05:05 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Εμβόλιο κορονοϊού (373)
0 70
Βρείτε μας

Τον Οκτώβρη του 1957 οι Σοβιετικοί επιστήμονες άνοιξαν τις πύλες του διαστήματος για τον άνθρωπο με τον πρώτο δορυφόρο, Σπούτνικ! Τον Αύγουστο του 2020 ανοίγουν τις πύλες αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, με ένα νέο... Sputnik V! Είναι η ονομασία που δόθηκε στο εμβόλιο που καταχωρήθηκε επίσημα...

Γράψε κάτι για το εμβόλιο, μου μήνυαν πολλοί γνωστοί από τον Ιούλιο ακόμα.

Όχι, απαντούσα, διότι δε θέλω να φθάσει η ελληνική κοινωνία ξανά στα... επίπεδα που έφτασε παλιότερα με το «νερό του Καματερού»!  Άλλωστε, σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη που θα... ταρακουνήσει τον κόσμο δίνοντας διέξοδο σε μια πανδημία που ανέτρεψε τον τρόπο ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. 

Το ρωσικό εμβόλιο με την κωδική διεθνή του ονομασία, Sputnik V, ήρθε ως αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς ενός από τα κορυφαία στον κόσμο ερευνητικά ιδρύματα. Το Ινστιτούτο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας ονόματι Νικολάι Γκαμαλέγια, έχει ζωή και επιστημονική δράση 130 χρόνων, αποτελεί τη βάση εκείνη όπου δημιουργήθηκε πλειάδα άλλων εμβολίων, όπως κατά της πολιομυελίτιδας, της φυματίωσης, της διφθερίτιδας... Στη μεταπολεμική σοβιετική εποχή υπήρχε υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών! Κάτι ανάλογο επικράτησε και στις άλλες χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ... Αναρωτήθηκε άραγε κανείς γιατί οι χώρες αυτές, μέλη της Ε.Ε σήμερα, περνάνε την τωρινή πανδημία με το σχετικά λιγότερο δυνατό κόστος σε ασθενείς και θύματα; Μήπως ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος εμβολιασμού τις προηγούμενες δεκαετίες έβαλε τη δίκη του σφραγίδα υπεράσπισης του οργανισμού;

Και κάτι ακόμα για το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια: Οι έρευνες πάνω στους εμβολιασμούς που ξεκινούν από την εποχή της... Μεγάλης Αικατερίνης, έδωσαν το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, τριάντα ολόκληρα χρόνια πριν βγει το αντίστοιχο αμερικανικό!

Αυτά για το Ινστιτούτο. Για να γίνει ξεκάθαρο ποιος φορέας και με τι... αποσκευές παρήγαγε το νέο εμβόλιο.

Πέραν αυτού. Υπάρχει μια σειρά αντίστοιχων ιδρυμάτων στη Ρωσία, τη Μόσχα, την Πετρούπολη, το Νοβοσιμπίρσκ, το Ομσκ κ.ά. που επίσης βρίσκονται κοντά στη δημιουργία του δικού τους εμβολίου... Όπως ανέφερε η αρχίατρος, Άννα Ποπόβα, αυτό είναι πολύ καλό διότι το κάθε καινούριο εμβόλιο μπορεί να είναι προσαρμοσμένο για χρήση σε ειδικές ομάδες ασθενών με διαφορετικές δυνατότητες του οργανισμού τους (καρδιακά, πνευμονικά προβλήματα, νεφρικές παθήσεις, διαβήτη, άσθμα, επιληψίες, ασθένειες του νευρικού συστήματος κ.ά.). 

Ουσιαστικά, τους επόμενους μήνες η Ρωσία, σύμφωνα με την εξέλιξη των δεδομένων στα διάφορα ερευνητικά ιδρύματά της, φαίνεται ότι θα διαθέτει μέχρι και οκτώ διαφορετικές εκδοχές του εμβολίου κατά του κορονοϊού!  

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας κατοχύρωσε το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά της COVID-19, στη διεθνή κοινότητα υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντίδραση με δυο κατευθύνσεις: η πρώτη εκείνων που χαιρέτησαν την εμφάνιση ενός εμβολίου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σκεπτόμενοι κυρίως στη βάση της λογικής και της ανθρωπιστικής φύσης του θέματος. Και οι άλλοι, κυρίως τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ, που πολλαπλασίασαν τις δηλώσεις κάποιων γνωστών ερευνητών στις ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία κ.ά. που μίλησαν κυρίως για «πολιτική σκοπιμότητα και αλόγιστη κούρσα στη δημιουργία του εμβολίου», για έλλειψη «δημοσιοποίησης δεδομένων που δίνει τροφή για ενδοιασμούς ως προς την ποιότητα», για χρονική συμπίεση αφού η πιστοποίηση έγινε «χωρίς την τρίτη φάση δοκιμών»...

Ο Ρώσος υπουργός υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, μίλησε για «αβάσιμη κριτική» που ασκείται για καθαρά ανταγωνιστικούς λόγους! 
Πιο μεγάλη αξία, ωστόσο, έχει η τοποθέτηση του Ακαδημαϊκού, Διευθυντή του διάσημου Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, ο οποίος με την αυτοπεποίθηση του ειδικού που οι συνεργάτες του έφθασαν πρώτοι, ανάμεσα από δεκάδες άλλα ιδρύματα σε μια σειρά χωρών του κόσμου, σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία, δίνει την εξήγηση για την κριτική:

Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για κάποια συνωμοσία. Πρόκειται για μια «φυσιολογική» αρνητική αντίδραση των δυτικών εταιρειών αφού, απρόσμενα γι' αυτές εμφανίστηκε ένα νέο φάρμακο στη Ρωσία! Πρέπει να αντέξουμε την επίθεση που γίνεται από διάφορα ΜΜΕ, τα οποία πληρώνονται αδρά από τους ενδιαφερόμενους φορείς! 

Κάποια μονοπώλια στον χώρο παραγωγής φαρμάκων, στην προσπάθειά τους να αμαυρώσουν το ρωσικό εμβόλιο, δεν παραλείπουν ταυτόχρονα τις προσπάθειες να... εξαγοράσουν ερευνητές του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια που παρήγαγαν το εμβόλιο!!!

Ο διευθυντής του ινστιτούτου αποκαλύπτει ότι το τελευταίο διάστημα πράγματι εκδηλώθηκαν προσπάθειες εξαγοράς συνεργατών του. Με μια άνετη επιστημονική βεβαιότητα μιλάει για την ομάδα επιστημόνων που εργάζεται επί μια ολόκληρη δεκαετία στον τομέα αντιμετώπισης των ιώσεων και είχε δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία έγινε τελικά το νέο εμβόλιο!

«Πρόκειται για λαμπρούς επιστήμονες που θα ζήλευε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη» τονίζει ο Γκίντσμπουργκ.

Οι εταιρείες έχουν σκυλιάσει όχι τόσο από τη ρωσική ανακάλυψη όσο από την ανακοίνωση της Μόσχας να πάει σε μαζική παραγωγή του εμβολίου!

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν προϋπογραφεί συμφωνίες με πέντε χώρες για παραγωγή 500 εκ. δόσεων τον χρόνο με στόχο τη συνεχή αύξησή τους. Είναι τουλάχιστον είκοσι οι χώρες που εκδήλωσαν επιθυμία να το προμηθευτούν, ανάμεσα σε αυτές και χώρες που κάνουν την Ουάσινγκτον να... κοκκινίζει από οργή! Η Βραζιλία, π.χ., διά του εκπροσώπου της φέρεται να αναμένει πώς και πώς το εμβόλιο, «αφού είναι γνωστό το ευρύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας. 

Από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το εμβόλιο θα διατεθεί στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους δασκάλους μέσα στη Ρωσία. Είναι δυο κατηγορίες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή, οι πρώτοι με τους ασθενείς, οι δεύτεροι με τους μικρούς μαθητές, άρα χρειάζονται οι ίδιοι εμβολιασμό προς αποφυγή της έκθεσής τους στον ιό!

Από τα τέλη του χρόνου με αρχές του 2021 ο εμβολιασμός θα διευρυνθεί για όλο τον πληθυσμό, αλλά σε εθελοντική βάση. Οι εμβολιασμένοι δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς που θα συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους δεν έκαναν το εμβόλιο.

Οι φοβίες πολλών πολιτών, η αβεβαιότητα για την απόδοση του εμβολίου και οι όποιες ενστάσεις θα μειώνονται όσο θα διευρύνεται η χρήση του...

Μέχρι τότε, υπάρχει ακόμα ορισμένος χρόνος για συνέχιση του αποπροσανατολιστικού χορού των βρυκολάκων!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (373)
Tags:
Sputnik V, Ρωσία, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK