθεσης. Προς το παρόν το Βελιγράδι «κωφεύει» στις ΝΑΤΟικές εκκλήσεις, παρά το σκληρό πρέσινγκ που με ξεδιάντροπο τρόπο παίχτηκε και στο Μαυροβούνιο αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία...

Αν μη τι άλλο, η Σερβία σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει «τροφή» σκέψης για τη συνολική προσέγγιση της Αθήνας όσον αφορά τα Βαλκάνια, χωρίς εμπλοκή σε ακραίους αντιρωσικούς σχεδιασμούς που προωθούν οι ΗΠΑ. 

Στα Βαλκάνια παίζεται ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας γεωπολιτικής και τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Εκείνοι που έδειχναν τόσο σίγουροι ως πρόσφατα παρασύροντας τοπικές κυβερνήσεις σε μοιρολατρικές θέσεις, μαζί και στην Αθήνα, δυσκολεύονται...Δεν είναι τόσο...λαμπερή η εικόνα γί αυτούς, όσο την παρουσιάζουν!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK