06:47 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 61
Βρείτε μας

Τα φέρετρα από το Ιντλίμπ προς την Τουρκία πολλαπλασιάζονται και οι κινήσεις Ερντογάν μάλλον απελπισία δείχνουν παρά έκφραση αυτοπεποίθησης. Η ήρεμη δύναμη της περιοχής είναι η Ρωσία και το σύνολο των παικτών τριγύρω από τη Μεσόγειο προσαρμόζεται ανάλογα. Η Αθήνα;

Πίσω από τον...κουρνιαχτό που αναδύεται από την κατευθυνόμενη «ενημέρωση» για την κατάσταση στο τελευταίο σοβαρό θύλακα των εξτρεμιστών μέσα στη Συρία, αρχίζει να διαφαίνεται η πορεία κατάρρευσης των νεοωθωμανικών επιδιώξεων της τουρκικής ηγεσίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν πετυχαίνοντας μια εντυπωσιακή άνοδο της τουρκικής οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια, παρασύρθηκε από εθνικιστές ιδεολόγους και επεχείρησε να εξυφάνει το σενάριο επαναφοράς της παλιάς οθωμανικής αίγλης!

  • Στο Ιράκ και τη Συρία με πρόσχημα τους Κούρδους βρέθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ώστε να «επαναφέρει»  έστω τμήματα των εδαφών τους που έχασε η καταρρέουσα αυτοκρατορία ως αποτέλεσμα του Α´Παγκόσμιου πολέμου!
  • Στη Λιβύη, την οποία επίσης έχασε ως αποτέλεσμα του Ιταλο-οθωμανικού πολέμου, πριν την έναρξη του Α´παγκόσμιου, δεν χρειάστηκε καν πρόσχημα: Το χάος που επέφεραν οι δυτικοί μετά την εξόντωση του Καντάφι, μετέτρεψε την πιο ευημερούσα χώρα της Βόρειας Αφρικής σε...ξέφραγο αμπέλι!
  • Στο Αιγαίο προώθησε τη θεωρία των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών» και πάνω σε αυτό χτίζει επί χρόνια την προσέγγιση του έναντι της Ελλάδας!

Το Σεπτέμβριο 2018, στο Σότσι, η Άγκυρα συμφώνησε με τη Μόσχα ένα τρόπο στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. Ήταν τότε που πολλοί «αναλυτές» και όχι μόνο, στην Ελλάδα, έσπευσαν να κακίσουν τη Ρωσία ότι «εναγκαλίζεται» με την Τουρκία «σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων»! Και να το φέρουν ως πρόσχημα και...σοβαρή δικαιολογία στην πλήρη υποταγή της Αθήνας στις επιταγές των ΗΠΑ! «Αφού οι Ρώσοι πάνε με τους Τούρκους εμείς πάμε με τους Αμερικανούς», ήταν η...αφοπλιστική, «βαθιά» ανάλυση ακόμα και υψηλών πολιτικών και διπλωματικών στελεχών στην Αθήνα!

Στο Σότσι, οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι σέβονται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα εργαστούν για την εκκαθάριση της χώρας από τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες. Δημιουργήθηκαν τέσσερεις ζώνες αποκλιμάκωσης και εκκαθαρίσεων στη Συρία. Στις τρεις ο συριακός στρατός έχει επανακτήσει τον έλεγχο, χιλιάδες πρόσφυγες επέστρεψαν και πασχίζουν να ξαναστήσουν την ειρηνική ζωή τους. Απέμεινε μόνο μια μεγάλη περιοχή, αυτή τριγύρω από το Ιντλίμπ... Την ευθύνη για την αποκλιμάκωση ζήτησε και πήρε η Τουρκία.

Ο Ερντογάν φωνασκούσε συνεχώς ότι η παρουσία του στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εξασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας του από τους Κούρδους που τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες! Απαιτούσε να ελέγχει μια ζώνη 30-35 χιλιομέτρων βάθος και 470-500 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, μέχρι τον Εφράτη! Ουσιαστικά να καταλάβει το...25% του συριακού εδάφους! Η ρωσική διπλωματία δεν τον αντέκρουσε σκληρά. Ο Πούτιν του είπε, «κατανοούμε τις ανησυχίες» και του προτείνω να γίνονται από κοινού ρωσοτουρκικές περιπολίες σε ένα βάθος 5-7 χιλιομέτρων και μήκος 250-270 χιλ. Η Μόσχα ανέλαβε να πείσει τους Κούρδους να απομακρύνουν το βαρύ οπλισμό έξω από τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων, όπως ζητούσε ο Ερντογάν. Η υπόθεση αυτή έληξε μέσα σε ένα μήνα χωρίς παρατράγουδα! Το Ιντλίμπ όμως παρέμεινε ως πρόβλημα.

Το Οκτώβρη 2019 οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν ξανά με αντικείμενο το ίδιο θέμα. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ακεραιότητα της Συρίας...

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ρώσος ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, η Τουρκία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει ορισμένα βασικά σημεία της Διακήρυξης του Σότσι. Συγκεκριμένα, δεν διαχώρισε την ένοπλη αντιπολίτευση που έδειξε ετοιμότητα διαλόγου με τη Δαμασκό, από τους τρομοκράτες. Αντίθετα, το Ρωσικό κέντρο ειρήνευσης στη Συρία διαπίστωσε κατ´επανάληψη την άμεση εμπλοκή τουρκικών στρατευμάτων σε ένοπλες επιχειρήσεις τρομοκρατικών ομάδων, τόσο κατά του συριακού στρατού όσο και κατά των ρωσικών βάσεων στην περιοχή!
Όπως και στις 19/2 έτσι και στις 27/2, σε επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων κατά των τρομοκρατών βρέθηκαν πάνω στο στόχο τμήματα του τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις να υπάρξουν θύματα με άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

- Με βάση τις συντεταγμένες που μας έδωσαν οι ίδιοι, τουρκική μονάδα εκεί δεν έπρεπε να υπάρχει, ξεκαθάρισε το ρωσικό Υπ. Άμυνας!

Η ουσία είναι μια: η Μόσχα μιλάει για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και το εννοεί, η Άγκυρα το διακηρύσσει αλλά πράττει κατά το...δοκούν!

Και έχει απώλειες, και θα έχει και στη συνέχεια αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Τώρα ο Ερντογάν, αφού ξαναμίλησε με τον Πούτιν, επιδιώκει διακαώς μια νέα συνάντηση μαζί του...

Και στη Λιβύη η Μόσχα επιδιώκει να πείσει την Άγκυρα να σταματήσει να τροφοδοτεί το καθεστώς της Τρίπολης με οπλισμό και χιλιάδες ένοπλους μισθοφόρους που κουβαλά εκεί από το...Ιντλίμπ, και να ενισχύσει τη διαδικασία διαλόγου. Το Κρεμλίνο κρατά ανοικτό διάλογο και με το στρατάρχη Χαφτάρ και με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, Σαράτζ... Μια στρατιωτική επικράτηση του Χαφτάρ είναι πιθανή, θα γίνει όμως με αιματοχυσία ανάμεσα σε πολυπληθείς φυλές με αντικρουόμενα συμφέροντα και έτσι δεν θα φέρει ειρηνική συνύπαρξη όπως υπήρχε παλιότερα, εκτιμούν αναλυτές στη Μόσχα.

Η Ρωσία, λοιπόν, παίζει ένα ρόλο μεγάλης ήρεμης, καθησυχαστικής δύναμης  και στις δυο περιπτώσεις, πράγμα που βρίσκεται σε γεωπολιτική αντίθεση με τα σχέδια της Τουρκίας! Με τον ήρεμο, διπλωματικό κυρίως τρόπο και τις τακτικές υποχωρήσεις περνά τη γραμμή της λύσης των όποιων αντιθέσεων των διαφόρων πλευρών με διαβουλεύσεις.

Βρισκόμαστε στη φάση που ο ρωσικός τρόπος, με προβλήματα, υπαναχωρήσεις, αθετήσεις συμφωνημένων από την άλλη πλευρά, ωστόσο επιβάλλεται. Και αυτό αποτελεί πολιτική ψαλιδίσματος των εθνικιστικών, επεκτατικών ορέξεων της Τουρκίας!

Μήπως εμείς θα πρέπει να ξαναδούμε πιο βαθιά τη ρωσική προσέγγιση έναντι της Τουρκίας και σε όσα διατυμπανίζει η Άγκυρα με τις θεωρίες περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο; Μήπως η περιχαράκωση της ακεραιότητας μας, πέρα από το αξιόμαχο του στρατού μας, θα πρέπει να ενισχύεται και από διάλογο με εταίρους που γεωπολιτικά δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή μας;

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Ρωσία, Τουρκία, Ερντογάν, Λιβύη, Ιντλίμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK