ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Η Άγκυρα αποτελεί «βασικό εταίρο για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ» και το Πεντάγωνο θέλει να διατηρήσει τη σχέση αυτή! «Βρισκόμαστε εκεί, με άδεια της κυβέρνησης της Τουρκίας...» για την υπεράσπιση του στρατηγικού μας εταίρου στο ΝΑΤΟ!

Η καθ' όλα ενδοτική, θα έλεγε κανείς, ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, αναφορικά με τις τουρκικές απειλές για εκδίωξη από τη βάση Ιντσιρλίκ, δείχνει ότι οι στρατιωτικοί, σε αντίθεση με μια σειρά... άκαπνους βουλευτές και γερουσιαστές της χώρας τους, ακολουθούν τη γραμμή Τραμπ!

Βέβαια, καλούν τους «στρατηγικούς εταίρους» να δείξουν πιο διαλλακτική πολιτική στο θέμα με τους S-400... Αυτή, ακριβώς, είναι και η γραμμή του προέδρου: μαστίγιο και... καρότο! Έλα, όμως, που μπορεί να πέσεις πάνω σε τύπο ανθρώπου... άκαμπτου...

«Όσο εγώ γνωρίζω τον χαρακτήρα του προέδρου Ερντογάν, δύσκολο να πετύχει κανείς υποχωρήσεις εκ μέρους του χρησιμοποιώντας εργαλεία πιέσεων πάνω του», εξηγεί ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, εδώ και 15 μήνες, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προμηθευτεί για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας του, το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400! Και, μάλιστα, θα το κάνει, γιατί οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ - κυρίως οι Αμερικανοί - δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις του για την αγορά του αντίστοιχου, Patriot!

Περισπούδαστες αναλύσεις αμερικανικών «Ινστιτούτων», που μεταφράζονταν και σερβίρονταν και στην ελληνική κοινή γνώμη, έκαναν λόγο για... μπλόφες του Ερντογάν, «αν τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο θα του διαλύσουν την οικονομία...» και άλλα... βαθυστόχαστα! Το έκανε. Το περασμένο καλοκαίρι, οι S-400 έφθασαν στο έδαφος της Τουρκίας!

Ακόμα και τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ, από τη μια, του γράφει επιστολή και του λέει «μη γίνεσαι ανόητος», από την άλλη, του προτείνει συμφέροντα συμβόλαια... 100 δισ. δολαρίων!

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, οι προπαγανδιστικές σειρήνες κάνουν ότι είναι δυνατό, να εμφυσήσουν την ιδέα ότι «Ρώσοι και Τούρκοι τα έχουν βρει σε βάρος της Ελλάδας»! Και πως οι ρωσικοί πύραυλοι είναι ακριβώς εκείνοι, που θα χρησιμοποιηθούν ενάντια στην Ελλάδα με, τουλάχιστον, τη ρωσική ανοχή! Άρα... τρέξτε να προφυλαχτείτε... Πού; Μα, στην αμερικανική αγκαλιά!

Πριν από 25 χρόνια, ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300 και να το εγκαταστήσει στο νησί! Η Τουρκία... έσκουζε, χτυπιόταν και απειλούσε ότι δεν θα επιτρέψει αλλαγή ισορροπιών στην περιοχή! Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες, που, τελικά, έγινε αποδεκτή η εναλλακτική λύση να τοποθετηθεί το σύστημα, αντί της Κύπρου, στην Κρήτη... Όπου και βρίσκεται από την Άνοιξη του 1999!

Θυμάμαι, στην αποκλειστική συνάντηση-συζήτηση, στη Μόσχα, με τον κεντρικό σχεδιαστή του S-300, που μου έλεγε για «έξυπνους πυραύλους», με καθαρά «αμυντική λειτουργία». Εξηγούσε ότι «έξυπνοι» είναι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος, γιατί, ότι είναι στον αέρα, κινείται και πρέπει να έχεις... εξυπνάδα εν το πετύχεις!

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που διαθέτει για τις αμυντικές της ανάγκες και το αμερικανικό σύστημα Patriot και το ρωσικό S-300! Μόνο που το δεύτερο, δεν το είχε θέσει ποτέ σε επιχειρησιακή δράση. Γιατί; Μήπως επειδή θα... φωτογράφιζε όλες τις κινήσεις των Αμερικανών στη βάση της Σούδας; Με το ρωσικό σύστημα έγινε, μόνο μια φορά, δοκιμή και το αποτέλεσμα που έδωσε, προκάλεσε ενθουσιασμό στους ειδικούς! Όλα τα τουρκικά ιπτάμενα που «αλωνίζουν» καθημερινά τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο, βρέθηκαν στην ακτίνα δράσης του συστήματος. Οι Τούρκοι πιλότοι άρχισαν να... τρελαίνονται και μεμιάς εξαφανίστηκαν από τον ελληνικό ουρανό! Αν, πράγματι, θέλαμε να έχουμε «κλειδωμένο το Αιγαίο», γιατί το σύστημα αυτό είναι στις... κούτες και όχι σε επιχειρησιακή δράση; Την Άνοιξη του 2018, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε με το αντίστοιχο ρωσικό, συμφωνία αναβάθμισης του S-300, το οποίο τώρα μπορεί να λύσει ακόμα πιο σύνθετα προβλήματα αεράμυνας.

Και, επίσης, μια σημαντική παράμετρος στην ελληνοτουρκική κρίση των ημερών. Τα συστήματα αεράμυνας εκτελούν, ακριβώς, τη λειτουργία που τους δίνει ο λεκτικός προσδιορισμός τους. Υπερασπίζονται τη χώρα από επιθέσεις από αέρος! Η Τουρκία ετοιμαζόταν να προμηθευτεί τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35. Σε υποτιθέμενη σύγκρουση, από πού θα προέρχεται η απειλή για την Ελλάδα; Προφανώς, κυρίως, από τα τουρκικά αεροσκάφη. Και, μάλιστα, τα πιο σύγχρονα, όπως τα F-35. Ακούστηκε, όμως, ποτέ, κάποια κριτική για το θέμα αυτό; Εν τέλει, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιμείνει και να μη τα παραδώσει στην Τουρκία. Όχι, όμως, για το χατίρι της... Ελλάδας!

Στις ΗΠΑ γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι η διαφήμιση των διαφόρων ειδών εξοπλισμών είναι για τους επικείμενους αγοραστές. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι ανταποκρίνονται στα διαφημιζόμενα... προτερήματα! Να, δύο εκκωφαντικά παραδείγματα: Όταν τον Αύγουστο 2017, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο, που ανέβηκε 500 χιλιόμετρα ύψος και έπεσε πίσω από το... Χοκάιντο, χωρίς να τον «πιάσει» κανένα από τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας που διαθέτει η Ιαπωνία, δυο-τρεις στρατηγοί της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου έπαθαν... εγκεφαλικά! Διότι διαπίστωναν, ότι τα συστήματα που τους σερβίρουν οι επικυρίαρχοί τους από την Ουάσιγκτον, τους αφήνουν εντελώς... ξεβράκωτους!

Αλλά, και κατά τη διάρκεια της επίθεσης με μη επανδρωμένα κατά των πετρελαιοπηγών και των εγκαταστάσεων της ARAMCO, στη Σαουδική Αραβία, πάλι τα αμερικανικά αντιαεροπορικά πιάστηκαν στον... ύπνο! Για να βγει ο υπουργός Εξωτερικών, Πομπέο, να δηλώνει αφοπλιστικά ότι «αυτά συμβαίνουν»! Και στις δυο περιπτώσεις, γίνεται λόγος για χώρες που ξοδεύουν εκατοντάδες δισ. δολ. για αγορά αμερικανικών εξοπλισμών!

Μετά από τέτοιου είδους παραδείγματα, παράλληλα με την εντυπωσιακή δράση των ρωσικών αντίστοιχων στη Συρία, οι Αμερικανοί κατανοούν, ότι αρχίζουν να χάνουν αγορές που είχαν μονοπωλιακά. Εκεί, βρίσκεται η ουσία της σκληρής αντίδρασής τους, ενάντια στη χρήση από την Τουρκία των S-400! Ακόμα και τώρα, που αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν! Μήπως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μας επέβαλλαν και εμάς να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ το σύστημα S-300, που βρίσκεται «στα κουτιά», στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελλάδα: απεριόριστη «φιλοξενία» σε αμερικανικές βάσεις!

ΝΑΤΟ - ΗΠΑ: Η Ελλάδα πληρώνει με χρήμα και... βάσεις έχοντας μηδενικά οφέλη;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ρωσία, άμυνα, Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK