15:41 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 80
Βρείτε μας

Μη πας κόντρα στο ρεύμα, θα σε παρασύρει! Να ένα απόφθευγμα που επιβεβαιώνεται περίτρανα στην ιστορία του πολέμου που ασκούν οι ΗΠΑ έναντι παραγωγών και καταναλωτών στα θέματα κατασκευής των αγωγών! Ο δεύτερος αγωγός μεταφοράς φ.α. από τη Βαλτική αποτελεί ήδη πρωτοχρονιάτικο δώρο για την Ευρώπη!!!

Η επίμονη άρνηση της Δανίας να δώσει άδεια ώστε να περάσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ρωσικά έως τα γερμανικά παράλια μέσω της Βαλτικής, φάνταζε ως...καπρίτσιο μικρού παιδιού στην παιδική χαρά! Τελικά, και με τη συνδρομή...Τραμπ, η Κοπεγχάγη ενέκρινε το πέρασμα του αγωγού από τα χωρικά της ύδατα...

Η ιστορία είναι απλή ως...γάργαρο νερό: Πριν μια δωδεκαετία η Ρωσία πρότεινε στην Ευρώπη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φ.α. από τη Βαλτική που θα βγαίνει στα γερμανικά παράλια.

Παράλληλα, ανάλογη πρόταση έγινε για την κατασκευή αγωγού από τη Μαύρη θάλασσα που θα βγαίνει στη Βουλγαρία και από κει θα τραβά με διακλαδώσεις:

  •  1/ σε Ελλάδα-Ιταλία
  • 2/ μέσω Βαλκανίων προς Ουγγαρία-Αυστρία...

Ο «κουρνιαχτός» που ξεσήκωσαν οι αμερικανοί ήταν τεράστιος. Μια θύελλα δηλώσεων, λαδωμάτων, υποσχέσεων, πιέσεων και απειλών που μόνο οι προερχόμενοι από το Φαρ Ουέστ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν!

Το 2007 κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε στη δίνη των αμερικανών αντιδράσεων, η Ελλάδα, η Πελοπόννησος το καλοκαίρι...κατακάηκε, ο πρωθυπουργός, αν και ξαναπήρε τη...δεδηλωμένη στις πρόωρες εκλογές, εν τέλει το 2009 εξαναγκάστηκε να πάει ως «πρόβατο σε σφαγή», να παραδώσει την κυβέρνηση σε κείνον που φώναζε ότι «λεφτά υπάρχουν»!

Στη γειτονική μας Βουλγαρία ο νεαρός και άπειρος σοσιαλιστής Στογιάνοφ που στήριζε μαζί με τον Καραμανλή την ιδέα όχι μόνο του αγωγού φ.α. αλλά και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, εξωθήθηκε επίσης σε εκλογές, τις έχασε και στην κυβέρνηση ανέβηκε ο Μπορίσοφ. Εκείνος που ως πιο...πραγματιστής θεώρησε ότι το  πολιτικό ρεύμα είναι με τους Αμερικανούς, σαμποτάρισε το έργο South Stream (Νότια Ροή).

Από τη Βαλτική, παρά τις αντιδράσεις και τις τρικλοποδιές των ΗΠΑ, η κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού πήρε τις σχετικές άδειες και των τεσσάρων χωρών των οποίων άπτεται, (Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία),στήθηκε και άρχισε να μεταφέρει 55 δις κυβικά φ.α. το χρόνο στην Ευρώπη. Ο Nord Stream, (Βόρεια Ροή), χάρη και στη συμμετοχή του πρώην καγκελαρίου, Σρέντερ, που εκπροσωπούσε κυρίως τα συμφέροντα μεγάλων γερμανικών εταιριών, το 2012 αποτέλεσε...τετελεσμένο! Η πολιτική καταστροφολογίας που περνούσαν οι ΗΠΑ μέσω και των «καλοταϊσμένων γάτων», στις Βρυξέλλες, συνεχιζόταν ωστόσο ο αγωγός αυτός δεν άλλαζε ριζικά τα σχέδια των αμερικανών να επιβάλλουν το δικό τους πολύ πιο ακριβό υγροποιημένο αέριο (LNG), που υπόσχονταν ότι θα βγάζουν σε άπειρες ποσότητες με σχιστολιθικό τρόπο. Τα 55 δις κυβικά που πηγαίνουν προς Ευρώπη δεν υποκατέστησαν παρά επι μέρους τις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας. Μιας διαδρομής που πέρα από τα τεχνικά, πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταφορά, είναι και 1000 χιλιόμετρα πιο μακρινή από αυτή της Βαλτικής! Άρα πιο ακριβή...

Όταν τέθηκε θέμα κατασκευής του Nord Stream 2 για μεταφορά επιπλέον 55 δις κυβικών, τότε «άστραψαν και βρόντηξαν» οι αμερικανοί! Των οποίων ο σχιστολιθικός και πανάκριβος τρόπος εξόρυξης καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό όταν οι τιμές πετρελαίου έπεσαν στα επίπεδα κάτω των 50 δολ. το βαρέλι. Δεκάδες εταιρίες πτώχευσαν στις ΗΠΑ, το διάστημα 2015-2017, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε ειδησεογραφικά με αυτό...

Οι άδειες για την κατασκευή της Βόρειας Ροής-2, δόθηκαν γρήγορα από Φιλανδία, Γερμανία και Σουηδία. Απέμεινε η Δανία η οποία από την αρχή του 2019 βρέθηκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ, Ουκρανίας, Πολωνίας, που πίεζαν, θώπευαν, υπόσχονταν «δώρα» αρκεί να μην ενδώσει! Η Κοπεγχάγη κράτησε στάση «ναι μεν αλλά...», μέχρι την τελευταία στιγμή εν τέλει, πριν βγει ο Οκτώβρης αναγκάστηκε να κάνει το πρέπον ώστε να μη βρεθεί αντιμέτωπη με το Ναυτικό Δίκαιο!

- Η Δανία πήρε υπεύθυνη θέση που υπαγορεύεται από το συμφέρον της Ευρώπης, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ουάσιγκτον, τώρα μετά την ήττα, συνεχίζει τις...τρίπλες, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Ο νέος πρέσβης που πρόκειται να τοποθετηθεί στη Μόσχα, ο Τζων Σάλλιβαν, μπορεί να βεβαιώνει τα μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής ότι η αντίθεση στη Βόρεια Ροή-2 συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα των ΗΠΑ, ωστόσο, σε δεύτερο πλάνο, άφησε να του ξεφύγει η φράση ότι «το έργο πήρε πλέον πορεία υλοποίησης» και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί!

Στο δια ταύτα: Από την Άνοιξη 2020, η Ευρώπη θα προμηθεύεται από το διπλό αυτό αγωγό 110 δις κυβικά ρωσικού φ.α. Η Ουκρανία που έκανε ότι περνούσε από το χέρι της να αποδείξει ότι ο αγωγός μέσω Βαλτικής έχει γεωπολιτική χροιά και μόνο, ηττήθηκε. Ακολούθησε κατά γράμμα τις επιταγές των αμερικανών και βγήκε εκτός ενεργειακής τροχιάς. Τώρα τα χαρτιά της στη διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, αποδυναμώθηκαν και δύσκολα μπορεί να συνεχίσει τους εκβιασμούς των προηγούμενων χρόνων. Η Μόσχα δεν αρνείται να βρει κοινό παρονομαστή με το Κιέβο στη μεταφορά συμπληρωματικών ποσοτήτων φ.α. μέσω του πεπαλαιωμένου ουκρανικού αγωγού.

Εδώ μπαίνει ξανά το θέμα της Νότιας Ροής, που μετά τα τερτίπια του Μπορίσοφ το 2014, στο παιγνίδι μπήκε η Τουρκία! Ποιος τελικά την έβαλε; Η Ρωσία ή οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον με τα αντιρωσικά τρικ που μεταλαμπάδευσαν στη Βουλγαρία, την Ελλάδα κ.α.;
Στη θέση της Νότιας Ροής που ακολουθούσε διαδρομή εκτός Τουρκίας, εμφανίστηκε τελικά η «Τουρκική Ροή» (TurkStream), έργο που είναι ήδη έτοιμο στο υποθαλάσσιο τμήμα και μένει να δούμε την εξέλιξη του (της μιας γραμμής), προς Βαλκάνια και Ευρώπη. Η Σερβία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει το τμήμα του αγωγού στο έδαφος της, η Βουλγαρία επίσης κάνοντας στροφή 180 μοιρών, τώρα το επιδιώκει διακαώς, πλην όμως η απόφαση αφήνεται στην ευρωπαϊκή επιτροπή ενέργειας!

Η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία το 2015-16 να απαιτήσει και να ξεκινήσει...ετσιθελικά να κατασκευάζει τμήμα του αγωγού που θα μπορούσε να τραβήξει προς την Ιταλία. Οσο ήταν ο Μπερλουσκόνι πρωθυπουργός στη γείτονα, το σχέδιο αυτό βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Στη συνέχεια ήρθαν οι «αριστεροί» τύπου Ρέντζι, και το σχέδιο...έφυγε από την επικαιρότητα!

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά ανθρώπινα «εργαλεία» στα χέρια των ΗΠΑ στην απομάκρυνση της Ελλάδας από αρχικούς σχεδιασμούς και προθέσεις ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, γενικότερα της αποδόμησης των διμερών σχέσεων, αποδείχτηκε  η έλευση στην Αθήνα του πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ...

Εν τέλει, σε όλη την Ευρώπη (πλην Πολωνίας, Ουκρανίας), με τις υπογραφές περί κατασκευής των αγωγών αναγνωρίζεται το οικονομικά ωφέλιμο των ρωσικών αγωγών.

Η Ελλάδα παραμένει «πιστά αλυσοδεμένη» στις επιταγές...Πάιατ! Ενός διπλωμάτη του σκληρού νεοφιλελεύθερου πυρήνα της διαβόητης σχολής του Σικάγου, που με τη θητεία του στο Κιέβο (2012-2016), έφερε την Ουκρανία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα! Ενω όλη η Ευρώπη προμηθεύεται φθηνό ρωσικό φ.α. των αγωγών, εμείς θα καταντήσουμε να έχουμε πανάκριβο υγροποιημένο που θα μας φέρνει ο...Πάιατ, άσχετα αν είναι από ρωσικές πηγές!!!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Nord Stream 2, TurkStream, Ελλάδα, ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK