ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα βρισκόμενος στο κατάστρωμα ρωσικού πολεμικού, ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές που παρείχαν άδεια ελλιμενισμού. Μια από τις θετικές εικόνες στη διμερή συνεργασία. Στην αποτίμηση του 2019, τι «εισπρακτικά» υπήρξαν;

Τον Νοέμβρη 2018, ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τη Μόσχα ώστε, όπως ειπώθηκε, να αποκαταστήσει την «παρεξήγηση» που είχε συμβεί λίγους μήνες νωρίτερα, με την απέλαση Ρώσων διπλωματών και τη χρήση «σκληρών» και, εν πολλοίς, πρωτοφανών, χαρακτηρισμών από την Αθήνα...

Στις αρχές 2019, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, για χάρη της οποίας κύλισε τόσο νερό στον αντιρωσικό μύλο των... αμερικανικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια. Η Μόσχα, μετά την επικύρωση των κοινοβουλίων, αναγνώρισε τη νέα ονομασία της μικρής γείτονος χώρας, θέση που είχε εκφράσει επί διακυβέρνησης Καραμανλή (2008)!

Αρχές του 2019, τη Μόσχα επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε στους συνομιλητές του, ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρωατλαντικό σύστημα αξιών, και ότι ο ίδιος, ως επερχόμενος πρωθυπουργός, θα κρατήσει μια θετική στάση στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Όπως έκανε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ηγείται, αναφέροντας την εποχή του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και «βεβαίως τη διμερή συνεργασία επί κυβέρνησης της Ν.Δ. την πενταετία του Κώστα Καραμανλή...».

Το Φθινόπωρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε τη Μόσχα, προφανώς, για γνωριμία και επιβεβαίωση αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων. Ο πολυέμπειρος ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κράτησε τον ομόλογό του, στην τετ-α-τετ συνάντησή τους, επί 45 λεπτά, επιχειρώντας να διαγνώσει το συγκεκριμένο των διμερών σχέσεων στο εξής. Τι διαπίστωσε, μόνο ο ίδιος το... γνωρίζει!

Εκείνο που βγήκε προς τα έξω είναι ότι δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα, ένα επεξεργασμένο πακέτο δράσης στο διμερή τομέα. Ίσως, με τα δεδομένα που εισέπραξε ο ΥΠΕΞ, Δένδιας, να εκπονηθεί ένα τέτοιο πακέτο... Μακάρι...

Η Μόσχα, τα προηγούμενα τρία χρόνια, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της να κρατήσει ψηλά τη διμερή σχέση: Το 2016 υλοποιήθηκε το «Κοινό αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας», χρονιά που πράγματι έγιναν πολλαπλές εκδηλώσεις και στις δυο χώρες. Από τον Οκτώβρη του 2017 και μέχρι το τέλος του 2018, είχαμε το «Κοινό τουριστικό έτος», όπου η Ελλάδα για πρώτη φορά «ταξίδεψε» σε τρεις δεκάδες ρωσικών επαρχιών, ξεδιπλώνοντας το τουριστικό προϊόν της, αναδείχνοντας τη μακραίωνη ιστορική, πολιτιστική σχέση με το ρωσικό κόσμο! (Για χάρη της Ελλάδας, η Ρωσία εξήγησε στους Τούρκους εταίρους της που πρότειναν το 2018, ότι κοινό τουριστικό έτος μαζί τους μπορεί να κηρυχθεί μετά τη λήξη του αντίστοιχου με την Ελλάδα)!

Το 2019, ολοκληρώθηκε το «Κοινό έτος, γλώσσας και λογοτεχνίας», όπου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μεταφράστηκε και εκδόθηκε στη ρωσική γλώσσα μια μικρή μεν αλλά σημαντική γκάμα βιβλίων σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων!

Στο ιστορικό, πολιτισμικό τομέα «καλά πάμε», θα έλεγε κανείς!

Μένει να προσεγγίσουμε τον οικονομικό και βέβαια τον... γεωπολιτικό!

Το γεωπολιτικό πρέσινγκ το οποίο ασκείται στην Αθήνα από τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας συνεχίζει να επιδρά ανασταλτικά στη διμερή και ομολογουμένως επωφελή σχέση μας με τη Ρωσία!

Στα ενεργειακά, παρά την οφθαλμοφανή ωφέλεια από την προμήθεια σε ρωσικό φυσικό αέριο, που θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο επικερδής, αν επιδιώκαμε να είμαστε μέσα στο κλαμπ των χωρών μεταφοράς υδρογονανθράκων προς Βαλκάνια και Ευρώπη, όπως σχεδίαζε η Μόσχα με την Αθήνα αρχικά (2007-2008), μας επιβλήθηκε σχέδιο με την ίδια ορολογία (χώρα διαμετακόμισης XAB), με πηγές προέλευσης πρώτων υλών από... νεφελώδεις έως αμφισβητήσιμες! (Είναι μνημειώδης η αναλγησία των... συμμάχων, να μας τροφοδοτούν με πανάκριβο υγροποιημένο αέριο, που αποδείχτηκε ότι είναι... ρωσικής προέλευσης! Αρκεί που μας το προμηθεύουν αμερικανικές εταιρίες!!!).

Το θέμα προώθησης του σχίσματος της ουκρανικής εκκλησίας, παρά το γεγονός ότι αφορά τον πατριάρχη Βαρθολομαίο και η γραμμή του ΥΠΕΞ είναι ότι «δεν μπαίνουμε στα εκκλησιαστικά», ωστόσο, αποτελεί ένα ακόμα «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις που δυστυχώς, θα έχει τις αρνητικές του επιπτώσεις, εκτός των άλλων και στον τουρισμό... Άλλωστε, για το θέμα ενημερώθηκε διεξοδικά στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, που δήλωσε εντυπωσιασμένος από το βάθος γνώσης του Λαβρόφ στο ζήτημα αυτό!

Ενώ, λοιπόν, προηγήθηκε τόση ευρεία δουλειά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου «κοινού τουριστικού έτους», αυτή κινδυνεύει να εξανεμισθεί, εξαιτίας κινήσεων που, και εδώ, μας επιβάλλουν οι υπερατλαντικοί σύμμαχοί μας!

Στη Μόσχα ευελπιστούν, ότι η γρήγορα εναλλασσόμενη εικόνα των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τον αραβικό κόσμο, θα βάλει τη σφραγίδα της στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα τον νέο χρόνο!

Η εμμονή ορισμένων κύκλων στην αυθαίρετη ταύτιση των ρωσικών συμφερόντων με αυτά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, πέρα από διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αποτελεί και συνέχιση της επιζήμιας πολιτικής απομόνωσης της Μόσχας από το σταθεροποιητικό  γίγνεσθαι, τόσο στα νότια και ανατολικά σύνορά μας, όσο και στα Βαλκάνια!

Η επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη αποτελεί δείγμα διεύρυνσης της αναζήτησης στηριγμάτων των εθνικών μας θεμάτων. Άλλωστε, η προσέγγιση των... συμμάχων μας στο πρόβλημα με την τουρκική επιθετικότητα είναι αυτή των... ίσων αποστάσεων!

Το νέο χρόνο, η Ρωσία προετοιμάζεται με πλειάδα εκδηλώσεων, ιστορικού, αρχειακού, επιστημονικού, θρησκευτικού χαρακτήρα να αναδείξει τη επέτειο των 200 χρόνων της επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, το 1821! Γεγονότα και στοιχεία συμβολής της Ρωσίας στην προετοιμασία εκείνου του αγώνα που οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους! Προφανώς, στον τομέα αυτό, η διμερής συνεργασία να ελπίσουμε ότι πρέπει να είναι δεδομένη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΗΠΑ - Τουρκία - Ελλάδα: Προς τι τόσος θόρυβος γύρω από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας;

Ελλάδα: απεριόριστη «φιλοξενία» σε αμερικανικές βάσεις!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ρωσία, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK