04:12 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Απλή «ασπιρίνη» για την Οικονομία είναι τα προς τη θετική κατεύθυνση 12 μέτρα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Το ότι στα μέσα του 2021 θα αποκτήσουμε μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και το Πολεμικό Ναυτικό μας θα ενισχυθεί με την απόκτηση τεσσάρων καινούριων φρεγατών, πέραν του ότι, μεταξύ άλλων, θα προσληφθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε βάθος χρόνου πέντε χρόνων, 15.000 άνδρες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στο Thessaloniki Helexpo Forum, το Σαββατοκύριακο, αναγγέλλοντας τα 6+12 βήματα του Σχεδίου για την ενίσχυση της Άμυνας και της Οικονομίας, κάποιους συμπατριώτες μας θα τους κάνει να κοιμούνται πιθανότατα ευκολότερα τα βράδια. Ιδιαίτερα μετά τα πατριδοκάπηλα, οριακά σαδιστικά πολεμοχαρή Δελτία Ειδήσεων, που προεξοφλούν όχι απλά το θερμό επεισόδιο, αλλά και την πολεμική σύρραξη με την Τουρκία.

Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Γαλλία, 22 Αυγούστου 2019
© Φωτογραφία : Dimitris Papamitsos

Η Οικονομία όμως ματώνει, όσο και αν οι τουρκικές φρεγάτες και τα τουρκικά γεωτρύπανα προκαλούν ταραχή και πονοκέφαλο - το τελευταίο, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Πανευρωπαϊκά. Διεθνώς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να σκιαγραφήσει, από τις 09:15-12:30, στην Ομομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το έργο της Επιτροπής της, για την άμβλυνση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το «όραμά» της, όπως σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, για την oικονομική ανάκαμψη.

«Ασπιρίνη», ασφαλώς, για τον πόνο της στιγμής, αναμένονται να είναι τα «οραματικά» μέτρα τής άλλοτε «σιδηράς» υπουργού Αμύνης της Γερμανίας, όπως έχει αποδείξει η πρακτική των υποκριτών Ευρωπαίων θεσμικών σε όλες τις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Η συνολική πάντως ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας για το πλέγμα των 12 κυβερνητικών πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον 3 δισ. θα δοθούν για την ενίσχυση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Δέκα δισεκατομμύρια το όλον.

Και οι 12 πρωτοβουλίες, τις οποίες ακόμη και αριστερόστροφοι οικονομολόγοι αξιολόγησαν καταρχάς θετικά, μοιάζουν παρ' όλα αυτά Panadol, λόγω της πολύ μέτριας απόδοσης, με όρους πραγματικής οικονομίας, ιδίως μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που αναμένεται να σαρώσει οικονομικά την εγχώρια οικονομία, προϊόντος του φθινοπώρου και της COVID-19, οπότε αναμένεται να καταμετρηθεί και να προσμετρηθεί και η συνολική ζημιά στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης.

Καταρχάς, σταχυολογώντας κάποια από τα 12 σημεία-μέτρα, μειώνονται κατά τρεις μονάδες, από το 39,7% στο 36,7%, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Mέτρο θετικό. Ωστόσο, ποια πραγματική, πρακτική αντανάκλαση θα έχουν στην τσέπη του Έλληνα οι τρεις μονάδες; Στα 1.000 ευρώ, 30 επιπλέον ευρώ τον μήνα; Μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για ένα μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας νοικοκυριό;

Η κατάργηση, για το 2021, της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, έχει αναλόγως ελάχιστα, σε αριθμούς, αποτελέσματα για την τσέπη του Έλληνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως θετικό μέτρο το ότι ανοίγει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, παρέχοντας ευνοϊκή χρηματοδότηση ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (μένει να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες), καθώς και το ότι θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, από το 2021 μέχρι το 2023. Όμως, η αναγγελία καταβολής σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, τον Οκτώβριο, των αναδρομικών, ύψους μόλις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι καθημαγμένοι από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά δικαιούχοι συνταξιούχοι ανέμεναν, βάσει δικαστικής απόφασης, 3,6 δισ., είναι μια σοβαρότατη αδικία, κι ένα ζήτημα, που μπορεί να τους φέρει ξανά στα δικαστήρια.

Είχε προαναγγελθεί και πλέον οδεύει προς εκπλήρωση η κατάργηση σε μόνιμη βάση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, ενώ επεκτείνεται και για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες. Αμελητέα η «ανάσα» για τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, παρά τη χείρα βοηθείας.

Δεν ξεχνάμε ότι και εν μέσω πανδημίας, κι εν μέσω Μνημονίων, υπήρξαν πρώτες κατοικίες που αθόρυβα πλειστηριάζονταν. Παυσίπονο βραχείας διαρκείας αποτελεί και η αναστολή, μέχρι το τέλος του 2020, των πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών. 

Με την επιμέρους κριτική και τις επιμέρους αδικίες (πετσοκομμένα αναδρομικά), αναγγέλθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρα, αν και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ωστόσο, το ότι το συνολικό πακέτο τους είναι «ικανό να δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας» είναι, δυστυχώς, ευσεβής πόθος.

«Η μεσαία τάξη παίρνει, επιτέλους, βαθιά ανάσα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αναγγελίες του. Για τον αν παίρνει ή θα πάρει ανάσα, και μάλιστα βαθιά, ας την αφήσουμε να μιλήσει μόνη της, στο τέλος της ημέρας, όπου, όλα δείχνουν, ότι θα απαιτηθούν, προκειμένου να μην εισαχθεί όλη η χώρα σε ΜΕΘ, να ληφθούν πολύ πιο γενναία, αποφασιστικά κι ειλικρινή μέτρα.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
αναδρομικά συντάξεων, αναδρομικά, Μέτρα, οικονομία, ΔΕΘ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK