ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 40
Βρείτε μας

Άγιες μέρες έρχονται και ο Χριστούλης φτάνει...Τι καλά που ακούγεται το στιχάκι τέτοιες χρονιάρες μέρες! Ο Χριστός όλων, παιδιών και μεγάλων, όπως διδάσκουν στα σχολεία. Πόσο καλά είναι τα πράγματα στην ορθόδοξη εκκλησία του Χριστού στο κόσμο;

Το 2019, περνάει στην ιστορία της παγκόσμιας ορθοδοξίας ως χρονιά που μπορεί να βάλει το στίγμα της στη πολυδιάσπαση της, έτσι και αλλοιώς, φθίνουσας αυτής μορφής του δόγματος με το οποίο πορεύτηκε η χώρα μας μέσα στους 10-11 προηγούμενους αιώνες!

Πολιτικές σκοπιμότητες της υπερατλαντικής υπερδύναμης να απομονώσει και να συρρικνώσει την επιρροή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, είχε ως συνέπεια τη χρήση, εκτός των άλλων, και του εργαλείου της ορθοδοξίας στο βωμό των επιδιώξεων. Ο χώρος του πλήγματος κατά της Ρωσίας, οριοθετήθηκε: Η Ουκρανία. Ως εργαλείο χρησιμοποιήθηκε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Για τους Αμερικανούς πολιτικούς ινστρούκτορες, εν πολλοίς άσχετους από την ιστορία και τις λεπτές σχέσεις της, ανά τους αιώνες, ορθοδοξίας, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»! Οι ινστρούκτορες πήραν το δόγμα Μπζεζίνσκι, που ανιστόρητα και εκχυδαϊσμένα ηχεί: η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία είναι υπερδύναμη, η Ρωσία χωρίς την Ουκρανία είναι...Άνω Βόλτα με πυρηνικά, ως...καθοδήγηση για δράση!

Το 2004, αρχικά, το 2014 στη συνέχεια η παγκόσμια δημοκρατική κοινότητα παρακολούθησε το όργιο νοθείας και εξευτελισμού κάθε έννοιας κράτους στην Ουκρανία με στόχο να τοποθετηθεί ηγεσία με σαφώς αντιρωσικό προσανατολισμό! Οι αμερικανοί πρέσβεις που υπηρέτησαν τότε στο Κιέβο, δεν το κρύβουν, βγαίνουν στα διάφορα τηλεοπτικά σόου και προβάλουν το...έργο τους!

Πέρα από την πολιτική αλητεία που ασκήθηκε στο Κιέβο και έφερε την αιματοχυσία του 2014, τις συνέπειες της οποίας γεύεται και θα γεύεται για πολύ ακόμα η ανήμπορη να ορθώσει πολιτικό ανάστημα έναντι των ΗΠΑ, Ευρώπη, ο στόχος ήταν το τσάκισμα της πνευματικής ενότητας των πληθυσμών της παλιάς τσαρικής Ρωσίας που μεγαλούργησαν και στην 80χρονη κοινή σοβιετική πορεία!

Το 2019, λοιπόν, με τα χέρια του Βαρθολομαίου πέτυχαν το αντικανονικό, αιρετικό σχίσμα της ρωσικής ορθοδοξίας. Την απόφαση Βαρθολομαίου, αναγνώρισαν, δυο εκκλησίες, η ελλαδική και το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας...

Κατανοούμε ότι οι αποφάσεις των δυο ήταν αναγκαστικές, ελήφθησαν κάτω από αφόρητες πιέσεις, εξηγεί ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξου Εκκλησίας. Οι ΗΠΑ, συνεχίζει, ποτέ δεν έκρυψαν την υποστήριξη τους στο αυτοκέφαλο της ουκρανικής εκκλησίας. Φτάνει μόνο να πούμε ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Παιατ, συναντήθηκε πολλές φορές με τον αρχιεπίσκοπο Ιερόνυμο, πριν εκείνος αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τη θέση για την αναγνώριση της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

Ο Πάιατ, έτυχε (!), να είναι πρέσβης στο Κιέβο την τετραετία πριν μετατεθεί στην Ελλάδα! Παρών εκεί στο αιματηρό αντισυνταγματικό πραξικόπημα το 2014!Το καλοκαίρι 2008, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Κιέβο όπου πήρε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρώσων!

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε προσωπικά ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, και του ζήτησε για άλλη μια φορά να δώσει αυτοκέφαλο, με οποιοδήποτε...αντάλλαγμα! Άνθρωποι της συνοδείας του Γιούσενκο πιστοποιούν ότι ο Βαρθολομαίος του εξήγησε πως δε μπορεί, διότι αυτό θα τον έκανε...αιρετικό! Προφανώς, σωστή τοποθέτηση...

Πέρασαν μόλις δέκα χρόνια και τελικά...μπόρεσε, έδωσε το αυτοκέφαλο. Τι μεσολάβησε;

Άλλο εκκωφαντικό παράδειγμα εξαναγκασμού ιεραρχών στις πολιτικές επιδιώξεις των επικυρίαρχων υπερατλαντικών πολιτικών κύκλων, αποτελεί το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ο πατριάρχης Θεόδωρος 2ος, λίγο καιρό πριν αναγκαστεί να αναγνωρίσει την απόφαση Βαρθολομαιου για επίδοση αυτοκέφαλου είχε επισκεφθεί τη Ρωσία και μιλούσε με τη γλώσσα της λογικής. Για την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της παγκόσμιας ορθοδοξίας κ.α. Γύρισε πίσω, δέχτηκε συγκεκριμένες επισκέψεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία και...έκανε στροφή. Όπως και ο Ιερόνυμος!

Οπως μαθαίνουμε, η ρωσική εκκλησία σκέφτεται να επανεξετάσει τον τρόπο παρουσίας της στην αφρικανική Ήπειρο. Διότι η ρωσική εκκλησία αναγνώριζε το ρόλο του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην Αφρική, αν και εξηγεί πως ο τίτλος «πάσης Αφρικής» δόθηκε μόλις πριν από 100 χρόνια! Νωρίτερα η δικαιοδοσία του περιορίζονταν στα εδάφη που παραδοσιακά ανήκαν στο Αλεξανδρινό πατριαρχείο! Μέχρι τώρα οι ρωσικές ενορίες στην Αφρική και οι ιερείς έμπαιναν προσωρινά στη δικαιοδοσία της Αλεξάνδρειας! Τώρα, προφανώς η κατάσταση θα αλλάξει...

Ο Ιλαρίων εξηγεί πως στο εσωτερικό της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας υπάρχουν δεκάδες ιερείς «από αρκετές αφρικανικές χώρες που μας γράφουν επιστολές και εκφράζουν την αντίθεση τους στην αναγνώριση της εκκλησίας των σχισματικών...».

Το ρωσικό πατριαρχείο φαίνεται πως προσανατολίζεται στην δημιουργία ξεχωριστών εκκλησιών στην Αφρική. Το ίδιο είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει και μέσα στην Τουρκία, την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια Ρώσοι κάθε χρόνο!

Εκείνο που διαμηνύει η ρωσική εκκλησία είναι ότι « με βαθιά θλίψη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα...» αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την επαφή με εκείνους «τους αρχιερείς που δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν τη νομιμοποίηση των σχισματικών. Γνωρίζουμε ότι τέτοιοι είναι πολλοί και μέσα στην ελλαδική εκκλησία και στο πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και παντού στον κόσμο...».

Εκείνοι που δεν έχουν δίκη τους πνευματική ιστορία αλλά επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, αρκούνται να...υφαρπάζουν και να διαστρεβλώνουν την ιστορία άλλων. Μόνο και μόνο επειδή διαθέτουν δύναμη και...αργύρια! Το θλιβερό είναι εκείνοι που αποδέχονται να χρησιμοποιηθούν ως...εργαλεία!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
Εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK