21:52 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Στη Μόσχα εκτιμούν ως «φυσιολογική αντίδραση» την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ερντογάν όσον αφορά τη συνέχιση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ!

Στη ρωσική πρωτεύουσα δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιοποίηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που καταδικάζει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έναρξης λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Γεωργίας στην Τουρκία... Και ότι απομείνει... στην Ευρώπη!

«Καμία κραυγή και διαμαρτυρία δε θα μας αναγκάσει να αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν, εννοώντας την ΑΟΖ Κύπρου.

Στη Μόσχα εξηγούν, πως, με δεδομένη τη διαχρονικά τεταμένη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όσον αφορά το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της Κύπρου, η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στα λεγόμενα Ερντογάν είναι απολύτως κατανοητή. Οι Έλληνες είχαν κάθε λόγο να αποχωρήσουν από την εκδήλωση!

Έχει σημασία για την Ελλάδα η ρωσική προσέγγιση, διότι ξεκαθαρίζει, για άλλη μια φορά, τη θέση αρχών που κρατά διαχρονικά η Μόσχα έναντι του Κυπριακού, αλλά και τη στοιχειοθετημένη από το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο θέση για τα δικαιώματα μιας χώρας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε κάθε ευκαιρία τονίζει, ότι η χώρα του αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ της και θεωρεί ως μη νόμιμες, τις τουρκικές ενέργειες στον χώρο αυτό.

Ο ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης, σχεδόν με τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε πρόσφατα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει πως η Τουρκία «είναι ένας δύσκολος εταίρος για όλους...».

Συνολικά, η Ελλάδα και η Ρωσία δεν έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις. Το ερώτημα είναι, πώς και πού επιχειρεί η Αθήνα να βρει το... δίκιο της; Στο ΝΑΤΟ, το οποίο «με την τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφορα την πατρίδα μας...»! Η καθ' όλα σωστή αυτή προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν διαφέρει και πολύ από τη θέση του Ερντογάν, ότι το ΝΑΤΟ βοήθησε πλημμελώς την Τουρκία το τελευταίο διάστημα! Όπως δηλώνουν στο Sputnik αναλυτές, τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ είναι τα αμερικανικά και αυτό το έχει αποδείξει η πρακτική του στην 70χρονη ιστορία του!

Ο Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ αναφέρθηκε και στον άλλο αγωγό που θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2020. Αυτόν που έρχεται από τη Ρωσία και το ένα σκέλος του θα φέρει φυσικό αέριο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη!

Τι ήθελε με την αναφορά στους αγωγούς και τον επιθετικό του τόνο να πει ο Τούρκος πρόεδρος; Ότι η χώρα του μετατρέπεται βαθμηδόν σε ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο. Στα χέρια της Τουρκίας εμφανίζεται ένα εργαλείο πίεσης της Ευρώπης... Ποιος της προσέφερε αυτό το εργαλείο; Έχει ενδιαφέρον να το δούμε:

Επί μία σχεδόν 20ετία, η συλλογική Δύση έκανε ότι ήταν δυνατό να σχεδιάσει αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα άφηναν έξω τη Ρωσία και θα μείωναν τον ρόλο της στην ενεργειακή τροφοδοσία της γηραιάς Ηπείρου.

Ποιος θυμάται σήμερα το αλήστου μνήμης σχέδιο, με την επωνυμία «Nabucco»!

Τη «Νότια διαδρομή Καυκάσου», τη «Λευκή διαδρομή», τη «Τρανσκαφκασιανή διαδρομή»; Αυτά και άλλα πολυδιαφημισμένα σχέδια... εξαϋλώθηκαν! Το μόνο έργο που κατασκευάστηκε, είναι ο αγωγός ΤΑΝΑΡ (τρανσανατολίτικος), τα εγκαίνια του οποίου οδήγησαν σε σκάνδαλο και αποχώρηση των Ελλήνων επισήμων. (Είναι και δείγμα... σεβασμού και υψηλής φιλοξενίας προς φιλοξενούμενους!)

Ξαναγράψαμε, αν και κατά πόσο ο ΤΑΝΑΡ μπορεί να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά... Αν τα 10 δισ. κυβικά μπορούν να αντικαταστήσουν τα... 170 δισ. με τα οποία προμηθεύει η Ρωσία την Ευρώπη! Αυτά είναι αμερικανική αριθμητική του... Πάιατ!

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα συνεχίζει απτόητος στο ίδιο γνώριμο μοτίβο! Σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε χαρακτηριστικά:

Σε συνδυασμό με την έναρξη της κατασκευής του αγωγού Interconnector Greece Bulgaria και τα σχέδια για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα είναι σε θέση να «σπάσει» το μονοπώλιο της GAZPROM στην αγορά φυσικού αερίου των Βαλκανίων.

Ως γνωστό, ο ΤΑΡ αποτελεί συνέχιση του ΤΑΝΑΡ μέσα στην Ελλάδα και ο IGB, μια διακλάδωση μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας! Είδε κανείς πουθενά εδώ... πηγή τροφοδοσίας των αγωγών αυτών; Ας είναι...

Τα δυτικά αυτά σχέδια έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε... HUB, έδωσαν αυτό το εργαλείο... εκβιασμού της προς την Ευρώπη!

Όχι, φωνασκεί ο... Πάιατ! Το πρόβλημα είναι η... Ρωσία! Αυτή στέλνει τον δικό της αγωγό μέσω Τουρκίας, την ενδυναμώνει.

Η Ρωσία πριν από 12-13 χρόνια έκανε την πρώτη κουβέντα (Πούτιν-Καραμανλής Μάιος 2007), για την κατασκευή του αγωγού, South Stream (Νότιο Ρεύμα), από τη Μαύρη θάλασσα, που θα έβγαινε στα παράλια της Βουλγαρίας, κοντά στο Μπουργκάς. Με προέκταση στην Ελλάδα! Και θα ήταν έξω από την τουρκική ΑΟΖ... Το έργο αυτό σαμποτάρισαν οι... Πάιατ εκείνων των χρόνων! Οι πιέσεις και εκβιασμοί προς τη Σόφια ήταν πρωτοφανείς. Η Βουλγαρία υπέκυψε, το έργο ματαιώθηκε. Στις Βρυξέλλες δήλωναν χαιρέκακα ότι διέλυσαν τα ρωσικά σχέδια του αγωγού! Μπράβο!!!

Ε, λοιπόν, αυτό που τόσο πολύ πολέμησαν τότε, είναι ο ίδιος ρωσικός αγωγός που γίνεται τώρα! Μόνο στη θέση των βουλγαρικών παραλίων που θα έβγαινε, μπήκαν τα... τουρκικά! Ποιος, λοιπόν, έβαλε στο παιχνίδι την Τουρκία; Ποιος της έδωσε το εργαλείο εκβιασμών; Στο πολυσύνθετο αυτό παιχνίδι της μεταφοράς φυσικών πόρων, η Ελλάδα έχει ακόμα στενή σχέση και συνεργασία με τη Ρωσία! Η σχέση θα μπορούσε να μην είναι μόνο εμπορική στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου κατά 65-70%, αλλά να αποκτήσει εταιρικό-κατασκευαστικό χαρακτήρα με διπλό όφελος:

  • Και ανάπτυξη υποδομών διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη,
  • Και μείωση της εμπορικής τιμής, όπως γίνεται συνήθως μεταξύ χωρών που έχουν συνεταιρισμό μεταξύ τους!

Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα με τη Ρωσία το απέκτησε, εν πολλοίς, η Τουρκία. Και η συλλογική Δύση συνέβαλλε τα μέγιστα!

Η Ευρώπη δείχνει σημάδια εξόδου από τον αντιρωσικό... λήθαργο, στον οποίο περιήλθε, υπακούοντας στα κελεύσματα των Αμερικανών! Η ομιλία Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού δεν αποτέλεσε μόνο μια σκανδαλώδη πρόκληση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ήταν και μια απόδειξη του γεωπολιτικού λάθους της Δύσης να απομονώσει ενεργειακά τη Ρωσία, χάρη των στενών οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ!

Τώρα ας γευτεί τις τουρκικές συνέπειες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγωγοί ΤΑΝΑΡ, ΤΑΡ και... LNG! Ταλαίπωρη Ελλάδα, τι αέρα κοπανιστό σου σερβίρουν;

ΝΑΤΟ - ΗΠΑ: Η Ελλάδα πληρώνει με χρήμα και... βάσεις έχοντας μηδενικά οφέλη;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
TAP, TANAP, ΑΟΖ, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK