04:19 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 50
Βρείτε μας

Βρε τι μεταλλάξεις έφερε ο κορονοϊός; Αναλυτές δημοσιοποιούν ανησυχίες τους ότι ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας «αποτελεί απειλή»! Ότι τα θεμέλια της Ε.Ε. τρίζουν και ότι ήρθε καιρός για «άξονα φιλίας με τη Ρωσία»! Η Αθήνα, θεωρούν σοβαροί παράγοντες, επίσης δέχεται εισηγήσεις κίνησης προς τον ίδιο άξονα...

Στην πρόσφατη τηλεσύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κοντε, προσεκτικά, μη τυχόν «σπάσει αυγά» από εκείνα που του υποσχέθηκαν οι βόρειοι μεγαλογείτονες (Γερμανοί, Ολλανδοί κ.α.) για να επουλώσει τις τεράστιες πληγές της χώρας του, αναγνώρισε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία «αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ε, και; Θα πει αφοπλιστικά κάποιος... Τους μάθαμε όλους αυτούς τους... πρωθυπουργούς και προέδρους χωρών-μελών... Φωνασκούν μέχρι να τα πάρουν και μετά... ομερτά! Κάπως έτσι αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των «βόρειων» πλουσίων χωρών της Ε.Ε. την Ιταλία. Με λόγια, όχι απλά υποτιμητικά, αλλά πρόστυχα! Ω, τι... όμορφος ευρωπαϊκός κόσμος, «αλληλέγγυος»!!!

Και όμως, παρά τις μεγαλοστομίες για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που αποφασίστηκε να δοθούν προς «αποκατάσταση» των οικονομιών των χωρών του Νότου, με το αζημείωτο βέβαια, αναλυτές, ακόμα και στη Γερμανία, κρούουν τον κώδωνα κινδύνου!

Η αυτοπεριχαράκωση των χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η απαγόρευση αποστολής ιατρικού υλικού, ακόμα και επί χρήμασι προς άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., τίναξε στον αέρα, στις συνειδήσεις των πολιτών, τις... ανθρωποκεντρικές ιδέες περί «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας»! Η απροθυμία των χωρών του Βορρά να συνδράμουν τις οικονομίες των χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα...), κατά τον Γερμανό αναλυτή, Αλεξάντρ Ραρ, αποτελεί σαφές δείγμα ότι το εθνικό συμφέρον των χωρών-μελών, βρέθηκε πάνω από το ενωσιακό συμφέρον!

Δεν αποτελεί, άραγε, η διαπίστωση αυτή και ένα...χαστούκι προς τις ηγεσίες των χωρών του Νότου, που από το 2014 και μετά, σύρονται στην ψήφιση κάθε περιοριστικού μέτρου που τους επιβάλουν οι Βρυξέλλες, π.χ. ενάντια στη Ρωσία για χάρη της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης»;

Όταν ο κορονοϊός έφερε τα πάνω-κάτω, όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός βρήκε την ευρωπαϊκή πόρτα «κλειστή και τα κλειδιά παρμένα», στράφηκε, από ανάγκη, προς τη Ρωσία. Και πήρε απλόχερη βοήθεια! Είχε ψηφίσει, όμως, τις αντιρωσικές κυρώσεις, όπως έκαναν όλοι, μα όλοι, οι... σύντροφοί του των χωρών του Νότου! Και ας αντιδρούσαν οι αγρότες και οι παραγωγοί, που καταστρέφονταν οι εξαγωγές τους προς τα εκεί...

Οι σημερινές ηγεσίες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας κ.α. έβαλαν το εθνικό πάνω από το ενωσιακό, όπως διαπιστώνει ο Ραρ. Και όμως, οι ίδιες ηγεσίες, με ή χωρίς... σοσιαλιστική απόχρωση, κατηγορούσαν τη Μόσχα για «εθνικισμό», για χρηματοδότηση εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη! Αυτοί οι... Μερκελοδιεθνιστές! Οι... Μακρονοδιεθνιστές!

Τώρα όμως, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή και υπάρχει κίνδυνος «διάσπασης του κόσμου σε Δύση και Ανατολή, λόγω του σκληρού εμπορικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας», εκτιμά ο αρθρογράφος, Μόριτς Αντερς. Η πανδημία, λέει, επιταχύνει τις διαδικασίες διάσπασης...

Και ω του θαύματος!

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, δεν είναι δυνατή η δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, εκτιμά... βαθυστόχαστα ο Άντερς! Χρειαζόμαστε, λέει, μια συνεργασία όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία!!!

Δεν κρατιέμαι να μην... ανακράξω: σιγά την... ανακάλυψη!

Να, λοιπόν, κατά την... πρωτοποριακή γνώμη του συγκεκριμένου και πλειάδας άλλων Γερμανών, Γάλλων, Ιταλών κ.α. αναλυτών, ήρθε ο καιρός για τη δημιουργία ενός «άξονα φιλίας», όχι μόνο μεταξύ Βερολίνου-Παρισιού, αλλά και μεταξύ Βερολίνου-Παρισιού-Μόσχας...

Διότι, όπως παρατηρεί ο Αλεξάντρ Ραρ, «η Ε.Ε. μπορεί να μην αντέξει στη μάχη κατά του κορονοϊού και να καταρρεύσει»...

Άρα, μπορεί να συμπεράνει κανείς, η Ρωσία πρέπει να συνδράμει την Ε.Ε. ώστε να μην καταρρεύσει!!! 
Δηλαδή, εκεί που αρχικά την κατηγορούσαν ότι ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό, μέσα από τα εθνικιστικά κόμματα στη Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, ακόμα και τη... Χρυσή Αυγή, της χρέωσαν(!), τώρα που η δική τους ανάλγητη «εθνοαπομόνωση» λόγω της πανδημίας απειλεί την Ε.Ε. με κατάρρευση, χρειάζεται «άξονας φιλίας»! Ας είναι.

Έχει ενδιαφέρον ότι, στα αρχικά στάδια της πανδημίας και πριν ακόμα εκδηλωθεί το ιταλικό αίτημα για ρωσική βοήθεια, Έλληνες παράγοντες που διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με αντίστοιχους Ρώσους, έδειχναν να κατανοούν τις προειδοποιήσεις από τη Μόσχα, για κίνδυνο του τι μπορεί να συμβεί με τη διάδοση του κορονοϊού, αν δεν υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση... Και τι ανατροπές μπορεί να επέλθουν στο επόμενο στάδιο...

Οι προσεγγίσεις αυτές, όπως βεβαιώνουν κύκλοι που έχουν πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να έχουν τεθεί υπ' όψιν της ηγεσίας στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης, που λόγω της μακραίωνης σχέσης με τον ρωσικό κόσμο, βρίσκεται πιο κοντά στο να παίξει ένα ρόλο σε αυτό, που άλλοι στην καρδιά της Ευρώπης αποκαλούν δημιουργία «άξονα φιλίας» με τη Ρωσία! Δεν είναι απαραίτητο, να ζητήσει άρον-άρον βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως έκανε η Ιταλία, η Σερβία, η Βοσνία και τρεις δεκάδες άλλες χώρες, από τη Ρωσία. Μακάρι να μη χρειαστεί. Υπάρχει και το... μετά! Η μετά πανδημίας εποχή, η τουριστική σεζόν που φαίνεται ότι έχει καταρρεύσει. Και η τουριστική μας βιομηχανία, έτσι που εξελίχθηκε η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες της... ευρωπαϊκής μας πορείας, απέμεινε ουσιαστικά η μόνη, όπως λένε οι εκάστοτε υπεύθυνοι υπουργοί, που αποκαλείται (με δόση μελαγχολικής ειρωνείας), ως «βαριά βιομηχανία»!

Εν τέλει, η Ρωσία, σε αντίθεση με αυτά που της επισυνάπτουν, δεν έχει κανένα όφελος από μια αποδυναμωμένη Ευρώπη... Όπως δεν έχει όφελος από μια στείρα αντιπαράθεση μαζί της. Αν η ελληνική πολιτική ηγεσία θέλει, να μη μείνει κενό γράμμα η διακηρυγμένη - σε κάθε ευκαιρία - ειδική σχέση της με τον ρωσικό κόσμο, αν θέλει να στηρίξει την επαναφορά της τουριστικής της βιομηχανίας, τις εξαγωγές της, ας εκμεταλλευτεί τις προσεγγίσεις περί «άξονα φιλίας».

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Κίνα, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ευρώπη, Ρωσία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK