00:24 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
0 30
Βρείτε μας

Η επετειακή Σύνοδος του ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσε να γίνει, παρά μόνο στο Λονδίνο! Στη φθίνουσα ιμπεριαλιστική πρωτεύουσα, ο Συνασπισμός - που στα 70χρονα ύπαρξης μετράει δεκάδες επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών - βολοδέρνει απο εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Πριν από 20 χρόνια, η ΝΑΤΟϊκη ηγεσία, με περισσές φανφάρες, «γιόρταζε» τα 50χρονα της, διαλαλώντας τα... επιτεύγματά της στην «ασφάλεια και σταθερότητα» στον κόσμο! Ήταν λίγους μήνες αφού ολοκλήρωσε το... δημοκρατικό της καθήκον, βομβαρδίζοντας κατοικημένες γειτονιές στο κέντρο του Βελιγραδίου

Όπως το κτίριο του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο είδαμε, ιδίοις όμμασι, αυτές τις μέρες να στέκεται εκεί ερειπωμένο-σύμβολο εκείνης της ΝΑΤΟϊκης θηριωδίας, την Άνοιξη 1999!

Σήμερα επιχειρεί να κρύψει την ασυνεννοησία ακόμα και το διχασμό στις τάξεις του, ενώ στην ημερήσια διάταξη κυριαρχεί το θέμα το πόσο αχρείαστος έχει γίνει ο Συνασπισμός. Αχρείαστος και οικονομικά ασύμφορος! Η διάλυση του ΝΑΤΟ αποτελεί θέμα συζήτησης-ανοικτής ή... καμουφλαρισμένης-στις βασικές πρωτεύουσες χωρών-μελών του!

Από τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τραμπ διακηρύσσει ότι μειώνει τις εισφορές από το 22% στο 16%, και απαιτεί από τους άλλους, κυρίως τη Γερμανία, να ανεβάσουν τη συμμετοχή τους στο «συμφωνημένο» 2% του ΑΕΠ.

Από τη Γαλλία του Μακρόν, που «άναψε» φωτιές, αποκαλώντας το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, φιλολογία περί νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, που θα περιλαμβανει τη Ρωσία!

Από την Τουρκία, που διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμητικά στρατό, να επιτίθεται κατά της Γαλλίας και ο Ερντογάν, με τελείως απαξιωτική ορολογία, να προτείνει στον Μακρόν να δει πρώτα αν το δικό του μυαλό είναι «κλινικά νεκρό»!

Ίσως, ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να μιμηθεί την ορολογία του Τραμπ, ο οποίος, στην επιστολή που του απηύθυνε πρόσφατα, του έγραφε με τη γλώσσα που μόνο... Αμερικανός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει: Μην είσαι βλάκας!!!

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Μέρκελ, που με αδέξιο τρόπο επιχειρεί να... σώσει τη χαμένη αξία του ΝΑΤΟ! Η καγκελάριος, με τα λόγια της για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ, στις μέρες μας θυμίζει τον γέρο οικονόμο με το όνομα Φιρς, στο γνωστό και στην Ελλάδα, μνημειώδες  θεατρικό έργο του Αντών Τσέχοφ, «ο Βυσσινόκηπος», τον οποίο φεύγοντας όλοι τον ξεχνάνε μέσα στο παλιό αρχοντικό (ως απολίθωμα του παρελθόντος)...

Και η Ελλάδα; Πέρα από το ότι συνεχίζει επιμελώς να πληρώνει το 2% του ΑΕΠ της για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, φορτώνει όλα τα αυγά της εθνικής της ασφαλείας αποκλειστικά και μόνο στο αμερικανικό καλάθι!

Δεν είναι, άραγε, παράδοξο, να διακηρύσσει η κυβέρνηση τη θέση για «εξωστρέφεια» και δουλειά προς προσέλκυση ξένων επενδύσεων και, ταυτόχρονα, να «κλείνεται» στην αμερικανική στενωπό, που και ιδιαίτερες επενδύσεις δεν έφερε στη χώρα, παρά τις μεγαλοστομίες του πρέσβη Πάιατ και κυβερνητικών αξιωματούχων, και σαφή δέσμευση υποστήριξης της Ελλάδας έναντι των προκλήσεων με την Τουρκία, δεν έδωσε. Αντίθετα!

Ο παλιός γνώριμος στην Αθήνα, πρέσβης, Νίκολας Μπερνς, «λυπάται» που το λέει, αλλά, αν η Ελλάδα χρειαστεί «τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δε νομίζω ότι θα την έχει από τον Τραμπ»!

Βέβαια, ο Μπερνς επιχειρεί, ίσως, να διασπείρει στην ελληνική κοινωνία την ψευδαίσθηση, ότι ο Τραμπ είναι εκείνος που δεν θα βοηθήσει. Αν ήταν άλλος (δημοκρατικός πρόεδρος), μπορεί και να... βοηθούσε!

Ο Μπερνς ήταν πρέσβης στην Αθήνα επί προεδρίας Κλίντον, όταν εκείνος αποφάσισε να βομβαρδίσει, μέσω του ΝΑΤΟ, το Βελιγράδι. Και έγινε μάρτυρας της καθολικής αντίδρασης της ελληνικής κοινωνίας τότε, κατά των βομβαρδισμών! Με την εμπειρία αυτή, ανέλαβε στη συνέχεια τη θέση του μονίμου εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και οι θέσεις του έναντι της... απείθαρχης Ελλάδας στη συμμαχία ήταν ιδιαίτερα σκληρές!

Και να, τώρα, που στους κόλπους του ΝΑΤΟ επικρατεί... αλαλούμ και ο Ερντογάν διακηρύσσει δικαιώματα, που άπτονται της εθνικής ασφαλείας της Ελλάδας, ερχόμαστε να αναγνωρίσουμε ότι το ΝΑΤΟ, (στο οποίο συμβάλλουμε με συνέπεια στις οικονομικές του ανάγκες), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, «έχει δυσκολία να λάβει μια θέση μεταξύ των μελών του...»!

Θα μας βοηθήσουν, όμως, οι Αμερικανοί (παρά τις αιτιάσεις του νεοφιλελεύθερου διπλωμάτη Μπερνς), μπορεί να πει κάποιος διαβάζοντας τα ρεπορτάζ περί άφιξης πλειάδας εξοπλισμών, μεταξύ αυτών και ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ!

Αρμάδα από ελικόπτερα Apache, Chinook και Black Hawk καταφθάνουν και εγκαθίστανται στο Στεφανοβίκειο για εννέα μήνες. Θα έχουν συμμετοχή στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, με την επωνυμία Defender 2020!

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι μετά την άσκηση πολλά από τα ελικόπτερα θα δοθούν στην Ελλάδα.

Άλλο δημοσίευμα, στηριγμένο σε πηγές του ελληνικού ΥΕΘΑ, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα για παραχώρηση ελικοπτέρων τα οποία, όμως, θα είναι διαθέσιμα το 2022!

Πρόκειται για τα παλιά Black Hawk, τύπου UH-60A, ηλικίας 40 και πλέον χρόνων, με δράση στις αμερικανικές επεμβάσεις στη Γρανάδα, τον Παναμά, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν κ.α.

Τα ελικόπτερα αυτού του τύπου βρίσκονται υπό απόσυρση στον αμερικανικό στρατό και ουσιαστικά δίνονται ως... ανταλλακτικά, αφού η συντήρησή τους είναι ασύμφορη για όποιον τα παραλάβει!

Η Ελλάδα δυο αντιτορπιλικά έχει ζητήσει για τις αμυντικές της ανάγκες και ακόμα περιμένει... απάντηση!

Σοβαροί παρατηρητές, μελετώντας τις εξελίξεις γύρω από την πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι αυτή φαίνεται να έχει μηδενικά οφέλη για τη χώρα μας!

Οι Αμερικανοί δεν το κρύβουν, ότι, όπως και με άλλες χώρες, έτσι και με την Ελλάδα, η προσέγγισή τους είναι καθαρά εμπορική, καταναλωτική! Γνωρίζουν ότι, από καταναλωτική άποψη, η Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λόγω... οικονομίας! Έχει, ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο των σχεδιασμών δημιουργίας «μέγγενης» τριγύρω από τη... Ρωσία! Εκεί στοχεύουν και τα γυμνάσια το 2020! Και, φυσικά, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας δεν έχει σχέση με την... αναχαίτιση της Τουρκίας, όπως έντεχνα διαρρέουν κάποιοι προς... βρώσιν αιθεροβάμωνων υπερπατριωτών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μητσοτάκης ζητάει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ: Τι έχει να δώσει μια ανήμπορη Συμμαχία;

Ηχηρό «όχι» από τη Λάρισα στις βάσεις του ΝΑΤΟ: «Το κακό έχει παραγίνει»

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
Tags:
Ελλάδα, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK