03:39 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Κουράστηκε, λέει η Μέρκελ, να μαζεύει τα...ΝΑΤΟικά σπασμένα του Μακρόν! Ο Ερντογάν αρνείται να υπογράψει το σχέδιο του ΝΑΤΟ για «υπεράσπιση» από τη Ρωσία. Και ο Τραμπ διαμηνύει ότι θα μειώσει τις εισφορές προς ΝΑΤΟ από το 22% στο 16% !

Αυτη είναι η εικόνα ενός κόσμου «αγγελικά πλασμένου», που αγκομαχάει πλέον, που βρίσκεται «κλινικά νεκρός» και όμως συνεχίζει απεγνωσμένα να προσπαθεί να αποδειξει το...ωφέλιμο της μοιραίας ύπαρξης του!

Θυμάμαι με τι...θριαμβικό ύφος ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωνε την Άνοιξη του 2016, στην Αθήνα, για το σημαντικό ρόλο του Οργανισμού στις περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο προς αποτροπή του προσφυγικού κύματος στα ελληνικά νησιά!

Παρακολουθώ την...άοκνη προσπάθεια του να πείσει ότι, παρά τις τουρκικές αιτιάσεις προς το σχέδιο υπεράσπισης των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας από τη ρωσική «επιθετικότητα», το ΝΑΤΟ έχει ικανές δυνάμεις να τις...υπερασπιστεί!

Για να το κάνει, όμως, πρέπει όλες οι χώρες-μέλη να δείχνουν συνέπεια και να εκπληρώνουν τις συμβασιακές τους υποχρεώσεις. Να πληρώνουν σταθερά και πλήρως. Όπως κάνουν ορισμένα...συνεπή κράτη. Π.χ. η Πολωνία, οι Βαλτικές, η Τσεχία, η Ελλάδα!

Κάπου εκεί τελειώνει ο κατάλογος των χωρών που δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους για τη διατήρηση της «σταθεροτητας και της ασφαλείας». Που είναι η...συνέπεια των υπολοίπων 20 και πλέον χωρών-μελών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.α.;

Και ποιά είναι η συμμετοχή της γείτονος Τουρκίας, που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο (αριθμητικά) στρατό στο ΝΑΤΟ; Της χώρας που κατά τη Μέρκελ είναι δύσκολος εταίρος αλλά απαραίτητος...

Τι μένει, λοιπόν, στο δια ταύτα; Το ΝΑΤΟ μετά την...εξασφάλιση (την είδε κανείς;), των ελληνικών υδάτινων συνόρων από την προσφυγική...εισβολή (!), βρήκε και άλλο ρόλο: επιχειρεί να «σώσει» τους πολωνοβαλτικούς από πιθανή ρωσική...επιθετικότητα!
Αρκεί να συνεχίσουν όλες οι χώρες-μέλη να πληρώνουν!

- Ο Τραμπ από την αρχή της θητείας του ξεκαθάρισε ότι στο εμπορικό του μυαλό δε χωράει παρά η έννοια λαμβάνειν και όχι δίνειν! Πληρώστε εσείς για να σας προσφέρουμε...ασφάλεια, τόνισε ξεκάθαρα. Οι απαξιωτικές φραστικές επιθέσεις του κατά του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι θεωρεί τον Οργανισμό...άχρηστο, αχρείαστο! Και για του λόγου το ασφαλές, αποφάσισε να μειώσει τις εισφορές προς το ΝΑΤΟ από το 22 στο 16%. Για να μη προκαλέσει...πανικό είπε πως τα κονδύλια που θα προκύψουν από τη μείωση θα διατεθούν για προγράμματα ασφαλείας σε χώρες της...Ευρώπης!

- Οι δηλώσεις Μακρόν, άσχετα από ποια αφετηρία ξεκινούν, οδηγούν επίσης στο ίδιο συμπέρασμα περί...αχρηστίας.
- Η ευρισκόμενη σε πορεία αποχώρησης Μέρκελ, προφανώς κάτω από το πρέσινγκ των πιο αντιδραστικών κύκλων που εξακολουθούν να προσεγγίζουν τον κόσμο με τους φακούς της εποχής του «ψυχρού πολέμου», προσπαθεί να μαζέψει τα σπασμένα του Μακρόν, ώστε να κάθεται, όπως λέει, να πίνει ξανά μαζί του ένα καφέ!

Αχ, φράου Μέρκελ! Πόσο πλημμελώς γνωρίζεις τη λαϊκή ελληνική σοφία που λέει: Μια φορά μονάχα φτάνει να ραγίσει το γυαλί...
Η συνέπεια των χωρών της Βαλτικής στην εκπλήρωση της υποχρέωσης για συνδρομή στο επίπεδο του 2%, εξηγείται. Οι χώρες γειτνιάζουν με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ πληρώνει για να έχει εκεί...πάτημα! Το Τάλιν, Βίλνιους και Ρίγα πληρώνουν από αυτά που έχουν ήδη πάρει ως...ενοίκιο των βάσεων τους (παλιές σοβιετικές), που προσφέρουν στο ΝΑΤΟ!

Η Πολωνία, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. κάνει τα πάντα να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι μπορεί να μετατραπεί σε...αμερικανικό «μαντρόσκυλο» στο ευρωπαϊκό μαντρί! Εκ τούτου πηγάζει και η πλήρης συμφωνία στην υλοποίηση των ενεργειακών επιδιώξεων των ΗΠΑ, η σθεναρή αντίθεση της στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία...
Και η Ελλάδα; Ποιος ο λόγος να πληρώνει με...ζηλευτή συνέπεια το 2% του ΑΕΠ της; Έναντι προσφοράς ποιών άραγε υπηρεσιών;
Στη διάρκεια της εξοντωτικής για την ελληνική κοινωνία, κρίσης, η Αθήνα συνέχιζε με θρησκευτική ευλάβεια να...εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της! Με ΑΕΠ που το 2010 (χρονιά έναρξης της κρίσης), προσέγγισε τα 300 δις ευρώ «λεφτά υπήρχαν», όπως διακήρυξε ο τότε πρωθυπουργός, και προφανώς συνεισφέραμε γύρω στα...έξι δις! Το 2014-15, στο αποκορύφωμα της κρίσης όπου η χώρα έχασε το 1/3 του ΑΕΠ της, (το 2015 το ΑΕΠ κατέβηκε κάτω από τα 200 δις!), πάλι είμασταν...συνεπείς στη ΝΑΤΟικη μας υποχρέωση... Α, ναι, το ΝΑΤΟ μας...προστάτεψε από τις προσφυγικές εισροές, όπως μας είπε ο Στόλτενμπεργκ!

Το 2018, όταν το ΑΕΠ ανήλθε στα 218 δις ευρώ, η Ελλάδα συνέχισε να τροφοδοτεί το ΝΑΤΟικό παρασιτισμό με περίπου 4,5 δις ευρώ! Πόσα κοινωνικά προβλήματα θα μπορούσαν να αμβλυνθούν από οικονομικές ενισχύσεις με αυτά τα χρήματα;

Και η Γερμανία; Η χώρα που είναι γεμάτη με αμερικανικές βάσεις και πυρηνικά; Παρά τις επίμονες πιέσεις Τραμπ, εξακολουθεί να συνεισφέρει με ποσοστά γύρω στο 1,7-1,8%.

Το θέμα δεν είναι μόνο και κυρίως, οικονομικό. Η Ελλάδα, μετά από τη Γαλλία της εποχής του Ντε Γκωλ, ήταν η χώρα που η κοινωνία της αντιπάλεψε όσο καμία άλλη την άθλια πολιτική του ΝΑΤΟ σε κρίσιμες στιγμές εθνικών περιπετειών.

Σήμερα που γίνονται διαπιστώσεις περί «εγκεφαλικού θανάτου» περί αχρηστίας του ΝΑΤΟ, σήμερα που η Ελλάδα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την εξωστρέφεια της, την προσέλκυση επενδύσεων, τη συγκράτηση των νέων της μέσα στη χώρα δίνοντας ευκαιρίες σε νέα startups, πόσο ακόμα θα συνεχίσουμε να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια σε...αναχρονιστικούς, αντιδραστικούς Οργανισμούς;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK