ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

«Εξυπηρετήσεις και φιλοξενία» σε αμερικανικές βάσεις φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει η Αθήνα αν η Τουρκία κλείσει εκείνες που βρίσκονται στο έδαφος της! Νέο στάδιο εξέλιξης του σεναρίου που ξετυλίγεται τελευταία στο επίπεδο των διμερών σχέσεων!

Δεν προκαλεί έκπληξη η προσέγγιση ότι αν οι ΗΠΑ αντιμετωπίσουν πρόβλημα συνέχισης της παραμονής των βάσεων τους στο έδαφος της Τουρκίας, «εμείς, ευτυχώς, έχουμε αρκετές ώστε να φιλοξενήσουμε οποιαδήποτε στρατιωτική βάση», φέρεται να δήλωσε διπλωματική πηγή!

Τέτοιου είδους προσεγγίσεις έρχονται ως φυσιολογικές μετά την υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής Συμφωνίας.
Η αντίληψη που περνά στην κοινωνία κινείται στη εξής λογική: οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με την Τουρκία, λόγω κυρίως της...ανυπακοής που δείχνει ο πρόεδρος Ερντογάν, αγοράζοντας οπλικά συστήματα απο τη Ρωσία.

Η «κόντρα» μεταξύ τους μπορεί να...ωφελήσει εμάς, άρα κάνουμε ότι είναι δυνατό να στρώσουμε χαλί στους Αμερικανούς που θα μας προστατεύσουν από τους Τούρκους!

Αν λοιπόν, η Άγκυρα υλοποιήσει τα λεγόμενα του ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου, ότι μπορεί να απομακρύνει την τεράστια αμερικανική βάση στο Ιντζιρλίκ, τότε...λογικά, εμείς προσφερόμαστε να...φιλοξενήσουμε!

- Θα φύγουν από κει και θαρθουν εδώ, άρα θα...προστατευτούμε, περνά το μήνυμα στον κόσμο!

Για τους ειδικούς σε στρατιωτικά θέματα υπάρχει μια εικόνα πολύ πιο συνθέτη από την...απλοποιημένη που είναι προς μαζική κατανάλωση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σειρά βάσεων στην ευρύτερη περιοχή, Κατάρ, Ιορδανία, Ελλάδα με κορμό τη Σούδα...

Πράγματι, η αεροπορική και όχι μόνο, βάση στο Ιντζιρλίκ αποτελεί το επίκεντρο όλων των αμερικανικών επιχειρησιακών ενεργειών στην περιοχή. Η βάση όμως αποτέλεσε το κέντρο εξύφανσης του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα τον Ιούλιο 2016 με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν...Από εκείνη τη στιγμή και εκείνο το γεγονός ξεκίνησε ο προβληματισμός για την τύχη της βάσης. Ο τούρκος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι οργανωτές του πραξικοπήματος ήταν οι ΗΠΑ, άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της βάσης, απαγόρευσε τις πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, έβαλε εμπόδια σε σειρά ΝΑΤΟικών πτήσεων δημιουργώντας ενοχλήσεις στη λειτουργία των κινήσεων του Συνασπισμού κλπ...

Στη συνέχεια οι αμερικανοί εντέχνως έστρεψαν την προσοχή στο θέμα της αγοράς των ρωσικών S-400, θέλοντας να δείξουν ότι εκείνοι έχουν την πρωτοβουλία στις επερχόμενες εξελίξεις.

Στο διάστημα αυτό η Αθήνα διεύρυνε εντυπωσιακά το φάκελο στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Από την εποχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με την...άοκνη, «φιλική» συμμετοχή των υπηρεσιών του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Πάιατ, διαμορφώθηκε το πλαίσιο μιας νέας Συμφωνίας που λόγω των εκλογικών εξελίξεων του καλοκαιριού, υπογράφτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου! Όπως είχε δηλώσει ο Ν.Δένδιας, η υπογραφή της Συμφωνίας «ήταν ειλημμένη υποχρέωση». 

Οι ετήσιες ανανεώσεις όχι μόνο ξεπεράστηκαν αλλά η Αθήνα υπερέβη και τα πιο...αισιόδοξα «όνειρα» του...Πάιατ για συμβόλαιο πενταετίας! Η παραμονή των βάσεων στη χώρα μας με βάση τη νέα Συμφωνία, δεν υπόκειται καν σε χρονικούς περιορισμούς!
Ως απόρροια της Συμφωνίας, η Αθήνα θεωρεί ότι παίρνει ως αντάλλαγμα πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική στήριξη Ελλάδας και Κύπρου έναντι της Τουρκίας. Μια εκτίμηση είναι ότι οι ΗΠΑ φάνηκαν «αξιόπιστες», λένε στελέχη και της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης!

Όσο περισσότερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία υπάρξει στη χώρα μας, εκτιμούν, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η «ασπίδα προστασίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων!

Η φιλοξενία και οι διευκολύνσεις δίνουν και παίρνουν... Η Σούδα σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα ευρύτερο στρατιωτικό κέντρο με διεύρυνση και εμβάθυνση προβλήτα, επιμήκυνση και εκσυγχρονισμό αεροδιαδρόμου, κατασκευών νέων επιχειρησιακών κέντρων και...πολίχνη διαμονής προσωπικού μερικών χιλιάδων αμερικανών ειδικών!

Το Οκτώβριο γράφτηκε για την πτήση του γιγάντιου βαρέως βομβαρδιστικού Β-52, από την Αγγλία που πέταξε πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο, «στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία», όπως έσπευσαν θριαμβολογικά να καταγράψουν ορισμένα ΜΜΕ!
Το αεροσκάφος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές προσγειώθηκε στη Σούδα! Άρα ο αεροδιάδρομος ήδη επιμηκύνθηκε διότι ο παλιός δεν είχε δυνατότητα υποδοχής τέτοιου τύπου αεροσκάφους.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι το καθεστώς διοίκησης της Σούδας δεν αλλάζει, η ελληνική διοίκηση παραμένει, όπως και στις άλλες νέες βάσεις που εμφανίστηκαν,(Λάρισα, Μαγνησία, Αλεξανδρούπολη). Οι αμερικανοί έχουν μόνο τη διαχείρηση! Τυπικά, έτσι είναι. Ουσιαστικά;

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ!

Αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο, είναι γνωστό ότι, όπως και σε σειρά βάσεων στη Γερμανία έτσι και στη βάση Ιντζιρλίκ, οι αμερικανοί έχουν εγκατάσταση πυρηνικών όπλων. Κανείς Έλληνας ιθύνων δεν έχει απαντήσει σε δημοσιεύματα, κυρίως σε ΜΜΕ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, ότι με τη νέα Συμφωνία με τις ΗΠΑ, ανοίγει ο δρόμος για εγκατάσταση  πυρηνικών σε ελληνικό έδαφος! Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις περί «φιλοξενίας», «εξυπηρετήσεων» κλπ;
Έχει γίνει γνωστό ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προωθούν ένα πρόγραμμα  εκσυγχρονισμού του πυρηνικού τους οπλοστασίου! Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο 2017, ο Γ.Γ. Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή απόψεων στη βάση του υποθετικού σεναρίου κρίσης με...πυρηνική πτυχή! Και βέβαια, και τότε αλλά και στην πρόσφατη Σύνοδο στο Λονδίνο, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως άμεση και έμμεση απειλή!

Κορυφαία στρατιωτικά στελέχη μιλάνε για «αύξηση αποτυπώματος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα» σε βαθμό που η παρουσία τους επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν από το 1980! Και αυτό, τάχα, γίνεται «ασπίδα προστασίας» από την τουρκική επιθετικότητα...

Όλος όμως ο σχεδιασμός των ΗΠΑ έχει αναλυθεί ότι στοχεύει στην οικοδόμηση μιας γραμμής αντιμετώπισης και παρακολούθησης της Ρωσίας που ξεκινά από τη Βαλτική και την Πολωνία την Ουκρανία, τις χώρες των Βαλκανίων τη Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Και καμία σχέση δεν έχει με τη δική μας κόντρα με την Τουρκία. Πόσο δε με τη δημιουργία «ασπίδας» έναντι της Τουρκίας!
Άλλωστε η «φιλοξενία», σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν θα περιοριστεί μόνο στην...υπερ-βάση της Σούδας, τη Λάρισα, Μαγνησία και Αλεξανδρούπολη...Θα διευρυνθεί σε Δυτική και Νότια Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου με εκσυγχρονισμούς βάσεων του ελληνικού στρατού!

Μέσα από τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, χωρίς να μιλάνε για την ουσία κυβερνητικοί και στρατιωτικοί παράγοντες, «περιορίζονται» σε εκφράσεις περί φιλοξενίας και αύξησης του...αποτυπώματος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα! Προβλέπω να φέρουν ως...επιχείρημα ακόμα και τον... «Ξένιο» Δία!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK